logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O PERSONALITATE PE ZI: Liviu Corneliu Babeş, erou-martir

Imagine din galeria Agerpres

La 2 martie 1989 braşoveanul Liviu Corneliu Babeş şi-a dat foc pe pârtia de schi "Bradul" din Poiana Braşov în semn de protest faţă de regimul comunist şi faţă de măsurile luate la Braşov de conducerea ţării de atunci după revolta anticomunistă din 15 noiembrie 1987 a muncitorilor de la uzina de autocamioane, el decedând în aceeaşi zi.

"În 2 martie 1989, Poiana Braşov a devenit martora unui extraordinar gest de protest, care părea imposibil în acei ultimi ani ai descompunerii comunismului din România. (...) Acestui om îi datorăm un gest de mare demnitate: curajul de a spune lumii întregi că toată propaganda regimului comunist din România era mincinoasă. (...) Martiriul lui Liviu Babeş a avut loc simetric, între două mari momente ale adevărului asumate de braşoveni şi naţiunea noastră, Revolta de la 15 Noiembrie 1987 şi Revoluţia Română din Decembrie 1989 - a constituit elementul lor de legatură (...)", se menţiona într-un comunicat de presă din 2 martie 2011 al Asociaţiei Luptătorilor, Răniţilor şi Urmaşii Eroilor "Braşov Decembrie 1989".

 

 

Comemorarea eroului-martir Liviu Corneliu Babeş care s-a autoincendiat pe pârtia de schi Bradul din Poiana Braşov, în semn de protest faţă de regimul comunist din România, pe 2 martie 1989. (Poiana Braşov - 2 martie 2012)

 

Foto: (c) BOGDAN BĂRBULESCU / AGERPRES FOTO


Născut în 1942, Liviu Corneliu Babeş era electrician la Trustul de Prefabricate din Braşov, iar în timpul liber era artist plastic amator, fiind şi membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici din Braşov. El s-a autoincendiat în timp ce cobora pe pârtia "Bradul" din Poiana Braşov purtând în mână o pancartă pe care era scris un mesaj de protest - "Stop murder! Auschwitz = Braşov". A murit după câteva ore, la Spitalul Judeţean din Braşov. Informaţia despre cele întâmplate la 2 martie 1989 a apărut atunci în publicaţii de peste hotare şi a fost difuzată la postul de radio "Europa Liberă", aceasta fiind adusă la cunoştinţa presei de turiştii străini care se aflau în acea zi pe pârtia "Bradul".

Liviu Corneliu Babeş a fost declarat erou-martir în baza Legii nr.93 din 3 iunie 1997. În memoria lui, în 2007, a fost dezvelit un monument în curtea Bisericii "Sf. Ioan Botezătorul" din Poiana Braşov, iar o stradă din municipiul Braşov îi poartă numele.

 

 

Slujbă de pomenire oficiată la evenimentul de comemorare a eroului-martir Liviu Corneliu Babeş care s-a autoincendiat pe pârtia de schi Bradul din Poiana Braşov, în semn de protest faţă de regimul comunist din România, pe 2 martie 1989.(Poiana Braşov - 2 martie 2012)

 

Foto: (c) BOGDAN BĂRBULESCU / AGERPRES FOTO

 


An de an, în ziua de 2 martie au avut loc manifestări de comemorare a eroului-martir Liviu Corneliu Babeş, organizate de Asociaţia Luptătorilor, Răniţilor şi Urmaşii Eroilor "Braşov-Decembrie 1989" şi Asociaţia "15 Noiembrie 1987" Braşov. Slujbe de pomenire şi depuneri de coroane de flori au loc în fiecare an la crucea de la baza pârtiei "Bradul" din Poiana Braşov, pe locul unde Liviu Corneliu Babeş şi-a dat foc, precum şi la monumentul din curtea Bisericii "Sf. Ioan Botezătorul".

La 2 martie 2006, în cadrul manifestărilor comemorative a fost deschisă la Braşov o expoziţie cuprinzând 26 de picturi semnate de Liviu Cornel Babeş. La 15 decembrie 2009 a fost vernisată la Braşov expoziţia de fotografii şi documente intitulată "Decembrie 89 - după 20 de ani, începutul sfârşitului comunismului în România", care a cuprins mai multe momente, începând cu instalarea comunismului şi continuând cu viaţa deţinuţilor politici, revolta muncitorilor braşoveni din noiembrie 1987, gestul eroului-martir Liviu Babeş, Revoluţia din decembrie 1989.

La 2 martie 2014, la Prefectura Braşov a avut loc un simpozion cu tema "Liviu Corneliu Babeş - precursor al prăbuşirii Cortinei de Fier". La comemorarea a 25 de ani de la tragicul eveniment a fost prezent şi Douglas Wallace, un scoţian care la 2 martie 1989 se afla la schi în Poiana Braşov şi care a încercat atunci să-l salveze pe Liviu Corneliu Babeş, dându-şi jos geaca de schi de pe el pentru a stinge focul.

 

 

Slujbă de pomenire oficiată la evenimentul de comemorare a eroului-martir Liviu Corneliu Babeş care s-a autoincendiat pe pârtia de schi Bradul din Poiana Braşov, în semn de protest faţă de regimul comunist din România, pe 2 martie 1989.(Poiana Braşov - 2 martie 2012)

 

Foto: (c) BOGDAN BĂRBULESCU / AGERPRES FOTO


Un eveniment comemorativ dedicat cinstirii a doi martiri, cehul Jan Palach şi românul Liviu Babeş, care s-au sinucis în numele idealului libertăţii, a fost organizat la 16 ianuarie 2015, la Melnik (Cehia), de Institutul Cultural Român (ICR) Praga, în parteneriat cu Primăria Melnik şi Ambasada României în Republica Cehă. A fost difuzat cu acest prilej materialul "Povestea eroului anticomunist Liviu Cornel Babeş" (cu subtitrare în limba cehă), prezentat în emisiunea "Ultima Ediţie", TVR, realizat în 2014 cu ocazia celei de-a 25-a comemorări a lui Liviu Babeş. Aceste manifestări reprezintă "un omagiu adus înseşi libertăţii de expresie, una dintre achiziţiile salutare ale civilizaţiei noastre, grav însă reprimate de către fostele regimuri politice", preciza ICR Praga. Jan Palach (n. 11 august 1948, Melnik - d. 19 ianuarie 1969, Praga), un fost student la Universitatea Carolină din Cehoslovacia, şi-a dat foc în Piaţa Wenceslas din Praga pe 16 ianuarie 1969 în semn de protest faţă de invazia Cehoslovaciei de către trupe ale Tratatului de la Varşovia.

La 2 martie 2016, la sediul Asociaţiei Luptătorilor, Răniţilor şi Urmaşii Eroilor "Braşov Decembrie 1989", a avut loc lansarea volumului "Martirul" (ediţia a-III-a) al scriitorului braşovean Mircea Brenciu. La 28 noiembrie 2019 a avut loc vernisajul expoziţiei "Rezistenţii. Amintire şi recunoştinţă", organizată de Muzeul Naţional Cotroceni, pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la prăbuşirea regimului totalitar comunist. Proiectul, realizat în parteneriat cu Forum Apulum din Alba Iulia şi Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, a adus în atenţia publicului o galerie de 30 de portrete ale unor foşti disidenţi şi opozanţi ai regimului comunist, printre aceştia numărându-se şi Liviu Corneliu Babeş. Expoziţia "Rezistenţii. Amintire şi recunoştinţă" a fost vernisată şi la Casa Sfatului din Braşov, la 14 februarie 2020. AGERPRES/ (Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)


* Materialul a fost realizat pe baza ştirilor AGERPRES.

 

* Explicaţie foto din deschidere: Comemorarea eroului-martir Liviu Corneliu Babeş care s-a autoincendiat pe pârtia de schi Bradul din Poiana Braşov, în semn de protest faţă de regimul comunist din România, pe 2 martie 1989.

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 16-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 aprilie

Este a 106-a zi a anului 2025. Au mai rămas 259 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 30 m și apune la 20 h 02 m. Luna răsare la 24 h 00 m și apune la 07 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 15-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița britanică Emma Watson

Actrița Emma Charlotte Duerre Watson, faimoasă pentru roluri precum Hermione Granger din seria ''Harry Potter'' și Belle din 'Beauty and the Beast', s-a născut la 15 aprilie 1990, la Paris, potrivit imdb.com. La vârsta de doar 6 ani, Emma a decis că vrea să devină actriță. S-a mu

Documentare 15-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Philippe, regele Belgiei, împlinește 65 de ani (15 aprilie)

Rege al Belgiei (din iulie 2013), Philippe s-a născut la Bruxelles, la 15 aprilie 1960, fiind fiul cel mare al regelui Albert al II-lea și al reginei Paola, potrivit https://www.monarchie.be/. Prințul nu a fost educat de profesori particulari, ci a urmat școli pri

Documentare 15-04-2025 09:00

Forumul de securitate cibernetică de la Taipei (15-17 aprilie 2025)

La 15 aprilie 2025, începe la Taipei, în Taiwan, timp de trei zile, unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate securității cibernetice, o amplă platformă de relaționare pentru companii și actori importanți, lideri și profesioniști din acest domeniu, potrivit https://cybersec.ithome.c

Documentare 15-04-2025 08:00

Festivalul Primăverii de la Bourges, Franța

Festivalul Primăverii de la Bourges - Le Printemps de Bourges - este unul dintre cele mai vechi și mai respectate festivaluri de muzică din Franța. Ediția din 2025 se desfășoară în perioada 15-20 aprilie, menționează site-ul oficial al festivalului www.printemps-bourges.com. Festivalul este

Documentare 15-04-2025 07:30

CITATUL ZILEI

'Soarele se oglindește în apa cea limpede și cerul în inima curată.' - Sfântul Nicolae Velimirovici (Predică la Buna Vestire - https://www.crestinortodox.ro) 

Documentare 15-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Marți (Denie); Sf. Ap. Aristarh, Pud și Trofim; Sf. Mc. Crescent Greco-catolice Sf. m. Crescent Romano-catolice Sf. Damian de Veuster, pr. În Sfânta și Marea Marți textele principale din Sf&acir

Documentare 15-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 aprilie

Este a 105-a zi a anului 2025. Au mai rămas 260 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 32 m și apune la 20 h 00 m. Luna răsare la 22 h 54 m și apune la 07 h 11 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 14-04-2025 19:13

Printre cele mai grave accidente de tramvai produse în perioada 2019-2025 (cronologie)

La 14 aprilie 2025, circulația tramvaielor de pe liniile 1, 10, 19, 23 și 27 este blocată din cauza unui tramvai al liniei 19 care a deraiat în jurul orei 17:35, în intersecția Bulevardului Camil

Documentare 14-04-2025 10:48

A murit marele scriitor latino-amercian Mario Vargas Llosa (fișă biografică)

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a încetat din viață la 13 aprilie, la Lima, la vârsta de 89 de ani, marcând finalul un

Documentare 14-04-2025 08:00

CITATUL ZILEI

'Timpul este scump ca și sufletul. Ai pierdut timpul, ai pierdut sufletul! Că eu dacă n-aș fi economisit bine timpul și n-aș fi trăit cu program, nimic n-aș fi făcut în viață.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea S

Documentare 14-04-2025 07:00

Consiliul Afaceri Externe al UE din 14 aprilie 2025

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) are loc la 14 aprilie 2025, la Luxemburg, pe ordinea de zi aflându-se teme precum: războiul din Ucraina, situația din Orientul Mijlociu, relațiile UE-Africa sau Balcanii de Vest, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/. Cons

Documentare 14-04-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Luni (Denie); Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului (Slujba lui se va săvârșii anticipat, în Duminica Floriilor); Sf. Ier. Martin Mărturisitorul, episcopul Romei; Sf. Mc. Tomaida Duminica a 4-a din Post Greco-catolice Sf. ap. Aristarh, Pud și Trofim, din cei 70. Începutul Săptăm

Documentare 14-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 aprilie

Este a 104-a zi a anului 2025. Au mai rămas 261 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 34 m și apune la 19 h 59 m. Luna răsare la 21 h 48 m și apune la 06 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 13-04-2025 17:00

SĂRBĂTORI: Săptămâna Pătimirilor Domnului - Săptămâna Mare

Săptămâna Mare a Sfintelor și Mântuitoarelor Patimi ale lui Hristos începe în Duminica Intrării în Ierusalim a Domnului, în acest an în ziua de 13 aprilie. Caracteristica liturgică a Săptămânii Mari este reprezentată de Denii. Prin felul și conținutul lor, deniile sunt slujbe unicat în cultul divin ortodox.