logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ATUNCI ŞI ACUM: Colegiul Naţional ''I. L. Caragiale''

Imagine din galeria Agerpres

Colegiul Naţional ''I. L. Caragiale'', situat în Calea Dorobanţilor nr. 163, este o şcoală cu tradiţie de mai bine de un secol, în care s-au educat şi format generaţii de intelectuali bucureşteni.

 

Colegiul a fost înfiinţat la sfârşitul secolului al XIX-lea ca seminar pedagogic -  Şcoala Normală Superioară (SNS), în el desfăşurându-şi activitatea ca profesori Alexandru Odobescu, Simion Mehedinţi, Nicolae Cartojan, Gheorghe Ţiţeica, Dimitrie Pompeiu, Constantin Rădulescu-Motru, Mihai Dragomirescu, Şerban Cioculescu, Octav Onicescu etc. În discursul inaugural al Şcolii Normale Superioare (1881), prof. univ. dr. I. Crăciunescu de la Facultatea de Litere şi totodată maestru de conferinţe la SNS enunţa deviza viitoarei şcoli: ''Cât despre noi (...) nu vom uita că tinerimea e pagina încă albă pe care se va scrie viitorul ţarei, nu o vom lăsa în voia cânturilor, ci cu mâni părinteşti vom însemna pe ea, dinainte, printr-o educaţie curată, naţională, tot ceea ce poate asigura într-o zi propăşirea şi prosperitatea patriei. 'Şciinţă şi patrie' va fi devisa acestei şcoli.'', conform site-ului colegiului - https://www.cnilcb.ro/.


În decembrie 1880 se dădea ordinul de înfiinţare a Şcolii Normale Superioare din Bucureşti, cu sediul în Calea Rahovei nr. 46 (directorul Şcolii Normale Superioare era  I. Zalomit). La 1 octombrie 1891, Alexandru Odobescu a devenit director al Şcolii Normale Superioare, el depunând eforturi oficiale pentru organizarea unei Şcoli de Aplicaţie a Şcolii Normale Superioare, destinată pregătirii practice a viitorilor învăţători şi profesori.

 

În 5 octombrie 1895 se finalizau demersurile juridice privind înfiinţarea Şcolii de Aplicaţie a Şcolii Normale Superioare, care şi-a inaugurat cursurile cu două clase de liceu, la data de 9 noiembrie 1895, în Calea Rahovei, nr. 46, sub directoratul lui Francudi Epaminonda. În 1898, Şcoala Normală Superioară îşi schimbă denumirea în Seminar Pedagogic Universitar.

 

În perioada 1898-1948, Şcoala de Aplicaţie a reflectat transformările generale din societate şi din învăţământul românesc. În anul 1898, denumirea ''şcoala de aplicaţie'' a fost înlocuită cu cea de ''gimnaziu de aplicaţie'', pe lângă Seminarul Pedagogic Universitar. Director al gimnaziului este numit Constantin Dumitrescu Iaşi (profesor la Universitatea Bucureşti, director în filosofie), care îndeplineşte această funcţie până în 1920.  În deceniul al treilea, sub directoratul lui Ion Rădulescu Pogoneanu, Gimnaziul de Aplicaţie a primit denumirea Liceul de băieţi ''Titu Maiorescu'', precizează site-ul https://www.cnilcb.ro/.

 

Inaugurat în Calea Rahovei (1895), colegiul şi-a dobândit actuala incintă în anul şcolar 1935-1936, într-o clădire monumentală, dar a cărei supraetajare cu nivelurile 1,2 şi 3 s-a realizat în etape, între 1939-1947.

 

Poza 1 - Liceul "Ion Luca Caragiale", 1989/OVIDIU BOGDAN/AGERPRES FOTO/ARHIVA


Poza 2 - Colegiul Naţional "Ion Luca Caragiale" din Capitală, 2021/CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Edificiul acesta, încă în construcţie în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, a fost rechiziţionat de Comandamentul German. După 23 August 1944, în curtea şcolii au fost săpate tranşee şi au fost instalaţi militari români, care au rămas aici până în 1948. În perioada războiului, cursurile au fost suspendate timp de trei luni. În anul şcolar 1954-1955 apare oficial titulatura Şcoala Mixtă nr. 7 ''I.L. Caragiale'' - unitate de învăţământ liceal teoretic.

 

În perioada 1974-1977 s-a construit aripa nouă a clădirii din Calea Dorobanţilor nr.163. În anii '70, Liceul ''I.L. Caragiale'' a fost reorganizat: mai întâi ca liceu cu secţie sportivă, apoi liceu de matematică-fizică, iar ulterior, ca liceu industrial.

 

După 1989, liceul redevine teoretic, iar în 1996 dobândeşte statutul de Colegiu Naţional şi şcoală afiliată la UNESCO.

 

În prezent, Colegiul Naţional ''I. L. Caragiale'' este o instituţie modernă de învăţământ, orientată spre formarea unor adulţi a căror personalitate să le permită integrarea cu uşurinţă în rândul valorilor europene şi mondiale. Oportunităţile oferite de instituţie formării abilităţilor, a stimulării talentelor şi integrării intereselor tinerilor elevi sunt numeroase. Ca orice şcoală de tip european, Colegiul Naţional ''I. L. Caragiale'' acordă şanse egale tuturor elevilor proveniţi din medii sociale diferite, ale căror mentalităţi şi culturi proprii sunt foarte diverse, şi pe care îi stimulează în descoperirea tradiţiilor, valorilor ştiinţifice şi artistice româneşti în contextul larg al marii culturi universale.

 

În 2004 a fost sfinţită capela Colegiului Naţional "I.L. Caragiale", cu ocazia sărbătoririi hramului Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

 

Răsfoind cataloagele liceului, în paginile acestora se regăsesc nume cu rezonanţă, ale unor absolvenţi care au făcut carieră în domenii dintre cele mai diverse - politic, economic, artistic etc - Bălaşa Tudor, Bălescu Radu, Bănică Ştefan jr., Blaier Andrei, Bondoc Simona, Brezianu Andrei, Călinescu Matei, Chiliman Andrei, Chiriac Dorina, Constantinescu Marina, Dăianu Daniel, Dobrică Gil, Dragomiroiu Maria, Enigărescu Octav, Finţi Andrei, Hossu Longin Lucia, Lemnete Gabriel, Maci Eugenia, Marinescu Bogdan, Moculescu Horia, Movilă Irina, Movileanu Carmen, Murăruş Oana, Oprescu Sorin, Oţelea Cornel, Paillou Jean, Pană Dindelegan Gabriela, Papadima Liviu, Patriciu Dinu, Pintilie Lucian, Profeta Laurenţiu, Rotaru Marilena, Seciu Valeria, Şerbănescu Ilie, Todea Cornel, Tomoroveanu Ilinca, Trepcea Cristina, Stanoevici Bogdan, Gheorghiu Bogdan, Vieriţă Adrian, mai menţionează site-ul https://www.cnilcb.ro/.

 

Una dintre tradiţiile Colegiului este defilarea absolvenţilor fiecărei promoţii care termină clasa a XII-a, în ultima zi de şcoală, în costume cât mai originale, de-a lungul Căii Dorobanţilor - de la intersecţia cu Şoseaua Ştefan cel Mare până la intrarea pe poarta principală a Colegiului. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu; redactori Arhiva Foto: Vlad Ruşeanu, Elena Bălan, Mihaela Tufega; editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 79

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat

Documentare 24-04-2025 09:00

24 aprilie - Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace (ONU)

La 24 aprilie 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace, conform https://www.un.org/. Ziua internațională a multilateralismului și a diplomației pentru pace recunoaște utilizarea deciziilor multilaterale și a dip

Documentare 24-04-2025 08:30

24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)

Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi

Documentare 24-04-2025 08:00

Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)

Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu

Documentare 24-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie

Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 23-04-2025 14:11

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, s-a produs la 23 aprilie 2025, la ora 12:49 (09:49 GMT) în Turcia. Epicentrul cutremurului a fost în zona Silivri, la aproximativ 80 de kilometri vest de Istanbul, la o adâncime de 6,92 kilometri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î

Documentare 23-04-2025 09:30

23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)

Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De

Documentare 23-04-2025 09:00

23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)

Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază

Documentare 23-04-2025 08:30

23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)

Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc