JO 2022: Jocurile Olimpice de iarnă din 1968 - Grenoble (Franţa)

Cea de-a X-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă a avut loc în oraşul francez Grenoble, între zilele de 6-18 februarie 1968, potrivit olympics.com. A fost pentru a doua oară când Franţa a găzduit Olimpiada Albă, după ediţia inaugurală din Chamonix, 1924.
Oraşul Grenoble este situat la poalele Alpilor, în sud-estul Franţei, la o altitudine de doar 214 m.
Deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice a fost făcută de Charles de Gaulle, preşedintele Franţei.
Foto: olympics.com
La această ediţie, comisia medicală a Comitetului Internaţional Olimpic a introdus în premieră testele doping şi testele de feminitate, potrivit cosr.ro. Tot pentru prima dată, figurile impuse au fost incluse în programul patinatorilor artistici în proba de "perechi", alături de cele libere. Dansul pe gheaţă a fost sport demonstrativ. De asemenea, precizează site-ul Comitetului Olimpic şi Sportiv, pictogramele sporturilor de iarnă s-au regăsit pe medaliile olimpice. În premieră, transmisiile televizate au fost color.
Prima mascotă neoficială a Jocurilor Olimpice de iarnă a fost Schuss, un mic personaj de desen animat aşezat pe schiuri, în culorile albastru, alb şi roşu.
Foto: olympics.com
Numărul sportivilor participanţi a fost de 1.158, dintre care 211 femei, reprezentând 37 de ţări. Ţara debutantă a fost Maroc. Germania de Est şi Germania de Vest au avut, fiecare, o delegaţie.
S-a concurat la şase sporturi: bob, biatlon, hochei pe gheaţă, patinaj (artistic şi viteză), sanie, schi (alpin, sărituri, fond şi combinata nordică). Au fost acordate 35 de titluri olimpice.
Foto: olympics.com
Eroul competiţiei a fost, spre satisfacţia gazdelor, schiorul francez Jean-Claude Killy, câştigător a trei medalii de aur la toate cele trei discipline ale schiului alpin: coborâre, slalom uriaş şi slalom special. La nici 25 de ani, Killy a egalat astfel recordul austriacului Tony Sailer, şi el cu trei medalii în palmaresul Jocurilor Olimpice de la Cortina d'Ampezzo, cu 12 ani în urmă. Totuşi, victoria sa la slalom uriaş nu a fost lipsită de controverse. Austriacul Karl Schranz a reclamat faptul că un oficial i-a ieşit în cale în timp ce efectua coborârea, făcându-l să rateze o poartă, notează olympics.com. Lui Schranz i s-a permis reluarea cursei şi a reuşit un timp mai bun decât cel al lui Jean-Claude Killy. Ulterior, însă, austriacul a fost descalificat, juriul susţinând că problema reclamată avusese loc, de fapt, înainte de întâlnirea cu oficialul cursei.
Italianul Franco Nones a obţinut titlul olimpic la schi fond, fiind primul campion olimpic la această probă care nu aparţine ţărilor nordice. Tot la schi fond, suedeza Toini Gustafsson a câştigat titlurile olimpice la ambele probe individuale şi medalia de argint la ştafetă.
Foto: olympics.com
La patinaj artistic, sovieticii Lyudmila Belousova şi Oleg Protopopov, soţ şi soţie, şi-au apărat cu succes titlul în proba de perechi.
Italianul Eugenio Monti, deja o legendă a Jocurilor Olimpice de iarnă, şi-a condus coechipierii spre cucerirea aurului olimpic atât la proba de bob - 2 persoane, cât şi la cea de 4 persoane.
Cele mai multe medalii de aur, în număr de 6, au fost cucerite de sportivii norvegieni. Sovieticii au obţinut 5 medalii de aur, iar reprezentanţii ţării gazdă au urcat de 4 ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. În total, Norvegia a obţinut 14 medalii, URSS - 13 medalii şi Franţa - 9 medalii, potrivit olympics.com.
Foto: (c) AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICA
Pentru România, Grenoble a reprezentat un succes. Ţara noastră a obţinut singura medalie din istoria participărilor sale, respectiv cea de bronz, prin echipajul de bob două persoane alcătuit din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe. Campioni europeni cu un an în urmă, vicecampioni europeni în preajma concursului de la Grenoble, cei doi români au confirmat aşteptările.
La patinaj artistic, proba feminină a fost dominată de americana Peggy Fleming, dar o evoluţie meritorie a avut şi românca Beatrice Huştiu, de doar 11 ani şi jumătate, care în programul liber a devansat 12 patinatoare mult mai experimentate.
Un număr de 32 sportivi români au intrat în competiţie, la patru sporturi (schi, hochei pe gheaţă, biatlon şi bob) şi şase probe.
În 1968, România a avut cea mai productivă prezenţă la JO de iarnă, cu medalia de bronz la bob două persoane, dar şi cu şapte puncte în total, rezultate în urma cărora a ocupat locul 15 pe medalii şi 16 în ierarhia pe puncte. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
10 mai - Ziua Românității Balcanice
La 10 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românității Balcanice, în conformitate cu prevederile Legii 156 din 7 iunie 2021. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei Românității Balcanice a fost adoptat, la 12 mai 2021, cu 293 de voturi favorabile, două împotrivă și două abțineri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional,
10 mai - Ziua Independenței Naționale a României
La 10 mai 2025 este aniversată Ziua Independenței Naționale a României, în baza Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, potrivit www.cdep.ro. La 18 aprilie 2016, în Biroul Camerei Deputaților, deputatul PNL Gigel Sorinel Știrbu a prezentat propunerea de proiect legislativ pentru marcarea, în fiec
CITATUL ZILEI
'Poetul ... nu-i și nu poate fi decât contemporan.' - C.A.Rosseti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 mai
Ortodoxe Sf. Cuv. Calistrat de la Timișeni și Vasiova; Sf. Ap. Simon Zilotul Greco-catolice Sf. ap. Simon Zelotul Romano-catolice Sf. Ioan de Avila, pr. înv.; Fer. Ivan Merz, laic Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (1900-197
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 mai
Este a 130-a zi a anului 2025. Au mai rămas 235 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 54 m și apune la 20 h 31 m. Luna răsare la 18 h 34 m și apune la 04 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Săptămâna europeană 5-11 mai 2025
Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve
Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025
Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră
9 mai - Ziua Națională a Oinei
La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a
9 Mai - Ziua Europei
Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d
CITATUL ZILEI
'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a