logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

NATO desfăşoară elemente ale Forţei de Reacţie Rapidă (scurtă prezentare)

Image

La 25 februarie 2022, cu prilejul summitului extraordinar al NATO, desfăşurat prin videoconferinţă, pe fondul situaţiei militare din Ucraina, liderii Consiliului Nord-Atlantic au stabilit, pentru prima dată în istoria Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, desfăşurarea unor elemente ale Forţei de Reacţie Rapidă a NATO, în contextul apărării colective, potrivit anunţului secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, citat de AFP, dpa şi Reuters.

Forţa de Reacţie Rapidă a NATO (NRF) este desfăşurată să intervină în baza unei decizii prin consens a Consiliului Nord-Atlantic. În 2022, comanda NRF este asigurată de Comandamentul JFC Brunssum, comandant fiind generalul Jorg Vollmer. La nivel tactic, Comandamentul JFC Brunssum este sprijinit de numeroase comandamente specifice din state NATO. Componenta terestră este asigurată de Comandamentul de reacţie rapidă de la Lille (Franţa), cea maritimă, de Comandamentul maritim Strike Force din Marea Britanie, iar cea aeriană este gestionată de Comandamentul aerian al NATO de la Ramstein (Germania), sprijinit de Componenta aeriană a forţei (JFAC) din Franţa, potrivit https://jfcbs.nato.int/ şi https://shape.nato.int/.

Procesul de transformare al Alianţei Nord-Atlantice a impus adaptarea la noul mediu de securitate apărut după încheierea războiului rece şi mai ales după evenimentele tragice de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite ale Americii. Schimbarea modalităţii de a purta intervenţiile armate pe timp de criză, în timp real, în baza unei decizii unanim adoptate în Consiliul Nord-Atlantic, a determinat liderii Alianţei să ia în discuţie imediat după summitul NATO de la Washington din 1999, crearea unei astfel de forţe expediţionare. Astfel, cu prilejul summitului NATO de la Praga din noiembrie 2002 a fost anunţată iniţiativa Forţei de Răspuns a NATO (NRF), potrivit www.nato.int.

Conceptul NRF a fost aprobat de miniştrii apărării din statele membre ale Alianţei cu prilejul reuniunii ministeriale din iunie 2003 de la Bruxelles.

La 15 octombrie 2003, la Brunssum, în Ţările de Jos, sediul Joint Force Command, ca urmare a hotărârii adoptate la summitul NATO de la Praga privind înfiinţarea unei unităţi militare care să poată reacţiona prompt în situaţii de criză, a fost inaugurată Forţa de Reacţie Rapidă a NATO cu scopul de a acţiona, ca urmare a aprobării unei decizii a Consiliului Nord-Atlantic, acolo unde se înregistrează o ameninţare la adresa intereselor de securitate ale Alianţei Nord-Atlantice, potrivit agenţiei Associated Press.

În 13 octombrie 2004, a avut loc, la Poiana Braşov, reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, prilej cu care Comandantul SACEUR şi secretarul general al NATO anunţ că Forţa de Răspuns a NATO a atins capacitatea operaţională iniţială şi este pregătită pentru a putea realiza tot spectrul de misiuni pe care le poate desfăşura Alianţa Nord-Atlantică, conform https://jfcbs.nato.int şi www.nato.int.

Capabilităţile NRF au fost testate în timpul amplului exerciţiu Steadfast Jaguar 06, desfăşurat în Insulele Capului Verde în iunie 2006. Locul desfăşurării exerciţiului a fost ales special pentru a demonstra capacitatea conceptului NRF.

Cu prilejul summitului NATO de la Riga, din noiembrie 2006, NRF a fost declarată pe deplin operaţională.

La 21 februarie 2013, miniştrii apărării din statele membre NATO convin asupra faptului că Forţa de Reacţie Rapidă trebuie să se afle în centrul Iniţiativei Forţelor Conectate pentru a menţine capacitatea de pregătire şi eficienţă în luptă a Alianţei.

Summitul NATO din Ţara Galilor, din 4-5 septembrie 2014, avea să joace un rol important în ce priveşte transformarea NRF prin stabilirea Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) care să fie capabilă să desfăşoare contingente în câteva zile la adresa oricărei provocări care ar putea apărea.

Reuniunea miniştrilor apărării din 5 februarie 2015 stabileşte că VJTF trebuie să aibă în componenţă o structură terestră de 5.000 de militari la care se adaugă unităţi maritime, aeriene şi de forţe speciale. S-a stabilit de asemenea ca pe baza principiului rotaţiei Franţa, Germania, Italia, Polonia, Spania, Turcia şi Marea Britanie să îşi asume rolul de conducere operaţională a VJTF.

La 9 iunie 2015, VJTF a fost desfăşurată în Polonia în cadrul exerciţiului Noble Jump, la care au luat parte peste 2.100 de militari din nouă state membre NATO.

Reuniunea ministerială a apărării din 24 iunie 2015 stabilea ca NRF să aibă 40.000 de militari.

În octombrie 2015, miniştrii apărării din statele NATO au dat undă verde conceptului militar complet pentru Forţa de Răspuns a NATO, inclusiv în ceea ce priveşte componentele de comandă şi control.

În timpul exerciţiului Trident Juncture, de la finalul anului 2015, VJTF a fost testată şi certificată.

Summitul NATO de la Varşovia, din 9 iulie 2016, avea să anunţe implementarea Planului de Acţiune Rapidă, consolidarea NRF şi a unei noi Forţe Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat, care să fie disponibilă pentru a fi desfăşurată în două-trei zile.

Cu prilejul exerciţiului Noble Jump 2017, şeful de operaţiuni, general maior Ian Cave, prezent la acest eveniment, a spus că acest exerciţiu ''va testa capacităţile operaţionale ale elementelor Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) şi nivelul de implementare a Planului de Acţiune pentru Creşterea Capacităţii de Reacţie a Alianţei în Bulgaria şi România''.

NRF a fost desfăşurată cu prilejul Jocurilor Olimpice de la Atena din 2004 pentru a asigura protejarea spaţiului aerian şi în septembrie acelaşi an pentru securitatea desfăşurării scrutinului din Afganistan. De asemenea, în septembrie şi în octombrie 2005 au fost desfăşurate elemente aeriene ale NRF, care au dus provizii în zonele din Statele Unite ale Americii afectate de uraganul Katrina. Cutremurul devastator din Pakistan, din 8 octombrie 2005, a generat operaţiuni de sprijin logistic pentru autorităţile pakistaneze, astfel că NRF a desfăşurat, în perioada octombrie 2005 - februarie 2006, mai multe misiuni aeriene de furnizare de provizii şi ajutor medical în zonele afectate.

Forţa de Reacţie Rapidă a NATO este formată din: un element de comandă şi control pentru comanda operaţională, care alternează anual între Comandamentele aliate întrunite de la Brunssum (Ţările de Jos) şi de la Napoli (Italia); elementul VJTF care înseamnă o brigadă multinaţională terestră; grup de forţe de susţinere care pot fi desfăşurate imediat după activarea VJTF şi care sunt de mărimea a două brigăzi multinaţionale; o componentă maritimă; o componentă de luptă aeriană şi de suport aerian; o componentă de forţe pentru operaţii speciale şi un ''task force'' de apărare în caz de atac chimic, biologic, nuclear şi radiologic. ''Misiunea noastră este ca NRF să protejeze NATO şi să descurajeze orice posibil agresor'', potrivit generalului Jorg Vollmer, comandantul JFC Brunssum, comandament care asigură comanda rotativă pe 2022 a Forţei de reacţie rapidă a Alianţei, conform https://shape.nato.int/. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Cerasela Bădiţă)

Afisari: 16

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 08-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul de teatru și film Jack Lemmon

Unul dintre cei mai apreciați actori din istoria cinematografiei și televiziunii, Jack Lemmon a devenit primul care a câștigat Premiul Oscar atât pentru rol secundar, pentru interpretarea din 'Mister Roberts' (1955), cât și pentru rol principal - 'Save the Tiger' (1973). Portofoliul său a inclus o gamă largă de interpretări, atât comic

Documentare 08-02-2025 08:00

Cea de-a 77-a ceremonie a decernării Premiilor Asociației Regizorilor Americani

La data de 8 februarie 2025, este programată ceremonia de decernare a Premiilor Asociației Regizorilor Americani (Directors Guild of America, DGA), prilej cu care vor fi evidențiați cei mai buni regizori americani și internaționali de lungmetraje, documentare, programe de televiziune și spoturi publicitare difuzate în anul 2024, conform

Documentare 08-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Criticul rău este criticul orgolios, cel care vrea să se impună în fața operei, cel care ia față de operă o atitudine de superioritate. Mai degrabă decât un învățător, criticul trebuie să fie elevul operei.' - Eugene Ionesco ('Note și contranote', București, 1992)

Documentare 08-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 februarie

Ortodoxe Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat; Sf. Proroc Zaharia Greco-catolice Sf. m. Teodor Stratilat; Sf. pf. Zaharia Romano-catolice Ss. Ieronim Emiliani, călug.; Iosefina Bakhita, fc.; Fer. Speranța a lui Isus, călug. Sfântul Mare Mucenic Teodor S

Documentare 08-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 februarie

Este a 39-a zi a anului 2025. Au mai rămas 326 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 25 m și apune la 17 h 35 m. Luna apune la 04 h 49 m și răsare la 12 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 07-02-2025 14:29

Retrospectiva evenimentelor interne 3-7 februarie 2025

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis în contextul participării acestuia la summitul informal de la Bruxelles, vizita în România a vicepreședintei executive a Comisiei Europene, responsabilă pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, deschiderea sesiunilor parlamentare la Senat și Camera Deputați

Documentare 07-02-2025 12:27

Săptămâna europeană 3-7 februarie 2025

Reuniunea informală a liderilor UE de la Bruxelles pe tema apărării europene, protestul din apropierea sediului Comisiei Europene de la Bruxelles privind viitorul industriei europene și locurilor de muncă, semnarea unui pachet financiar de ajutor pentru independența energetică a Republicii Moldova, lansarea de către Comisia Europeană a unui apel privind contribuții de la păr

Documentare 07-02-2025 10:30

DESTINAȚII DE WEEKEND: Sfârșit de săptămână în București și în țară

* Vineri, 7 februarie, la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) are loc, de la ora 18.00, vernisajul expoziției Eclecticon, a artistului Gabriel Brojboiu. Expoziția ilustrează exercițiul diversității de-a lungul mai multor ani, adunând laolaltă pictură, grafică, instalație - statică ori cinetică, video-performance, video-poem, foto și altele.

Documentare 07-02-2025 09:30

DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007) (7 februarie)

Patriarhul Teoctist, care a păstorit Biserica Ortodoxă Română vreme de 21 de ani, s-a născut la 7 februarie 1915, în satul Tocileni, județul Botoșani. Părinții săi, Marghioala și Dumitru Arăpașu, erau oameni credincioși și evlavioși. La Botez a primit numele Toader, fiind al 10-lea din cei 11 copii ai familiei. A intrat în mănăstire fiind num

Documentare 07-02-2025 09:00

Cea de-a 30-a ediție a Critics Choice Awards

Cea de-a 30-a ediție a Critics Choice Awards are loc anul acesta la 7 februarie 2025. Premiile Critics Choice, găzduite de Chelsea Handler, vor fi transmise LIVE de la Barker Hangar din Santa Monica. Emisiunea va fi disponibilă și a doua zi pe serviciul de streaming Peacock. Decernarea premiilor a fost programată inițial pentru data de 12 ianuarie 2025, apoi reprogramată pen

Documentare 07-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ceea ce s-a scris despre mine este, cantitativ, incomparabil mai important decât ceea ce am scris eu însumi. Mă instruiesc citind comentariile care s-au scris până acum despre mine, în așa măsură încât, dacă aș avea memorie și aș fi un spirit metodic, aș putea face o teză de doctorat despre opera mea. Aș putea face chiar, și asta ar f

Documentare 07-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 februarie

Ortodoxe Sf. Ier. Partenie, episcopul Lampsacului; Sf. Cuv. Luca din Elada Greco-catolice Sf. ep. Partenie al Lampsacului; Sf. cuv. Luca Romano-catolice Sf. Richard, rege; Fer. Ana-Maria Adorni, călug. Sfântul Ierarh Partenie este pomenit î

Documentare 07-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 februarie

Este a 38-a zi a anului 2025. Mai sunt 327 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 27 m și apune la 17 h 34 m. Luna apune la 03 h 39 m și răsare la 11 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 06-02-2025 11:00

DOCUMENTAR: 5 ani de la moartea actorului Kirk Douglas (6 februarie)

Actorul Kirk Douglas s-a născut la 9 decembrie 1916, la Amsterdam, New York. De când era copil s-a afirmat în activitățile sportive (în special lupte libere) și artistice, plăcându-i în special să joace și să ''pună în scenă''. Și-a luat licența în litere la Universitatea din St. Lawrence. După licență

Documentare 06-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Interpretul Bob Marley

Bob Marley s-a născut la 6 februarie 1945, în Nine Miles, Saint Ann, Jamaica, potrivit https://www.rollingstone.com/. Și-a început cariera muzicală în cadrul grupului Wailers, pe care artistul l-a format alături de Peter Tosh și Bunny Livingston în 1963. Bob Marley s-a căsători