logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ATUNCI ŞI ACUM: Colegiul Naţional ''I. L. Caragiale''

Imagine din galeria Agerpres

Colegiul Naţional ''I. L. Caragiale'', situat în Calea Dorobanţilor nr. 163, este o şcoală cu tradiţie de mai bine de un secol, în care s-au educat şi format generaţii de intelectuali bucureşteni.

 

Colegiul a fost înfiinţat la sfârşitul secolului al XIX-lea ca seminar pedagogic -  Şcoala Normală Superioară (SNS), în el desfăşurându-şi activitatea ca profesori Alexandru Odobescu, Simion Mehedinţi, Nicolae Cartojan, Gheorghe Ţiţeica, Dimitrie Pompeiu, Constantin Rădulescu-Motru, Mihai Dragomirescu, Şerban Cioculescu, Octav Onicescu etc. În discursul inaugural al Şcolii Normale Superioare (1881), prof. univ. dr. I. Crăciunescu de la Facultatea de Litere şi totodată maestru de conferinţe la SNS enunţa deviza viitoarei şcoli: ''Cât despre noi (...) nu vom uita că tinerimea e pagina încă albă pe care se va scrie viitorul ţarei, nu o vom lăsa în voia cânturilor, ci cu mâni părinteşti vom însemna pe ea, dinainte, printr-o educaţie curată, naţională, tot ceea ce poate asigura într-o zi propăşirea şi prosperitatea patriei. 'Şciinţă şi patrie' va fi devisa acestei şcoli.'', conform site-ului colegiului - https://www.cnilcb.ro/.


În decembrie 1880 se dădea ordinul de înfiinţare a Şcolii Normale Superioare din Bucureşti, cu sediul în Calea Rahovei nr. 46 (directorul Şcolii Normale Superioare era  I. Zalomit). La 1 octombrie 1891, Alexandru Odobescu a devenit director al Şcolii Normale Superioare, el depunând eforturi oficiale pentru organizarea unei Şcoli de Aplicaţie a Şcolii Normale Superioare, destinată pregătirii practice a viitorilor învăţători şi profesori.

 

În 5 octombrie 1895 se finalizau demersurile juridice privind înfiinţarea Şcolii de Aplicaţie a Şcolii Normale Superioare, care şi-a inaugurat cursurile cu două clase de liceu, la data de 9 noiembrie 1895, în Calea Rahovei, nr. 46, sub directoratul lui Francudi Epaminonda. În 1898, Şcoala Normală Superioară îşi schimbă denumirea în Seminar Pedagogic Universitar.

 

În perioada 1898-1948, Şcoala de Aplicaţie a reflectat transformările generale din societate şi din învăţământul românesc. În anul 1898, denumirea ''şcoala de aplicaţie'' a fost înlocuită cu cea de ''gimnaziu de aplicaţie'', pe lângă Seminarul Pedagogic Universitar. Director al gimnaziului este numit Constantin Dumitrescu Iaşi (profesor la Universitatea Bucureşti, director în filosofie), care îndeplineşte această funcţie până în 1920.  În deceniul al treilea, sub directoratul lui Ion Rădulescu Pogoneanu, Gimnaziul de Aplicaţie a primit denumirea Liceul de băieţi ''Titu Maiorescu'', precizează site-ul https://www.cnilcb.ro/.

 

Inaugurat în Calea Rahovei (1895), colegiul şi-a dobândit actuala incintă în anul şcolar 1935-1936, într-o clădire monumentală, dar a cărei supraetajare cu nivelurile 1,2 şi 3 s-a realizat în etape, între 1939-1947.

 

Poza 1 - Liceul "Ion Luca Caragiale", 1989/OVIDIU BOGDAN/AGERPRES FOTO/ARHIVA


Poza 2 - Colegiul Naţional "Ion Luca Caragiale" din Capitală, 2021/CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Edificiul acesta, încă în construcţie în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, a fost rechiziţionat de Comandamentul German. După 23 August 1944, în curtea şcolii au fost săpate tranşee şi au fost instalaţi militari români, care au rămas aici până în 1948. În perioada războiului, cursurile au fost suspendate timp de trei luni. În anul şcolar 1954-1955 apare oficial titulatura Şcoala Mixtă nr. 7 ''I.L. Caragiale'' - unitate de învăţământ liceal teoretic.

 

În perioada 1974-1977 s-a construit aripa nouă a clădirii din Calea Dorobanţilor nr.163. În anii '70, Liceul ''I.L. Caragiale'' a fost reorganizat: mai întâi ca liceu cu secţie sportivă, apoi liceu de matematică-fizică, iar ulterior, ca liceu industrial.

 

După 1989, liceul redevine teoretic, iar în 1996 dobândeşte statutul de Colegiu Naţional şi şcoală afiliată la UNESCO.

 

În prezent, Colegiul Naţional ''I. L. Caragiale'' este o instituţie modernă de învăţământ, orientată spre formarea unor adulţi a căror personalitate să le permită integrarea cu uşurinţă în rândul valorilor europene şi mondiale. Oportunităţile oferite de instituţie formării abilităţilor, a stimulării talentelor şi integrării intereselor tinerilor elevi sunt numeroase. Ca orice şcoală de tip european, Colegiul Naţional ''I. L. Caragiale'' acordă şanse egale tuturor elevilor proveniţi din medii sociale diferite, ale căror mentalităţi şi culturi proprii sunt foarte diverse, şi pe care îi stimulează în descoperirea tradiţiilor, valorilor ştiinţifice şi artistice româneşti în contextul larg al marii culturi universale.

 

În 2004 a fost sfinţită capela Colegiului Naţional "I.L. Caragiale", cu ocazia sărbătoririi hramului Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

 

Răsfoind cataloagele liceului, în paginile acestora se regăsesc nume cu rezonanţă, ale unor absolvenţi care au făcut carieră în domenii dintre cele mai diverse - politic, economic, artistic etc - Bălaşa Tudor, Bălescu Radu, Bănică Ştefan jr., Blaier Andrei, Bondoc Simona, Brezianu Andrei, Călinescu Matei, Chiliman Andrei, Chiriac Dorina, Constantinescu Marina, Dăianu Daniel, Dobrică Gil, Dragomiroiu Maria, Enigărescu Octav, Finţi Andrei, Hossu Longin Lucia, Lemnete Gabriel, Maci Eugenia, Marinescu Bogdan, Moculescu Horia, Movilă Irina, Movileanu Carmen, Murăruş Oana, Oprescu Sorin, Oţelea Cornel, Paillou Jean, Pană Dindelegan Gabriela, Papadima Liviu, Patriciu Dinu, Pintilie Lucian, Profeta Laurenţiu, Rotaru Marilena, Seciu Valeria, Şerbănescu Ilie, Todea Cornel, Tomoroveanu Ilinca, Trepcea Cristina, Stanoevici Bogdan, Gheorghiu Bogdan, Vieriţă Adrian, mai menţionează site-ul https://www.cnilcb.ro/.

 

Una dintre tradiţiile Colegiului este defilarea absolvenţilor fiecărei promoţii care termină clasa a XII-a, în ultima zi de şcoală, în costume cât mai originale, de-a lungul Căii Dorobanţilor - de la intersecţia cu Şoseaua Ştefan cel Mare până la intrarea pe poarta principală a Colegiului. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu; redactori Arhiva Foto: Vlad Ruşeanu, Elena Bălan, Mihaela Tufega; editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 131

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 29-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Mihail Sebastian, dramaturg, prozator și eseist

Mihail Sebastian, pseudonimul literar al lui Iosef M. Hechter, s-a născut la 18 octombrie 1907, la Brăila, într-o familie de origine evreiască, notează humanitas.ro A urmat cursul elementar și Liceul 'N. Bălcescu' în orașul natal. În 1926, și-a susținut bacalaureatul

Documentare 29-05-2025 09:00

29 mai - Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii

La 29 mai 2025 este marcată Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii, fiind instituită în anul 2000 de Adunarea Generală a ONU prin adoptarea textului Rezoluției 57/129. Această zi internațională este marcată anual, fiind cunoscută și sub denumirea Ziua internațională a Căștilor Albastre. Prin acest demers este adus un oma

Documentare 29-05-2025 08:30

29 mai - Ziua Eroilor

La 29 mai 2025 este sărbătorită Ziua Eroilor, fiind celebrată, în fiecare an, concomitent cu sărbătoarea creștină a Înălțării Domnului, la 40 de zile de la Sfintele Paști, aducând în prim plan memoria celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamu

Documentare 29-05-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor)

Înălțarea Domnului este sărbătorită în acest an în ziua de 29 mai, la 40 de zile de la Învierea Domnului (Sfintele Paști). Biserica sărbătorește Înălțarea într-o zi de joi, înainte de Pogorârea Sfântului Duh (Cincizecime sau Rusalii). Biserica cea dreptmăritoare a lui Hristos are un brâu sfânt ș

Documentare 29-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'O oră nu este doar o oră, ea este un vas plin de parfumuri, de tonuri, de planuri și climate. Ceea ce noi numim realitate este o relație anume între sentimente și amintiri.' - Marcel Proust, 'În căutarea timpului pierdut', 1913 (sursa: http://evene.lefigaro.fr/) 

Documentare 29-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 29 mai

Ortodoxe Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor) Greco-catolice Înălțarea la cer a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Ispasul). Sf. m. Teodosia. Pomenirea Eroilor Neamului Romano-catolice Înălțarea Domnului Ss. Paul al VI-lea, pp.; Maxim

Documentare 29-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 mai

Este a 149-a zi a anului 2025. Au mai rămas 216 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 36 m și apune la 20 h 51 m. Luna răsare la 07 h 12 m și apune la 23 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 28-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Carey Mulligan

Carey Mulligan este una dintre cele mai versatile și împlinite actrițe ale generației sale, cunoscută pentru interpretările sale delicate, dar puternice, atât în drame de epocă, cât și în filme contemporane. Cu o carieră de aproape două decenii, Mulligan a fost apreciată de critici pentru capacitatea sa de a aduce profunzime, nuanță și autentici

Documentare 28-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Iubirea e dovada evidentă că realitatea contează foarte puțin.' - Marcel Proust, 'În căutarea timpului pierdut', 1913 (sursa: http://evene.lefigaro.fr/)

Documentare 28-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 28 mai

Ortodoxe Sfinții Ier. Eutihie, episcopul Melitinei, și Nichita, episcopul Calcedonului Greco-catolice Sf. ep. m. Eutihie Romano-catolice Sf. Gherman, ep. Sfântul Ierarh Nichita, episcop al Calcedonului, este pomenit în calendarul cr

Documentare 28-05-2025 07:00

Discuții informale președinte-partide în vederea formării noului Guvern (cronologia consultărilor)

Președintele Nicușor Dan a anunțat că va începe, la 28 mai, discuții informale cu partidele parlamentare în vederea formării noului Guvern. 'Mâine, am stabilit un calendar, de la ora 9:00 până la ora 20:00, câte o oră și jumătate fiecare. Am vorbit cu liderii la telefon și, azi, echipa de la administrație o să trimită oficial', a declara

Documentare 28-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 mai

Este a 148-a zi a anului 2025. Au mai rămas 217 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 37 m și apune la 20 h 50 m. Luna răsare la 06 h 07 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 27-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Violonistul și compozitorul Niccolo Paganini

Niccolo Paganini, unul dintre cei mai apreciați virtuozi al viorii din toate timpurile, supranumit ''violonistul diavolului'' datorită abilităților sale ieșite din comun, este cunoscut în special pentru cele 24 de 'Capricii', solo-uri dificile pe care nimeni nu le putea reproduce. A fost unul dintre primii violoniști solo care a cântat pub

Documentare 27-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Jamie Oliver, cunoscutul bucătar englez, împlinește 50 de ani (27 mai)

Jamie Oliver, celebrul maestru bucătar din Marea Britanie, cunoscut pentru cărțile și emisiunile sale de gastronomie din seria ''Naked Chef'', continuă seria de lansări și în 2025. Cartea sa, 'Eat Yourself Healthy' va apărea în septembrie 2025 și poate fi deja comandată pe site-urile de profil. Popular dincolo de granițele M

Documentare 27-05-2025 09:00

Consiliul Afaceri Generale al UE din 27 mai 2025

Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) se reunește la 27 mai 2025, la Bruxelles, printre temele abordate numărându-se: mecanismul ajustării limitei de carbon, pregătirea Consiliului European din iunie, procedura articolului 7 privind Ungaria, dialogul anual al UE privind statul de drept, conform