logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: "Povestea unirii" (1959)

Image

Piesa "Povestea unirii" de Tudor Şoimaru, regizată de Miron Nicolescu, a avut premiera la 24 ianuarie 1959, la o sută de ani de la eveniment, pe scena Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi.

În rolurile principale au jucat Virginica Bălănescu (Josefina), Ion Buraga (Catargiu), Valeriu Burlacu (Lambrino). Rolul lui Alexandru Ioan Cuza a fost interpretat de actorul Ion Schimbischi.

Televiziunea Română a înregistrat spectacolul în anul 1966, cu ocazia aniversării a 107 ani de la Unirea Principatelor Române, în regia lui Eugen Todoran.

 

Surs foto: www.tvr.ro


"Acţiunea piesei se petrece între anii 1857-1859, în Moldova. Ilustrează câteva dintre principalele momente biografice şi istorice care au premers alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al celor două Principate. În toate aceste momente, alături de Cuza apar şi alte personaje cunoscute pentru rolul avut în înfăptuirea Unirii din 24 ianuarie 1859 - Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Costache Negri", notează site-ul http://tvr2.tvr.ro/.

Din distribuţie făceau parte actorii: Traian Stănescu, Ileana Cernat, Boris Ciornei, Gheorghe Cozorici, Ion Marinescu, Radu Panamarenco, Ion Pavlescu, Teofil Vâlcu, Costel Constantin, Tudor Gheorghe, Elena Albu, Adrian Georgescu, Matei Alexandru, George Oancea, Geo Costiniu, Ion Chelaru, Cornelia Pavlovici, Roxana Ionescu, Angela Ioan, Cătălin Ciornei, Carmen Mihalache, Mihai Dinvale, Papil Panduru, Gelu Niţu, Mirela Nicolau, George Ulmeni.

La împlinirea a 630 de ani de atestare documentară a Sucevei, a fost pusă în scenă, la Ateneul din Iaşi, o adaptare după piesa lui Tudor Şoimaru în regia lui Ovidiu Lazăr.


"Deciziile pe care trebuie să le ia Cuza (jucat cu măiestrie de Dumitru Florescu), călcându-şi chiar pe cuvântul dat iubitoarei sale soţii, Elena (interpretată admirabil de Alexandra Paftală), pentru binele celor mulţi, pasiunile arzătoare pe care le aprinde galantul ofiţer, chiar şi în inima soţiei principalului duşman, perfidul Nicolae Vogoride, trădări spectaculoase, răsturnări de situaţie, măreţia unor caractere dar şi josnicia umană, toate se îmbină fermecător, într-un spectacol de mare clasă. Hâtrul Moş Ion Roată, în rolul căruia se potriveşte de minune actorul Petrică Ciubotaru, a stârnit numeroase hohote de râs şi zâmbete largi, cu ale sale comentarii acide la adresa metehnelor boierilor, în vreme ce Iordache Lambrino, un moşier cunoscut pentru bătăile pe care le aplica ţăranilor, dar, lucru curios, unionist, este jucat de un actor cunoscut sucevenilor de la Festivalul Medieval, Codrin Dănilă - măscăriciul trăsnit, cu un râs nebun, strident până la lacrimi. O prestaţie remarcabilă o are actorul Vlad Baba, care, deşi joacă un personaj cheie negativ - caimacanul Nicolae Vogoride, este de-a dreptul şarmant, în vreme ce Florin Pascariu, deşi nu scoate un sunet, doar parcurge scena, din când în când, cu paşi egali, răsunători, este o prezenţă impozantă şi impresionantă", notează cronica teatrală publicată de site-ul https://www.monitorulsv.ro/.

O adaptare a aceleiaşi piese, sub titlul "Vodă Cuza şi Unirea" a fost pusă în scenă şi la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, notează site-ul www.cimec.ro, citând revista "Teatrul" nr. 1, anul IV, din ianuarie 1959.

"Acţiunea piesei începe în anul 1857 şi se termină într-un moment de culme: alegerea domnului Moldovei, Alexandru Ioan Cuza, ca domnitor şi în Muntenia, în ianuarie 1859. În piesa lui Tudor Şoimaru, poporul şi eroul îşi găsesc o greutate egală. Fie că acţiunea piesei se desfăşoară la conacul lui Costache Negri de la Mânjina, în palatul lui Vogoride, în localul alegerilor la Iaşi, sau în locuinţa provizorie a lui Cuza, poporul are o prezenţă substanţială şi, ceea ce e mai important, dramatică. (...) Cuza apare ca un demn reprezentant al poporului, popor care acţionează în piesa lui Tudor Şoimaru într-un mod convingător. Se simte presiunea lui, şi în alegerile din Moldova, şi în felul cum este relatată dorinţa maselor de munteni şi moldoveni, adunaţi pe Dealul Mitropoliei din Bucureşti. (...) Tudor Şoimaru îmbină în piesa sa, cu abilitate, istoria cu legenda, documentul autentic şi poveştile orale despre Unire, care circulă la ţară din tată-n fiu. Piesa este o poveste simplă, pe înţelesul tuturor, care vorbeşte despre Unire şi despre oamenii care au făcut-o. Este o poveste cunoscută şi frumoasă, pe care o ascultăm cu plăcere şi care capătă amploare prin ecoul patriotic pe care-l trezeşte", scrie site-ul www.cimec.ro https://biblioteca-digitala.ro.

* * *

Momentul unirii din 24 ianuarie 1859 a fost ilustrat şi în piesa de teatru "Cuza Vodă" de Mircea Ştefănescu. În 1979 a fost realizată o adaptare cu titlul "File din Cronica Unirii", Eugen Todoran, din distribuţia căreia făceau parte actorii Costel Constantin (în rolul lui Cuza), Florina Cercel, Florin Scărlătescu, George Motoi, Cornel Coman, Ion Focşa, Ileana Cernat, Emil Hossu etc.

 


Personajul Alexandru Ioan Cuza a mai fost interpretat de actorii Traian Stănescu (în producţia de televiziune "Cuza") şi de Florin Piersic (în filmul "Rug şi flacără", ecranizare după romanul cu acelaşi titlu de Eugen Uricaru, regia Adrian Petringenaru, 1980), menţionează site-ul www.cinemagia.ro. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.sanuuitam.blogspot.com

Afisari: 37

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Documentare 17-05-2025 11:00

17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a

La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională

Documentare 17-05-2025 10:00

17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy

Documentare 17-05-2025 09:00

17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)

În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători

Documentare 17-05-2025 08:00

17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului

Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează

Documentare 17-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 17-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai

Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&

Documentare 17-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai

Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 16-05-2025 16:22

Săptămâna europeană 12-16 mai 2025

Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.

Documentare 16-05-2025 14:48

Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025

Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate

Documentare 16-05-2025 12:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa

Documentare 16-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda

Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război

Documentare 16-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)

Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă

Documentare 16-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la asaltul și cucerirea clădirii Reichstag (30 aprilie - 1 mai 1945)

În cel de-Al Doilea Război Mondial, asediul trupelor sovietice asupra Berlinului a început la 20 aprilie 1945, data care a reprezentat începutul distrugerii fizice a capitalei germane, potrivit https://battleofberlin.com. Însă, Berlinul fusese atacat, anterior, încă din 1940

Documentare 16-05-2025 09:30

16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a

Documentare 16-05-2025 09:00

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform