PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Centrul istoric al Vienei (Austria)

Centrul istoric al Vienei a fost înscris în anul 2001 în lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO, potrivit paginii de internet a organizaţiei, http://whc.unesco.org. În anul 2017, centrul Vienei a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial "în pericol".
Situată pe Dunăre în partea de est a Austriei, Viena s-a dezvoltat din aşezările celtice şi romane timpurii într-un oraş medieval şi baroc, fiind, pe rând, capitală a Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană, a Imperiului Austriac, a Imperiului Austro-Ungar şi, în prezent, a Republicii Austria, notează www.globi.ro.
A jucat un rol esenţial ca centru muzical european de vârf, de la marea epocă a clasicismului vienez până la începutul secolului al XX-lea. Centrul istoric al Vienei este bogat în ansambluri arhitecturale, inclusiv castele şi grădini în stil baroc, precum şi Ringstrasse de la sfârşitul secolului al XIX-lea (stil urbanistic istoric ce reprezintă un drum circular ce încadrează districtul Innere Stadt), fiind mărginită de clădiri măreţe, monumente şi parcuri. Proprietatea este alcătuită din nucleul medieval al oraşului (fondat pe aşezarea romană), principalele ansambluri baroce cu dispoziţiile lor axiale şi construcţiile Gründerzeit (perioadă istorică a Europei Centrale, în care burghezia a dobândit rolul de lider cultural) de la începutul perioadei moderne.
La începutul secolului al XII-lea aşezarea s-a extins dincolo de zona de apărare romană, care a fost demolată. În timpul conflictelor cu otomanii din secolele al XVI-lea şi al XVII-lea, zidurile oraşului medieval, care înconjurau o suprafaţă mult mai mare, au fost reconstruite şi prevăzute cu bastioane. Acesta a rămas nucleul Vienei până când zidurile medievale au fost demolate în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Centrul oraşului conţine o serie de clădiri din epoca medievală, inclusiv Schottenkloster, cea mai veche mănăstire din Austria, bisericile Maria am Gestade (una dintre principalele structuri gotice), Michaelerkirche, Minoritenkirche şi Minoritenkloster din secolul al XIII-lea şi catedrala Sfântul Ştefan, care datează din secolele al XIV-lea şi al XV-lea. În aceeaşi perioadă s-au construit şi ansambluri civice, cum ar fi părţi iniţiale ale Palatului Hofburg. În timp ce ansamblurile monahale erau în general construite din piatră, devenind parte a apărării oraşului medieval, cartierele de locuit erau din lemn şi au suferit incendii frecvente.
În 1683, Viena a devenit capitala Imperiului Habsburgic şi s-a dezvoltat rapid, devenind un oraş baroc impresionant, menţionează site-ul UNESCO. Caracterul baroc a fost exprimat în special în amenajările mari ale palatului, cum ar fi Palatul Belvedere şi ansamblul grădinii. Un număr tot mai mare de palate noi au fost construite de familiile nobiliare, iar multe clădiri medievale existente, biserici şi mănăstiri au fost modificate şi au primit caracteristici baroce, fiind adăugate clădiri administrative reprezentative. Mai multe clădiri istorice vieneze sunt acum asociate cu reşedinţa unor personalităţi importante precum Mozart, Beethoven şi Schubert, când oraşul a jucat un rol esenţial ca centru european de top pentru muzică.
O nouă fază în istoria Vienei a avut loc când cele 34 de suburbii ale sale au fost încorporate în citadelă şi împăratul a ordonat demolarea fortificaţiilor din jurul oraşului interior. S-a profitat de ocazie pentru a crea unul dintre cele mai semnificative ansambluri din secolul al XIX-lea din istoria urbanismului, care a influenţat foarte mult restul Europei în această perioadă crucială de dezvoltare socială şi economică. În 1874, complexul Hofburg a fost extins cu adăugarea Neue Hofburg, un "Forum Imperial", şi a fost unit cu mari complexe muzeale într-un singur ansamblu. Burgtheater, parlamentul, primăria şi universitatea au format un alt ansamblu legat de aceste structuri. La aceasta s-a adăugat Opera de stat precum şi un număr mare de clădiri publice şi private de-a lungul Ringstrasse, pe linia zidurilor oraşului care au fost demolate. Sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea sunt mărturia contribuţiilor creative ulterioare ale designerilor, artiştilor şi arhitecţilor vienezi în perioadele Jugendstil (Art Nouveau), Wiener Secession şi mişcarea modernă timpurie în arhitectură.
UNESCO arată, astfel, că trei perioade cheie ale dezvoltării culturale şi politice europene - Evul Mediu, perioada Barocă şi Gründerzeit - sunt excepţional de bine ilustrate de moştenirea urbană şi arhitecturală a Centrului istoric al Vienei în cele de 371 de hectare. Zona tampon de 462 hectare protejează proprietatea înscrisă în patrimoniul UNESCO. Aproximativ 75% din centrul Vienei se află în proprietate privată, 18% în proprietate publică şi 7% este deţinută de Biserica Romano-Catolică. Diverse instrumente legale atât la nivel federal, cât şi la nivel municipal/provincial, cum ar fi Legea Federală pentru Protecţia Monumentelor şi Codul Municipal al Construcţiilor, protejează Centrul istoric al Vienei şi zona sa tampon. Părţi din Viena intră sub incidenţa Legii de conservare a naturii de la Viena. Alte instrumente juridice, cum ar fi Legea garajelor şi Legea privind conservarea copacilor, sunt de asemenea relevante. În plus, au fost adoptate un Plan de utilizare a terenurilor şi Planuri de dezvoltare urbană ca instrumente de planificare. Planul de management, elaborat în 2002, se referă la cele două proprietăţi ale Patrimoniului Mondial UNESCO din Viena: Centrul istoric şi Palatul şi Grădinile Schönbrunn.
Susţinerea atributelor care demonstrează în timp valoarea universală excepţională, autenticitatea şi integritatea proprietăţii necesită abordarea provocărilor legate de presiunile de dezvoltare, impactul vizual şi modernizarea care apar în contextul dezvoltării urbane într-o capitală prosperă, aminteşte UNESCO. Astfel de provocări au dus la adoptarea în 2005 a "Memorandumului de la Viena", recunoscut la nivel internaţional, privind gestionarea peisajelor urbane istorice. De atunci, autorităţile de planificare din capitala austriacă au acordat o atenţie deosebită politicilor de conservare noi, durabile şi adecvate. UNESCO precizează, însă, că trebuie continuate eforturile pentru a asigura coerenţa noilor dezvoltări urbanistice cu Valoarea Universală Excepţională a Centrului istoric al Vienei, în special a clădirilor înalte din afara zonei tampon.
De altfel, în 2017, Centrul istoric al Vienei a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial "în pericol", din cauza unor proiecte de construcţie a unor imobile de mare înălţime şi a unui club de patinaj, relatează AFP. Centrul istoric al Vienei prezintă un larg evantai de stiluri arhitectonice din Evul Mediu, baroc - din perioada în care oraşul era capitala Imperiului Habsburgic - sau Art Nouveau şi a jucat "un rol fundamental în calitate de mare oraş al muzicii europene", a explicat UNESCO. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: whc.unesco.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 31 martie - 4 aprilie 2025
Reuniunea Consiliului Afaceri Externe - Apărare, primul summit UE-Asia Centrală, adoptarea de eurodeputați a priorităților pentru bugetul UE 2026, prezentarea ProtectEU - o strategie europeană de securitate internă, dialogul economic la nivel înalt (HLED) dintre Uniunea Europeană și Turcia, anunțarea câștigătoarelor celui de-al 11-lea Premiu european pent
Retrospectiva evenimentelor interne 31 martie - 4 aprilie 2025
Desfășurarea conferinței 'România și OCDE - Principalul proiect de țară după NATO, UE și Schengen', respingerea moțiunilor de cenzură la adresa miniștrilor Energiei și Internelor, desemnarea lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE), începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (4 aprilie-3
DOCUMENTAR: Actorul Robert Downey Jr. împlinește 60 de ani (4 aprilie)
Actorul Robert Downey Jr. s-a născut la 4 aprilie 1965, în Manhattan, New York. Este fiul scriitorului și regizorului Robert Downey Sr. și al actriței Elsie Downey. A studiat la Stagedoor Manor Performing Arts Training Center din New York. După divorțul părinților, în 1978, s-a mutat cu tatăl său în California. În 1982, a renunțat la Liceul Santa Moni
4 aprilie - Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal (ONU)
La 4 aprilie 2025 este marcată Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal. Această zi a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite la 8 decembrie 2005, ca urmare a adoptării textului Rezoluției 60/97, conform www.un.org. În acest an, ziua internațională
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* În ziua de 4 aprilie, Academia Română marchează 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive desfășurată începând cu ora 10.00. Evenimentul este urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române, academic
DOCUMENTAR: 50 de ani de la fondarea companiei Microsoft de către Bill Gates și Paul Allen (4 aprilie 1975)
În 1975, Bill Gates și Paul Allen au pus bazele Microsoft - uneori Micro-Soft, pentru microprocesoare și software - pentru a dezvolta sisteme software pentru computerul personal Altair 8800, amintește site-ul de știri al companiei în secțiunea ''Microsoft is born''. Allen și-a părăsit slujba de programator din Boston, iar Gates a re
Lansarea albumului 'Who Believes In Angels?', semnat de Elton John și Brandi Carlile
Cântărețul britanic Elton John și cântăreața americană Brandi Carlile lansează vineri, 4 aprilie 2025, albumul de studio, care se intitulează 'Who Believes In Angels?', produs de casa de discuri Interscope Records, precizează www.eltonjohn.com. Acest material discografic conține 10 piese. Cei doi ar
4 aprilie - Ziua Academiei Române
Ziua Academiei Române este marcată în fiecare an la 4 aprilie, dată la care, în anul 2000, a fost instituită celebrarea acestei zile de prezidiul instituției, cu prilejul ''Zilei Porților Deschise''. Înființată la 1/13 aprilie 1866, ca ''Societate Literară Română'', instituția și-a început act
Festivalul Quais du Polar din Lyon, dedicat literaturii polițiste (4-6 aprilie)
Între zilele de 4 și 6 aprilie 2025, are loc în Lyon, Franța, cea de-a 21-a ediție a Festivalului Quais du polar, dedicat literaturii polițiste, arată https://quaisdupolar.com/. Locurile de desfășurare sunt Hotel de Ville, clădire istorică în care funcționează și primăria orașului, Palai
Cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Național iTEC (4-6 aprilie)
În intervalul 4-6 aprilie 2025, se desfășoară, la Timișoara, Concursul Național iTEC, ajuns la ediția a XVIII-a, conform itec.ro. Evenimentul este organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara (UPT), în parteneriat cu Facultatea de Auto
Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase
CITATUL ZILEI
''Cuvântul 'sociopat' este unul misterios. Originile lui își au bazele într-o știință seculară, dar, de atunci, a fost greșit atribuit, pentru a se referi la tot felul de păcate. Nu există - nu mai există - o singură definiție a termenului. Cuvântul, cam ca oamenii pe care îi reprezintă, a devenit un fel de paradox. Un substantiv
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima (Denia Acatistului Bunei Vestiri) Greco-catolice Sf. cuv. Teodul și Agatopod; Sf. cuv. Gheorghe din Maleon și Iosif Imnograful. Acatistul Maicii Domnului Romano-catolice Sf. Isidor, ep. înv.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 aprilie
Este a 94-a zi a anului 2025. Au mai rămas 271 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 51 m și apune la 19 h 47 m. Luna răsare la 10 h 39 m și apune la 02 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria
Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org