CORECTURĂ JO 2022: A XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă - Beijing (R.P. Chineză)

CORECTURĂ la ştirea difuzată la ora 8.00 pe fluxul Documentare
Ştirea difuzată la ora 8.00, pe fluxul Documentare, se modifică şi va avea următorul conţinut:
JO 2022: A XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă - Beijing (R.P. Chineză)
A XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice (JO) de iarnă se va desfăşura în perioada 4-20 februarie 2022 în R.P. Chineză, la Beijing, potrivit site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, www.cosr.ro. Jocurile Paralimpice se vor desfăşura între 4 şi 13 martie 2022, tot în capitala chineză.
Este a doua ediţie a Jocurilor Olimpice desfăşurată în acest oraş, Beijing-ul organizând şi Olimpiada de vară din 2008. Este şi cea de-a treia ediţie consecutivă a Jocurilor Olimpice desfăşurate în Asia, după Pyeongchang 2018 (Coreea de Sud) şi Tokyo 2020 (Japonia). Beijing este cel mai mare oraş-gazdă al Jocurilor Olimpice de iarnă, vechiul record fiind stabilit de oraşul canadian Vancouver, care a organizat ediţia din 2010.
Ceremonia de deschidere a JO de iarnă are loc la 4 februarie 2022, iar cea de închidere pe 20 februarie 2022, ambele evenimente având loc pe Stadionul Naţional din Beijing (80.000 de locuri), cunoscut şi sub numele de "Cuibul de Păsări". La finalul ceremoniei de închidere steagul olimpic va fi predat primarilor oraşelor italiene Milano şi Cortina d'Ampezzo, gazdele Jocurilor Olimpice de iarnă din 2026, menţionează https://olympics.com.
Calendarul candidaturilor a fost anunţat de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) în octombrie 2012, care a examinat dosarele tuturor oraşelor aplicante pe 7 iulie 2014, şi a desemnat oraşele Oslo (Norvegia), Almatî (Kazahstan) şi Beijing (China) drept candidatele finale. Oslo şi-a retras candidatura la 1 octombrie 2014, Almatî şi Beijing rămânând în cursa pentru câştigarea dreptului de organizare. Beijing a fost desemnat oraşul gazdă al Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, cu doar patru voturi mai multe decât Almatî. Procesul de votare a avut loc pe 31 iulie 2015 la cea de-a 128-a sesiune a CIO în Kuala Lumpur, Malaysia.
În februarie 2021, Beijingul a anunţat că cele 26 de locuri unde se vor desfăşura competiţiile se vor baza în întregime pe energie regenerabilă.
Foto: (c) Chen Junqing / Xinhua
Trei sate olimpice au fost construite pentru a găzdui mii de sportivi, antrenori şi membri al delegaţiilor. Este vorba de Satul olimpic Beijing 2022, Satul olimpic Yanqing şi Satul olimpic Zhangjiakou. După ce se vor încheia întrecerile sportive, satele olimpice vor fi transformare în locuinţe pentru persoane fizice sau în parcuri industriale, notează agenţia AFP.
La Jocurile Olimpice de la Beijing s-au calificat 91 de comitete olimpice naţionale, Haiti şi Arabia Saudită urmând a-şi face debutul la Olimpiada de iarnă, notează https://olympics.com. Un număr de aproape 3.000 de sportivi s-au calificat pentru 109 probe sportive din şapte sporturi însumând 15 discipline: patinaj (patinaj artistic, patinaj viteză şi patinaj viteză pe pistă scurtă), schi (schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinata nordică, sărituri cu schiurile şi snowboard), bob (bob şi skeleton), biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie.
Foto: (c) WU HONG / Xinhua
Cinci discipline sportive desfăşurate pe gheaţă vor avea loc la parcul "Olympic Green", arena "Capital Indoor Stadium" (15.000 de locuri - patinaj artistic, patinaj viteză pe pistă scurtă) şi arena multifuncţională "Beijing National Indoor Stadium" (18.000 de locuri - hochei pe gheaţă), utilizate şi în cadrul Jocurilor Olimpice din 2008, notează www.beijing2022.cn. Meciuri de hochei pe gheaţă vor mai avea loc şi la Wukesong Sports Centre (9.000 de locuri). La "Beijing National Aquatics Center" (4.000 de locuri, renovat) va avea loc competiţia de curling, iar la "National Speed Skating Oval" (12.000 de locuri) întrecerile destinate patinajului viteză. Competiţiile Big Air de snowboard şi schi acrobatic se vor desfăşura în districtul Shijingshan, ce aparţine de Beijing.
Competiţiile pentru sanie, bob, skeleton (National Sliding Centre - 5.000 de locuri) şi schi alpin (National Alpine Ski Centre - 15.000 de locuri) vor avea loc în zona montană Xiaohaituo din satul Dazhuangke de Vest din Zhangshanying, la 90 de kilometri distanţă de centrul capitalei Beijing şi la 17,5 kilometri distanţă de oraşul Yanqing, unde se va folosi zăpadă artificială din cauza lipsei zăpezii naturale în această regiune.
Toate celelalte probe de schi vor avea loc în zona Taizicheng din districtul Chongli, oraşul Zhangjiakou, provincia Hebei. Zona se află la 220 km distanţă de centrul capitalei Beijing şi la 130 km de zona montană Xiaohaituo.
Foto: (c) olympics.com
Se vor mai desfăşura următoarele probe: schi fond, combinata nordică (proba de schi fond) la Centrul de schi nordic şi biatlon din Guyangshu (15.000 de locuri); sărituri cu schiurile, combinata nordică (proba de sărituri cu schiurile) la Kuyangshu Ski Jumping Field (10.000 de locuri); biatlon la Hualindong Ski Resort (15.000 de locuri); snowboard (slopestyle, halfpipe), schi acrobatic la Genting Snow Park (5.000 de locuri); snowboardg (cross), schi acrobatic la Thaiwoo Ski Resort (10.000 de locuri); snowboarding (slalom paralel) la Wanlong Ski Resort (5.000 de locuri).
Medaliile care le vor fi înmânate sportivilor pe podium la Jocurile Olimpice de iarnă 2022 se inspiră din vechi pandantive chinezeşti de jad, conform comitetului de organizare şi Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), citate de AFP. Medaliile de aur, de argint şi de bronz, numite "Tong Xin" ("Împreună suntem unul"), sunt alcătuite din cele cinci inele olimpice gravate în centru pe partea din faţă a medaliilor. Medaliile de la Jocurile Paralimpice împărtăşesc acelaşi concept. Medaliile prezintă Beijingul ca fiind primul "Dual Olympic City" care găzduieşte atât Jocurile Olimpice de vară, cât şi pe cele de iarnă, arată https://olympics.com. Uniformele pentru prezentatorii de medalii la ceremoniile de premiere au fost dezvăluite în ianuarie 2022, fiind proiectate de Academia Centrală de Arte Frumoase şi Institutul de Tehnologie a Modei din Beijing.
Foto: (c) WU HONG / EPA
Bing Dwen Dwen este mascota Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 şi a fost aleasă dintre mii de modele chinezeşti din 35 de ţări din întreaga lume. "Bing" înseamnă gheaţă în chineză şi sugerează puritate şi putere. "Dwen Dwen" înseamnă copii robuşti, plini de viaţă. Logo-ul evenimentului, un schior stilizat aminteşte de ideograma care înseamnă "iarnă", scrie AFP. Logo-ul a fost prezentat în cadrul unei ceremonii cu numeroase vedete, precum actorul Jackie Chan sau pianistul Lang Lang. Logo-ul Jocurilor Paralimpice aminteşte mai mult de ideograma care înseamnă "zbor". Sloganul oficial al JO, ''Împreună pentru un viitor comun'', a fost ales din 79 de propuneri, transmite Xinhua. Potrivit organizatorilor, ''împreună'' arată că omenirea se mobilizează şi găseşte soluţiile pentru a depăşi greutăţile şi pentru a crea un viitor mai bun. ''Pentru un viitor comun'' întruchipează viziunea unei vieţi mai bune şi transmite speranţă şi încredere. "Este interpretarea chineză a noului moto olimpic 'Mai rapid, mai înalt, mai puternic - Împreună' (Citius, Altius, Fortius - Communis)'', susţin organizatorii.
Echipa României
România va participa la Jocurile Olimpice de iarnă 2022 cu 22 de sportivi, la sanie, bob, schi alpin, schi fond, sărituri cu schiurile, biatlon şi patinaj viteză, potrivit Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR). Doi sportivi vor purta drapelul tricolor la ceremonia de deschidere a Jocurilor de la Beijing, Raluca Strămăturaru (sanie) şi Paul Pepene (schi fond), conform www.cosr.ro.
Sportivii români care vor participa la JO 2022 sunt următorii:
- sanie (4): Raluca Strămăturaru (feminin, ştafetă), Valentin Creţu (masculin, ştafetă), Marian Gîtlan, Darius Şerban (dublu masculin, ştafetă)
Foto: (c) www.cosr.ro
- bob (6): Andreea Grecu (monobob, bob 2 feminin), Katharina Wick (bob 2 feminin); Mihai Tentea (bob 2 masculin, bob 4 masculin), Ciprian Daroczi (bob 2 masculin, bob 4 masculin), Raul Dobre (bob 4 masculin), Cristian Radu (bob 4 persoane)
Foto: (c) www.cosr.ro
- schi alpin (2): Maria Constantin (slalom, slalom uriaş - feminin), Alexandru Ştefănescu (slalom, slalom uriaş - masculin)
Foto: (c) www.cosr.ro
- sărituri cu schiurile (4): Daniela Haralambie (trambulină normală - feminin), Andrei Feldorean (trambulină normală, trambulină mare - masculin), Daniel Cacina (trambulină normală, trambulină mare - masculin), Sorin Mitrofan (trambulină normală,trambulină mare - masculin)
Foto: (c) www.cosr.ro
- schi fond (3): Timea Lorincz (schiatlon, sprint liber - feminin), Paul Pepene, Raul Popa (schiatlon, sprint liber, sprint echipe - masculin)
Foto: (c) www.cosr.ro
- biatlon (2): Natalia Ushkina (individual, sprint, urmărire - feminin), George Colţea (sprint, individual, urmărire - masculin)
Foto: (c) www.cosr.ro
- patinaj viteză (1): Mihaela Hogaş (feminin)
Foto: (c) www.cosr.ro
Impactul pandemiei de COVID-19
Pandemia de COVID-19 a amânat Jocurile Olimpice de vară din 2020 pentru 2021, ceea ce a dus, pentru prima dată din 1992, la devansarea calendarului olimpic, astfel încât Jocurile Olimpice de iarnă şi de vară să se poată desfăşura la mai puţin de şase luni una faţă de cealaltă. De asemenea, au fost necesare modificări în calendarul competiţional pentru calificările la unele discipline olimpice cum ar fi curling şi hochei pe gheaţă feminin.
La 29 septembrie 2021, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunţat protocoale de biosecuritate pentru Jocurile Olimpice; tuturor sportivilor li se cere să rămână în zona biosecurizată pe toată durata participării lor, zonă care include testarea zilnică COVID-19 şi li se permite să călătorească numai către şi dinspre locurile aferente JO 2022. Cu excepţia cazului în care sunt complet vaccinaţi sau au o scutire medicală valabilă, toţi sportivii sunt obligaţi să intre în carantină timp de 21 de zile de la sosirea la Beijing.
La 8 decembrie 2021, CIO a exclus posibilitatea amânării Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, în circumstanţele legate de pandemia de COVID-19, informează agenţia DPA.
Pe 17 ianuarie 2022, pe fondul creşterii infectărilor în China şi al primului caz detectat de varianta Omicron la Beijing, s-a anunţat că vânzările de bilete pentru publicul larg vor fi anulate şi că spectatorii vor fi admişi numai pe bază de invitaţie. Şi ştafeta Flăcării olimpice programată înaintea startului JO de iarnă de la Beijing a fost redusă la trei zile, din cauza preocupărilor legate de COVID-19, au anunţat la 21 ianuarie 2022 organizatorii chinezi. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: editor: Marina Bădulescu, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa fotografiei din deschidere: olympics.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 31 martie - 4 aprilie 2025
Reuniunea Consiliului Afaceri Externe - Apărare, primul summit UE-Asia Centrală, adoptarea de eurodeputați a priorităților pentru bugetul UE 2026, prezentarea ProtectEU - o strategie europeană de securitate internă, dialogul economic la nivel înalt (HLED) dintre Uniunea Europeană și Turcia, anunțarea câștigătoarelor celui de-al 11-lea Premiu european pent
Retrospectiva evenimentelor interne 31 martie - 4 aprilie 2025
Desfășurarea conferinței 'România și OCDE - Principalul proiect de țară după NATO, UE și Schengen', respingerea moțiunilor de cenzură la adresa miniștrilor Energiei și Internelor, desemnarea lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE), începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (4 aprilie-3
DOCUMENTAR: Actorul Robert Downey Jr. împlinește 60 de ani (4 aprilie)
Actorul Robert Downey Jr. s-a născut la 4 aprilie 1965, în Manhattan, New York. Este fiul scriitorului și regizorului Robert Downey Sr. și al actriței Elsie Downey. A studiat la Stagedoor Manor Performing Arts Training Center din New York. După divorțul părinților, în 1978, s-a mutat cu tatăl său în California. În 1982, a renunțat la Liceul Santa Moni
4 aprilie - Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal (ONU)
La 4 aprilie 2025 este marcată Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal. Această zi a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite la 8 decembrie 2005, ca urmare a adoptării textului Rezoluției 60/97, conform www.un.org. În acest an, ziua internațională
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* În ziua de 4 aprilie, Academia Română marchează 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive desfășurată începând cu ora 10.00. Evenimentul este urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române, academic
DOCUMENTAR: 50 de ani de la fondarea companiei Microsoft de către Bill Gates și Paul Allen (4 aprilie 1975)
În 1975, Bill Gates și Paul Allen au pus bazele Microsoft - uneori Micro-Soft, pentru microprocesoare și software - pentru a dezvolta sisteme software pentru computerul personal Altair 8800, amintește site-ul de știri al companiei în secțiunea ''Microsoft is born''. Allen și-a părăsit slujba de programator din Boston, iar Gates a re
Lansarea albumului 'Who Believes In Angels?', semnat de Elton John și Brandi Carlile
Cântărețul britanic Elton John și cântăreața americană Brandi Carlile lansează vineri, 4 aprilie 2025, albumul de studio, care se intitulează 'Who Believes In Angels?', produs de casa de discuri Interscope Records, precizează www.eltonjohn.com. Acest material discografic conține 10 piese. Cei doi ar
4 aprilie - Ziua Academiei Române
Ziua Academiei Române este marcată în fiecare an la 4 aprilie, dată la care, în anul 2000, a fost instituită celebrarea acestei zile de prezidiul instituției, cu prilejul ''Zilei Porților Deschise''. Înființată la 1/13 aprilie 1866, ca ''Societate Literară Română'', instituția și-a început act
Festivalul Quais du Polar din Lyon, dedicat literaturii polițiste (4-6 aprilie)
Între zilele de 4 și 6 aprilie 2025, are loc în Lyon, Franța, cea de-a 21-a ediție a Festivalului Quais du polar, dedicat literaturii polițiste, arată https://quaisdupolar.com/. Locurile de desfășurare sunt Hotel de Ville, clădire istorică în care funcționează și primăria orașului, Palai
Cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Național iTEC (4-6 aprilie)
În intervalul 4-6 aprilie 2025, se desfășoară, la Timișoara, Concursul Național iTEC, ajuns la ediția a XVIII-a, conform itec.ro. Evenimentul este organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara (UPT), în parteneriat cu Facultatea de Auto
Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase
CITATUL ZILEI
''Cuvântul 'sociopat' este unul misterios. Originile lui își au bazele într-o știință seculară, dar, de atunci, a fost greșit atribuit, pentru a se referi la tot felul de păcate. Nu există - nu mai există - o singură definiție a termenului. Cuvântul, cam ca oamenii pe care îi reprezintă, a devenit un fel de paradox. Un substantiv
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima (Denia Acatistului Bunei Vestiri) Greco-catolice Sf. cuv. Teodul și Agatopod; Sf. cuv. Gheorghe din Maleon și Iosif Imnograful. Acatistul Maicii Domnului Romano-catolice Sf. Isidor, ep. înv.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 aprilie
Este a 94-a zi a anului 2025. Au mai rămas 271 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 51 m și apune la 19 h 47 m. Luna răsare la 10 h 39 m și apune la 02 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria
Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org