logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Artista Dida Drăgan împlineşte 75 de ani (14 septembrie)

Imagine din galeria Agerpres

Artista Dida Drăgan s-a născut la 14 septembrie 1947, la Găeşti, judeţul Dâmboviţa. A absolvit Şcoala Populară de Artă din Bucureşti şi cursul de perfecţionare pentru solişti vocali de muzică uşoară, la clasa reputatei profesoare Florica Orăscu. Aici i-a avut colegi pe Aura Urziceanu, Angela Similea, Mirabela Dauer, Olimpia Panciu, Ioan Luchian Mihalea, Mihai Constantinescu, iar profesor corepetitor a fost compozitorul Marius Ţeicu.

Debutul Didei Drăgan a avut loc în 1971, când a participat la concursul de interpretare Bucureşti '71, obţinând premiul I, cu piesa "Vechiul pian" de Vasile V. Vasilache. În acelaşi an, a debutat şi în Germania, după ce se întâlnise în România cu compozitorul Manfred Nichthke, care a ascultat o înregistrare cu Dida şi i-a plăcut. Apoi i-a trimis din Germania o piesă compusă de Ghert Welkhich, pe care a orchestrat-o Petre Magdin, şi cu care Dida Drăgan a participat la concursul de la Halle, unde a urcat pe aceeaşi scenă cu nume mari ale muzicii internaţionale: Karel Gott, Helena Vondrachkova, Alla Pugaciova, Marila Radovicz, Joseph Laufer, Frank Schobel. A cântat piesa ''Să nu-mi spui c-a trecut'', cu care a avut succes şi ulterior a câştigat 20 de medalii de aur la diferite concursuri.

 

 

Dida Drăgan la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară ”Mamaia - 1996”.

 

Foto: (c) AUREL VÂRLAN/Arhiva istorică AGERPRES

 


Anul următor, la Festivalul de la Mamaia, a obţinut locul I la secţiunea Interpretare, potrivit volumului ''Meridianele cântecului'' de Daniela Caraman Fotea, apărut la Editura Muzicală. Stilul său de interpretare şi timbrul special au făcut-o să fie numită ''vocea de flacără'' a muzicii româneşti.

Tot în 1972 a făcut parte din echipa care a obţinut Premiul special ''Cupa intercontinentală" la Knokke (Belgia). Doi ani mai târziu, la Dresda, a obţinut premiul pentru cel mai bun solist al festivalului şi premiul al III-lea pentru interpretarea piesei ''Ca-n poveste'' de Petre Magdin. Tot în R.D. Germană, Dida Drăgan a participat la peste 15 emisiuni ''Schlager Studio". A înregistrat pentru casele de discuri Electrecord (discuri personale LP în 1986 şi 1988), Balkanton (Bulgaria) şi Amiga (R.D. Germană).

A efectuat numeroase turnee în ţară şi peste hotare: Bulgaria, Polonia, Cehoslovacia, URSS, Germania, Belgia, Danemarca, Japonia. La Tokyo, a fost finalistă la Festivalul Internaţional al Cântecului cu piesa ''Sămânţa nemuririi'' de Radu Şerban.

 


În 1985, la Festivalul de la Mamaia, a obţinut trofeul la secţiunea Creaţie cu piesa "Leagănul meu" de Horia Moculescu. A colaborat cu mulţi compozitori - Liviu Tudan, Petre Magdin, Anton Şuteu, Adrian Ordean, Florin Ochescu, dar şi cu trupe ca Mondial, Romanticii, Roata, Sfinx, Monolit, Roşu şi Negru.

 

 

 

 

În 1993 a participat la preselecţia Eurovision alături de trupa Compact, cu piesa ''Nu pleca'', compusă de Adrian Ordean.

 


Între melodiile de succes ale artistei se numără: ''Până-n cea din urmă zi" (Edmond Deda); ''Iubesc primăvara" (Dan Ştefănică); ''Visata mea iubire", ''Planete'', ''Soarele zărilor" (Marius Ţeicu); ''Atunci" (Mişu Iancu); ''Anilor'', ''Voi, anotimpuri'', ''Necuprins şi cuprins'', ''Soare şi flori", "Trepte de lumină'', ''De ce taci?", ''Străinul", ''Chemarea anilor", ''Drumul", ''Glas de păduri", ''Semn de întrebare", ''Un fir de iarbă", ''Cer de baladă" (Petre Magdin); ''Să ocrotim copacii înfloriţi", ''Să nu lovim nicicând un porumbel", ''Deschideţi poarta soarelui'', "Voi, oameni de mâine", "Da, recunosc", ''Drumul iubirii'' (Anton Şuteu); "Dac-ai să vii", ''O lacrimă de stea'', ''Poveste fără final'', ''Cu îngeri a nins", "Nici chip, nici nume" (Liviu Tudan); ''Cer şi pământ", ''N-am să te-ntorc din drum'', "Nu vreau să te iert", ''Zilele ce trec prin mine", ''Drumul meu", "Ştiu că vei pleca", "Ai să mă pierzi" (Adrian Ordean); "Iertare", "Legământ", "Aur pe stradă", "Ochii ploii", "Cine crede în minuni?" (Florin Ochescu).

 


Alţi compozitori cu care a colaborat: ''Reaprindeţi candela'' (Ion Aldea Teodorovici), "Viaţa unui vis" (Sorin Chifiriuc), "Seara unui vis" (Dani Constantin), "Arde şi doare" (Dragoş Docan), ''Stau pe o margine de lună'' (Adrian Enescu), "Corabie plutitoare, Pământul" (Cornel Fugaru), ''Să mă iubeşti!'' (Mihai Pocorschi).

 

 

 

 


A cunoscut succesul şi cu interpretări ale unor piese celebre din repertoriul unor trupe sau solişti internaţionali - "Nu te mint" (Free), "Întrebare" (John Lennon), "Dacă pleci acum" (Ray Charles), "Clipele" (Fogerty), "Ca-ntr-un vis" (Heart), "Cu tine" (Smokie), "Iubirea noastră" (Frank Sinatra), "Născută sunt să cânt" (Spandau Ballet), "O clipă cât o viaţă" (Tina Turner), "Rug aprins" (Heart), "Singurătate" (Heart), "Te caut iar" (Heart), "Unde ai plecat?" (Whitesnake).

 

 

 

 

 

 

În 2003, a primit, în cadrul Festivalului de la Mamaia, Diploma de Excelenţă pentru întreaga activitate din partea Consiliului Judeţean Constanţa.

 

 

Dida Drăgan la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară ”Mamaia - 1996”.

 

Foto: (c) AUREL VÂRLAN/Arhiva istorică AGERPRES

 


 

 

Dida Drăgan la "Sărbătoarea Porţilor Deschise-TVR", Bucureşti, 16 aprilie 1998. 

 

Foto: (c) MIHAI ŢĂPLIGĂ/Arhiva istorică AGERPRES

 


 

 


 

 

Între albumele lansate de artistă se numără ''Dida Drăgan'' (1984), ''Deschideţi poarta soarelui'' (1987), ''O lacrimă de stea'' (1997), ''Pentru buni şi pentru răi'' (2001), ''Mi-e dor de ochii tăi'' (2002).

De o bună perioadă de timp, Dida Drăgan colaborează cu casa de discuri OVO Music a lui Ovidiu Komornyik. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, redactori Arhiva Foto: Elena Bălan, Vlad Ruşeanu, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

***Explicaţie foto din deschidere: Dida Drăgan în concert, Bucureşti, 1996. 

Afisari: 52

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 03-04-2025 10:30

Marele festival de hipism din Marea Britanie Randox Grand National de la Aintree (3-5 aprilie)

Randox Grand National, cunoscutul festival de hipism din Marea Britanie, începe la 3 aprilie, la Aintree, în Merseyside, la 9,6 km nord-est de Liverpool, cel mai important eveniment, marea cursă de hipism, are loc la 5 aprilie, conform https://www.irishpost.com și

Documentare 03-04-2025 10:00

Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'' (3-4 aprilie)

Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'', desfășurată la Cracovia, pe 3-4 aprilie, servește drept platformă pentru schimbul de experiență și de bune practici între experții europeni în domeniul patrimoniului cultural, care este expus în continuare riscului de dezastre naturale și civile,

Documentare 03-04-2025 09:00

Summitul Global Inteligența Artificială în Africa, la Kigali (3-4 aprilie)

La 3 aprilie 2025, timp de două zile, la Kigali, în Rwanda, se desfășoară summitul inaugural cu caracter global dedicat inteligenței artificiale în Africa, potrivit https://www.techarena.co.ke și DPA. Lideri ai guvernelor lumii, importanți oameni de afaceri la nivel global, membri ai mediului academic și ai societății civile se întrunesc cu a

Documentare 03-04-2025 08:00

3 aprilie - Ziua Jandarmeriei Române

Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei 'Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi', în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial

Documentare 03-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Din punctul de vedere al istoriei, destinul este superior maladiilor de destin și el rămâne astfel câtă vreme timpul istoriei nu are un sfârșit al lui sau câtă vreme este postulată judecata finală a istoriei lumii. Dar dacă timpul istoriei are un sfârșit și nu există o judecată finală a istoriei lumii, atunci istoria devine la râ

Documentare 03-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul și Ilirie Greco-catolice Sf. cuv. Nichita Mărturisitorul Romano-catolice Ss. Alois Scrosoppi, pr.; Sixt I, pp. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox

Documentare 03-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 aprilie

Este a 93-a zi a anului 2025. Au mai rămas 272 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 53 m și apune la 19 h 46 m. Luna răsare la 09 h 39 m și apune la 01 h 29 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 02-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)

Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare

Documentare 02-04-2025 10:00

2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului

Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a

Documentare 02-04-2025 09:00

2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)

La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware

Documentare 02-04-2025 08:30

2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii

În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.

Documentare 02-04-2025 08:00

Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)

Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr

Documentare 02-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Libertatea unui individ este mai întâi rezultatul dialogului cu propriile lui limite interioare, capacitatea lui de a trăi în destin sau într-o maladie de destin. Gradul de libertate al unei comunități depinde de capitalul de destin sau de maladii de destin acumulat în istoria ei prin raport cu viața celor care vin și trec.'' -

Documentare 02-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie (Denia Canonului Mare) Greco-catolice Sf. cuv. Tit, făcătorul de minuni. Canonul cel Mare al Sf. Andrei din Creta Romano-catolice Sf. Francisc de Paola, pustnic Sf&acir

Documentare 02-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 aprilie

Este a 92-a zi a anului 2025. Mai sunt 273 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 55 m și apune la 19 h 44 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 00 h 10 m. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)