logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al UE se reuneşte la Luxemburg, la 11 aprilie 2022

Image

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene se reuneşte la Luxemburg, la 11 aprilie 2022, având ca subiecte centrale pe agendă, potrivit site-ului https://www.consilium.europa.eu/, răspunsul Uniunii la invadarea Ucrainei de către Rusia şi revizuirea Global Gateway.

Miniştrii de externe ai UE vor discuta apoi despre cele mai recente evoluţii privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, survenite după Consiliul European din 24-25 martie 2022.

În cadrul celui mai recent Consiliu European, din 24-25 martie 2022, la care a participat, fizic, şi preşedintele american Joe Biden, liderii Uniunii au adoptat concluzii privind agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei şi au discutat cele mai recente evoluţii de pe teren. UE este pe deplin solidară cu Ucraina şi cu poporul său şi se angajează să ofere sprijin pentru reconstrucţia unei Ucraine democratice, inclusiv prin instituirea unui fond fiduciar pentru solidaritatea cu Ucraina, s-a decis în context.

Tot cu privire la răspunsul UE la invadarea Ucrainei de către Rusia, liderii UE au discutat, la Consiliul European din 24-25 martie, despre siguranţa civililor, mobilizarea rapidă de fonduri pentru refugiaţi şi ţările-gazdă, elaborarea unor planuri pentru situaţii neprevăzute, energie şi instalaţiile nucleare etc.

Rusia a început invadarea Ucrainei la 24 februarie 2022, după ce, la 21 februarie 2022, după mai multe săptămâni de tensiuni extreme, preşedintele Vladimir Putin a decis să recunoască drept entităţi independente zonele, care nu sunt controlate de guvern, Doneţk şi Luhansk (regiuni administrative) din Ucraina, şi să trimită trupe ruse în aceste zone. Încă din 2021, Rusia a început o concentrare de forţe militare de mare amploare în apropierea frontierei de est a Ucrainei, fapt care a stârnit o mare îngrijorare în Ucraina, în Europa şi în întreaga lume.

Un prim pachet de sancţiuni la adresa Rusiei (de la începerea invaziei, la 24 februarie) a fost impus de UE la 25 februarie 2022, incluzând: sancţiuni individuale împotriva lui Vladimir Putin, a lui Serghei Lavrov şi a membrilor Dumei de Stat a Rusiei şi ai Consiliului Naţional de Securitate; sancţiuni economice care vizează sectorul finanţelor, al energiei, al transporturilor şi al tehnologiei; suspendarea dispoziţiilor privind facilitarea eliberării vizelor pentru diplomaţii ruşi şi alţi funcţionari şi oameni de afaceri ruşi.

Un alt doilea pachet de sancţiuni, impuse la 28 februarie şi 2 martie 2022, include: închiderea spaţiului aerian al UE pentru toate aeronavele ruse; o interdicţie asupra tranzacţiilor cu Banca Centrală a Rusiei; o interdicţie privind accesul la SWIFT pentru şapte bănci ruse; interzicerea furnizării de bancnote euro către Rusia; suspendarea difuzării în UE a canalelor mass-media deţinute de stat Russia Today şi Sputnik; impunerea de sancţiuni împotriva Belarusului ca răspuns la implicarea sa în invazia militară a Rusiei, conform site-ului Consiliului.

Pachetul de sancţiuni impus la 15 martie a cuprins: sancţiuni individuale împotriva lui Roman Abramovici şi a lui German Khan; o interdicţie asupra tuturor tranzacţiilor cu anumite întreprinderi de stat; o interdicţie asupra furnizării de servicii de rating de credit oricărei persoane sau entităţi din Rusia; o interdicţie asupra investiţiilor noi în sectorul energetic rus; restricţii comerciale în ceea ce priveşte fierul, oţelul şi produsele de lux.

De asemenea, miniştrii vor revizui Global Gateway, o nouă strategie europeană menită să stimuleze legăturile inteligente, curate şi sigure în sectoarele digital, energetic şi al transporturilor şi să consolideze sistemele de sănătate, educaţie şi cercetare din întreaga lume. În acest sens, în perioada 2021-2027, Echipa Europa (instituţiile şi statele membre ale UE) va mobiliza investiţii de până la 300 de miliarde de euro în sectoare precum digital, climă şi energie, transporturi, sănătate educaţie şi cercetare, conform https://ec.europa.eu/.

Nu în ultimul rând, Consiliul Afaceri Externe va desfăşura un schimb de opinii cu privire la evenimentele recente şi la afacerile curente legate de relaţiile externe.
***
Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Externe al UE a avut loc la 21 martie, la Bruxelles, miniştrii de resort convenind să izoleze Rusia în plan diplomatic şi pe scena internaţională şi să scoată în evidenţă crimele de război şi încălcările dreptului internaţional umanitar de care aceasta se face responsabilă.

De asemenea, în cadrul acestei reuniuni, miniştrii afacerilor externe şi ai apărării din UE, reuniţi în cadrul unei sesiuni comune, au aprobat Busola strategică, un plan de acţiune pentru consolidarea politicii de securitate şi apărare a UE până în 2030. Pentru prima dată, documentul prezintă propuneri concrete, cu un calendar foarte precis, pentru a îmbunătăţi capacitatea UE de a acţiona în situaţii de criză. În cadrul busolei se va institui, între altele, o capacitate de desfăşurare rapidă a UE, de până la 5000 de militari, pentru diferite tipuri de crize, conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/.

***
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene este alcătuit din miniştrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcţie de ordinea de zi, Consiliul îi reuneşte, de asemenea, pe: miniştrii apărării (politica de securitate şi apărare comună), miniştrii competenţi în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniştrii comerţului (politica comercială comună).

Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, în prezent Josep Borrell Fontelles. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deţine preşedinţia Consiliului UE, asigurată prin rotaţie pentru perioade de şase luni.

Consiliul Afaceri Externe se reuneşte, de obicei, cel puţin o dată pe lună, notează https://www.consilium.europa.eu. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 09-05-2025 17:05

Săptămâna europeană 5-11 mai 2025

Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve

Documentare 09-05-2025 13:53

Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025

Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea

Documentare 09-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)

La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f

Documentare 09-05-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră

Documentare 09-05-2025 08:30

9 mai - Ziua Națională a Oinei

La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a

Documentare 09-05-2025 08:00

9 Mai - Ziua Europei

Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d

Documentare 09-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 09-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c

Documentare 09-05-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai

Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 08-05-2025 21:21

Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)

Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a

Documentare 08-05-2025 11:20

Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)

Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d

Documentare 08-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu

Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul

Documentare 08-05-2025 10:45

DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)

Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami

Documentare 08-05-2025 10:27

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)

La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit

Documentare 08-05-2025 10:15

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)

În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc