DOCUMENTAR: 85 de ani de la naşterea regizorului Radu Gabrea (20 iunie)

Regizorul şi scenaristul Radu Bartolomeu Gabrea s-a născut la 20 iunie 1937, la Bucureşti.
A urmat cursurile Liceului "Spiru Haret" din Bucureşti. A absolvit apoi Institutul de Construcţii Bucureşti (1960) şi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) - secţia Regie film (1968). În 2004, publică, în România, volumul "Werner Herzog şi mistica renană" (premiul UCIN ex-aequo), care a fost subiectul lucrării sale de doctorat în comunicaţii sociale, susţinută la Universitatea Louvain-la-Neuve (Belgia).
Potrivit http://aarc.ro, revistă online editată de Uniunea Cineaştilor din România, în 1956 are loc un prim diferend al studentului Radu Gabrea, aflat atunci în anul II la Institutul de Construcţii, cu regimul comunist, acesta fiind arestat pentru că voia să participe, împreună cu alţi studenţi, la o manifestaţie de solidaritate cu Revoluţia din Ungaria. "După 9 luni de arest, este eliberat şi apoi readmis la Facultatea de Construcţii, pe care a absolvit-o, devenind inginer în construcţii civile şi industriale", se arată pe site-ul citat.
Mai târziu, se înscrie la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Lungmetrajul său de debut, "Prea mic pentru un război atât de mare" (1969), după un scenariu de D.R. Popescu, este premiat la Festivalul de la Locarno, în 1970, şi selecţionat la "Quinzaine des réalisateurs", la Cannes, tot în 1970.
Regizorul Radu Gabrea şi actriţa Rodica Mandache la inaugurarea Teatrului Masca, Bucureşti, 13 noiembrie 2005.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU/Arhiva istorică AGERPRES
A doua confruntare cu regimul comunist are loc în 1974. Revista online a Uniunii Cineaştilor din România scrie că filmul lui Radu Gabrea, "Dincolo de nisipuri" (după un roman de Fănuş Neagu), este oprit din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Filmul a fost selectat la "Quinzaine des réalisateurs", la Cannes, în 1974. În aceste condiţii, regizorul emigrează în Germania, ţara de origine a mamei lui, în 1975. În cei 20 de ani petrecuţi în Germania, Radu Gabrea realizează o serie de filme în limba germană, printre care şi "Un bărbat ca Eva", închinat cineastului Rainer Werner Fassbinder.
Fiind una dintre promisiunile confirmate ale generaţiei '70, Radu Gabrea a mai realizat, în Germania, ca regizor, scenarist şi producător, filme de interes internaţional: "Nu te teme, Jacob!" (1981), "O făclie de Paşti" (1982), "Nonni" (1985-86) - serial TV, "Straniu obiect al dragostei" (1986), "Călătorie surpriză" (1987), "Secretul peşterii de gheaţă" (1989).
Revista online aarc.ro notează că, după 1989, se întoarce în ţară, unde regizează mai multe filme. În România, a realizat, în prima parte a carierei, "Amintiri bucureştene" (1968, lungmetraj documentar), "Urmărirea" (1971, serial TV), "Peisaj negru" (1976), iar după întoarcerea în ţară, "Călătorie surpriză" (1990, film TV), "Rosen Emil - o tragică iubire" (1992), "Noro" (2002), "Moştenirea lui Goldfaden" (2004). De asemenea, a semnat regia unui film documentar despre naufragiul vasului "Struma", prezentat, în 2000, în premieră mondială, la un post de televiziune din România.
Radu Gabrea a mai semnat regia filmului "Mănuşi roşii", lansat în cinematografe în primăvara anului 2011, şi pe cea a documentarului "Trei zile până la Crăciun", iniţial intitulat "Ultimele zile din viaţa lui Ceauşescu", lansat la 26 ianuarie 2012, ziua în care dictatorul ar fi împlinit 93 de ani. Filmul prezintă o cronică detaliată, bazată pe mărturii, documente, reconstituiri şi imagini de arhivă, a ultimelor trei zile ale cuplului Elena şi Nicolae Ceauşescu, înainte de executarea lor în ziua de Crăciun a anului 1989. Filmul este o ecranizare a volumului "Sfârşitul Ceauşeştilor", de Grigore Cartianu, publicat în anul 2010.
A semnat şi regia filmului documentar ''Împărăteasa roşie. Viaţa şi aventurile Anei Pauker'' (2016).
În 2002, i se acordă Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de cavaler, din partea Preşedinţiei României, pentru ca, în februarie 2011, să primească Ordinul "Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite" al Republicii Federale Germania.
Ca regizor de teatru, Radu Gabrea a montat "Maria Callas - La Divina", după "Master Class" de Terrence McNally - reprezentaţie excelent primită de publicul din New York, Washington, Tampere (Festivalul Internaţional de Teatru), Helsinki, Canberra (Festivalul Cultural Internaţional), Sydney, Melbourne.
Regizorul Radu Gabrea susţine un discurs la Gala Premiilor VIP, Bucureşti, 1 septembrie 2010.
Foto: (c) LŞIVIU ŞOVA/AGERPRES FOTO
A mai fost critic de film la numeroase ziare, profesor de regie şi montaj la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti. A fost primul preşedinte al Oficiului Naţional al Cinematografiei, cu rang de secretar de stat, înfiinţat la 24 octombrie 1997, prin Ordonanţă de urgenţă a Guvernului României. A deţinut funcţia până în anul 1999. În această perioadă, a iniţiat o primă variantă a legii cinematografiei după modele europene. A fost membru fondator al Fundaţiei "Filmul românesc".
Conform www.cinemagia.ro, între 1972-1974, a fost profesor asociat la IATC, predând Montajul. Între 1998 şi 2000, a fost profesor asociat la UNATC.
A fost căsătorit cu criticul de film Roxana (Pană) Gabrea şi a avut o fiică, Maria Magdalena Schubert, cu care a lucrat împreună la "Total TV", casă de producţie înfiinţată de el în 2000. S-a căsătorit, apoi, cu actriţa Victoria Cociaş, notează www.imdb.com.
Începând din 2011, a organizat "Mediaş Central European Film Festival (MeCEFF)", care devine un festival anual.
În 2012, apare volumul "Radu Gabrea - Biografia unei opere", scris de Călin Stănculescu.
Regizorul Radu Gabrea a murit la 9 februarie 2017.
În martie 2017, în cadrul Galei Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (UARF), regizorului Radu Gabrea i-a fost decernat, post-mortem, un premiu "pentru întreaga activitate regizorală". AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)
* Explicaţie foto din deschidere: Scriitorul Radu Gabrea este recompensat cu premiul pentru carte de cinema (Ex-aequo) pentru volumul "Werner Herzog şi mistica renană", acordat de Uniunea Cineaştilor din România, Bucureşti, 4 martie 2005.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Web Summit 2025, la Rio de Janeiro (27-30 aprilie)
Web Summit 2025 la Riocentro din Rio de Janeiro începe la 27 aprilie 2025, reunind nume importante din domeniul tehnologiei informației, al marilor afaceri mondiale, dar și start-upurilor, precum și din acele domenii ale activității umane în care internetul activează ca un mijloc principal de manifestare, potrivit
CITATUL ZILEI
'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie
Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)
O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab
26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)
La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur
26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc
Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe
CITATUL ZILEI
'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira Greco-catolice Sf. ep. m. Vasile al Amasiei Romano-catolice Sf. Anaclet, pp. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și
Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif
Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru din Roma unde sunt așteptați să sosească sute de mii de credincioși, alături de 170 de delegații străine, șefi de stat și capete încoronate din întreaga lume. Ceremonia va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie
Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen