#CONSTITUŢIE 30: Dezbaterile Adunării Constituante pe marginea Titlului III - alocuţiune Antonie Iorgovan

La 21 noiembrie 1991, proiectul de Constituţie a României a fost votat de deputaţii şi senatorii constituiţi la acea vreme în Adunarea Constituantă. La 8 decembrie acelaşi an, proiectul avea să fie aprobat prin referendum de către populaţia României. Procesul de elaborare a proiectului de Constituţie a durat un an şi jumătate, timp în care Parlamentul, constituit în Adunare Constituantă, a dezbătut şi votat proiectul de Constituţie, propus de Comisia de redactare a proiectului de Constituţie, conform cdep.ro.
Potrivit Decretului-Lege nr. 92/1990, Adunarea Deputaţilor şi Senatul s-au constituit în Adunarea Constituantă pentru adoptarea Constituţiei României.
Prima întrunire a Adunării Constituante a avut loc la 11 iulie 1990, când a fost aprobată componenţa nominală a Comisiei de redactare a proiectului de Constituţie. Comisia, condusă de Antonie Iorgovan, cadru universitar la Facultatea de Drept, număra 23 de parlamentari şi 5 experţi - personalităţi ale învăţământului juridic românesc şi jurişti cu activitate îndelungată (Mihai Constantinescu, Ioan Deleanu, Ioan Muraru, Florin Vasilescu, Ioan Vida), conform volumului "Geneza Constituţiei României 1991. Lucrările Adunării Constituante" (Regia Autonomă "Monitorul Oficial", 1991).
Adunarea Constituantă s-a întrunit în 43 de şedinţe, lucrările acesteia cuprinzând prezentarea tezelor, dezbaterea lor, depunerea de amendamente, discutarea amendamenteor şi votul pe articole. Fiecare dezbatere a câte unui titlu al proiectului era precedat de alocuţiunea câte unuia dintre specialiştii în drept, membri ai Comisiei de redactare.
Astfel, la 21 noiembrie 1991, din numărul total de 510 deputaţi şi senatori care compuneau Adunarea Constituantă, 476 au răspuns la apel (371 deputaţi şi 105 senatori) şi 33 de parlamentari au votat prin corespondenţă. Din totalul voturilor exprimate, 414 membri ai Adunării au votat pentru adoptarea Constituţiei, întrunindu-se, astfel, majoritatea de două treimi necesară adoptării Constituţiei. S-a declarat, astfel, adoptată Constituţia României de către Adunarea Constituantă, se arată în procesul verbal privind rezultatul votului exprimat asupra proiectului de Constituţie, din şedinţa din 21 noiembrie 1991, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 233 din 21 noiembrie 1991.
Sergiu Nicolaescu, regizor şi senator, la şedinţa Adunării Constituante pentru adoptarea Constituţiei Romaniei, din 21 noiembrie 1991
Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL/ AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICA
Vom reda mai jos câteva fragmente din alocuţiunea specialistului Antonie Iorgovan pe marginea titlului III din Constituţia de la 1991 referitoare la relaţia dintre autorităţile publice centrale şi locale.
Fragmente din alocuţiunea raportorului Comisiei de redactare, Antonie Iorgovan, pe marginea Titlului III (Stenograma şedinţei din 30 aprilie 1991; pp. 554-555 din volumul "Geneza Constituţiei României 1991. Lucrările Adunării Constituante"):
"Organizarea de stat dintotdeanua a presupus existenţa şi a unor structuri sau, după caz, numai dregătorii, - ca să mă exprim cu acest termen arhaic - şi la nivelul anumitor porţiuni din teritoriul statului. Evident, aceasta s-a impus numai în cazul statelor cu teritorii mari. Nu era aceasta situaţia în cazul statelor-cetăţi, deşi în cazul acestor state exista o anumită organizare interioară (...)
Fără a ne extinde asupra unor considerente de ordin istoric, ne rezumăm a preciza că în dreptul public modern raporturile dintre autorităţile administrative centrale - şi avem în vedere îndeosebi Guvernul şi ministerele sau administraţia ministerială, după cum se exprimă ştiinţa administraţiei - şi autorităţile locale au fost guvernate de următoarele trei principii: al centralizării, al deconcentrării şi al descentralizării. Accentul într-o legislaţie naţională sau alta s-a pus pe unul din aceste principii în funcţie de tradiţie, de situaţia economică, de regimul politic, de întinderea teritoriului şi de alţi factori. În sistemul centralizării, autorităţile locale nu sunt considerate altceva decât agenţii puterii centrale. Pe o perioadă mai îndelungată, principalele efecte ale acestui sistem, aşa cum se spune de obicei, sunt paralizarea periferiei şi apoplexia centrului. În virtutea principiului deconcentrării administrative, autorităţile locale primesc anumite drepturi de decizie proprii; deci, ele nu mai sunt simpli executanţi ai deciziilor autorităţilor centrale. În cazul descentralizării administrative locale, cu toate nuanţările de la o ţară la alta sau chiar în cadrul aceleiaşi ţări, de la o perioadă la alta, autorităţile locale se bucură, în limita legii, de independenţă faţă de autorităţile centrale, având menirea de a gira servicii publice cu caracter comunal, departamental sau, după caz, regional.
În felul acesta, organizarea administrativă locală cunoaşte în prezent autorităţi prin care se realizează instituţia autonomiei locale, dar în acelaşi timp şi autorităţi specializate ale centrului, care sunt implantate în teritoriu în ideea de a se descentraliza un serviciu public de interese naţional (...)
Senatorul Antonie Iorgovan, la şedinţa Adunării Constituante pentru adoptarea Constituţiei României, din 21 noiembrie 1991
Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL/ AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICA
Toată această discuţie are în vedere statul unitar. Problema se pune în alţi termeni în cadrul unui stat federal. Continuând tradiţia terminologică şi instituţională din perioada interbelică şi ţinând seama de criteriile impuse ca adevărate standarde ale dreptului public contemporan, tezele care sunt supuse reflexiei şi aprobării dumneavoastră acreditează ideea consiliilor la nivel comunal, orăşenesc, municipal şi judeţean, ca organe alese prin sufragiu universal, organisme de bază ale autonomiei locale. De asemenea, tot ca instituţie specifică autonomiei locale este prevăzut şi primarul, ales prin sufragiu universal.
Prefectul, în concepţia tezelor noastre, ne apare, aşa cum de altfel această instituţie a fost reglementată şi în perioada interbelică, ca reprezentant al Guvernului la nivel judeţean şi ca şef al serviciilor publice ale ministerelor descentralizate în teritoriu.
Sub aspectul regimului politic, întreaga construcţie pe care v-o înfăţişăm este axată pe două idei fundamentale. Autonomia locală constituie o contrapondere a autorităţilor centrale, integrându-se astfel într-un mecanism mai larg al echilibrului autorităţilor în stat. Autonomia locală este prima şi cea mai importantă verigă a democraţiei, veriga de bază, întrucât priveşte relaţia nemijlocită - şi cu cea mai mare frecvenţă - a cetăţeanului cu statul (...)".
***
Titlul III din Constituţia din 1991 se numeşte Autorităţile publice şi este structurat, la rândul său, în şase capitole. Capitolele, la rândul lor, sunt împărţite pe secţiuni.
Capitolul I: Parlamentul
Secţiunea 1 - Organizarea şi funcţionarea
Secţiunea 2: Statutul deputaţilor şi al senatorilor
Secţiunea 3: Legiferarea
Capitolul II: Preşedintele României
Capitolul III: Guvernul
Capitolul IV - Raporturile Parlamentului cu Guvernul
Capitolul V: Administraţia publică
Secţiunea 1 - Administraţia publică centrală de specialitate; Forţele armate; Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.
Secţiunea 2: Administraţia publică locală
Capitolul VI - Autoritatea judecătorească
Secţiunea 1: Instanţele judecătoreşti
Secţiunea 2: Ministerul Public
Alexandru Bârlădeanu, preşedintele Senatului României, prezent la şedinţa Adunării Constituante pentru adoptarea Constituţiei României, din 21 noiembrie 1991
Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL/ AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICA
***
Printre modificările aduse de revizuirea din 2003 la Titlul III, se numără: stabilirea mandatului preşedintelui ţării la cinci ani faţă de patru ani cât era în Constituţia din 1991 (art. 83 din Constituţia din 2003); introducerea unui nou alineat care prevede că preşedintele nu îl poate revoca pe primul ministru (art. 107); transformarea Curţii Supreme de Justiţie în Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (art. 126 din Constituţia revizuită); sporirea rolului şi importanţei Consiliului Superior al Magistraturii ca fiind garantul independenţei justiţiei şi incluzând în componenţa acestuia reprezentanţi ai societăţii civile (art. 133, 134 din Constituţia revizuită); scăderea numărului de cetăţeni care pot promova o iniţiativă legislativă de la 250.000 la 100.000 (art. 74 din Constituţia revizuită); restrângerea imunităţii parlamentare la voturile sau opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului (art. 72 din Constituţia revizuită).
Pentru fluidizarea activităţii legislative şi eliminarea etapelor medierii şi divergenţelor, Constituţia din 2003 a prevăzut o mai bună partajare a competenţelor legislative ale fiecăreia dintre camere, asigurându-se o anumită specializare a acestora, dar, în acelaşi timp, o menţinere a egalităţii în atribuţii. Potrivit modificării din 2003, proiectele legislative sunt dezbătute şi adoptate de ambele Camere, dar, pe rând, fiecare Cameră va avea o competenţă decizională, în sensul că a doua Cameră sesizată se va pronunţa definitiv în domeniul rezervat acesteia. Camera Deputaţilor are în competenţă decizională, în principal, legile ordinare, în timp ce Senatului îi revine ratificarea acordurilor internaţionale. Legile organice sunt împărţite în mod egal, ca importanţă şi număr, între cele două Camere, scrie cdep.ro. (art. 65, art. 73, art. 75, art. 76 din Constituţia revizuită).
Cu privire la administraţia publică din unităţile administrativ-teritoriale, Constituţia din 2003 prevede că, pe lângă principiile descentralizării şi autonomiei locale, aceasta se întemeiază şi pe principiul deconcentrării serviciilor publice, subliniindu-se că între prefect şi celelalte autorităţi publice locale nu există raporturi de subordonare (art. 120, art. 123), conform www.cdep.ro. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Cristian Anghelache, editor online: Andreea Preda)
* Explicaţie foto din deschidere: Senatorul Antonie Iorgovan, la şedinţa Adunării Constituante pentru adoptarea Constituţiei României, din 21 noiembrie 1991.
Citeşte şi:
* Parlament: Şedinţă solemnă pentru marcarea a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare jucător de tenis Yannick Noah
Jucătorul de tenis Yannick Noah s-a născut la 18 mai 1960, în localitatea Sedan. Stabilit de la vârsta de trei ani în Camerun, a început să practice tenisul de câmp. Revenit în Franța, la Nisa, a început să se pregătească la nivel profesionist în sportul alb, conform
18 mai - Ziua internațională a muzeelor
În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag
18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA
Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI
CITATUL ZILEI
'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai
Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a
La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională
17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale
Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy
17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)
În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători
17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului
Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează
CITATUL ZILEI
'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai
Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai
Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Săptămâna europeană 12-16 mai 2025
Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.
Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025
Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate