BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala Sf. Patrick din New York

Catedrala Sf. Patrick din New York este o clădire impunătoare situată în centrul Manhattanului, între celebrele artere Madison Avenue şi Fifth Avenue, în faţa sa aflându-se Rockefeller Center. Simbol al New Yorkului, clădirea este cea mai mare catedrală neo-gotică din America de Nord şi este dedicată Sfântului Patrick, protectorul irlandezilor. Este sediul Arhiepiscopiei Romano-Catolice din New York şi serveşte şi ca biserică parohială.
Marea catedrală din New York oglindeşte povestea oraşului însuşi. Creată pentru a afirma ascensiunea libertăţii religioase şi a toleranţei, Catedrala Sf. Patrick a fost construită în spirit democratic, fiind ridicată atât prin contribuţiile a mii de imigranţi cât şi a mai multor cetăţeni de seamă care au dăruit câte 1.000 de dolari fiecare, arată https://saintpatrickscathedral.org/.
Arhiepiscopul de origine irlandeză John Hughes (1842-1864) a propus, într-o ceremonie ţinută la vechea bazilică Sf. Patrick, construită între 1809-1815, ridicarea unei noi catedrale, mai mari şi mai impunătoare, în contextul ridicării oraşului american la rang de scaun episcopal, cu propriul episcop, şi a dezvoltării constante a acestuia. Propunerea sa a fost descrisă de presa vremii drept "nebunia lui Hughes", mai ales, că locul propus pentru ridicarea acesteia se afla aproape în sălbăticie, cu mult în afara oraşului. Arhiepiscopul a perseverat, totuşi, în viziunea sa îndrăzneaţă de a construi cea mai frumoasă catedrală gotică din Lumea Nouă în locul care avea să fie, într-o zi, "inima oraşului".
Piatra de temelie a Catedralei Sf. Patrick a fost pusă în 1858, iar uşile ei s-au deschis în 1879. Catedrala în stil neogotic a fost proiectată de îndrăzneţul arhitect James Renwick Jr. (1818-1895) pentru a fi una dintre cele mai mari de acest gen, cu cele două turle care se ridică la 100,6 metri deasupra solului, potrivit https://www.introducingnewyork.com/.
În 1858, lucrările de construcţie au fost oprite ca urmare a declanşării Războiului Civil american şi au fost reluate în 1865. Proiectul a fost încheiat în 1878. În următoarele decenii, catedrala a trecut prin mai multe lucrări de renovare. Între 1882-1884, au fost adăugate casa arhiepiscopală, un rectorat şi o şcoală adiacentă. Mai târziu, au fost adăugate o capelă (Lady Chapel) şi o orgă. Renovarea completă s-a încheiat în 1931, potrivit https://www.designblendz.com/.
La 30 ianuarie 1928, a fost inaugurată o nouă orgă, ale cărei 1.480 de ţevi se află în spatele unui paravan sculptat din stejar, ornamentat cu elemente de design şi simbolism gotic. Instalarea noii orgi a necesitat extinderea Galeriei, în care se afla orga originală. O a doua orgă, cu 7.855 de ţevi, a fost inaugurată pe 11 februarie 1930. Faţada de lemn, împodobită cu îngeri şi inscripţii latine, a fost proiectată de Robert J. Reiley. Ambele orgi au suferit modificări tonale în anii 1940 şi 1950. În anii 1970 şi 1980 au fost efectuate renovări suplimentare.
Zona altarului principal a fost renovată la sfârşitul anilor 1930 şi începutul anilor 1940. Altarul Mare a fost înlocuit cu unul pe măsura catedralei în stil neogotic şi a fost adăugat un baldachin de bronz şi un vitraliu în formă de roză.
Intrarea principală în catedrală se face prin două uşi de bronz inaugurate în 1949. Fiecare măsoară 5 metri înălţime şi 1,6 metri lăţime şi cântăreşte 4 tone. Uşile sunt decorate cu sculpturi în relief reprezentând şase persoane, printre care trei femei, care s-au remarcat prin munca depusă în folosul catedralei cât şi pentru efortul misionar şi de asistenţă pentru migranţi. Aceste porţi au făcut obiectul unui proiect de restaurare între 2000 şi 2013, potrivit http://www.famous-historic-buildings.org.uk/.
Această parohie istorică din centrul Manhattanului este complet învelită în marmură albă şi poate găzdui până la 2.200 de persoane. Lucrări ale unor artişti celebri sunt prezente în întreaga catedrală, inclusiv una dintre cele mai notabile piese ale lui Charles Connick - un vitraliu uriaş sub formă de roză. Altarele Sf. Mihail şi Sf. Ludovic au fost create de Tiffany & Co. Una dintre cele mai impresionante elemente ale catedralei este replica în marmură a faimoasei sculpturi "Pieta" a lui Michelangelo. Lucrarea a fost realizată în 1906, de William Ordway Partridge şi donată catedralei în 1915.
Catedrala are 21 altare şi 19 clopote, fiecare purtând numele unui sfânt. Are peste 2.800 de panouri cu vitralii. Au loc între 15 şi 18 slujbe în fiecare zi precum şi 150 de ceremonii de nuntă în fiecare an, potrivit https://www.irishcentral.com/.
Între 2012 - 2015, catedrala a beneficiat de un program de restaurare în cadrul căruia a fost curăţată marmura exterioară, reparate podeaua, treptele şi vitraliile, a fost repictat tavanul.
Catedrala Sf. Patrick din New York a fost declarată, în 1976, monument istoric naţional, potrivit https://openlab.citytech.cuny.edu/.
Sf. Patrick este sărbătorit în Irlanda şi de către comunităţile irlandeze din întreaga lume la 17 martie. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: St. Patrick's Cathedral/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare jucător de tenis Yannick Noah
Jucătorul de tenis Yannick Noah s-a născut la 18 mai 1960, în localitatea Sedan. Stabilit de la vârsta de trei ani în Camerun, a început să practice tenisul de câmp. Revenit în Franța, la Nisa, a început să se pregătească la nivel profesionist în sportul alb, conform
18 mai - Ziua internațională a muzeelor
În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag
18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA
Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI
CITATUL ZILEI
'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai
Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a
La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională
17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale
Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy
17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)
În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători
17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului
Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează
CITATUL ZILEI
'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai
Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai
Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Săptămâna europeană 12-16 mai 2025
Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.
Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025
Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate