CORECTURĂ JO 2022: A XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă - Beijing (R.P. Chineză)

CORECTURĂ la ştirea difuzată la ora 8.00 pe fluxul Documentare
Ştirea difuzată la ora 8.00, pe fluxul Documentare, se modifică şi va avea următorul conţinut:
JO 2022: A XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă - Beijing (R.P. Chineză)
A XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice (JO) de iarnă se va desfăşura în perioada 4-20 februarie 2022 în R.P. Chineză, la Beijing, potrivit site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, www.cosr.ro. Jocurile Paralimpice se vor desfăşura între 4 şi 13 martie 2022, tot în capitala chineză.
Este a doua ediţie a Jocurilor Olimpice desfăşurată în acest oraş, Beijing-ul organizând şi Olimpiada de vară din 2008. Este şi cea de-a treia ediţie consecutivă a Jocurilor Olimpice desfăşurate în Asia, după Pyeongchang 2018 (Coreea de Sud) şi Tokyo 2020 (Japonia). Beijing este cel mai mare oraş-gazdă al Jocurilor Olimpice de iarnă, vechiul record fiind stabilit de oraşul canadian Vancouver, care a organizat ediţia din 2010.
Ceremonia de deschidere a JO de iarnă are loc la 4 februarie 2022, iar cea de închidere pe 20 februarie 2022, ambele evenimente având loc pe Stadionul Naţional din Beijing (80.000 de locuri), cunoscut şi sub numele de "Cuibul de Păsări". La finalul ceremoniei de închidere steagul olimpic va fi predat primarilor oraşelor italiene Milano şi Cortina d'Ampezzo, gazdele Jocurilor Olimpice de iarnă din 2026, menţionează https://olympics.com.
Calendarul candidaturilor a fost anunţat de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) în octombrie 2012, care a examinat dosarele tuturor oraşelor aplicante pe 7 iulie 2014, şi a desemnat oraşele Oslo (Norvegia), Almatî (Kazahstan) şi Beijing (China) drept candidatele finale. Oslo şi-a retras candidatura la 1 octombrie 2014, Almatî şi Beijing rămânând în cursa pentru câştigarea dreptului de organizare. Beijing a fost desemnat oraşul gazdă al Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, cu doar patru voturi mai multe decât Almatî. Procesul de votare a avut loc pe 31 iulie 2015 la cea de-a 128-a sesiune a CIO în Kuala Lumpur, Malaysia.
În februarie 2021, Beijingul a anunţat că cele 26 de locuri unde se vor desfăşura competiţiile se vor baza în întregime pe energie regenerabilă.
Foto: (c) Chen Junqing / Xinhua
Trei sate olimpice au fost construite pentru a găzdui mii de sportivi, antrenori şi membri al delegaţiilor. Este vorba de Satul olimpic Beijing 2022, Satul olimpic Yanqing şi Satul olimpic Zhangjiakou. După ce se vor încheia întrecerile sportive, satele olimpice vor fi transformare în locuinţe pentru persoane fizice sau în parcuri industriale, notează agenţia AFP.
La Jocurile Olimpice de la Beijing s-au calificat 91 de comitete olimpice naţionale, Haiti şi Arabia Saudită urmând a-şi face debutul la Olimpiada de iarnă, notează https://olympics.com. Un număr de aproape 3.000 de sportivi s-au calificat pentru 109 probe sportive din şapte sporturi însumând 15 discipline: patinaj (patinaj artistic, patinaj viteză şi patinaj viteză pe pistă scurtă), schi (schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinata nordică, sărituri cu schiurile şi snowboard), bob (bob şi skeleton), biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie.
Foto: (c) WU HONG / Xinhua
Cinci discipline sportive desfăşurate pe gheaţă vor avea loc la parcul "Olympic Green", arena "Capital Indoor Stadium" (15.000 de locuri - patinaj artistic, patinaj viteză pe pistă scurtă) şi arena multifuncţională "Beijing National Indoor Stadium" (18.000 de locuri - hochei pe gheaţă), utilizate şi în cadrul Jocurilor Olimpice din 2008, notează www.beijing2022.cn. Meciuri de hochei pe gheaţă vor mai avea loc şi la Wukesong Sports Centre (9.000 de locuri). La "Beijing National Aquatics Center" (4.000 de locuri, renovat) va avea loc competiţia de curling, iar la "National Speed Skating Oval" (12.000 de locuri) întrecerile destinate patinajului viteză. Competiţiile Big Air de snowboard şi schi acrobatic se vor desfăşura în districtul Shijingshan, ce aparţine de Beijing.
Competiţiile pentru sanie, bob, skeleton (National Sliding Centre - 5.000 de locuri) şi schi alpin (National Alpine Ski Centre - 15.000 de locuri) vor avea loc în zona montană Xiaohaituo din satul Dazhuangke de Vest din Zhangshanying, la 90 de kilometri distanţă de centrul capitalei Beijing şi la 17,5 kilometri distanţă de oraşul Yanqing, unde se va folosi zăpadă artificială din cauza lipsei zăpezii naturale în această regiune.
Toate celelalte probe de schi vor avea loc în zona Taizicheng din districtul Chongli, oraşul Zhangjiakou, provincia Hebei. Zona se află la 220 km distanţă de centrul capitalei Beijing şi la 130 km de zona montană Xiaohaituo.
Foto: (c) olympics.com
Se vor mai desfăşura următoarele probe: schi fond, combinata nordică (proba de schi fond) la Centrul de schi nordic şi biatlon din Guyangshu (15.000 de locuri); sărituri cu schiurile, combinata nordică (proba de sărituri cu schiurile) la Kuyangshu Ski Jumping Field (10.000 de locuri); biatlon la Hualindong Ski Resort (15.000 de locuri); snowboard (slopestyle, halfpipe), schi acrobatic la Genting Snow Park (5.000 de locuri); snowboardg (cross), schi acrobatic la Thaiwoo Ski Resort (10.000 de locuri); snowboarding (slalom paralel) la Wanlong Ski Resort (5.000 de locuri).
Medaliile care le vor fi înmânate sportivilor pe podium la Jocurile Olimpice de iarnă 2022 se inspiră din vechi pandantive chinezeşti de jad, conform comitetului de organizare şi Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), citate de AFP. Medaliile de aur, de argint şi de bronz, numite "Tong Xin" ("Împreună suntem unul"), sunt alcătuite din cele cinci inele olimpice gravate în centru pe partea din faţă a medaliilor. Medaliile de la Jocurile Paralimpice împărtăşesc acelaşi concept. Medaliile prezintă Beijingul ca fiind primul "Dual Olympic City" care găzduieşte atât Jocurile Olimpice de vară, cât şi pe cele de iarnă, arată https://olympics.com. Uniformele pentru prezentatorii de medalii la ceremoniile de premiere au fost dezvăluite în ianuarie 2022, fiind proiectate de Academia Centrală de Arte Frumoase şi Institutul de Tehnologie a Modei din Beijing.
Foto: (c) WU HONG / EPA
Bing Dwen Dwen este mascota Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 şi a fost aleasă dintre mii de modele chinezeşti din 35 de ţări din întreaga lume. "Bing" înseamnă gheaţă în chineză şi sugerează puritate şi putere. "Dwen Dwen" înseamnă copii robuşti, plini de viaţă. Logo-ul evenimentului, un schior stilizat aminteşte de ideograma care înseamnă "iarnă", scrie AFP. Logo-ul a fost prezentat în cadrul unei ceremonii cu numeroase vedete, precum actorul Jackie Chan sau pianistul Lang Lang. Logo-ul Jocurilor Paralimpice aminteşte mai mult de ideograma care înseamnă "zbor". Sloganul oficial al JO, ''Împreună pentru un viitor comun'', a fost ales din 79 de propuneri, transmite Xinhua. Potrivit organizatorilor, ''împreună'' arată că omenirea se mobilizează şi găseşte soluţiile pentru a depăşi greutăţile şi pentru a crea un viitor mai bun. ''Pentru un viitor comun'' întruchipează viziunea unei vieţi mai bune şi transmite speranţă şi încredere. "Este interpretarea chineză a noului moto olimpic 'Mai rapid, mai înalt, mai puternic - Împreună' (Citius, Altius, Fortius - Communis)'', susţin organizatorii.
Echipa României
România va participa la Jocurile Olimpice de iarnă 2022 cu 22 de sportivi, la sanie, bob, schi alpin, schi fond, sărituri cu schiurile, biatlon şi patinaj viteză, potrivit Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR). Doi sportivi vor purta drapelul tricolor la ceremonia de deschidere a Jocurilor de la Beijing, Raluca Strămăturaru (sanie) şi Paul Pepene (schi fond), conform www.cosr.ro.
Sportivii români care vor participa la JO 2022 sunt următorii:
- sanie (4): Raluca Strămăturaru (feminin, ştafetă), Valentin Creţu (masculin, ştafetă), Marian Gîtlan, Darius Şerban (dublu masculin, ştafetă)
Foto: (c) www.cosr.ro
- bob (6): Andreea Grecu (monobob, bob 2 feminin), Katharina Wick (bob 2 feminin); Mihai Tentea (bob 2 masculin, bob 4 masculin), Ciprian Daroczi (bob 2 masculin, bob 4 masculin), Raul Dobre (bob 4 masculin), Cristian Radu (bob 4 persoane)
Foto: (c) www.cosr.ro
- schi alpin (2): Maria Constantin (slalom, slalom uriaş - feminin), Alexandru Ştefănescu (slalom, slalom uriaş - masculin)
Foto: (c) www.cosr.ro
- sărituri cu schiurile (4): Daniela Haralambie (trambulină normală - feminin), Andrei Feldorean (trambulină normală, trambulină mare - masculin), Daniel Cacina (trambulină normală, trambulină mare - masculin), Sorin Mitrofan (trambulină normală,trambulină mare - masculin)
Foto: (c) www.cosr.ro
- schi fond (3): Timea Lorincz (schiatlon, sprint liber - feminin), Paul Pepene, Raul Popa (schiatlon, sprint liber, sprint echipe - masculin)
Foto: (c) www.cosr.ro
- biatlon (2): Natalia Ushkina (individual, sprint, urmărire - feminin), George Colţea (sprint, individual, urmărire - masculin)
Foto: (c) www.cosr.ro
- patinaj viteză (1): Mihaela Hogaş (feminin)
Foto: (c) www.cosr.ro
Impactul pandemiei de COVID-19
Pandemia de COVID-19 a amânat Jocurile Olimpice de vară din 2020 pentru 2021, ceea ce a dus, pentru prima dată din 1992, la devansarea calendarului olimpic, astfel încât Jocurile Olimpice de iarnă şi de vară să se poată desfăşura la mai puţin de şase luni una faţă de cealaltă. De asemenea, au fost necesare modificări în calendarul competiţional pentru calificările la unele discipline olimpice cum ar fi curling şi hochei pe gheaţă feminin.
La 29 septembrie 2021, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunţat protocoale de biosecuritate pentru Jocurile Olimpice; tuturor sportivilor li se cere să rămână în zona biosecurizată pe toată durata participării lor, zonă care include testarea zilnică COVID-19 şi li se permite să călătorească numai către şi dinspre locurile aferente JO 2022. Cu excepţia cazului în care sunt complet vaccinaţi sau au o scutire medicală valabilă, toţi sportivii sunt obligaţi să intre în carantină timp de 21 de zile de la sosirea la Beijing.
La 8 decembrie 2021, CIO a exclus posibilitatea amânării Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, în circumstanţele legate de pandemia de COVID-19, informează agenţia DPA.
Pe 17 ianuarie 2022, pe fondul creşterii infectărilor în China şi al primului caz detectat de varianta Omicron la Beijing, s-a anunţat că vânzările de bilete pentru publicul larg vor fi anulate şi că spectatorii vor fi admişi numai pe bază de invitaţie. Şi ştafeta Flăcării olimpice programată înaintea startului JO de iarnă de la Beijing a fost redusă la trei zile, din cauza preocupărilor legate de COVID-19, au anunţat la 21 ianuarie 2022 organizatorii chinezi. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: editor: Marina Bădulescu, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa fotografiei din deschidere: olympics.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna eurpeană 19-23 mai 2025
Acordul asupra unui nou parteneriat strategic între Regatul Unit și UE, adoptarea de către Consiliu a celui de-al 17-lea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, adoptarea de către Parlamentul European a propunerii Comisiei de a majora cu 50% tarifele UE la produsele agricole din Rusia și Belarus, care nu erau încă supuse unor taxe vamale suplimentare, repre
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
*Pe 23 mai, Societatea Ornitologică Română (SOR) deschide o nouă ediție a evenimentului Noaptea Privighetorilor. La aniversarea a 35 de ani de existență și activitate neîntreruptă în sprijinul păsărilor și al naturii, SOR își propune să aducă față în față publicul larg și specialiștii, membrii și voluntarii organizației. Astfel, p
Ediția din 2025 a evenimentului ''Noaptea Privighetorilor'' (23 mai)
La 23 mai 2025, se desfășoară programul 'Noaptea privighetorilor', organizat de Societatea Ornitologică Română (SOR) în Campusul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Evenimentul cuprinde tururi ghidate, o expoziție aniversară, precum și un recital susținut de prestigiosul violonist Alexandru Tomescu, potrivit
Cea de-a patra ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu' (23-25 mai)
În perioada 23-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Festivalului de Teatru, Film și Muzică 'Ion Dichiseanu', la Casa de Cultură 'Tudor Vornicu' din Adjud, potrivit icr.ro. Timp de trei zile, publicul este invitat să participe la o serie de evenimente diverse, dedicate memoriei și carierei marelui actor
CITATUL ZILEI
''Pentru a cunoaște cu adevărat lucrurile, trebuie să le cunoaștem detaliile; iar cum acestea sunt aproape infinite, cunoștințele noastre sunt întotdeauna superficiale și imperfecte''. - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 23 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei; Sf. Mironosiță Maria lui Cleopa Greco-catolice Sf. cuv. ep. m. Mihail al Sinadelor Romano-catolice Sf. Dezideriu, ep. m. Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, episcop al Sinadei, este po
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 mai
Este a 143-a zi a anului 2025. Au mai rămas 222 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 41 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 03 h 17 m și apune la 16 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)
Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)
Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la 22 mai 2025, în largul coastei insulei Creta, în Grecia, la o adâncime de 77 km (47,85 mile), a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ). Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magnitudine de 6,5. Serviciul Geologic al SUA (USGS) a raportat că
PERSONALITATEA ZILEI: Poetul Dante Alighieri
Dante Alighieri, poet și filosof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu, s-a născut între 21 mai și 20 iunie 1265, la Florența. (sursa: https://biblacad.ro) Autor al 'Divinei Comedii', capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă i
DOCUMENTAR: Manechinul, activista și omul de afaceri Naomi Campbell împlinește 55 de ani (22 mai)
Una dintre primele cinci supermodele ale industriei de fashion, activistă, actriță și om de afaceri, Naomi Elaine Campbell s-a născut la 22 mai 1970, în cartierul londonez Lambeth, potrivit naomicampbell.com. Este prima femeie de culoare care a pozat pentru coperțile revistelor 'Time' și 'Vogue France
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Muntele Huangshan din China
Muntele Huangshan, capodoperă a naturii și obiectiv turistic de faimă internațională, se află în sudul provinciei Anhui din estul Republicii Populare Chineze. Fascinantele peisaje oferite de piscurile de granit ale 'celui mai îndrăgit munte din China' au inspirat generații întregi de artiști și scriitori, au născut legende și mitologii, dând n
22 mai - Ziua internațională a diversității biologice (ONU)
Ziua internațională a diversității biologice este marcată, în fiecare an, la 22 mai, fiind stabilită prin Rezoluția 55/201 din 20 decembrie 2000 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Biodiversitatea este fundamentul întregii vieți de pe Pământ. Este fundamentală pentru bunăstarea umană, o planetă sănătoasă și prosperitatea economică a tutur
A patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook (22 mai)
În perioada 22-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook, găzduită de Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, potrivit sepsibook.ro. Festivalul debutează cu activități dedicate adolescenților și copiilor, iar ceremonia de desch
CITATUL ZILEI
''Este mai dificil să nu ne lăsăm conduși decât să îi conducem noi pe alții.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Vasilisc și Marcel; Sf. Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic Greco-catolice Sf. m. Vasilisc; Sf. Rita de Cascia Romano-catolice Ss. Rita din Cascia, călug.; Emil, m. Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul c