DOCUMENTAR: 85 de ani de la naşterea regizorului Radu Gabrea (20 iunie)

Regizorul şi scenaristul Radu Bartolomeu Gabrea s-a născut la 20 iunie 1937, la Bucureşti.
A urmat cursurile Liceului "Spiru Haret" din Bucureşti. A absolvit apoi Institutul de Construcţii Bucureşti (1960) şi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) - secţia Regie film (1968). În 2004, publică, în România, volumul "Werner Herzog şi mistica renană" (premiul UCIN ex-aequo), care a fost subiectul lucrării sale de doctorat în comunicaţii sociale, susţinută la Universitatea Louvain-la-Neuve (Belgia).
Potrivit http://aarc.ro, revistă online editată de Uniunea Cineaştilor din România, în 1956 are loc un prim diferend al studentului Radu Gabrea, aflat atunci în anul II la Institutul de Construcţii, cu regimul comunist, acesta fiind arestat pentru că voia să participe, împreună cu alţi studenţi, la o manifestaţie de solidaritate cu Revoluţia din Ungaria. "După 9 luni de arest, este eliberat şi apoi readmis la Facultatea de Construcţii, pe care a absolvit-o, devenind inginer în construcţii civile şi industriale", se arată pe site-ul citat.
Mai târziu, se înscrie la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Lungmetrajul său de debut, "Prea mic pentru un război atât de mare" (1969), după un scenariu de D.R. Popescu, este premiat la Festivalul de la Locarno, în 1970, şi selecţionat la "Quinzaine des réalisateurs", la Cannes, tot în 1970.
Regizorul Radu Gabrea şi actriţa Rodica Mandache la inaugurarea Teatrului Masca, Bucureşti, 13 noiembrie 2005.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU/Arhiva istorică AGERPRES
A doua confruntare cu regimul comunist are loc în 1974. Revista online a Uniunii Cineaştilor din România scrie că filmul lui Radu Gabrea, "Dincolo de nisipuri" (după un roman de Fănuş Neagu), este oprit din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Filmul a fost selectat la "Quinzaine des réalisateurs", la Cannes, în 1974. În aceste condiţii, regizorul emigrează în Germania, ţara de origine a mamei lui, în 1975. În cei 20 de ani petrecuţi în Germania, Radu Gabrea realizează o serie de filme în limba germană, printre care şi "Un bărbat ca Eva", închinat cineastului Rainer Werner Fassbinder.
Fiind una dintre promisiunile confirmate ale generaţiei '70, Radu Gabrea a mai realizat, în Germania, ca regizor, scenarist şi producător, filme de interes internaţional: "Nu te teme, Jacob!" (1981), "O făclie de Paşti" (1982), "Nonni" (1985-86) - serial TV, "Straniu obiect al dragostei" (1986), "Călătorie surpriză" (1987), "Secretul peşterii de gheaţă" (1989).
Revista online aarc.ro notează că, după 1989, se întoarce în ţară, unde regizează mai multe filme. În România, a realizat, în prima parte a carierei, "Amintiri bucureştene" (1968, lungmetraj documentar), "Urmărirea" (1971, serial TV), "Peisaj negru" (1976), iar după întoarcerea în ţară, "Călătorie surpriză" (1990, film TV), "Rosen Emil - o tragică iubire" (1992), "Noro" (2002), "Moştenirea lui Goldfaden" (2004). De asemenea, a semnat regia unui film documentar despre naufragiul vasului "Struma", prezentat, în 2000, în premieră mondială, la un post de televiziune din România.
Radu Gabrea a mai semnat regia filmului "Mănuşi roşii", lansat în cinematografe în primăvara anului 2011, şi pe cea a documentarului "Trei zile până la Crăciun", iniţial intitulat "Ultimele zile din viaţa lui Ceauşescu", lansat la 26 ianuarie 2012, ziua în care dictatorul ar fi împlinit 93 de ani. Filmul prezintă o cronică detaliată, bazată pe mărturii, documente, reconstituiri şi imagini de arhivă, a ultimelor trei zile ale cuplului Elena şi Nicolae Ceauşescu, înainte de executarea lor în ziua de Crăciun a anului 1989. Filmul este o ecranizare a volumului "Sfârşitul Ceauşeştilor", de Grigore Cartianu, publicat în anul 2010.
A semnat şi regia filmului documentar ''Împărăteasa roşie. Viaţa şi aventurile Anei Pauker'' (2016).
În 2002, i se acordă Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de cavaler, din partea Preşedinţiei României, pentru ca, în februarie 2011, să primească Ordinul "Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite" al Republicii Federale Germania.
Ca regizor de teatru, Radu Gabrea a montat "Maria Callas - La Divina", după "Master Class" de Terrence McNally - reprezentaţie excelent primită de publicul din New York, Washington, Tampere (Festivalul Internaţional de Teatru), Helsinki, Canberra (Festivalul Cultural Internaţional), Sydney, Melbourne.
Regizorul Radu Gabrea susţine un discurs la Gala Premiilor VIP, Bucureşti, 1 septembrie 2010.
Foto: (c) LŞIVIU ŞOVA/AGERPRES FOTO
A mai fost critic de film la numeroase ziare, profesor de regie şi montaj la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti. A fost primul preşedinte al Oficiului Naţional al Cinematografiei, cu rang de secretar de stat, înfiinţat la 24 octombrie 1997, prin Ordonanţă de urgenţă a Guvernului României. A deţinut funcţia până în anul 1999. În această perioadă, a iniţiat o primă variantă a legii cinematografiei după modele europene. A fost membru fondator al Fundaţiei "Filmul românesc".
Conform www.cinemagia.ro, între 1972-1974, a fost profesor asociat la IATC, predând Montajul. Între 1998 şi 2000, a fost profesor asociat la UNATC.
A fost căsătorit cu criticul de film Roxana (Pană) Gabrea şi a avut o fiică, Maria Magdalena Schubert, cu care a lucrat împreună la "Total TV", casă de producţie înfiinţată de el în 2000. S-a căsătorit, apoi, cu actriţa Victoria Cociaş, notează www.imdb.com.
Începând din 2011, a organizat "Mediaş Central European Film Festival (MeCEFF)", care devine un festival anual.
În 2012, apare volumul "Radu Gabrea - Biografia unei opere", scris de Călin Stănculescu.
Regizorul Radu Gabrea a murit la 9 februarie 2017.
În martie 2017, în cadrul Galei Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (UARF), regizorului Radu Gabrea i-a fost decernat, post-mortem, un premiu "pentru întreaga activitate regizorală". AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)
* Explicaţie foto din deschidere: Scriitorul Radu Gabrea este recompensat cu premiul pentru carte de cinema (Ex-aequo) pentru volumul "Werner Herzog şi mistica renană", acordat de Uniunea Cineaştilor din România, Bucureşti, 4 martie 2005.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Alexandru Papadopol
Actorul Alexandru Papadopol s-a remarcat în seriale de televiziune printre care 'Căsătorie de probă', ''Numai iubirea'', 'Daria, iubirea mea', 'Aniela', dar și pe micile ecrane, în filme precum 'Marfa și Banii', 'Amintiri din Epoca de Aur'', 'Love Building', 'Bani negri (pentru zile albe)'
DOCUMENTAR: Regizorul Silviu Purcărete împlinește 75 de ani (5 aprilie)
Regizorul de operă și teatru Silviu Purcărete s-a născut la 5 aprilie 1950, în București, conform silviupurcarete.art. A absolvit secția de regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică 'I.L. Caragiale' (IATC) din București, promoția 1974, clasa Valeriu Moisescu, cu spectacolul &
5 aprilie - Ziua Automobilistului
Ziua Automobilistului este marcată în fiecare an la 5 aprilie, dată la care, în 1904, a fost înființat Automobil Clubul Român, de către un grup de automobiliști amatori, constituiți în Adunarea Generală, desfășurată în salonul de onoare al Hotelului Bulevard din București. Prima asociație a automobiliștilor din țara noastră,
5 aprilie - Ziua internațională a conștiinței (ONU)
Ziua internațională a conștiinței - International Day of Conscience (ONU), marcată la 5 aprilie, urmărește promovarea unei culturi a păcii prin dragoste și conștiință, potrivit www.un.org. Adunarea Generală a ONU a declarat această zi cu scopul de a crea condiții de stabilitate și bunăstare, de relații pașnice și prietenoase bazate pe respectarea drepturilor omului și a libe
CITATUL ZILEI
''Iași joi, 23 martie/ 5 aprilie 1917 Zi plină. Ieri am scris o rugăminte de ajutor pentru țara mea, care va fi trimisă în America. Am petrecut două ore la Spitalul Militar, care se află în stare bună. Bătrânul Bogdan strălucea de fericire, era mulțumit ca de obicei, se înțelege de minune cu pacienții lui, e înc&aci
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Teodul și Agatopod; Sf. Mc. Victorin și cei împreună cu el Greco-catolice Sf. m. Claudiu, Diodor, Victor, Victorin, Papia, Nichifor și Serapion Romano-catolice Ss. Vincențiu Ferrer, pr.; Irina, m. Sfinții Mucenici Teodul și Agato
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 aprilie
Este a 95-a zi a anului 2025. Au mai rămas 270 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 49 m și apune la 19 h 48 m. Luna răsare la 11 h 47 m și apune la 03 h 30 m. Luna la Primul Pătrar 05 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Săptămâna europeană 31 martie - 4 aprilie 2025
Reuniunea Consiliului Afaceri Externe - Apărare, primul summit UE-Asia Centrală, adoptarea de eurodeputați a priorităților pentru bugetul UE 2026, prezentarea ProtectEU - o strategie europeană de securitate internă, dialogul economic la nivel înalt (HLED) dintre Uniunea Europeană și Turcia, anunțarea câștigătoarelor celui de-al 11-lea Premiu european pent
Retrospectiva evenimentelor interne 31 martie - 4 aprilie 2025
Desfășurarea conferinței 'România și OCDE - Principalul proiect de țară după NATO, UE și Schengen', respingerea moțiunilor de cenzură la adresa miniștrilor Energiei și Internelor, desemnarea lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE), începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (4 aprilie-3
DOCUMENTAR: Actorul Robert Downey Jr. împlinește 60 de ani (4 aprilie)
Actorul Robert Downey Jr. s-a născut la 4 aprilie 1965, în Manhattan, New York. Este fiul scriitorului și regizorului Robert Downey Sr. și al actriței Elsie Downey. A studiat la Stagedoor Manor Performing Arts Training Center din New York. După divorțul părinților, în 1978, s-a mutat cu tatăl său în California. În 1982, a renunțat la Liceul Santa Moni
4 aprilie - Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal (ONU)
La 4 aprilie 2025 este marcată Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal. Această zi a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite la 8 decembrie 2005, ca urmare a adoptării textului Rezoluției 60/97, conform www.un.org. În acest an, ziua internațională
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* În ziua de 4 aprilie, Academia Română marchează 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive desfășurată începând cu ora 10.00. Evenimentul este urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române, academic
DOCUMENTAR: 50 de ani de la fondarea companiei Microsoft de către Bill Gates și Paul Allen (4 aprilie 1975)
În 1975, Bill Gates și Paul Allen au pus bazele Microsoft - uneori Micro-Soft, pentru microprocesoare și software - pentru a dezvolta sisteme software pentru computerul personal Altair 8800, amintește site-ul de știri al companiei în secțiunea ''Microsoft is born''. Allen și-a părăsit slujba de programator din Boston, iar Gates a re
Lansarea albumului 'Who Believes In Angels?', semnat de Elton John și Brandi Carlile
Cântărețul britanic Elton John și cântăreața americană Brandi Carlile lansează vineri, 4 aprilie 2025, albumul de studio, care se intitulează 'Who Believes In Angels?', produs de casa de discuri Interscope Records, precizează www.eltonjohn.com. Acest material discografic conține 10 piese. Cei doi ar
4 aprilie - Ziua Academiei Române
Ziua Academiei Române este marcată în fiecare an la 4 aprilie, dată la care, în anul 2000, a fost instituită celebrarea acestei zile de prezidiul instituției, cu prilejul ''Zilei Porților Deschise''. Înființată la 1/13 aprilie 1866, ca ''Societate Literară Română'', instituția și-a început act