logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REZERVAŢII NATURALE: Tişiţa din judeţul Vrancea

Imagine din galeria Agerpres

Rezervaţia Naturală Tişiţa, cunoscută şi sub denumirea de Cheile Tişiţei, este una dintre principalele atracţii ale Parcului Natural Putna-Vrancea. Rezervaţia este aflată la 850 de metri altitudine şi măsoară 8 kilometri lungime, fiind una dintre cele mai mari zone protejate din judeţul Vrancea, notează cheile-tisitei.ro.

Este situată în bazinul hidrografic al Tişiţei, având limitele pe vârfurile Tisaru Mare, Tisaru Mic, Dealul Crucilor, Culmea Lespezi, vârful Titilelor, Groapa Adâncă, vârful Cristianul Mare, vârful Coza, vârful Gurguiata şi vârful Porcului.

 


Cheile, deosebit de pitoreşti, au fost formate de pârâul Tişiţa, care a săpat o vale adâncă între vârful Tisarul Mare şi măgura Râpa Caprei. Traseul turistic începe din staţiunea Lepşa, parte a comunei Tulnici, şi ajunge în satul Coza.

 



Rezervaţia Naturală Tişiţa este de tip mixt: hidrogeomorfologic, forestier, floristic, faunistic şi de peisaj, conform lepsa.ro. Înglobează un imens tezaur de elemente fito, zoo-geografice şi geologice, precum şi ansambluri peisagistice unite într-un sistem de mare valoare ştiinţifică.

 


Cheile Tişiţei sunt formate din zone îngustate, pe alocuri cu aspect de canion, ce alternează cu bazinete depresionare.

 



Printre frumuseţile rezervaţiei se află stâncile denumite în popular de localnici - Căciulata de Vrancea şi Cuşma Tişiţei. Alte porţiuni şi forme de relief spectaculoase sunt brânele Tisaru, Altarul Tişiţei, Culmea lui Toader şi Zburătura, arată lepsa.ro.

Pot fi observate exemplare de capră neagră, colonizate din anul 1982. Iarna, în albia Tişiţei se pot întâlni urme de vidră. În Cheile Tişiţei trăieşte şi o pasăre de dimensiuni mici, denumită "fluturaşul de stâncă". În zonă vieţuiesc şi carnivore mari: urs, lup şi râs.

 



Pădurea este regenerată, după ce, în secolul al XIX-lea, zona a fost defrişată. Flora este reprezentată, printre multe altele, de fag, floarea de colţ, papucul doamnei şi tulichina.

Un alt element unic al acestei regiuni este focul viu aflat la marginea drumului forestier Strâmba. Fenomenul este o emanaţie naturală constantă de gaz metan, capabilă să menţină o flacără continuă.

 



Accesul în Rezervaţia Naturală Tişiţa se face relativ uşor, datorită unui fost terasament de cale ferată forestieră, realizat cu scopul de a uşura accesul între satele Coza şi Lepşa pentru transportul de material lemnos.

Valea Tişiţei a fost declarată arie protejată încă din anul 1973 şi menţionată ca atare în Legea 5/2000. Prin HG 2151/2004, acest areal a fost reconsiderat, suprafaţa de 2726,3 ha căpătând, sub denumirea Tişiţa, statutul de rezervaţie naturală, conform putna-vrancea.ro.

 



Parcul Natural Putna-Vrancea a fost înfiinţat în 2004, în baza Hotărârii de Guvern nr. 2151. Parcul se suprapune sectorului central-nord-vestic al Munţilor Vrancei, acoperind în totalitate bazinul hidrografic montan al râului Putna, la care se adaugă spre sud-vest masivele Mordanu şi Goru.

Suprafaţa Parcului Natural Putna-Vrancea este de 38.204 ha, reprezentând 41,32 % din suprafaţa montană a judeţului Vrancea, se arată pe site-ul oficial dedicat acestui parc. Scopul ariei protejate îl reprezintă protecţia şi conservarea ansamblurilor peisagistice unde interacţiunea activităţilor umane cu natura a creat, de-a lungul timpului, o zonă distinctă, cu valoare semnificativă peisagistică şi culturală, cu o mare diversitate biologică. În plus, publicul are numeroase posibilităţi de recreere şi turism încurajându-se în acelaşi timp activităţile ştiinţifice şi educaţionale. De asemenea, numai puţin de 10 specii de vertebrate, altele decât păsările, sunt sub protecţie strictă, iar dintre cele circa 110 specii de păsări întâlnite în zonă, 75 sunt strict protejate conferind Parcului statutul de zonă de protecţie acvifaunistică.

 



În afară de Rezervaţiile Naturale Tişiţa şi Cascada Putnei, pe suprafaţa Parcului Natural Putna-Vrancea se suprapun alte patru arii protejate: Groapa cu Pini, Strâmtura - Coza, Muntele Goru şi Pădurea Lepşa-Zboina.

Munţii Vrancei predomină Carpaţii de Curbură, în cuprinsul cărora se află laolaltă Munţii Breţcului şi Munţii Buzăului. Acest sector montan este situat între aliniamentul văilor Caşin-Şuşiţa (în nord), Depresiunea Vrancei (în est), râul Râmnic (în sud) şi aliniamentul văilor superioare Oituz-Bâsca Mică dar şi marea depresiune a Braşovului (la vest), potrivit www.pancarpatica.org. Sunt, de asemenea, bine individualizaţi, alcătuiţi predominant din aşa-numitul fliş, format din conglomerate, gresii, argilă şi marnă. Munţii Vrancei sunt formaţi din două flancuri montane cu orientări opuse (unul spre est şi altul spre vest) şi se unesc de-a lungul unui aliniament major, cuprins între Muntele Lepşa (1.390 m) la nord şi Culmea Pietrelor Înşirate (1.476 m) la sud. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)

 

Foto: (c)  CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO 


 

Afisari: 56

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru

Documentare 25-04-2025 09:30

Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)

În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat