ATUNCI ŞI ACUM: Biserica Domniţa Bălaşa

Biserica Domniţa Bălaşa este unul dintre cele mai cunoscute lăcaşuri de cult din Bucureşti. Prima biserică ridicată pe aceste locuri, în anii 1743-1744, a fost ctitorită de Domniţa Bălaşa şi soţul ei, marele ban Manolache Rangabe, zis Lambrino. A fost dărâmată în 1871, iar pe locul altarului s-a pus o piatră comemorativă în 1883.
În 1750, Domniţa Bălaşa a zidit prima ctitorie, folosită apoi ca paraclis, pe locul bisericii de astăzi, un al doilea lăcaş, cu hramul Înălţarea Domnului. În jurul bisericii s-au înfiinţat o şcoală şi un azil de bătrâni, conform site-ului https://www.crestinortodox.ro.
După cutremurul din 1838, acest lăcaş a fost dărâmat şi s-a construit o a treia biserică (între 1838-1842), în stil neo-gotic, cu acelaşi hram, ctitorită de Safta Brâncoveanu, fiica lui Th. Balş şi a Profirei Rosetti, văduva marelui ban Grigore Brâncoveanu, fondatoarea Spitalului Brâncovenesc.
Fiind ridicată pe un teren expus inundaţiilor, această biserică s-a degradat repede, astfel încât după 40 de ani a trebuit să fie demolată. Pe zidul actualei biserici s-a păstrat pisania acestui lăcaş, din 1842, dărâmat în 1881, din cauza inundaţiilor provocate de revărsarea Dâmboviţei.
În perioada 1881-1885, a fost zidită actuala biserică, a patra construită pe acest loc. Efor a fost Mitropolitul Calinic Miclescu, iar epitropi - N. Bibescu şi T. Văcărescu. Biserica Domniţa Bălaşa a fost edificată după planurile arhitectului Alexandru Orăscu şi este un edificiu impunător, în stil neoromânesc, precizează site-ul amintit.
Din punct de vedere arhitectural, privind din exterior, se pot observa absidele laterale încadrate de patru scări, deasupra cărora se înalţă patru turle octogonale, turla mare a Pantocratorului ridicându-se deasupra centrului naosului.
În interiorul bisericii, pictura în ulei, realizată într-un stil neorenascentist, este opera pictorilor vienezi Kott şi Rihofsky. Pe peretele vestic sunt înfăţişaţi Banul Manolache, Zoe Brâncoveanu, Constantin Brâncoveanu cu chivotul bisericii în mână, Domniţa Bălaşa şi mama acesteia, Marica Brâncoveanu - ctitorii şi familia acestora. Portretele noilor ctitori sunt pictate de Grigore Stoenescu.
Pe peretele sudic sunt înfăţişaţi patriarhul Justinian şi Sfântul Calinic de la Cernica, canonizat în timpul aceluiaşi patriarh, iar pe peretele nordic este înfăţişat Mitropolitul Calinic Miclescu şi Sfântul Dimitrie Basarabov.
În interiorul lăcaşului se află, în două nişe laterale, mormintele Domniţei Bălaşa (1693-1752), a şasea fiică a domnitorului Constantin Brâncoveanu, şi al Domniţei Zoe Brâncoveanu (1800-1892), soţia domnitorului Gheorghe Bibescu.
Monumentul funerar al Domniţei Bălaşa, "Întristarea", este opera sculptorului I. Georgescu, iar monumentul Domniţei Zoe Brâncoveanu, aflat pe partea opusă, este opera sculptorului francez Jules Roulleau.
Poza 1 - Statuia Domniţei Bălaşa din curtea Bisericii Domniţa Bălaşa, 1989/ILIE BUMBAC/AGERPRES FOTO/ARHIVA
Poza 2 - Statuia Domniţei Bălaşa din curtea Bisericii Domniţa Bălaşa, 2018/CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO
Uşile de la intrare, catapeteasma şi mobilierul sunt realizate de Petre şi Mihai Babici, vitraliile sunt executate la Munchen, iar policandrul, de o valoare artistică deosebită, unic în felul sau, a fost executat la Viena.
Din cauza deteriorărilor produse de marele cutremur din 1940, biserica a fost restaurată în perioada 1959-1962. Cu acest prilej a fost pictat şi portretul ctitorului reînnoitor al vechii fundaţii brâncoveneşti - patriarhul Justinian.
Actuala biserică a fost consolidată după proiectul acad. ing. Aurel Beleş, ing. Ion Stănculescu şi ing. Ion Beleş, deoarece schimbându-se cursul Dâmboviţei au fost afectate fundaţiile edificiului.
Lăcaşul a mai fost consolidat după cutremurul din anul 1977 şi resfinţit în 1994, cu ocazia canonizării Sfinţilor martiri români Constantin Brâncoveanu şi cei patru fii ai săi, adăugaţi la hramul bisericii. Astfel, biserica are, pe lângă hramul iniţial - al Înălţării Domnului - şi cele ale Sfinţilor Brâncoveni şi al Sfântului Dimitrie Basarabov.
În parcul Bisericii se remarcă monumentul Domniţei Bălaşa, una dintre cele mai reuşite lucrări ale sculptorului Carol Storck-senior. Pe soclul statuii sunt înscrise numele moşiilor care au constituit zestrea acordată bisericii.
Biserica Domniţa Bălaşa, figurează ca monument de arhitectură, pe lista oficială a monumentelor istorice din ţară, mai notează site-ul https://www.crestinortodox.ro. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, redactori Arhiva Foto: Vlad Ruşeanu, Elena Bălan, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii (fișă biografică)
Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat, la 29 aprilie, decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de
Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, din 29 aprilie 2025 (prezentare și cronologie)
Cea de-a 10-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M/3SI) se desfășoară la 29 aprilie 2025, la Varșovia, Polonia. Summitul din Polonia marchează 10 ani de la implementarea acestei inițiative, iar discuțiile se vor axa atât pe subiecte de interconectivitate regională în transport și energie, cât și pe problemele curente de securitate. Precedent
29 aprilie - Ziua internațională a dansului
La 29 aprilie este celebrată, anual, Ziua internațională a dansului, din inițiativa Comitetului de Dans al Institutului Internațional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO. A fost instituită în 1982 pentru a aniversa dansul și pe fondatorul baletului modern, Jean-Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727. Potrivit tradiției, în fiecare an, o personali
BISERICA CATOLICÃ: Perioada Scaunului vacant și alegerea noului papă
La demisia sau moartea Papei înainte de alegerea unui succesor, Scaunul Petrin al Romei devine vacant ('sede vacante'). Legile canonice care guvernează această perioadă de interreg - interimat - sunt precizate în Constituția Apostolică Universi Dominici gregis, modificată ulterior prin Motu Proprio Normas nonnullas. (sursa:
29 aprilie - Ziua veteranilor de război
Ziua veteranilor de război este marcată anual, la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Această zi a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007. Data aleasă este cea
Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)
După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două mandate
CITATUL ZILEI
''Numai trecerea timpului îl arată pe cel cu adevărat drept; pe ticălos îl poți recunoaște și într-o singură zi'' - Sofocle (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
Prezidențiale2025/ Prezentarea candidaților
Biroul Electoral Central a stabilit, la 20 martie 2025, rămânerea definitivă a candidaturilor depuse pentru alegerile la funcția de președinte al României, la scrutinul din 4 mai 2025, iar la 22 martie a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaților. Potrivit comunicatului BEC, ordinea pe bulet
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 29 aprilie
Ortodoxe Sf. 9 Mucenici din Cizic; Sf. Cuv. Memnon Greco-catolice Sf. 9 M. din Cizic; Sf. cuv. Memnon, făcătorul de minuni; Sf. Ecaterina de Siena, patroana Europei Romano-catolice Sf. Ecaterina de Siena, fc. înv., patroană a Europei Sfin
Prezidențiale2025/ Președintele României - rol și atribuții
Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și înt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 aprilie
Este a 119-a zi a anului 2025. Au mai rămas 246 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 09 m și apune la 20 h 18 m. Luna răsare la 06 h 42 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo (29 aprilie)
La 29 aprilie 2025, este programată, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București, cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România. Pentru a doua oară consecutiv, evenimentul este prezentat de actorul de stand-up comedy Claudiu Teohari, potrivit premiilegopo.ro. Peste 900 de invi
PERSONALITATEA ZILEI: Tenismenul american Andre Agassi
Jucătorul de tenis Andre Agassi, câștigător a opt titluri de Mare Șlem în carieră și campion olimpic, în 1996, la Atlanta, s-a născut la 29 aprilie 1970, în Las Vegas, Nevada, SUA. Fiul unui fost boxer
28 aprilie - Ziua mondială a securității și sănătății în muncă (ONU)
În 2003, Organizația Internațională a Muncii (OIM) a început să celebreze Ziua mondială a securității și sănătății în muncă pentru a sublinia prevenirea accidentelor și a bolilor la locul de muncă, valorificând punctele forte tradiționale ale OIM, tripartismul și dialogul social. De asemenea, 28 aprilie este Ziua internațională de comem
Prezidențiale2025/ Cadrul legal al alegerilor prezidențiale din mai 2025
Alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (primul tur) au loc ca urmare a anulării primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024, de către Curtea Constituțională la 6 decembrie 2025. Întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României în 2024 a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin H