logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CORECTURĂ JO 2022: A XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă - Beijing (R.P. Chineză)

Image

CORECTURĂ la ştirea difuzată la ora 8.00 pe fluxul Documentare

Ştirea difuzată la ora 8.00, pe fluxul Documentare, se modifică şi va avea următorul conţinut:

JO 2022: A XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă - Beijing (R.P. Chineză)

 

A XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice (JO) de iarnă se va desfăşura în perioada 4-20 februarie 2022 în R.P. Chineză, la Beijing, potrivit site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, www.cosr.ro. Jocurile Paralimpice se vor desfăşura între 4 şi 13 martie 2022, tot în capitala chineză.
 


Este a doua ediţie a Jocurilor Olimpice desfăşurată în acest oraş, Beijing-ul organizând şi Olimpiada de vară din 2008. Este şi cea de-a treia ediţie consecutivă a Jocurilor Olimpice desfăşurate în Asia, după Pyeongchang 2018 (Coreea de Sud) şi Tokyo 2020 (Japonia). Beijing este cel mai mare oraş-gazdă al Jocurilor Olimpice de iarnă, vechiul record fiind stabilit de oraşul canadian Vancouver, care a organizat ediţia din 2010.

Ceremonia de deschidere a JO de iarnă are loc la 4 februarie 2022, iar cea de închidere pe 20 februarie 2022, ambele evenimente având loc pe Stadionul Naţional din Beijing (80.000 de locuri), cunoscut şi sub numele de "Cuibul de Păsări". La finalul ceremoniei de închidere steagul olimpic va fi predat primarilor oraşelor italiene Milano şi Cortina d'Ampezzo, gazdele Jocurilor Olimpice de iarnă din 2026, menţionează https://olympics.com.

Calendarul candidaturilor a fost anunţat de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) în octombrie 2012, care a examinat dosarele tuturor oraşelor aplicante pe 7 iulie 2014, şi a desemnat oraşele Oslo (Norvegia), Almatî (Kazahstan) şi Beijing (China) drept candidatele finale. Oslo şi-a retras candidatura la 1 octombrie 2014, Almatî şi Beijing rămânând în cursa pentru câştigarea dreptului de organizare. Beijing a fost desemnat oraşul gazdă al Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, cu doar patru voturi mai multe decât Almatî. Procesul de votare a avut loc pe 31 iulie 2015 la cea de-a 128-a sesiune a CIO în Kuala Lumpur, Malaysia.

În februarie 2021, Beijingul a anunţat că cele 26 de locuri unde se vor desfăşura competiţiile se vor baza în întregime pe energie regenerabilă.

 

Foto: (c) Chen Junqing / Xinhua


Trei sate olimpice au fost construite pentru a găzdui mii de sportivi, antrenori şi membri al delegaţiilor. Este vorba de Satul olimpic Beijing 2022, Satul olimpic Yanqing şi Satul olimpic Zhangjiakou. După ce se vor încheia întrecerile sportive, satele olimpice vor fi transformare în locuinţe pentru persoane fizice sau în parcuri industriale, notează agenţia AFP.

La Jocurile Olimpice de la Beijing s-au calificat 91 de comitete olimpice naţionale, Haiti şi Arabia Saudită urmând a-şi face debutul la Olimpiada de iarnă, notează https://olympics.com. Un număr de aproape 3.000 de sportivi s-au calificat pentru 109 probe sportive din şapte sporturi însumând 15 discipline: patinaj (patinaj artistic, patinaj viteză şi patinaj viteză pe pistă scurtă), schi (schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinata nordică, sărituri cu schiurile şi snowboard), bob (bob şi skeleton
), biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie.

 

Foto: (c) WU HONG / Xinhua


Cinci discipline sportive desfăşurate pe gheaţă vor avea loc la parcul "Olympic Green", arena "Capital Indoor Stadium" (15.000 de locuri - patinaj artistic, patinaj viteză pe pistă scurtă) şi arena multifuncţională "Beijing National Indoor Stadium" (18.000 de locuri - hochei pe gheaţă), utilizate şi în cadrul Jocurilor Olimpice din 2008, notează www.beijing2022.cn. Meciuri de hochei pe gheaţă vor mai avea loc şi la Wukesong Sports Centre (9.000 de locuri). La "Beijing National Aquatics Center" (4.000 de locuri, renovat) va avea loc competiţia de curling, iar la "National Speed Skating Oval" (12.000 de locuri) întrecerile destinate patinajului viteză. Competiţiile Big Air de snowboard şi schi acrobatic se vor desfăşura în districtul Shijingshan, ce aparţine de Beijing.

Competiţiile pentru sanie, bob, skeleton
(National Sliding Centre - 5.000 de locuri) şi schi alpin (National Alpine Ski Centre - 15.000 de locuri) vor avea loc în zona montană Xiaohaituo din satul Dazhuangke de Vest din Zhangshanying, la 90 de kilometri distanţă de centrul capitalei Beijing şi la 17,5 kilometri distanţă de oraşul Yanqing, unde se va folosi zăpadă artificială din cauza lipsei zăpezii naturale în această regiune.

Toate celelalte probe de schi vor avea loc în zona Taizicheng din districtul Chongli, oraşul Zhangjiakou, provincia Hebei. Zona se află la 220 km distanţă de centrul capitalei Beijing şi la 130 km de zona montană Xiaohaituo.

 

Foto: (c) olympics.com


Se vor mai desfăşura următoarele probe: schi fond, combinata nordică (proba de schi fond) la Centrul de schi nordic şi biatlon din Guyangshu (15.000 de locuri); sărituri cu schiurile, combinata nordică (proba de sărituri cu schiurile) la Kuyangshu Ski Jumping Field (10.000 de locuri); biatlon la Hualindong Ski Resort (15.000 de locuri); snowboard (slopestyle, halfpipe), schi acrobatic la Genting Snow Park (5.000 de locuri); snowboardg (cross), schi acrobatic la Thaiwoo Ski Resort (10.000 de locuri); snowboarding (slalom paralel) la Wanlong Ski Resort (5.000 de locuri).

Medaliile care le vor fi înmânate sportivilor pe podium la Jocurile Olimpice de iarnă 2022 se inspiră din vechi pandantive chinezeşti de jad, conform comitetului de organizare şi Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), citate de AFP. Medaliile de aur, de argint şi de bronz, numite "Tong Xin" ("Împreună suntem unul"), sunt alcătuite din cele cinci inele olimpice gravate în centru pe partea din faţă a medaliilor. Medaliile de la Jocurile Paralimpice împărtăşesc acelaşi concept. Medaliile prezintă Beijingul ca fiind primul "Dual Olympic City" care găzduieşte atât Jocurile Olimpice de vară, cât şi pe cele de iarnă, arată https://olympics.com. Uniformele pentru prezentatorii de medalii la ceremoniile de premiere au fost dezvăluite în ianuarie 2022, fiind proiectate de Academia Centrală de Arte Frumoase şi Institutul de Tehnologie a Modei din Beijing.

 

Foto: (c) WU HONG / EPA


Bing Dwen Dwen este mascota Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 şi a fost aleasă dintre mii de modele chinezeşti din 35 de ţări din întreaga lume. "Bing" înseamnă gheaţă în chineză şi sugerează puritate şi putere. "Dwen Dwen" înseamnă copii robuşti, plini de viaţă. Logo-ul evenimentului, un schior stilizat aminteşte de ideograma care înseamnă "iarnă", scrie AFP. Logo-ul a fost prezentat în cadrul unei ceremonii cu numeroase vedete, precum actorul Jackie Chan sau pianistul Lang Lang. Logo-ul Jocurilor Paralimpice aminteşte mai mult de ideograma care înseamnă "zbor". Sloganul oficial al JO, ''Împreună pentru un viitor comun'', a fost ales din 79 de propuneri, transmite Xinhua. Potrivit organizatorilor, ''împreună'' arată că omenirea se mobilizează şi găseşte soluţiile pentru a depăşi greutăţile şi pentru a crea un viitor mai bun. ''Pentru un viitor comun'' întruchipează viziunea unei vieţi mai bune şi transmite speranţă şi încredere. "Este interpretarea chineză a noului moto olimpic 'Mai rapid, mai înalt, mai puternic - Împreună' (Citius, Altius, Fortius - Communis)'', susţin organizatorii.

Echipa României

România va participa la Jocurile Olimpice de iarnă 2022 cu 22 de sportivi, la sanie, bob, schi alpin, schi fond, sărituri cu schiurile, biatlon şi patinaj viteză, potrivit Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR). Doi sportivi vor purta drapelul tricolor la ceremonia de deschidere a Jocurilor de la Beijing, Raluca Strămăturaru (sanie) şi Paul Pepene (schi fond), conform www.cosr.ro.

