logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Sesiunea specială de urgenţă a Adunării Generale a ONU privind situaţia din Ucraina (scurtă prezentare)

Imagine din galeria Agerpres

La 28 februarie 2022, Adunarea Generală a ONU, reunită la New York, în sesiune specială de urgenţă pentru adoptarea unei poziţii oficiale a forului Naţiunilor Uite privind situaţia din Ucraina, cere ''încetarea imediată a luptelor în Ucraina'' prin vocea secretarului general al Naţiunilor Antonio Guterres, care a cerut deopotrivă liderilor implicaţi să ''meargă spre pace''. Fără precedent în ultimii 40 de ani, reuniunea Adunării Generale a început cu un ''minut de reculegere, rugăciune şi meditaţie'' la iniţiativa preşedintelui său, fostul ministru al Afacerilor Externe din Maldive Abdulla Shahid, conform AFP.

Sesiunea specială de urgenţă a Adunării Generale are loc ca urmare a solicitării exprese a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Uite, organismul principal decizional conform Cartei ONU care gestionează chestiunile privind securitatea şi pacea la nivel internaţional. Votul exprimat în acest sens al Consiliului de Securitate a întrunit 11 voturi favorabile, un vot împotrivă şi trei abţineri.

Rezoluţiile Adunării Generale a ONU nu au valoare juridică obligatorie pentru statele membre, însă ele îmbracă un caracter politic important pentru Naţiunile Unite şi statele membre privind chestiunea aflată în dezbatere.

În cadrul dezbaterilor, membrii Adunării Generale vor supune votului un proiect de rezoluţie intitulat ''Agresiunea armată neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei''.

Aceasta este cea de-a 11-a sesiune specială de urgenţă a Adunării Generale a ONU, organizată din 1950 până în prezent.

***

Alte sesiuni speciale de urgenţă ale Adunării Generale au fost organizate din 1950:

La 3 noiembrie 1950, Adunarea Generală a adoptat rezoluţia 377A(V) denumită ''Uniţi pentru Pace'', prin care statele membre conveneau asupra faptului că în decurs de 24 de ore de la cererea expresă avansată se organiza ''sesiunea specială de urgenţă'' pentru dezbaterea unei problematici importante pentru pacea şi securitatea în lume. Potrivit rezoluţiei: ''Decide în cazul în care Consiliul de Securitate, pe fondul lipsei de unanimitate a membrilor permanenţi, eşuează să-şi exercite principala responsabilitate de menţinere a păcii şi securităţii internaţionale în orice chestiune care ar putea reprezenta o ameninţare pentru pace, încălcare a păcii sau act de agresiune, Adunarea Generală ia în considerare chestiunea imediat cu scopul adoptării unor recomandări adecvate pentru Membrii pentru măsuri colective, inclusiv în cazul încălcării păcii sau a unui act de agresiune de forţă armată atunci când este necesar, să menţină sau să restabilească pacea şi securitatea internaţională. În cazul în care nu se ajunge la o soluţie în cadrul sesiunilor regulate, Adunarea Generală se poate întruni în sesiune specială de urgenţă în decurs de 24 de ore la cererea exprimată în consecinţă. O astfel de sesiune specială de urgenţă poate fi desfăşurată la cererea Consiliului de Securitate pe baza votului unuia din cei şapte membrii sau de către o majoritate a Membrilor Naţiunilor Unite'', potrivit https://www.un.org/.  

Prima sesiune specială de urgenţă a Adunării Generale a fost organizată pe o problematică de securitate din Orientul Mijlociu, ca urmare a cererii exprimate de Consiliul de Securitate al ONU, în noiembrie 1956, pentru ca imediat cea de-a doua sesiune să aibă loc, pe fondul situaţiei de criză în timpul revoluţiei din Ungaria.

Adunarea Generală s-a reunit, în sesiune specială de urgenţă, în august 1958, la cererea Consiliului de Securitate pe o temă care viza securitatea în Orientul Mijlociu.

Problematica din Congo a fost abordată, în septembrie 1960, în cadrul celei de-a patra sesiuni speciale de urgenţă a Adunării Generale.

Situaţia de securitate din Orientul Mijlociu a fost tema principală a celei de-a cincea sesiuni speciale de urgenţă a Adunării Generale a ONU, în iunie 1967.

Conflictul din Afganistan a fost tema dezbaterilor celei de-a şasea sesiuni speciale de urgenţă a Adunării, în ianuarie 1980, pe baza unei cereri înaintat de Consiliul de Securitate.

Problematica Palestinei a fost discutată, în cea de-a şaptea întrunire specială de urgenţă a Adunării Generale, pe baza unei cereri formulate de Senegal, în iulie 1980, aprilie, iunie, august şi septembrie 1982.

Situaţia din Namibia a fost abordată, la cea de-a opta sesiune specială de urgenţă a Adunării Generale, la cererea formulată de Zimbabwe, în septembrie 1981.

Cea de-a noua sesiune specială de urgenţă a Adunării s-a desfăşurat în ianuarie-februarie 1982, fiind dedicată situaţiei din teritoriile arabe ocupate, în baza unei cereri a Consiliului de Securitate.

În cadrul celei de-a zecea sesiuni speciale de urgenţă a Adunării Generale a ONU, convocată pentru prima dată în aprilie 1997, de reprezentantul permanent al Qatar, a vizat acţiunile israeliene în Ierusalimul de Est ocupat şi în teritoriile palestiniene ocupate. Lucrările sesiunii au fost reluate la 13 iunie 2008 pentru discutarea unui proiect de rezoluţie, la cererea statelor membre, potrivit https://www.un.org/.

***

Adunarea Generală ocupă un rol central în sistemul decizional şi reprezentantiv al Naţiunilor Unite, reunind reprezentanţii a 193 de state membre ale organizaţiei. Este un forum important pentru dezbateri multilaterale privind întregul spectru de chestiuni internaţionale în conformitate cu prevederile Cartei ONU, potrivit https://www.un.org. Participă la procesul de realizare şi codificare a dreptului internaţional. Se reuneşte, în fiecare an, în principal în formatul sesiunii generale, în perioada septembrie - decembrie, şi ori de câte ori este nevoie în perioada ianuarie - septembrie pentru analizarea rapoartelor Comitetelor al Patrulea şi al Cincilea. Se întruneşte, de asemenea, în funcţie de evoluţia internaţională şi problematica avansată spre dezbatere de către Consiliul de Securitate sau de stat membru ori majoritatea membrilor Adunării, în sesiuni speciale sau sesiuni speciale de urgenţă. Pe fondul apariţiei unor chestiuni de importanţă pentru organizaţie, potrivit prevederilor Cartei ONU, Adunarea se întruneşte, sub coordonarea preşedintelui acestui forum, în procesul de consultare cu statele membre. Adunarea coordonează consultări informale pe o arie largă de subiecte mandatate de rezoluţiile sale şi face recomandări statelor pe toate chestiunile care privesc gradul său de competenţă, indică https://www.un.org.

Pe fondul unor situaţii de ameninţare sau încălcare a păcii, ori în timpul unui act de agresiune, după ce Consiliul de Securitate nu a reuşit să obţină o soluţie, Adunarea Generală poate întreprinde demersuri, prin consultări, în acord cu prevederile rezoluţiei ''Uniţi pentru Pace'' din 3 noiembrie 1950, să ceară şi să recomande statelor membre măsuri colective pentru menţinerea sau restaurarea securităţii şi păcii internaţionale. În conformitate cu Articolul 22 din Carta ONU, Adunarea Generală poate configura organe subsidiare pentru realizarea funcţiilor sale. Adunarea este condusă de un preşedinte, ajutat de mai mulţi vicepreşedinţi, potrivit https://www.un.org. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 41

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 15-05-2025 15:21

15 mai - Ziua internațională a bujorului, floarea națională a României

Bujorul, decretat din 2022 floare națională a României, este celebrat la mijlocul lunii mai, perioada sa de înflorire, ziua de 15 mai devenind Ziua internațională a bujorului, potrivit informațiilor publicate de Facultatea de Horticultură București din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pe site-ul oficial (

Documentare 15-05-2025 10:33

A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)

Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De

Documentare 15-05-2025 10:30

15 mai - Ziua Poliției Militare

La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar

Documentare 15-05-2025 10:00

15 mai - Ziua națională a medicului veterinar

La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve

Documentare 15-05-2025 09:30

15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam

Documentare 15-05-2025 09:00

15 mai - Ziua chimiștilor militari

La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr

Documentare 15-05-2025 08:00

15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu

La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)

George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.

Documentare 15-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 15-05-2025 07:30

Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Documentare 15-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &

Documentare 15-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai

Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 14-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)

Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră

Documentare 14-05-2025 10:00

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)

La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c