logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Sesiunea specială de urgenţă a Adunării Generale a ONU privind situaţia din Ucraina (scurtă prezentare)

Imagine din galeria Agerpres

La 28 februarie 2022, Adunarea Generală a ONU, reunită la New York, în sesiune specială de urgenţă pentru adoptarea unei poziţii oficiale a forului Naţiunilor Uite privind situaţia din Ucraina, cere ''încetarea imediată a luptelor în Ucraina'' prin vocea secretarului general al Naţiunilor Antonio Guterres, care a cerut deopotrivă liderilor implicaţi să ''meargă spre pace''. Fără precedent în ultimii 40 de ani, reuniunea Adunării Generale a început cu un ''minut de reculegere, rugăciune şi meditaţie'' la iniţiativa preşedintelui său, fostul ministru al Afacerilor Externe din Maldive Abdulla Shahid, conform AFP.

Sesiunea specială de urgenţă a Adunării Generale are loc ca urmare a solicitării exprese a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Uite, organismul principal decizional conform Cartei ONU care gestionează chestiunile privind securitatea şi pacea la nivel internaţional. Votul exprimat în acest sens al Consiliului de Securitate a întrunit 11 voturi favorabile, un vot împotrivă şi trei abţineri.

Rezoluţiile Adunării Generale a ONU nu au valoare juridică obligatorie pentru statele membre, însă ele îmbracă un caracter politic important pentru Naţiunile Unite şi statele membre privind chestiunea aflată în dezbatere.

În cadrul dezbaterilor, membrii Adunării Generale vor supune votului un proiect de rezoluţie intitulat ''Agresiunea armată neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei''.

Aceasta este cea de-a 11-a sesiune specială de urgenţă a Adunării Generale a ONU, organizată din 1950 până în prezent.

***

Alte sesiuni speciale de urgenţă ale Adunării Generale au fost organizate din 1950:

La 3 noiembrie 1950, Adunarea Generală a adoptat rezoluţia 377A(V) denumită ''Uniţi pentru Pace'', prin care statele membre conveneau asupra faptului că în decurs de 24 de ore de la cererea expresă avansată se organiza ''sesiunea specială de urgenţă'' pentru dezbaterea unei problematici importante pentru pacea şi securitatea în lume. Potrivit rezoluţiei: ''Decide în cazul în care Consiliul de Securitate, pe fondul lipsei de unanimitate a membrilor permanenţi, eşuează să-şi exercite principala responsabilitate de menţinere a păcii şi securităţii internaţionale în orice chestiune care ar putea reprezenta o ameninţare pentru pace, încălcare a păcii sau act de agresiune, Adunarea Generală ia în considerare chestiunea imediat cu scopul adoptării unor recomandări adecvate pentru Membrii pentru măsuri colective, inclusiv în cazul încălcării păcii sau a unui act de agresiune de forţă armată atunci când este necesar, să menţină sau să restabilească pacea şi securitatea internaţională. În cazul în care nu se ajunge la o soluţie în cadrul sesiunilor regulate, Adunarea Generală se poate întruni în sesiune specială de urgenţă în decurs de 24 de ore la cererea exprimată în consecinţă. O astfel de sesiune specială de urgenţă poate fi desfăşurată la cererea Consiliului de Securitate pe baza votului unuia din cei şapte membrii sau de către o majoritate a Membrilor Naţiunilor Unite'', potrivit https://www.un.org/.  

Prima sesiune specială de urgenţă a Adunării Generale a fost organizată pe o problematică de securitate din Orientul Mijlociu, ca urmare a cererii exprimate de Consiliul de Securitate al ONU, în noiembrie 1956, pentru ca imediat cea de-a doua sesiune să aibă loc, pe fondul situaţiei de criză în timpul revoluţiei din Ungaria.

Adunarea Generală s-a reunit, în sesiune specială de urgenţă, în august 1958, la cererea Consiliului de Securitate pe o temă care viza securitatea în Orientul Mijlociu.

Problematica din Congo a fost abordată, în septembrie 1960, în cadrul celei de-a patra sesiuni speciale de urgenţă a Adunării Generale.

Situaţia de securitate din Orientul Mijlociu a fost tema principală a celei de-a cincea sesiuni speciale de urgenţă a Adunării Generale a ONU, în iunie 1967.

Conflictul din Afganistan a fost tema dezbaterilor celei de-a şasea sesiuni speciale de urgenţă a Adunării, în ianuarie 1980, pe baza unei cereri înaintat de Consiliul de Securitate.

Problematica Palestinei a fost discutată, în cea de-a şaptea întrunire specială de urgenţă a Adunării Generale, pe baza unei cereri formulate de Senegal, în iulie 1980, aprilie, iunie, august şi septembrie 1982.

Situaţia din Namibia a fost abordată, la cea de-a opta sesiune specială de urgenţă a Adunării Generale, la cererea formulată de Zimbabwe, în septembrie 1981.

Cea de-a noua sesiune specială de urgenţă a Adunării s-a desfăşurat în ianuarie-februarie 1982, fiind dedicată situaţiei din teritoriile arabe ocupate, în baza unei cereri a Consiliului de Securitate.

În cadrul celei de-a zecea sesiuni speciale de urgenţă a Adunării Generale a ONU, convocată pentru prima dată în aprilie 1997, de reprezentantul permanent al Qatar, a vizat acţiunile israeliene în Ierusalimul de Est ocupat şi în teritoriile palestiniene ocupate. Lucrările sesiunii au fost reluate la 13 iunie 2008 pentru discutarea unui proiect de rezoluţie, la cererea statelor membre, potrivit https://www.un.org/.

***

Adunarea Generală ocupă un rol central în sistemul decizional şi reprezentantiv al Naţiunilor Unite, reunind reprezentanţii a 193 de state membre ale organizaţiei. Este un forum important pentru dezbateri multilaterale privind întregul spectru de chestiuni internaţionale în conformitate cu prevederile Cartei ONU, potrivit https://www.un.org. Participă la procesul de realizare şi codificare a dreptului internaţional. Se reuneşte, în fiecare an, în principal în formatul sesiunii generale, în perioada septembrie - decembrie, şi ori de câte ori este nevoie în perioada ianuarie - septembrie pentru analizarea rapoartelor Comitetelor al Patrulea şi al Cincilea. Se întruneşte, de asemenea, în funcţie de evoluţia internaţională şi problematica avansată spre dezbatere de către Consiliul de Securitate sau de stat membru ori majoritatea membrilor Adunării, în sesiuni speciale sau sesiuni speciale de urgenţă. Pe fondul apariţiei unor chestiuni de importanţă pentru organizaţie, potrivit prevederilor Cartei ONU, Adunarea se întruneşte, sub coordonarea preşedintelui acestui forum, în procesul de consultare cu statele membre. Adunarea coordonează consultări informale pe o arie largă de subiecte mandatate de rezoluţiile sale şi face recomandări statelor pe toate chestiunile care privesc gradul său de competenţă, indică https://www.un.org.

Pe fondul unor situaţii de ameninţare sau încălcare a păcii, ori în timpul unui act de agresiune, după ce Consiliul de Securitate nu a reuşit să obţină o soluţie, Adunarea Generală poate întreprinde demersuri, prin consultări, în acord cu prevederile rezoluţiei ''Uniţi pentru Pace'' din 3 noiembrie 1950, să ceară şi să recomande statelor membre măsuri colective pentru menţinerea sau restaurarea securităţii şi păcii internaţionale. În conformitate cu Articolul 22 din Carta ONU, Adunarea Generală poate configura organe subsidiare pentru realizarea funcţiilor sale. Adunarea este condusă de un preşedinte, ajutat de mai mulţi vicepreşedinţi, potrivit https://www.un.org. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 34

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 17-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru

Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au

Documentare 17-04-2025 10:45

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)

Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.

Documentare 17-04-2025 08:45

FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)

Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și

Documentare 17-04-2025 08:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României

Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i

Documentare 17-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)

În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr

Documentare 17-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi

Documentare 17-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice

Documentare 17-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 aprilie

Este a 107-a zi a anului 2025. Au mai rămas 258 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 28 m și apune la 20 h 03 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 08 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 16-04-2025 15:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir

Anul 2025 a fost proclamat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În seria de evenimente care vor avea loc în această perioadă se află și pregătirea și sfințirea Sfântului și Marelui Mir, ce va avea loc în data de 17 aprilie, în S

Documentare 16-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului

Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.

Documentare 16-04-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: Armata sovietică începe ofensiva asupra Berlinului (16 aprilie 1945)

Bătălia pentru Berlin, denumită 'Operațiunea ofensivă strategică Berlin' de către Uniunea Sovietică, a fost una dintre ultimele și cele mai importante și grele bătălii din Europa, în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe 16 aprilie 1945, forțele sovietice au atacat din nord, est și sud, ocupând, în zilele următoare, întregul oraș. Forțe

Documentare 16-04-2025 09:00

Cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural

În ziua de 16 aprilie 2025, este programată cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural. Evenimentul este prezentat de actorul Denis Hanganu, are loc la Sala Radio și începe la ora 19.00, potrivit radioromaniacultural.ro. Cu acest prilej, personalități a că

Documentare 16-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Fericirea personală a noastră depinde întotdeauna de fericirea generală. Tot așa și mântuirea noastră depinde totdeauna de raportul dintre noi și semenii noștri, de cât de bine le-am făcut, câtă dragoste le-am arătat.' - Episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI

Documentare 16-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Miercuri (Denie); Sf. Mc. fecioare Agapia, Irina și Hionia Greco-catolice Sf. m. Agapia, Irina și Hionia; Sf. Bernadeta Soubirous Romano-catolice Ss. Bernadeta Soubirous, fc.; Benedict Iosif Labre În

Documentare 16-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 aprilie

Este a 106-a zi a anului 2025. Au mai rămas 259 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 30 m și apune la 20 h 02 m. Luna răsare la 24 h 00 m și apune la 07 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)