logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: 35 de ani de la moartea regizorului rus Andrei Tarkovski

Image

Andrei Tarkovski (fiul poetului Arseni Tarkovski) s-a născut în 4 aprilie 1932. A studiat muzica şi artele plastice până să fie admis la Institutul de Orientalistică din Moscova pentru studiul limbii arabe. A abandonat studiile şi după câţiva ani, în 1954, a intrat la Institutul de Stat pentru Cinematografie (VGIK - numit după regizorul şi actorul rus Serghei Gherasimov).

În 1960, a scris scenariul lucrării de diplomă, "Compresorul şi vioara", împreună cu un alt mare regizor şi scenarist, Andrei Mihalkov-Koncealovski, fiul scriitorului Serghei Mihalkov şi fratele mai mare al regizorului Nikita Mihalkov. Tarkovski a primit diploma de absolvire în 1961.

Începe lucrul, la Mosfilm, la primul său lung-metraj, "Copilaria lui Ivan", pe care îl termină în mai 1962.

"Copilaria lui Ivan" îl face cunoscut la nivel internaţional, câştigând marele premiu la Festivalul de Film de la Veneţia (1962).

În 1963, Andrei Tarkovski devine membru al Uniunii Cineaştilor din URSS. În 1964 a fost membru al juriului la Festivalul de Film de la Veneţia. În acelaşi an, în noiembrie începe filmările la "Andrei Rubliov", al cărui scenariu a fost scris tot împreună cu Koncealovski. În decembrie 1966, are loc prima prezentare a filmului "Andrei Rubliov", la Sala Albă a Uniunii Cineaştilor.

După "Copilaria lui Ivan", cel de-al doilea film al său, "Andrei Rubliov" (1966), a fost aşteptat cu deosebit interes. Filmul a fost însă interzis de autorităţile sovietice timp de doi ani. A fost prezentat în cele din urmă la Festivalul de Film de la Cannes, în 1969, în ultima zi a festivalului, la ora patru dimineaţa, astfel ca şansa vreunui premiu să fie eliminată, a câştigat totuşi unul şi filmul a fost în cele din urmă distribuit în străinătate (https://www.imdb.com).

Următorul său film "Solaris" (1972), a avut un parcurs mai uşor, fiind bine primit atât în Europa, cât şi în America, drept varianta sovietică la pelicula "2001: Odiseea spaţială" al lui Stanley Kubrick, deşi Tarkovski nu a fost prea impresionat de filmul său şi nici de cel al lui Kubrick, arată sursa citată.

Au început însă din nou şicanele autorităţilor odată cu "Oglinda" (1975), o reţea densă, personală, de amintiri autobiografice, cu o structură a intrigii radical inovatoare. Scenariul filmului "Oglinda" a fost scris de Tarkovski, împreună cu scriitorul A. Misarin, începând din 1967. A fost terminat anul următor, în 1968.

În anul 1976, Andrei Tarkovski lucrează cu fraţii Boris şi Arkadi Strugatki la scenariul filmului "Călăuza", care este filmat în următorul an. Din păcate o mare parte a peliculei este distrusa la developare. În aprilie 1978, Tarkovski suferă un infarct.

"Călăuza" (1979) a trebuit să fie refilmat complet cu un buget dramatic redus.

"Nostalgia" (1983) a fost filmat în Italia şi a fost ultimul film realizat cu aprobarea oficială a autorităţilor sovietice. Ultimul film din cariera sa, "Sacrificiul" (1986), a fost filmat în Suedia cu mulţi dintre colaboratorii regizorului Ingmar Bergman şi a câştigat patru premii la Festivalul de Film de la Cannes. La sfârşitul anului 1986, Andrei Tarkovski s-a stins din viaţă la o clinică oncologica din Neilly-sur-Seine, lângă Paris, în noaptea de 28 spre 29 decembrie.

Funeraliile au avut loc la Catedrala Sfântul Aleksandr Nevski. Mormântul lui Andrei Tarkovsky şi al soţiei sale, Larissa, se află în cimitirul Sainte-Genevicve-des-Bois, din Paris.

"Filmele realizate de Andrei Tarkovsky abundă în simboluri şi diverse grade de spiritualizare creştine. Astfel, clopotele, candelele, contemplarea, rugăciunea, meditaţia sunt des întâlnite, subliniate, puse în evidenţă în cel mai înalt grad, fără a uita dimensiunea lor ortodoxă" (https://www.crestinortodox.ro - Andrei Tarkovsky - filmul ca rugăciune, Teodor Danalache).

Tarkovsky însuşi spune despre creaţie că "este unul dintre momentele de preţ în care ne asemănăm Ziditorului; de aceea, n-am crezut niciodată într-o artă independentă de Ziditorul suprem, nu cred într-o artă fără Dumnezeu. Sensul artei este rugăciunea, este rugăciunea mea. Dacă această rugăciune, dacă filmele mele pot aduce oamenii la Dumnezeu, cu atât mai bine. Atunci viaţa mea îşi va căpăta întregul sens: acela, esenţial, de a sluji".

"Toate filmele mele, într-un fel sau altul, repeta ideea ca oamenii nu sunt singuri şi părăsiţi într-un univers vid, ci că ei sunt legaţi prin numeroase legături de trecut şi de viitor şi că fiecare individ înnoadă prin prezenţa sa o legătura cu istoria omenirii în general. Această speranţă, că fiecare viaţă şi fiecare act are un sens, măreşte într-o măsură incalculabilă responsabilitatea individului faţă de cursul general al vieţii." - Andrei Tarkovsky (https://www.crestinortodox.ro).

Andrei Tarkovski este autorul unei cărţi de memorii, "Sculptând în timp" (Editura Nemira, 2015). AGERPRES / (Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru)

 

* Sursa foto: www.imdb.com 

Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat

Documentare 24-04-2025 09:00

24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)

La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip

Documentare 24-04-2025 08:30

24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)

Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi

Documentare 24-04-2025 08:00

Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)

Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu

Documentare 24-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie

Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 23-04-2025 14:11

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î

Documentare 23-04-2025 09:30

23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)

Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De

Documentare 23-04-2025 09:00

23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)

Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază