logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al UE se reuneşte la Luxemburg, la 11 aprilie 2022

Image

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene se reuneşte la Luxemburg, la 11 aprilie 2022, având ca subiecte centrale pe agendă, potrivit site-ului https://www.consilium.europa.eu/, răspunsul Uniunii la invadarea Ucrainei de către Rusia şi revizuirea Global Gateway.

Miniştrii de externe ai UE vor discuta apoi despre cele mai recente evoluţii privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, survenite după Consiliul European din 24-25 martie 2022.

În cadrul celui mai recent Consiliu European, din 24-25 martie 2022, la care a participat, fizic, şi preşedintele american Joe Biden, liderii Uniunii au adoptat concluzii privind agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei şi au discutat cele mai recente evoluţii de pe teren. UE este pe deplin solidară cu Ucraina şi cu poporul său şi se angajează să ofere sprijin pentru reconstrucţia unei Ucraine democratice, inclusiv prin instituirea unui fond fiduciar pentru solidaritatea cu Ucraina, s-a decis în context.

Tot cu privire la răspunsul UE la invadarea Ucrainei de către Rusia, liderii UE au discutat, la Consiliul European din 24-25 martie, despre siguranţa civililor, mobilizarea rapidă de fonduri pentru refugiaţi şi ţările-gazdă, elaborarea unor planuri pentru situaţii neprevăzute, energie şi instalaţiile nucleare etc.

Rusia a început invadarea Ucrainei la 24 februarie 2022, după ce, la 21 februarie 2022, după mai multe săptămâni de tensiuni extreme, preşedintele Vladimir Putin a decis să recunoască drept entităţi independente zonele, care nu sunt controlate de guvern, Doneţk şi Luhansk (regiuni administrative) din Ucraina, şi să trimită trupe ruse în aceste zone. Încă din 2021, Rusia a început o concentrare de forţe militare de mare amploare în apropierea frontierei de est a Ucrainei, fapt care a stârnit o mare îngrijorare în Ucraina, în Europa şi în întreaga lume.

Un prim pachet de sancţiuni la adresa Rusiei (de la începerea invaziei, la 24 februarie) a fost impus de UE la 25 februarie 2022, incluzând: sancţiuni individuale împotriva lui Vladimir Putin, a lui Serghei Lavrov şi a membrilor Dumei de Stat a Rusiei şi ai Consiliului Naţional de Securitate; sancţiuni economice care vizează sectorul finanţelor, al energiei, al transporturilor şi al tehnologiei; suspendarea dispoziţiilor privind facilitarea eliberării vizelor pentru diplomaţii ruşi şi alţi funcţionari şi oameni de afaceri ruşi.

Un alt doilea pachet de sancţiuni, impuse la 28 februarie şi 2 martie 2022, include: închiderea spaţiului aerian al UE pentru toate aeronavele ruse; o interdicţie asupra tranzacţiilor cu Banca Centrală a Rusiei; o interdicţie privind accesul la SWIFT pentru şapte bănci ruse; interzicerea furnizării de bancnote euro către Rusia; suspendarea difuzării în UE a canalelor mass-media deţinute de stat Russia Today şi Sputnik; impunerea de sancţiuni împotriva Belarusului ca răspuns la implicarea sa în invazia militară a Rusiei, conform site-ului Consiliului.

Pachetul de sancţiuni impus la 15 martie a cuprins: sancţiuni individuale împotriva lui Roman Abramovici şi a lui German Khan; o interdicţie asupra tuturor tranzacţiilor cu anumite întreprinderi de stat; o interdicţie asupra furnizării de servicii de rating de credit oricărei persoane sau entităţi din Rusia; o interdicţie asupra investiţiilor noi în sectorul energetic rus; restricţii comerciale în ceea ce priveşte fierul, oţelul şi produsele de lux.

De asemenea, miniştrii vor revizui Global Gateway, o nouă strategie europeană menită să stimuleze legăturile inteligente, curate şi sigure în sectoarele digital, energetic şi al transporturilor şi să consolideze sistemele de sănătate, educaţie şi cercetare din întreaga lume. În acest sens, în perioada 2021-2027, Echipa Europa (instituţiile şi statele membre ale UE) va mobiliza investiţii de până la 300 de miliarde de euro în sectoare precum digital, climă şi energie, transporturi, sănătate educaţie şi cercetare, conform https://ec.europa.eu/.

Nu în ultimul rând, Consiliul Afaceri Externe va desfăşura un schimb de opinii cu privire la evenimentele recente şi la afacerile curente legate de relaţiile externe.
***
Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Externe al UE a avut loc la 21 martie, la Bruxelles, miniştrii de resort convenind să izoleze Rusia în plan diplomatic şi pe scena internaţională şi să scoată în evidenţă crimele de război şi încălcările dreptului internaţional umanitar de care aceasta se face responsabilă.

De asemenea, în cadrul acestei reuniuni, miniştrii afacerilor externe şi ai apărării din UE, reuniţi în cadrul unei sesiuni comune, au aprobat Busola strategică, un plan de acţiune pentru consolidarea politicii de securitate şi apărare a UE până în 2030. Pentru prima dată, documentul prezintă propuneri concrete, cu un calendar foarte precis, pentru a îmbunătăţi capacitatea UE de a acţiona în situaţii de criză. În cadrul busolei se va institui, între altele, o capacitate de desfăşurare rapidă a UE, de până la 5000 de militari, pentru diferite tipuri de crize, conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/.

***
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene este alcătuit din miniştrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcţie de ordinea de zi, Consiliul îi reuneşte, de asemenea, pe: miniştrii apărării (politica de securitate şi apărare comună), miniştrii competenţi în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniştrii comerţului (politica comercială comună).

Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, în prezent Josep Borrell Fontelles. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deţine preşedinţia Consiliului UE, asigurată prin rotaţie pentru perioade de şase luni.

Consiliul Afaceri Externe se reuneşte, de obicei, cel puţin o dată pe lună, notează https://www.consilium.europa.eu. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 09-04-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: Armata sovietică ocupă orașul german Königsberg (9 aprilie 1945)

Bătălia pentru Prusia de Est s-a încheiat cu asediul armatei sovietice, în 1945, asupra orașelor Königsberg (9 aprilie, devenit apoi Kaliningrad) și Pillau (26 aprilie, devenit Baltiysk), potrivit https://eng.navalmuseum.ru/. Bătălia de la Königsberg a fost unul dintre cele mai dis

Documentare 09-04-2025 09:00

Nordic EV Summit, conferința anuală dedicată mașinilor electrice, la Oslo (9-10 aprilie)

La 9-10 aprilie 2025, are loc, la Oslo, în Capitala Norvegiei, unul dintre cele mai importante eveniment de pe continentul european dedicat mașinilor electrice, Nordic EV Summit, aducând laolaltă din spațiul internațional o comunitate amplă a celor implicați în industria dedicată mobilității electrice, potrivit

Documentare 09-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Nu-i pe lume comoară pe care s-o găsești fără trudă; omul nepăsător comoară nu va găsi.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983) 

Documentare 09-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 aprilie

Ortodoxe Sf. Mc. Eupshie; Sf. Cuv. Vadim Greco-catolice Sf. m. Eupsihie din Cezareea Romano-catolice Fer. Ubald, călug. Sfântul Mucenic Eupshie este pomenit în calendarul creștin ortodox la 9 aprilie. S-a născut în Cezareea Capadociei d

Documentare 09-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)

După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două

Documentare 09-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Reguli privind finanțarea campaniei electorale

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din mai 2025 se desfășoară în intervalul 4 aprilie, ora 00:00 - 3 mai, ora 7:00. Potrivit regulilor de campanie, contribuțiile candidaților pentru campania electorală pot proveni exclusiv din venituri proprii ale acestora, donații primite de la persoane fizice (maximum 810.000 lei) sau împrumuturi de la persoane

Documentare 09-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 aprilie

Este a 99-a zi a anului 2025. Au mai rămas 266 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 42 m și apune la 19 h 53 m. Luna răsare la 16 h 27 m și apune la 05 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 08-04-2025 13:50

A murit profesorul și analistul politic Bogdan Teodorescu (fișă biografică)

Profesorul Bogdan Teodorescu, analist politic, a murit la 8 aprilie 2025, la vârsta de 61 de ani. Dispariția lui Bogdan Teodorescu reprezintă o grea pierdere pentru societatea românească, arată conducerea SNSPA, într-un comunicat r

Documentare 08-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Scriitoarea Barbara Kingsolver

Barbara Kingsolver, născută la 8 aprilie 1955, în Annapolis, Maryland, SUA, este o scriitoare și activistă, ale cărei romane abordează teme precum rezistența oamenilor care trăiesc în medii neospitaliere și frumusețea care poate fi găsită chiar și în circumstanțe atât de dure. Kingsolver a crescut în estul statului Kentucky, fiind

Documentare 08-04-2025 10:15

Anunțarea listei scurte pentru International Booker Prize 2025

Lista scurtă pentru International Booker Prize 2025 va fi anunțată, la 8 aprilie 2025, la Londra, iar numele câștigătorului va fi dezvăluit în cadrul unei ceremonii desfășurate la muzeul Tate Modern din Capitala Regatului Unit, la 20 mai 2025. Președintele juriului ediției de anul acesta este scriitorul Max Porter. Alături de acest

Documentare 08-04-2025 10:00

Conferința despre finanțarea Rețelei transeuropene de transport TEN-T (8-9 aprilie)

Conferința despre finanțarea Rețelei transeuropene de transport TEN-T (8-9 aprilie) este organizată de Ministerul Dezvoltării Fondurilor și Politicii Regionale din Polonia, în timpul președinției poloneze a Consiliului UE, la Lublin. Construirea rețelei transeuropene de transport (TEN-T) asigură o mai mare mobilitate, competitivitate și o mai bună funcți

Documentare 08-04-2025 09:30

Cea de-a 21-a ediție a Premiilor BAFTA dedicate industriei de gaming (8 aprilie)

În ziua de 8 aprilie 2025, este programată ediția cu numărul 21 a ceremoniei de decernare a Premiilor BAFTA dedicate industriei de gaming, arată bafta.org. Cu acest prilej, Academia Britanică de Arte ale Filmului și Televiziunii va recompensa cele mai bune jocuri video britanice și internaționale lansate în intervalu

Documentare 08-04-2025 09:00

Prezidențiale2025/ Președintele României - rol și atribuții

Potrivit Constituției din 2003, Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puteri

Documentare 08-04-2025 09:00

8 aprilie - Ziua internațională a romilor

Ziua internațională a romilor este sărbătorită anual de comunitatea internațională, la 8 aprilie, în cinstea recunoașterii culturii, istoriei și drepturilor milioanelor de romi din toată lumea, dar și pentru a atrage atenția asupra discriminării cu care se confruntă comunitățile de romi din Europa și de pretutindeni, notează site-urile

Documentare 08-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Prezentarea candidaților

Biroul Electoral Central a stabilit, la 20 martie 2025, rămânerea definitivă a candidaturilor depuse pentru alegerile la funcția de președinte al României, la scrutinul din luna mai, iar la 22 martie a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaților. Potrivit comunicatului BEC, ordinea pe buletin