CORECTURĂ JO 2022: A XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă - Beijing (R.P. Chineză)

CORECTURĂ la ştirea difuzată la ora 8.00 pe fluxul Documentare
Ştirea difuzată la ora 8.00, pe fluxul Documentare, se modifică şi va avea următorul conţinut:
JO 2022: A XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă - Beijing (R.P. Chineză)
A XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice (JO) de iarnă se va desfăşura în perioada 4-20 februarie 2022 în R.P. Chineză, la Beijing, potrivit site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, www.cosr.ro. Jocurile Paralimpice se vor desfăşura între 4 şi 13 martie 2022, tot în capitala chineză.
Este a doua ediţie a Jocurilor Olimpice desfăşurată în acest oraş, Beijing-ul organizând şi Olimpiada de vară din 2008. Este şi cea de-a treia ediţie consecutivă a Jocurilor Olimpice desfăşurate în Asia, după Pyeongchang 2018 (Coreea de Sud) şi Tokyo 2020 (Japonia). Beijing este cel mai mare oraş-gazdă al Jocurilor Olimpice de iarnă, vechiul record fiind stabilit de oraşul canadian Vancouver, care a organizat ediţia din 2010.
Ceremonia de deschidere a JO de iarnă are loc la 4 februarie 2022, iar cea de închidere pe 20 februarie 2022, ambele evenimente având loc pe Stadionul Naţional din Beijing (80.000 de locuri), cunoscut şi sub numele de "Cuibul de Păsări". La finalul ceremoniei de închidere steagul olimpic va fi predat primarilor oraşelor italiene Milano şi Cortina d'Ampezzo, gazdele Jocurilor Olimpice de iarnă din 2026, menţionează https://olympics.com.
Calendarul candidaturilor a fost anunţat de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) în octombrie 2012, care a examinat dosarele tuturor oraşelor aplicante pe 7 iulie 2014, şi a desemnat oraşele Oslo (Norvegia), Almatî (Kazahstan) şi Beijing (China) drept candidatele finale. Oslo şi-a retras candidatura la 1 octombrie 2014, Almatî şi Beijing rămânând în cursa pentru câştigarea dreptului de organizare. Beijing a fost desemnat oraşul gazdă al Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, cu doar patru voturi mai multe decât Almatî. Procesul de votare a avut loc pe 31 iulie 2015 la cea de-a 128-a sesiune a CIO în Kuala Lumpur, Malaysia.
În februarie 2021, Beijingul a anunţat că cele 26 de locuri unde se vor desfăşura competiţiile se vor baza în întregime pe energie regenerabilă.
Foto: (c) Chen Junqing / Xinhua
Trei sate olimpice au fost construite pentru a găzdui mii de sportivi, antrenori şi membri al delegaţiilor. Este vorba de Satul olimpic Beijing 2022, Satul olimpic Yanqing şi Satul olimpic Zhangjiakou. După ce se vor încheia întrecerile sportive, satele olimpice vor fi transformare în locuinţe pentru persoane fizice sau în parcuri industriale, notează agenţia AFP.
La Jocurile Olimpice de la Beijing s-au calificat 91 de comitete olimpice naţionale, Haiti şi Arabia Saudită urmând a-şi face debutul la Olimpiada de iarnă, notează https://olympics.com. Un număr de aproape 3.000 de sportivi s-au calificat pentru 109 probe sportive din şapte sporturi însumând 15 discipline: patinaj (patinaj artistic, patinaj viteză şi patinaj viteză pe pistă scurtă), schi (schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinata nordică, sărituri cu schiurile şi snowboard), bob (bob şi skeleton), biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie.
Foto: (c) WU HONG / Xinhua
Cinci discipline sportive desfăşurate pe gheaţă vor avea loc la parcul "Olympic Green", arena "Capital Indoor Stadium" (15.000 de locuri - patinaj artistic, patinaj viteză pe pistă scurtă) şi arena multifuncţională "Beijing National Indoor Stadium" (18.000 de locuri - hochei pe gheaţă), utilizate şi în cadrul Jocurilor Olimpice din 2008, notează www.beijing2022.cn. Meciuri de hochei pe gheaţă vor mai avea loc şi la Wukesong Sports Centre (9.000 de locuri). La "Beijing National Aquatics Center" (4.000 de locuri, renovat) va avea loc competiţia de curling, iar la "National Speed Skating Oval" (12.000 de locuri) întrecerile destinate patinajului viteză. Competiţiile Big Air de snowboard şi schi acrobatic se vor desfăşura în districtul Shijingshan, ce aparţine de Beijing.
Competiţiile pentru sanie, bob, skeleton (National Sliding Centre - 5.000 de locuri) şi schi alpin (National Alpine Ski Centre - 15.000 de locuri) vor avea loc în zona montană Xiaohaituo din satul Dazhuangke de Vest din Zhangshanying, la 90 de kilometri distanţă de centrul capitalei Beijing şi la 17,5 kilometri distanţă de oraşul Yanqing, unde se va folosi zăpadă artificială din cauza lipsei zăpezii naturale în această regiune.
Toate celelalte probe de schi vor avea loc în zona Taizicheng din districtul Chongli, oraşul Zhangjiakou, provincia Hebei. Zona se află la 220 km distanţă de centrul capitalei Beijing şi la 130 km de zona montană Xiaohaituo.
Foto: (c) olympics.com
Se vor mai desfăşura următoarele probe: schi fond, combinata nordică (proba de schi fond) la Centrul de schi nordic şi biatlon din Guyangshu (15.000 de locuri); sărituri cu schiurile, combinata nordică (proba de sărituri cu schiurile) la Kuyangshu Ski Jumping Field (10.000 de locuri); biatlon la Hualindong Ski Resort (15.000 de locuri); snowboard (slopestyle, halfpipe), schi acrobatic la Genting Snow Park (5.000 de locuri); snowboardg (cross), schi acrobatic la Thaiwoo Ski Resort (10.000 de locuri); snowboarding (slalom paralel) la Wanlong Ski Resort (5.000 de locuri).
Medaliile care le vor fi înmânate sportivilor pe podium la Jocurile Olimpice de iarnă 2022 se inspiră din vechi pandantive chinezeşti de jad, conform comitetului de organizare şi Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), citate de AFP. Medaliile de aur, de argint şi de bronz, numite "Tong Xin" ("Împreună suntem unul"), sunt alcătuite din cele cinci inele olimpice gravate în centru pe partea din faţă a medaliilor. Medaliile de la Jocurile Paralimpice împărtăşesc acelaşi concept. Medaliile prezintă Beijingul ca fiind primul "Dual Olympic City" care găzduieşte atât Jocurile Olimpice de vară, cât şi pe cele de iarnă, arată https://olympics.com. Uniformele pentru prezentatorii de medalii la ceremoniile de premiere au fost dezvăluite în ianuarie 2022, fiind proiectate de Academia Centrală de Arte Frumoase şi Institutul de Tehnologie a Modei din Beijing.
Foto: (c) WU HONG / EPA
Bing Dwen Dwen este mascota Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 şi a fost aleasă dintre mii de modele chinezeşti din 35 de ţări din întreaga lume. "Bing" înseamnă gheaţă în chineză şi sugerează puritate şi putere. "Dwen Dwen" înseamnă copii robuşti, plini de viaţă. Logo-ul evenimentului, un schior stilizat aminteşte de ideograma care înseamnă "iarnă", scrie AFP. Logo-ul a fost prezentat în cadrul unei ceremonii cu numeroase vedete, precum actorul Jackie Chan sau pianistul Lang Lang. Logo-ul Jocurilor Paralimpice aminteşte mai mult de ideograma care înseamnă "zbor". Sloganul oficial al JO, ''Împreună pentru un viitor comun'', a fost ales din 79 de propuneri, transmite Xinhua. Potrivit organizatorilor, ''împreună'' arată că omenirea se mobilizează şi găseşte soluţiile pentru a depăşi greutăţile şi pentru a crea un viitor mai bun. ''Pentru un viitor comun'' întruchipează viziunea unei vieţi mai bune şi transmite speranţă şi încredere. "Este interpretarea chineză a noului moto olimpic 'Mai rapid, mai înalt, mai puternic - Împreună' (Citius, Altius, Fortius - Communis)'', susţin organizatorii.
Echipa României
România va participa la Jocurile Olimpice de iarnă 2022 cu 22 de sportivi, la sanie, bob, schi alpin, schi fond, sărituri cu schiurile, biatlon şi patinaj viteză, potrivit Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR). Doi sportivi vor purta drapelul tricolor la ceremonia de deschidere a Jocurilor de la Beijing, Raluca Strămăturaru (sanie) şi Paul Pepene (schi fond), conform www.cosr.ro.
Sportivii români care vor participa la JO 2022 sunt următorii:
- sanie (4): Raluca Strămăturaru (feminin, ştafetă), Valentin Creţu (masculin, ştafetă), Marian Gîtlan, Darius Şerban (dublu masculin, ştafetă)
Foto: (c) www.cosr.ro
- bob (6): Andreea Grecu (monobob, bob 2 feminin), Katharina Wick (bob 2 feminin); Mihai Tentea (bob 2 masculin, bob 4 masculin), Ciprian Daroczi (bob 2 masculin, bob 4 masculin), Raul Dobre (bob 4 masculin), Cristian Radu (bob 4 persoane)
Foto: (c) www.cosr.ro
- schi alpin (2): Maria Constantin (slalom, slalom uriaş - feminin), Alexandru Ştefănescu (slalom, slalom uriaş - masculin)
Foto: (c) www.cosr.ro
- sărituri cu schiurile (4): Daniela Haralambie (trambulină normală - feminin), Andrei Feldorean (trambulină normală, trambulină mare - masculin), Daniel Cacina (trambulină normală, trambulină mare - masculin), Sorin Mitrofan (trambulină normală,trambulină mare - masculin)
Foto: (c) www.cosr.ro
- schi fond (3): Timea Lorincz (schiatlon, sprint liber - feminin), Paul Pepene, Raul Popa (schiatlon, sprint liber, sprint echipe - masculin)
Foto: (c) www.cosr.ro
- biatlon (2): Natalia Ushkina (individual, sprint, urmărire - feminin), George Colţea (sprint, individual, urmărire - masculin)
Foto: (c) www.cosr.ro
- patinaj viteză (1): Mihaela Hogaş (feminin)
Foto: (c) www.cosr.ro
Impactul pandemiei de COVID-19
Pandemia de COVID-19 a amânat Jocurile Olimpice de vară din 2020 pentru 2021, ceea ce a dus, pentru prima dată din 1992, la devansarea calendarului olimpic, astfel încât Jocurile Olimpice de iarnă şi de vară să se poată desfăşura la mai puţin de şase luni una faţă de cealaltă. De asemenea, au fost necesare modificări în calendarul competiţional pentru calificările la unele discipline olimpice cum ar fi curling şi hochei pe gheaţă feminin.
La 29 septembrie 2021, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunţat protocoale de biosecuritate pentru Jocurile Olimpice; tuturor sportivilor li se cere să rămână în zona biosecurizată pe toată durata participării lor, zonă care include testarea zilnică COVID-19 şi li se permite să călătorească numai către şi dinspre locurile aferente JO 2022. Cu excepţia cazului în care sunt complet vaccinaţi sau au o scutire medicală valabilă, toţi sportivii sunt obligaţi să intre în carantină timp de 21 de zile de la sosirea la Beijing.
La 8 decembrie 2021, CIO a exclus posibilitatea amânării Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, în circumstanţele legate de pandemia de COVID-19, informează agenţia DPA.
Pe 17 ianuarie 2022, pe fondul creşterii infectărilor în China şi al primului caz detectat de varianta Omicron la Beijing, s-a anunţat că vânzările de bilete pentru publicul larg vor fi anulate şi că spectatorii vor fi admişi numai pe bază de invitaţie. Şi ştafeta Flăcării olimpice programată înaintea startului JO de iarnă de la Beijing a fost redusă la trei zile, din cauza preocupărilor legate de COVID-19, au anunţat la 21 ianuarie 2022 organizatorii chinezi. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: editor: Marina Bădulescu, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa fotografiei din deschidere: olympics.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Explozii și incendii la uzine și laboratoare de armament (cronologie 2005-2025)
O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc marți, 29 aprilie 2025, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din localitatea Pantelimon, județul Ilfov, în urma căreia și-a pierdut viața un angajat civil al unității.
A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii (fișă biografică)
Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat, la 29 aprilie, decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de
Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, din 29 aprilie 2025 (prezentare și cronologie)
Cea de-a 10-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M/3SI) se desfășoară la 29 aprilie 2025, la Varșovia, Polonia. Summitul din Polonia marchează 10 ani de la implementarea acestei inițiative, iar discuțiile se vor axa atât pe subiecte de interconectivitate regională în transport și energie, cât și pe problemele curente de securitate. Precedent
29 aprilie - Ziua internațională a dansului
La 29 aprilie este celebrată, anual, Ziua internațională a dansului, din inițiativa Comitetului de Dans al Institutului Internațional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO. A fost instituită în 1982 pentru a aniversa dansul și pe fondatorul baletului modern, Jean-Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727. Potrivit tradiției, în fiecare an, o personali
BISERICA CATOLICÃ: Perioada Scaunului vacant și alegerea noului papă
La demisia sau moartea Papei înainte de alegerea unui succesor, Scaunul Petrin al Romei devine vacant ('sede vacante'). Legile canonice care guvernează această perioadă de interreg - interimat - sunt precizate în Constituția Apostolică Universi Dominici gregis, modificată ulterior prin Motu Proprio Normas nonnullas. (sursa:
29 aprilie - Ziua veteranilor de război
Ziua veteranilor de război este marcată anual, la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Această zi a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007. Data aleasă este cea
Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)
După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două mandate
CITATUL ZILEI
''Numai trecerea timpului îl arată pe cel cu adevărat drept; pe ticălos îl poți recunoaște și într-o singură zi'' - Sofocle (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
Prezidențiale2025/ Prezentarea candidaților
Biroul Electoral Central a stabilit, la 20 martie 2025, rămânerea definitivă a candidaturilor depuse pentru alegerile la funcția de președinte al României, la scrutinul din 4 mai 2025, iar la 22 martie a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaților. Potrivit comunicatului BEC, ordinea pe bulet
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 29 aprilie
Ortodoxe Sf. 9 Mucenici din Cizic; Sf. Cuv. Memnon Greco-catolice Sf. 9 M. din Cizic; Sf. cuv. Memnon, făcătorul de minuni; Sf. Ecaterina de Siena, patroana Europei Romano-catolice Sf. Ecaterina de Siena, fc. înv., patroană a Europei Sfin
Prezidențiale2025/ Președintele României - rol și atribuții
Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și înt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 aprilie
Este a 119-a zi a anului 2025. Au mai rămas 246 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 09 m și apune la 20 h 18 m. Luna răsare la 06 h 42 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo (29 aprilie)
La 29 aprilie 2025, este programată, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București, cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România. Pentru a doua oară consecutiv, evenimentul este prezentat de actorul de stand-up comedy Claudiu Teohari, potrivit premiilegopo.ro. Peste 900 de invi
PERSONALITATEA ZILEI: Tenismenul american Andre Agassi
Jucătorul de tenis Andre Agassi, câștigător a opt titluri de Mare Șlem în carieră și campion olimpic, în 1996, la Atlanta, s-a născut la 29 aprilie 1970, în Las Vegas, Nevada, SUA. Fiul unui fost boxer
28 aprilie - Ziua mondială a securității și sănătății în muncă (ONU)
În 2003, Organizația Internațională a Muncii (OIM) a început să celebreze Ziua mondială a securității și sănătății în muncă pentru a sublinia prevenirea accidentelor și a bolilor la locul de muncă, valorificând punctele forte tradiționale ale OIM, tripartismul și dialogul social. De asemenea, 28 aprilie este Ziua internațională de comem