VIDEO Ucraina: Numeroase apeluri la încetarea luptelor, adresate în cadrul unei sesiuni extraordinare a ONU

Pe banca acuzaţilor pe plan internaţional: Rusia este judecată luni la Adunarea Generală a ONU în cursul unei ''sesiuni extraordinare de urgenţă'' a celor 193 de membri ai săi chemaţi să ia atitudine pentru democraţia şi suveranitatea Ucrainei sau pentru invazia beligerantă decisă de Vladimir Putin, relatează AFP.
''Luptele în Ucraina trebuie să înceteze'', a insistat secretarul general al ONU Antonio Guterres. "Ei fac furori în toată ţara, din aer, pe pământ şi în mare. Trebuie să se oprească acum. Destul, este destul. Soldaţii trebuie să se întoarcă în cazărmile lor'', a spus el.
De asemenea, liderul ONU le-a cerut liderilor implicaţi să ''meargă spre pace''. ''Armele vorbesc acum (...) dar nu este niciodată prea târziu pentru a ne angaja în negocieri cu bună-credinţă şi a rezolva toate problemele în mod paşnic'', a pledat el.
Reuniunea Adunării Generale a ONU, fără precedent în ultimii 40 de ani, a început cu un ''minut de reculegere, rugăciune şi meditaţie'' la iniţiativa preşedintelui său, fostul ministru al Afacerilor Externe din Maldive Abdulla Shahid.
Votul unei rezoluţii este aşteptat la finalul intervenţiilor, al căror număr depăşeşte 100 şi care ar urma să continue şi marţi.
Intitulat ''Agresiunea armată neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei'', proiectul iniţial al acestei rezoluţii obţinut de AFP, elaborat de europeni în coordonare cu Kievul, ''condamnă în cei mai fermi termeni agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei''.
Similar unui text americano-albanez co-sponsorizat de peste 80 de naţiuni de pe toate continentele şi respins vineri de Consiliul de Securitate în urma unui veto al Rusiei, acesta cere retragerea imediată a trupelor ruse din Ucraina şi încetarea luptelor. Autorii săi speră să depăşească 100 de voturi în favoarea acestui text, în timp ce la Adunarea Generală nu există drept de veto.
În Consiliul de Securitate, Africa şi America Latină şi-au unit forţele cu Statele Unite şi Europa pentru a denunţa invazia rusă. În Adunarea Generală, susţinătorii obişnuiţi ai Moscovei - Siria, Cuba, China, India... - ar trebui să susţină politica sa sau să se abţină atunci când se va trece la vot.
Pe lângă o poziţie cu privire la Ucraina, sesiunea extraordinară a Adunării Generale a Naţiunilor Unite va fi un barometru al evoluţiei lumii, potrivit diplomaţilor.
În ultimii ani, regimurile autocrate, militare sau nu - în Rusia, Myanmar, Sudan, Mali, Burkina Faso, Venezuela, Nicaragua... - par să fi avut întâietate asupra evoluţiilor democratice.
Pentru ambasadorul Albaniei la ONU, Ferit Hoxha, a cărui ţară este membru nepermanent al Consiliului de Securitate din ianuarie, problema depăşeşte Ucraina. ''Cine va fi următorul?'', a întrebat el după ce Rusia a intrat în război pe 24 februarie, în timp ce cresc preocupările pentru Moldova şi Georgia.
Mai multe ţări se tem, de asemenea, că ''ordinea internaţională s-ar schimba pentru totdeauna dacă Rusia ar câştiga în Ucraina'', a declarat un diplomat pentru AFP, sub rezerva anonimatului.
În viitorul imediat, neavând capacitatea de a pune capăt ostilităţilor, ONU va trebui să se concentreze asupra crizei umanitare declanşate de invazia rusă. Statele Unite şi Uniunea Europeană au apreciat că conflictul, dacă va continua, ar putea face între cinci şi şapte milioane de refugiaţi.
Franţa a convocat luni o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU la 15:00 (20:00 GMT) şi intenţionează ca acesta să adopte a priori marţi o rezoluţie prin care se cere ''încetarea ostilităţilor'', pentru a ''proteja civilii'' şi pentru a ''permite furnizarea fără obstacole a ajutorului umanitar''. Acest text a fost elaborat în colaborare cu Mexicul.
Poziţia Rusiei cu privire la acest proiect de rezoluţie, după primul său veto de vineri rămâne necunoscută.
De la începutul invaziei sale, Rusia a pledat pentru ''legitimă apărare'' prevăzută de articolul 51 din Carta Naţiunilor Unite. După ce a desfăşurat zeci de mii de militari în Ucraina şi împrejurimi, echipaţi cu tancuri, avioane de luptă şi nave, Vladimir Putin a evocat duminică implicit ameninţarea de a recurge la arme nucleare pentru a determina Ucraina să capituleze, provocând un val de reacţii din America până în Europa.
De asemenea, Moscova a dat asigurări că va viza doar ţinte militare, o afirmaţie respinsă de Occident şi ONU, potrivit cărora victimele civile şi atacurile asupra infrastructurii civile ar putea echivala cu crime de război.
Argumentul de autoapărare al Rusiei a fost respins categoric atât de către occidentali, cât şi de ONU, care acuză Moscova - şi urmează să facă acest lucru din nou la New York luni - de încălcarea Articolului 2 al Cartei Naţiunilor Unite, care le cere membrilor săi să se abţină de la orice ameninţare şi utilizarea forţei pentru a rezolva o criză.
Rusia se află, de asemenea, în atenţia imediată a ONU la Geneva, unde urmează să aibă loc o dezbatere urgentă în Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU săptămâna aceasta.AGERPRES/( AS - autor:Violeta Gheorghe, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Citiţi şi:
VIDEO LIVE UPDATE Negocieri ruso-ucrainene la frontiera cu Belarus
LIVE UPDATE Ofensiva rusă împotriva capitalei ucrainene Kiev continuă
Evoluţia situaţiei din Ucraina (cronologie)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Washingtonul anunță că discuțiile americano-ruse vor avea loc joi la Istanbul
Statele Unite și Rusia vor purta discuții joi la Istanbul cu privire la restabilirea unor activități ale ambasadelor lor care au fost reduse semnificativ în urma invaziei Ucrainei de către Moscova, a anunțat marți Departamentul de Stat american, relatează AFP. 'Nu există probleme politice sau de securitate pe agendă, iar Ucraina nu e
SUA 'nu vor permite' o influență chineză asupra Canalului Panama (secretarul american al Apărării)
Secretarul american al Apărării Pete Hegseth a dat asigurări marți în Panama că administrația Donald Trump 'nu va permite' Chinei 'să pună în pericol' funcționarea canalului interoceanic, relatează AFP. 'Astăzi, Canalul Panama se confruntă cu noi amenințări. Statele Unite nu vor permite Chinei comuniste sau oricărei alte țări să
Giorgia Meloni va discuta cu Donald Trump despre tarife pe 17 aprilie în SUA
Prim-ministrul italian Giorgia Meloni se va deplasa săptămâna viitoare în Statele Unite pentru discuții despre tarife cu președintele american Donald Trump pe 17 aprilie, a anunțat marți biroul său, transmite Reuters. Meloni este confruntată cu un exercițiu de echilibru diplomatic dat fiind faptul că este o aliată a lui Trump, dar în același
Israel: Procuratura îl acuză pe Netanyahu că l-a demis pe șeful Shin Bet pentru o 'chestiune personală'
Procuratura israeliană l-a acuzat marți pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu că l-a demis pe șeful Shin Bet (serviciul de informații interne), Ronen Bar, pentru o 'chestiune personală', în timpul unei audieri tensionate în fața Curții Supreme, care a fost suspendată de mai multe ori din cauza protestelor publice, transmite EFE. Această audi
Trump vrea să atace cu drone cartelurile drogurilor din Mexic (presă)
Administrația președintelui american Donald Trump ia în considerare atacuri cu drone asupra cartelurilor drogurilor din Mexic, pentru a combate traficul transfrontalier de droguri, relatează marți postul NBC News, potrivit Reuters. Postul citează șase actuali sau foști responsabili americani din armată, servicii de informații și justiție.
Comandantul forțelor NATO în Europa cere menținerea trupelor SUA pe continent la nivelul actual
Comandantul suprem al forțelor aliate în Europa, generalul american Christopher G. Cavoli, a apreciat marți că SUA ar trebui să-și mențină prezența militară în Europa la nivelul actual, în timp ce Pentagonul reevaluează desfășurarea militară americană în străinătate și, conform unor surse citate de postul NBC News, ar intenționa să retragă din estul E
Gaza: Evreii nu sunt responsabili de politica guvernului israelian, declară un oficial al Ligii Islamice Mondiale
Tragedia umană din Fâșia Gaza cade în 'responsabilitatea guvernului israelian, și nu a poporului israelian sau a evreilor din lumea întreagă', a subliniat marți Mohammad bin Abdulkarim Al-Issa, secretarul general al Ligii Islamice Mondiale (Muslim World League - MWL), în timpul unei vizite la Paris, relatează AFP. 'N
Trupele americane părăsesc hub-ul logistic polonez Rzeszów, folosit pentru transportul de arme spre #Ucraina
Statele Unite urmează să-și retragă trupele și echipamentele de la baza Rzeszów-Jasionka, un aerodrom din sud-estul Poloniei folosit ca centru logistic pentru transportul ajutorului militar destinat Ucrainei, gestionarea acestei platforme urmând să fie preluată de Polonia și de alți aliați din cadrul NATO, au anunțat marți comandamentul militar american și minis
Trump spune că China nu știe cum să îl abordeze, dar în cele din urmă va negocia tarifele
Președintele american Donald Trump a declarat marți că China dorește 'cu disperare un acord tarifar, dar nu știe cum să înceapă' negocierile și că Washingtonul așteaptă un apel din partea președintelui chinez Xi Jinping, după ce cele două țări și-au impus reciproc tarife mari și au amenințat cu noi măsuri protecționiste, transmite EFE. Într
#Ucraina extinde luptele în regiunea rusă Belgorod, în timp ce Rusia își accentuează presiunea în Kursk și Sumî
Ucraina se luptă să mențină controlul de-a lungul graniței sale de nord-est cu Rusia, respingând în același timp încercările de înaintare ale Moscovei în regiunea Sumî și eforturile ruse de a recupera în totalitate regiunea Kursk, iar noua operațiune ucraineană în regiunea rusă Belgorod are drept scop de a disloca efective ruse
Croația își va crește cheltuielile pentru apărare la 3% din PIB până în 2030
Croația intenționează să își crească cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB până în 2027 și la 3% din PIB până în 2030, a anunțat marți această țară membră a NATO, promițând cheltuieli militare mai mari pe fondul presiunilor președintelui american Donald Trump, relatează Reuters. Zagrebul alocă în prezent
Noile discuții ruso-americane de la Istanbul vor fi conduse exclusiv de diplomați
Delegațiile participante la noua rundă de consultări ruso-americane ce va avea loc săptămâna aceasta la Istanbul vor fi conduse, de partea rusă, de noul ambasador în SUA, Alexander Darciev, iar de partea americană de Sonata Coulter, adjuncta asistentului secretarului de stat pentru Rusia și Europa Centrală, a anunțat marți Ministerul rus de Externe, relatează Reu
Doi presupuși soldați chinezi capturați în Donețk: #Ucraina îl convoacă pe însărcinatul cu afaceri al Chinei
Ucraina a anunțat marți că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Chinei la Kiev pentru 'explicații' după anunțul capturării de către armata ucraineană a doi soldați chinezi care lupta
#Ucraina: Doi soldați chinezi care luptau de partea Rusiei au fost capturați în Donețk (Zelenski)
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat marți că armata sa a capturat pentru prima oară de la începutul invaziei ruse în 2022 doi soldați chinezi care luptau, potrivit lui, de partea forțelor ruse în estul Ucrainei, relatează France Presse și Unian. 'Militarii noștri au capturat doi cetățeni chinezi care luptau în cadrul
#Ucraina: Generalul Zalujnîi recunoaște implicarea substanțială a SUA în planificarea operațiunilor de luptă ale armatei ucrainene
Armata ucraineană și-a planificat împreună cu SUA, la baza militară americană din orașul german Wiesbaden, operațiunile de luptă pentru combaterea invaziei ruse, a afirmat marți fostul comandant-șef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, relatează agenția DPA. 'Au fost mult discuții despre Wiesbaden săptămâna trecută. Acea bază