Sportivii români care vor participa la JO 2022 sunt următorii:
- sanie (4): Raluca Strămăturaru (feminin, ştafetă), Valentin Creţu (masculin, ştafetă), Marian Gîtlan, Darius Şerban (dublu masculin, ştafetă)

 

Foto: (c) www.cosr.ro


- bob (6): Andreea Grecu (monobob, bob 2 feminin), Katharina Wick (bob 2 feminin); Mihai Tentea (bob 2 masculin, bob 4 masculin), Ciprian Daroczi (bob 2 masculin, bob 4 masculin), Raul Dobre (bob 4 masculin), Cristian Radu (bob 4 persoane)

 

Foto: (c) www.cosr.ro


- schi alpin (2): Maria Constantin (slalom, slalom uriaş - feminin), Alexandru Ştefănescu (slalom, slalom uriaş - masculin)

 

Foto: (c) www.cosr.ro


- sărituri cu schiurile (4): Daniela Haralambie (trambulină normală - feminin), Andrei Feldorean (trambulină normală, trambulină mare - masculin), Daniel Cacina (trambulină normală, trambulină mare - masculin), Sorin Mitrofan (trambulină normală,trambulină mare - masculin)

 

Foto: (c) www.cosr.ro


- schi fond (3): Timea Lorincz (schiatlon, sprint liber - feminin), Paul Pepene, Raul Popa (schiatlon, sprint liber, sprint echipe - masculin)

 


Foto: (c) www.cosr.ro


- biatlon (2): Natalia Ushkina (individual, sprint, urmărire - feminin), George Colţea (sprint, individual, urmărire - masculin)

 

Foto: (c) www.cosr.ro


- patinaj viteză (1): Mihaela Hogaş (feminin)

 

Foto: (c) www.cosr.ro


Impactul pandemiei de COVID-19

Pandemia de COVID-19 a amânat Jocurile Olimpice de vară din 2020 pentru 2021, ceea ce a dus, pentru prima dată din 1992, la devansarea calendarului olimpic, astfel încât Jocurile Olimpice de iarnă şi de vară să se poată desfăşura la mai puţin de şase luni una faţă de cealaltă. De asemenea, au fost necesare modificări în calendarul competiţional pentru calificările la unele discipline olimpice cum ar fi curling şi hochei pe gheaţă feminin.

La 29 septembrie 2021, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunţat protocoale de biosecuritate pentru Jocurile Olimpice; tuturor sportivilor li se cere să rămână în zona biosecurizată pe toată durata participării lor, zonă care include testarea zilnică COVID-19 şi li se permite să călătorească numai către şi dinspre locurile aferente JO 2022. Cu excepţia cazului în care sunt complet vaccinaţi sau au o scutire medicală valabilă, toţi sportivii sunt obligaţi să intre în carantină timp de 21 de zile de la sosirea la Beijing.

La 8 decembrie 2021, CIO a exclus posibilitatea amânării Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, în circumstanţele legate de pandemia de COVID-19, informează agenţia DPA.

Pe 17 ianuarie 2022, pe fondul creşterii infectărilor în China şi al primului caz detectat de varianta Omicron la Beijing, s-a anunţat că vânzările de bilete pentru publicul larg vor fi anulate şi că spectatorii vor fi admişi numai pe bază de invitaţie. Şi ştafeta Flăcării olimpice programată înaintea startului JO de iarnă de la Beijing a fost redusă la trei zile, din cauza preocupărilor legate de COVID-19, au anunţat la 21 ianuarie 2022 organizatorii chinezi. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: editor: Marina Bădulescu
, editor online: Gabriela Badea) 

 

* Sursa fotografiei din deschidere: olympics.com 

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Flux Documentare 12-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Cei fricoși mor de multe ori înainte de moarte, în timp ce luptătorii viteji gustă doar o singură dată în viață moartea.' - 'Mica Filocalie', Cuviosul Paisie Aghioritul (Traducere: Preot Victor Manolache, Editura Cartea Ortodoxă, 2009) 

Flux Documentare 12-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 ianuarie

Ortodoxe Sf. Mc. Tatiana diaconița și Eutasia Duminica după Botezul Domnului Greco-catolice Duminica după Botezul Domnului. Sf. m. Tatiana Romano-catolice Botezul Domnului Ss. Arcadie, m.; Cezara, călug.; Tatiana, m. Sfânta Muceniță

Flux Documentare 12-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 12 ianuarie

Este a 12-a zi a anului 2025. Au mai rămas 353 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 50 m și apune la 16 h 59 m. Luna apune la 06 h 57 m și răsare la 15 h 03 m.

Flux Documentare 11-01-2025 08:30

DOCUMENTAR: 5 ani de la raportarea primului deces provocat de coronavirus, în China (11 ianuarie 2020)

La 11 ianuarie 2020 a fost raportat primul deces provocat de ''noul'' coronavirus în China. Până la această dată fuseseră confirmate 41 de cazuri în această țară, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Agenția națională de presă din China, Xinhua, a citat comisia de sănătate din metropola centrală Wuhan, unde a apăru

Flux Documentare 11-01-2025 08:00

11 ianuarie - Ziua Artei Fotografice în România

Ziua Artei Fotografice în România este sărbătorită, în fiecare an, la 11 ianuarie, fiind dedicată pictorului și fotografului Carol Popp de Szathmáry, care venea pe lume, în această zi, în 1812, la Baia Mare. Carol Popp de Szathmáry este recunoscut ca fiind primul fotograf al României și primul fotograf de război din lume, pot

Flux Documentare 11-01-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Virtutea adevărată e să faci în ascuns, fără să fii văzut, ceea ce este cu putință să săvârșești și înaintea întregii lumi.' - 'Mica Filocalie', Cuviosul Paisie Aghioritul (Traducere: Preot Victor Manolache, Editura Cartea Ortodoxă, 2009) 

Flux Documentare 11-01-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 ianuarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Teodosie cel Mare, începătorul vieții călugărești de obște din Palestina; Sf. Cuv. Vitalie Greco-catolice Sf. cuv. Teodosie cel Mare Romano-catolice Ss. Honorata, fc.; Teodosie, călug. Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare este

Flux Documentare 11-01-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 ianuarie

Este a 11-a zi a anului 2025. Au mai rămas 354 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 50 m și apune la 16 h 57 m. Luna apune la 05 h 50 m și răsare la 14 h 03 m.

Flux Documentare 10-01-2025 13:44

Săptămâna europeană 6-10 ianuarie 2024

Declarațiile șefei diplomației europene privind aprovizionarea Transnistriei cu gaz rusesc, declarațiile premierului slovac referitoare la eventuala oprire a ajutorului pentru Ucraina, adoptarea de către Guvernul de la Erevan a unui proiect de lege pentru începerea procesului de aderarea a Armeniei la Uniunea Europeană etc reprezintă o parte dintre evenimentele desfășu

Flux Documentare 10-01-2025 11:39

Retrospectiva evenimentelor interne 6-10 ianuarie 2025

Ceremonia oficială de primire a României în programul Visa Waiver, vizita oficială în România a vicepreședintelui executiv pentru prosperitate și strategie industrială al Comisiei Europene (8-9), Stephane Sejourne, publicarea de către Curtea de Apel București a motivării deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale, decizia din coaliția de guvernare

Flux Documentare 10-01-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Cântărețul Rod Stewart

Inconfundabil datorită vocii sale, Rod Steward este recunoscut pe plan internațional drept unul dintre cei mai cunoscuți interpreți și compozitori și, totodată, unul dintre cei mai apreciați artiști rock ai anilor '70. Rod Stewart s-a născut la 10 ianuarie 1945, la Londra, părinții săi fiind scoțieni. La 14 ani, a început să cânte la chitară, împreună c

Flux Documentare 10-01-2025 10:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Vineri, 10 ianuarie 2025, Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, organizează două evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale, arată un comunicat de presă al Uniunii Artiștilor Plastici din Rom&a

Flux Documentare 10-01-2025 09:00

DOCUMENTAR: 105 ani de la constituirea Pactului Societății Națiunilor (10 ianuarie 1920)

Încă din timpul Primului Război Mondial anumiți lideri politici au exprimat idei legate de necesitatea unui proiect de organizație care să aibă drept scop evitarea războiului pentru ca omenirea să nu se mai confrunte cu ororile unei conflagrații mondiale, conform volumului 'Istoria Universală Contemporană' Vol. 1 (1917-1945) (Universitatea București, 1979) și

Flux Documentare 10-01-2025 08:30

10 ianuarie - Ziua economisirii energiei electrice

Celebrată la nivel mondial la 10 ianuarie, Ziua economisirii energiei (National Cut Your Energy Costs Day) evidenţiază necesitatea utilizării eficiente a resurselor şi economisirea de curent electric. Alianţa canadiană pentru eficienţă energetică, Canadian Energy Efficiency Alliance (CEEA), a implementat pentru prima dată această zi - National Cut Your Energy

Flux Documentare 10-01-2025 08:00

10 ianuarie - Ziua matematicii, informaticii și științelor naturii

La 10 ianuarie, în fiecare an, începând din 2022, este marcată Ziua matematicii, informaticii și științelor naturii. Senatul a adoptat tacit, în ședința din 28 decembrie 2020, mai multe proiecte de lege, printre care s-a aflat și cel privind instituirea zilei de 10 ianuarie ca Ziua matematicii, informaticii și științelor naturii. La 17