logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Fotbal: Stadioanele Cupei Mondiale 2022 - Qatar

Image

Cea de-a 22-a ediţie a Cupei Mondiale FIFA la fotbal este găzduită în perioada 20 noiembrie -18 decembrie 2022 de Qatar.

Este pentru a doua oară când o ediţie a turneului final FIFA la fotbal este organizată în Asia, după cea din Coreea de Sud şi Japonia din anul 2002.

Cele 64 de partide ale celor 32 de echipe participante la turneul final din Qatar sunt găzduite de opt arene, majoritatea fiind construite special cu acest scop. Turneul final FIFA din Qatar 2022 este găzduit de: Lusail Iconic Stadium, Al Bayt Stadium, Al Janoub Stadium, Ahmad Bin Ali Stadium, Khalifa International Stadium, Education City Stadium, Stadium 974 şi Al Thumama Stadium. Stadioanele acoperă o rază de 55 de km în jurul capitalei Doha.

 


Stadionul Al Bayt va găzdui ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale din Qatar şi nouă partide, printre care chiar meciul de deschidere al turneului final dintre echipele naţionale ale Qatarului şi Ecuadorului, la 20 noiembrie 2022, precum şi una dintre semifinale. Forma construcţiei face trimitere la corturile nomade. Cu o capacitate de 60.000 de locuri, arena se află localizată la circa 35 de km nord de capitala Doha. Acoperişul retractabil permite o bună ventilare a stadionului. Lucrările au debutat la sfârşitul anului 2015, iar inaugurarea oficială a avut loc la 30 noiembrie 2021. Partea de sus a stadionului, reprezentând circa 32.000 de locuri, urmează să fie demontată după încheierea turneului final şi să fie trimise statelor în curs de dezvoltare. În incinta stadionului, după încheierea competiţiei, vor fi amenajate un centru de cumpărături şi un hotel, potrivit www.bbc.com.

 

Sursa foto: stadiumdb.com


 

Stadionul 974 din Doha este unul dintre cele mai spectaculoase arene, inclusiv datorită construcţiei. Amplasat la 10 km est de centrul capitalei Doha, este realizat din 974 de containere (numărul reprezentând codul de telefonie pentru această ţară), numele arenei făcând trimitere şi la aceste elemente folosite în construcţie, şi din oţel modulabil. Anterior, arena a fost denumită Ras Abu Aboud Stadium, conform www.bbc.com şi https://www.qatar2022.qa/. Lucrările au început în 2018, iar inaugurarea oficială a avut loc în 2021, potrivit https://www.stadiumguide.com/. În cadrul turneului final urmează să găzduiască şapte meciuri, inclusiv din faza optimilor de finală, indică www.fifa.com. După încheierea turneului final, arena, de 40.000 de locuri, urmează să fie complet demontată, iar părţile componente sunt transferate pentru alte proiecte. Întregul amplasament urmează să fie reconfigurat pentru amenajarea zonei, potrivit www.bbc.com.

 

Sursa foto: fifaworldcupnews.com


 

Stadionul Al Janoub, 40.000 de locuri, din Al Wakrah (18 km sud de Doha), va găzdui şapte partide în cadrul turneului final. Amplasamentul aduce în atenţia publicului, cu acest prilej, una dintre cele mai vechi zone locuite, la sud de capitala Doha, cu numeroase situri arheologice şi obiective culturale, oferind, astfel, posibilitatea turiştilor pentru cunoaşterea zonei şi din perspectivă istorică. Lucrările dedicate acestei arene au fost definitivate în mai 2019, iar în 2020 stadionul Al Janoub a găzduit finala Ligii Campionilor Asiei, potrivit www.bbc.com. Designul arenei face trimitere la jocul pânzelor unei ambarcaţiuni locale (cunoscutele ''dhow''). Sistemul de ventilaţie al arenei poate fi utilizat pe întreaga durată a anului. Similar majorităţii stadioanelor Cupei Mondiale din Qatar, aproximativ 20.000 de locuri, nivelul superior, urmează să fie destinat unei alte întrebuinţări, după încheierea turneului final.

 

Sursa foto: fifaworldcupnews.com


 

Ahmad Bin Ali Stadium, aflat la 20 de km vest de Doha, cu o capacitate de 40.000 de locuri, găzduieşte şapte meciuri în cadrul turneului final, potrivit www.fifa.com. Arena este gazda celei mai importante echipe a oraşului Al Rayyan Sporting Club, fiind construită pe structura arenei deja existente. Ultimul meci desfăşurat pe vechea arenă a avut loc în 2014. Planurile arhitecţilor, avansate în 2015, au fost puse în aplicare, prin debutul lucrărilor, la finalul anului 2016. Proiectul stadionului a inclus elemente de simbolistică reprezentative pentru cultura şi tradiţiile Qatarului, potrivit https://www.soccervenues.com/. În realizarea stadionului au fost utilizate 80% materiale reciclabile sau refolosite. Faţada arenei expune diferite modele reprezentative privind aspecte definitorii ale Qatarului, conform www.bbc.com. Inaugurarea arenei a avut loc la 18 decembrie 2020, cu prilejul finalei cupei Amir la fotbal şi a găzduit în 2021, alături de Education City Stadium, meciuri ale campionatului mondial al cluburilor FIFA, indică www.stadiumguide.com/.

 

Sursa foto: fifaworldcupnews.com


 

Stadionul Khalifa International, aflat la 5 km vest de centrul capitalei Doha, cu o capacitate de 40.000 de locuri, găzduieşte opt partide ale turneului final, potrivit www.fifa.com. Construit în 1976, Khalifa International Stadium este principala arenă care a găzduit cele mai importante momente din istoria sportului în Qatar, pentru diferite discipline sportive, inclusiv fotbal şi atletism. Acest stadion fost selectat de comitetul de organizare din Qatar pentru a face parte din galeria arenelor oficiale ale turneului final al Cupei Mondiale 2022. Lucrările de modernizare, prin care au fost adăugate şi cele 12.000 de locuri suplimentare, iluminarea digitală şi faţada modernă, oferă o nouă perspectivă pentru una dintre cele mai îndrăgite arene din Qatar. A fost inaugurată în mai 2017, găzduind finala Cupei Amir, una dintre competiţiile cele mai apreciate de iubitorii fotbalului din această ţară, potrivit www.qatar2022.qa. În 2019, a găzduit Campionatele mondiale de atletism şi finala Cupei mondiale a cluburilor FIFA, câştigată de echipa Liverpool. Este singura arenă care nu urmează să fie demontată parţial sau total după încheierea turneului final, potrivit www.bbc.com.

 

Sursa foto: fifaworldcupnews.com


 

Education City Stadium, localizat la 7 km nord-vest de capitala Doha, este înconjurat de campusuri ale unor instituţii de învăţământ superior. Arena sportivă este cunoscută pe plan local drept ''Diamantul din deşert'' şi beneficiază de un sistem avansat de ventilaţie. Cu o capacitate de peste 40.000 de locuri, Education City Stadium găzduieşte opt partide ale turneului final, inclusiv în faza sferturilor de finală. Faţada stadionului îşi schimbă coloristica în funcţie de mişcarea soarelui în cursul zilei, potrivit www.bbc.com. Designul modern al stadionului îmbină elemente caracteristice ale arhitecturii tradiţionale islamice, potrivit www.qatar2022.qa. Demersurile pentru pregătirea terenului au început în 2014, iar lucrările efective de construcţie au început în anul 2016 şi au fost definitivate în 2020, ceremonia de inaugurare a avut loc la 15 iunie acelaşi an. În campusuri, vizitatorii se pot bucura de facilităţi amplasate pentru petrecerea timpului liber şi practicarea unor activităţi sportive. A găzduit finala Cupei Mondiale a cluburilor FIFA 2021, indică www.bbc.com.

 

Sursa foto: fifaworldcupnews.com


 

Stadionul Al Thumama, 12 km sud de capitala Doha, este una dintre construcţiile noi dedicate turneului final din Qatar şi are o capacitate de 40.000 de locuri. Urmează să găzduiască opt partide, inclusiv din sferturile de finală ale competiţiei. Denumirea arenei face trimitere la o specie de copac local. La finalul ediţiei Cupei Mondiale din Qatar, capacitatea arenei va fi redusă cu 20.000 de locuri şi va găzdui un hotel şi o moschee, potrivit www.bbc.com. Lucrările de construcţie au început în 2017, iar ceremonia de inaugurare a avut loc oficial la 22 octombrie 2021 prin disputarea finalei unei importante competiţii locale la fotbal, conform https://www.stadiumguide.com/. Forma arenei face trimitere la tradiţionala ''gahfiya'', pălărie ţesută purtată de bărbaţi pe plan local şi în lumea arabă. Stadionul este înconjurat de spaţii amenajate pentru diferite activităţi de petrecere a timpului liber şi pentru relaxare, potrivit portalului oficial www.qatar2022.qa.

Lusail Iconic Stadium are cea mai mare capacitate, 80.000 de locuri, şi va fi cea mai solicitată arenă dintre cele opt, prin găzduirea a zece partide, inclusiv finala Cupei Mondiale din 18 decembrie 2022 şi ceremonia încheierii turneului final. Este propusă de organizatori drept bijuteria coroanei turneului final din Qatar, potrivit https://www.qatar2022.qa/. Designul arenei este inspirat din jocul de lumini şi umbre, specific lămpii cunoscute pe plan local - ''fanar''. Forma şi faţada stadionului expun motive decorative la exterior şi alte elemente caracteristice artei şi meşteşugului celei mai dezvoltate perioade a lumii arabe şi islamice, conform https://www.fifa.com/. Pe durata ridicării arenei, începute în 2017, au fost folosite metodologii sustenabile pentru industria de construcţii. Irigarea plantelor aşezate în jurul arenei se realizează cu apă reciclată, fiind amplasate sisteme eficiente de detectare a scurgerilor şi modalităţi pentru o bună gestionare a consumului resursei de apă. Prin modul în care a fost ridicată construcţia se reuşeşte conservarea a peste 40% mai multă apă proaspătă comparativ cu acele sisteme ale stadioanelor convenţionale. Acoperişul arenei funcţionează respectând principiile sustenabilităţii.

Stadionul a fost construit şi pentru găzduirea la interior a numeroase facilităţi civile. După încheierea turneului final, întregul amplasament poate fi transformat în facilităţi civile de locuit, magazine, depozite de alimente, clinici medicale şi o şcoală. În partea superioară pot fi amenajate spaţii care să includă noi locuinţe, iar terenul de fotbal pentru comunitate urmează să valorifice terenul actual de fotbal. Materialele îndepărtate urmează să fie refolosite şi donate comunităţilor. Pentru realizarea faţadei stadionului este folosit un material special, polimer, denumit politetrafluoretilenă, pentru protejarea arenei de intrarea particulelor de praf şi a rafalelor de vânt cald, permiţând, în acelaşi timp, ventilarea permanentă a incintei. Stadionul Lusail este catalogat drept o incintă de 5 stele, potrivit www.fifa.com.

''Principalul arhitect al proiectului stadionului, Norman Foster, a studiat piese din antichitatea islamică şi s-a concentrat asupra caracteristicilor principale ale vaselor de aur şi ale lămpii 'fanar' utilizând aceste elemente în proiectul de design al stadionului, reuşind amplasamentul magnific pe care îl vedem astăzi.'', potrivit lui Tamim El Abed, managerul de operaţiuni al Stadionului Lusail, conform portalului oficial al competiţiei https://www.qatar2022.qa/. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Roxana Losneanu, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: fifanews.b-cdn.net

 

Citeşte şi:

 

Fotbal: Programul Cupei Mondiale 2022

 

Fotbal: Finalele Cupei Mondiale

 

Fotbal - CM 2022: Cantonamentele echipelor participante

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 21-02-2025 11:00

UN SECOL DE ISTORIE: Lansarea primului număr al publicației The New Yorker (21 februarie)

La 21 februarie 1925 a fost lansată revista americană The New Yorker, potrivit Columbia Journalism Review (https://www.cjr.org/). Publicația a fost înființată de Harold Ross, unul dintre membrii fondatori ai grupului Algonquin Round Table, ce reunea scriitori, critici, actori, și de soția acestuia Jane G

Documentare 21-02-2025 10:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*'Ziua Solidarității Româno-Poloneze' este marcată în zilele de 21 februarie și 26 februarie 2025, de la ora 15.00, la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), prin două tururi ghidate gratuite în expoziția 'România-Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Jozef Pilsudski și Familia Regală a României', o colabor

Documentare 21-02-2025 09:00

21 februarie - Ziua internațională a limbii materne (ONU)

Ziua internațională a limbii materne este marcată în fiecare an, la 21 februarie, pentru a promova diversitatea culturală și lingvistică din întreaga lume. Proclamată în cadrul Conferinței Generale a UNESCO din 17 noiembrie 1999, această zi a fost celebrată pentru prima dată de Organizația Națiunilor Unite în anul 2000. În acest s

Documentare 21-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cumpătarea în toate lucrurile sufletului este lauda omului înțelept'' (''Maxime, sentințe și aforisme din Egiptul antic'', Editura Albatros, București, 1975) 

Documentare 21-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 februarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Timotei; Sf. Ier. Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei Greco-catolice Sf. cuv. Timotei; Sf. Eustațiu al Antiohiei Romano-catolice Sf. Petru Damian, ep. înv. Sfântul Cuvios Timotei este pomenit în calendarul creștin orto

Documentare 21-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 februarie

Este a 52-a zi a anului 2025. Au mai rămas 313 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 07 m și apune la 17 h 53 m. Luna răsare la 02 h 17 m și apune la 10 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 20-02-2025 09:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Valea Vinales din Cuba

Valea Vinales este o depresiune carstică cu suprafața de 132 kilometri pătrați, formată în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani, situată în provincia Pinar del Rio, în vestul Cubei. A fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1999, datorită frumuseții peisajelor, agriculturii tradiționale și culturii specifice regiunii, arată

Documentare 20-02-2025 08:30

20 februarie - Ziua mondială a justiției sociale (ONU)

Ziua mondială a justiției sociale este marcată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 20 februarie, conform inițiativei Adunării Generale din 26 noiembrie 2007, arată un.org. Scopul Zilei mondiale a justiției sociale este de a atrage atenția factorilor responsabili asupra unor probleme precum sărăcia

Documentare 20-02-2025 08:00

Sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a OSCE, la Viena (20-21 februarie)

La 20 februarie 2025, Centrul de Congrese Hofburg din Capitala Austriei, fostul palat imperial al Imperiului Austro-Ungar, găzduiește, timp de două zile, sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare din Europa (OSCE), potrivit https://www.oscepa.org. Una dintre cele

Documentare 20-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Dacă cugetul tău este fără de greșeli, luarea aminte și deșteptăciunea se adaugă lui'' (''Maxime, sentințe și aforisme din Egiptul antic'', Editura Albatros, București, 1975) 

Documentare 20-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 februarie

Ortodoxe Sf. Ier. Leon, episcopul Cataniei, și Agaton, episcopul Romei; Sf. Cuv Visarion Greco-catolice Sf. Leon al Cataniei Romano-catolice Sf. Elefterie, ep. Sfântul Leon, episcop al Cataniei, este pomenit în calendarul creștin ortodox la

Documentare 20-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 februarie

Este a 51-a zi a anului 2025. Au mai rămas 314 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 08 m și apune la 17 h 52 m. Luna răsare la 01 h 10 m și apune la 10 h 06 m. Luna la Ultimul Pătrar 19 h 33 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 19-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Poetul, prozatorul și publicistul Liviu Ioan Stoiciu

Liviu Ioan Stoiciu s-a născut în localitatea Dumbrava Roșie, județul Neamț, la 19 februarie 1950. A efectuat studii universitare de filologie și de filosofie, la Baia Mare și la București (1967-1975), se arată în 'Dicționarul general al literaturii române' apărut sub egida Academiei Române (București, Ed. Univers Enciclopedic, 2007).

Documentare 19-02-2025 09:30

DOCUMENTAR: Scriitorul, publicistul și dramaturgul Mircea Radu Iacoban împlinește 85 de ani (19 februarie)

Scriitorul, publicistul și dramaturgul Mircea Radu Iacoban a mărturisit într-un interviu, la împlinirea a opt decenii de viață,: ''Se spune că tinerii au proiecte, iar bătrânii, amintiri. Am fost cel mai tânăr director de Teatru Național, cel mai tânăr director de editură și tot așa înainte.'', potrivit

Documentare 19-02-2025 09:00

19 februarie - Ziua Brâncuși

La 19 februarie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Brâncuși - amintind de data aniversării marelui sculptor român Constantin Brâncuși (19 februarie 1876), personalitate marcantă în mișcarea artistică a secolului al XX-lea, a cărui contribuție la revoluționarea viziunii și a limbajului în arta de după 1900 a devenit emblematică, prefigur