logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CONSTRUCŢII CELEBRE: Palatul "Alexandru Ioan Cuza" de la Ruginoasa

Imagine din galeria Agerpres

Palatul "Alexandru Ioan Cuza" din localitatea Ruginoasa, judeţul Iaşi, este amplasat pe şoseaua dintre oraşele Iaşi - Paşcani (DN28A), la km 60. Clădirea fost construită în primul deceniu al secolului al XIX-lea (între anii 1800 şi 1811), de vistiernicul Săndulache Sturdza, care a comandat arhitectului vienez Johan Freiwald ridicarea unei luxoase reşedinţe pe locul vechii case boiereşti a strămoşilor săi.

Stilul iniţial a fost cel neoclasic, păstrat de capela reşedinţei, stil care se impusese cu predilecţie în arhitectura civilă din Moldova acelor timpuri. În anul 1847, logofătul Costache Sturdza "preface casa de la Ruginoasa după arhitectura stilului gotic", angajându-l pentru aceasta pe arhitectul Johan Brandel. Lucrările au fost finalizate în 1855. Clădirea, care păstrează şi în prezent caracteristicile stilului neogotic, inspirat de romantismul german, este de formă pătrată, cu un etaj, fiecare dintre cele patru faţade având aceleaşi elemente: peroane largi, balcoane sprijinite pe lespezi de piatră, potrivit site-ului https://palatulculturii.ro/.

 


Tot familia Sturdza a construit, în 1811, biserica din apropierea castelului şi zidul de incintă cu bastioane în stil gotic. Pentru exterior, a fost adus la Ruginoasa un grădinar neamţ, Mehler, care s-a ocupat de amenajarea unui parc cu alei largi şi vegetaţie exotică. În aprilie 1857, palatul abandonat şi moşia Ruginoasei, cu o suprafaţă de 8.000 ha, au fost ipotecate de Alexandru Sturdza la Banca Naţională a Moldovei, pentru suma de 60.000 de galbeni. Ratele nu au putut fi achitate la timp, astfel că proprietatea a fost scoasă la licitaţie.

 



În 1862, clădirea a fost cumpărată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, pentru a-i fi reşedinţă de vară. De mobilier s-a ocupat chiar soţia domnitorului, Elena Cuza, care a cumpărat piese de la Paris. După moartea lui Cuza, palatul a aparţinut celor doi fii ai lui, iar după dispariţia acestora, a fost deţinut de Maria Moruzzi, soţia unuia dintre băieţi. După moartea Elenei Cuza, moşia a fost donată Spitalului "Caritatea" din Iaşi, care a construit acolo un spital pentru copii. Ulterior, în urma altei donaţii, acolo a fost organizat un spital TBC, menţionează site-ul https://muzeedelasat.ro/.

 



Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a murit în exil, la Heidelberg, în Germania (1873), dar - potrivit unor mărturii - ultima sa dorinţă a fost aceea de a fi înmormântat la Ruginoasa. Astfel, trupul domnitorului a fost adus şi înhumat la Ruginoasa, lângă biserică. În 1907, cu ocazia ultimei sale vizite la Ruginoasa, doamna Elena a mutat osemintele într-o criptă special amenajată, în biserică. Piatra de mormânt originală, din marmură albă, de Carrara, a fost depusă şi ea în capelă. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Ruginoasa a fost expusă unor mari distrugeri. Pentru a evita o profanare a mormântului lui Cuza, osemintele sale au fost evacuate la Curtea de Argeş. După război, deoarece Biserica de la Ruginoasa a fost grav avariată, osemintele domnitorului au fost depuse la Biserica Mănăstirii Trei Ierarhi din Iaşi, unde se află şi în prezent.

 



În interiorul bisericii de lângă palatul de la Ruginoasa nu se mai păstrează din pictura originală decât cei patru evanghelişti, zugrăviţi pe pandantivii de la baza turlei. În pronaos, pe partea dreaptă, se află cripta familiei Sturdza. Deasupra ei, într-o raclă din lemn, se află osemintele celor doi copii ai familiei Cuza, Dimitrie şi Alexandru.

După restaurarea palatului, în 1978, clădirea şi-a recăpătat strălucirea arhitecturală. Aici a fost deschis, în 1982, Muzeul Memorial "Alexandru Ioan Cuza". În interior pot fi admirate camerele de oaspeţi, sufrageria, apartamentele domnitorilor, biroul şi biblioteca, salonul de recepţie, camera copiilor şi cea a servitorilor. La exterior pot fi văzute biserica domnească, primul mormânt al domnitorului, precum şi trăsura şi sania care au aparţinut lui Alexandru Ioan Cuza. În dreapta clădirii este expus un grup statuar cu busturile unor domnitori români, lucrate de studenţi de la Universitatea de Artă din Iaşi, menţionează site-ul https://palatulculturii.ro/.

 



La finalul anului 2008, muzeul a fost închis pentru public şi au început lucrări de consolidare care au fost finalizate în 2010. A urmat un amplu şi minuţios proces de redefinire tematică a expoziţiei permanente şi reamenajare a spaţiului expoziţional, procesul având la bază documente originale ("Commande de son Altesse, la Princesse Alexandre Couza, Pour etre expediee a sa Residence de Roujinossa pres Tzutzora sur le Pruth, par Galatz", "Inventaire de tous les meubles et autres objets se trouvant dans le palais Ruodzinoassa"), care prezintă elementele de mobilier şi stofe din interioarele palatului.

Pe baza acestor documente au fost reconstituite numeroase obiecte de mobilier: galerii din lemn sculptat (din esenţe de nuc sau stejar), biblioteca în stil gotic din lemn sculptat, cuier din lemn, lambriu şi ancadramente din lemn sculptat pentru holul de intrare, console cu oglindă în stil Ludovic, cufăr de călătorie, scaune pentru salonul de recepţie. Toate aceste obiecte reconstituite au fost plasate în încăperile muzeului, conform indicaţiilor din documentele originale ale vremii. Pereţii şi tavanele au fost decorate cu elemente de stucatură şi pictură realizată manual cu elemente specifice perioadei.

 



Noul parcurs expoziţional respectă cu stricteţe indicaţiile din documentele vremii în ceea ce priveşte denumirea, dispunerea, mobilarea şi cromatica încăperilor, concentrând partea documentară într-o singură sală denumită "Istoricul familiei şi al palatului". Salonul de recepţie de la parter păstrează caracteristici ambientale specifice, rafinamentul şi bunul gust fiind puse în evidenţă prin pictura manuală realizată pe tavan, galeriile patinate din lemn sculptat şi mobilarea cu scaune model gotic (replici după original), o masă de prezidiu, oglinzi şi console.

La etaj se află biblioteca - fiind reconstituite corpul de bibliotecă, un cuier şi galeriile din lemn sculptat, toate realizate la Paris -, precum şi biroul, camera de toaletă a domnitorului şi dormitorul său, decorate cu mobilier din perioadă sau reconstituiri conform schiţelor originale, tapet şi brâuri pictate manual. Marele Salon, mobilat cu piese originale în stil Ludovic al XV-lea, recondiţionate şi retapiţate, salonul doamnei Elena Cuza, dormitorul doamnei şi camera copiilor Alexandru şi Dimitrie sunt, de asemenea, decorate cu elemente de mobilier, draperii, tapet şi brâuri pictate manual, conform indicaţiilor din documentele originale.

 



Toate încăperile muzeului au galerii din lemn sculptat şi draperii, pereţii au fost decoraţi cu casete de stucatură, într-o linie cromatică adecvată perioadei. Motivele decorative folosite au fost cele specifice: frunza de acant, buchetele şi ghirlandele de flori.

În curtea palatului se află trăsura (replică după original) şi sania (piesa originală restaurată) care au aparţinut domnitorului. Palatul de la Ruginoasa reprezintă, astfel, nu doar o bijuterie din punct de vedere al arhitecturii, ci şi un autentic loc de memorie a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, fondatorul statului român modern, mai notează site-ul https://palatulculturii.ro/. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)

 

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO

Afisari: 113

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:30

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir

Documentare 10-05-2025 09:15

10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus

Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace

Documentare 10-05-2025 09:00

10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil

În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita

Documentare 10-05-2025 08:30

10 mai - Ziua mondială a păsărilor migratoare (ONU)

Ziua mondială a păsărilor migratoare este sărbătorită într-un an de două ori, în lunile mai și octombrie, în concordanță cu natura ciclică a migrației păsărilor în diferite emisfere. În 2025, marcarea acestei zile are loc la 10 mai și la 12 octombrie. (sursa: https://www.worldmigra

Documentare 10-05-2025 08:15

10 mai - Ziua Românității Balcanice

La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,

Documentare 10-05-2025 08:00

10 mai - Ziua Independenței Naționale a României

La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec

Documentare 10-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 10-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 mai

Ortodoxe Sf. Cuv. Calistrat de la Timișeni și Vasiova; Sf. Ap. Simon Zilotul Greco-catolice Sf. ap. Simon Zelotul Romano-catolice Sf. Ioan de Avila, pr. înv.; Fer. Ivan Merz, laic Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (1900-197

Documentare 10-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai

Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 09-05-2025 17:05

Săptămâna europeană 5-11 mai 2025

Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve