Comunicat de presă - Universitatea din București
Geoparcul Țara Hațegului aduce comuna Bretea Română în atenția turiștilor prin amenajarea unui traseu de promovare a naturii și culturii locale
Hațeg, 29 aprilie 2025 - Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, este partener într-un nou proiect menit să valorifice patrimoniul natural și cultural al comunei Bretea Română. Intitulat 'Experiențe în natura și cultura din Bretea Română', proiectul își propune să creeze activități atractive pentru vizitatori și locuitori, sprijinind astfel dezvoltarea unui turism sustenabil și implicarea activă a comunității.
Proiectul urmărește să ofere experiențe autentice prin descoperirea și promovarea elementelor naturale și culturale din comuna Bretea Română, cu sprijinul școlii, al comunității locale și al voluntarilor pentru Geoparc. Va fi amenajat un traseu tematic de aproximativ 8 kilometri, care va conecta satul Bretea de Parcul Natural Grădiștea Muncelului - Cioclovina, iar două obiective culturale vor fi puse în valoare prin panouri de interpretare. Activitățile vor include și organizarea de expoziții și ateliere educative, toate aceste inițiative urmând să fie promovate către publicul larg în cadrul evenimentelor Geoparcului, cum este Ziua Vulcanilor.
Activitățile se vor desfășura în perioada aprilie-septembrie 2025 și își propun să aibă un impact pe termen lung, oferind resurse educaționale și de turism durabile, menite să contribuie la dezvoltarea ecoturismului în Țara Hațegului.
Prin acest demers, Geoparcul își consolidează misiunea de protejare și valorificare a patrimoniului natural și cultural, promovând un model de colaborare activă între administrația locală, școli, organizații non-profit și comunitate.
Inițiativa este derulată de Asociația Drag de Hațeg, în parteneriat cu Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului - Universitatea din București, Primăria comunei Bretea Română, Școala Gimnazială Bretea Română și Agenția Națională a Zonei Montane - Centrul Regional Hațeg. Proiectul este finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România prin Programului Spații Verzi - Componenta Arii Naturale Protejate, în urma câștigării unui concurs național de proiecte.
*********
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internațional pentru Geoștiințe și Geoparcuri, care reunește 213 de teritorii din 48 de țări incluse în Rețeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecție și validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din București. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale și culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renașterea unor comunități și este tărâmul de întâlnire ce îi reunește pe toți cei care se simt atașați de valorile tradiționale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiți în Țara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].