Gabriela Firea, propusă ministru al Tineretului, Familiei şi Egalităţii de şanse (fişă biografică)

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a depus, la 23 noiembrie 2021, la Parlament, lista Cabinetului PNL - PSD - UDMR şi programul de guvernare pentru care va cere votul de încredere al Legislativului. Gabriela Firea a fost propusă ministru al Tineretului, Famiilei şi Egalităţii de şanse.
Gabriela Firea, jurnalistă, scriitoare, senator, fost primar general al Capitalei, s-a născut la 13 iulie 1972.
A urmat cursurile Liceul de aviaţie "Henri Coandă" din Bacău (1986-1990), apoi pe cele ale Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, având Licenţă în filologie, specializarea Ştiinţa Informării (1991-1994), conform site-urilor www.senat.ro şi https://api.pmb.ro/storage/Primar%20General/CV/CV_Gabriela_Firea.pdf. A urmat apoi cursuri postuniversitare şi academice la Academia de Studii Economice (Management bancar şi bursier - 1998, Mecanisme valutare şi fiscale internaţionale - 1999, precum şi un curs de brokeraj). De asemenea, a absolvit cursul "Politică externă şi diplomaţie", la Institutul Diplomatic Român, Ministerul Afacerilor Externe (2013-2014), precum şi Programul postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională continuă în domeniul securităţii şi apărării naţionale "Securitate şi bună guvernare", la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I", Colegiul Naţional de Apărare (aprilie-decembrie 2014).
A lucrat ca reporter la săptămânalul "Pur şi Simplu" din Bacău (1990-1991), apoi la cotidianul "Azi" din Capitală (1991-1992). A fost redactor-prezentator la Radio Contact (1992-1993), apoi a lucrat la Televiziunea Română (TVR), unde a fost realizator de reportaje economice (1993-1999), editor-prezentator la "Jurnal" (1995-1996), a realizat şi a moderat emisiunea "Ediţie Specială" (1996-1999) şi rubrica "Ştirea Zilei" (1999).
Între 2001-iunie 2012, a lucrat, în cadrul Grupului de presă Intact, atât la postul de televiziune Antena 1, unde a fost editor-prezentator pentru emisiunea "Observator" şi a realizat emisiunea "Săptămâna financiară", precum şi la Antena 3, unde a realizat formatul "Ştirea zilei cu Gabriela Vrânceanu Firea". Tot la Antena 1, a realizat o emisiune de divertisment, "Gabi Firea Show".
De asemenea, a condus publicaţiile "Săptămâna financiară", "Financiarul" şi "Felicia".
A fost consilier de relaţii publice şi imagine al prim-ministrului Mugur Isărescu (ianuarie-februarie 2000), secretar de stat, purtător de cuvânt al Guvernului, Departamentul pentru Comunicare (februarie-decembrie 2000).
La 23 septembrie 2012, a devenit membru al Partidului Social Democrat. A candidat la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, obţinând un mandat de senator în Colegiul uninominal nr. 1 din Ilfov. La 21 ianuarie 2013, a fost numită preşedinte interimar al PSD Ilfov, iar la 24 februarie 2013 a fost aleasă preşedinte al Organizaţiei PSD Ilfov. La 20 aprilie 2013, a fost aleasă, la Congresul PSD, vicepreşedinte al partidului pe locurile alocate Organizaţiei de femei. La 30 iulie 2015, a fost realeasă în unanimitate la şefia PSD Ilfov.
La Congresul extraordinar al PSD din 18 octombrie 2015, a fost aleasă vicepreşedinte al formaţiunii, pe unul dintre cele patru posturi de vicepreşedinţi rezervate femeilor. La 9 februarie 2016, a fost numită preşedinte interimar al PSD Bucureşti, după ce Robert Negoiţă s-a retras de la conducerea organizaţiei. În martie 2016, a fost validată de conducerea PSD drept candidat în cursa pentru Primăria Capitalei.
La alegerile locale din 5 iunie 2016, Gabriela Firea, candidatul PSD+UNPR la Primăria Capitalei, a obţinut 42,97% din totalul voturilor valabil exprimate, câştigând mandatul de primar general al Capitalei. La 22 iunie 2016, şi-a depus demisia din Parlament. La 10 martie 2018, în cadrul Congresului extraordinar al PSD, a fost reconfirmată în funcţia de vicepreşedinte al formaţiunii (pe locurile alocate femeilor). La 19 noiembrie 2018, Gabriela Firea a anunţat că şi-a depus demisia din funcţia de preşedinte interimar al PSD Bucureşti, în semn de protest faţă de blocarea alegerilor, de mai bine de doi ani, la această organizaţie. La 28 mai 2019, în cadrul şedinţei Comitetului Executiv al PSD, Gabriela Firea a fost votată preşedinte interimar al organizaţiei Bucureşti, fiind aleasă în funcţia de preşedinte al organizaţiei PSD Bucureşti în cadrul unei conferinţe extraordinare desfăşurate la 16 decembrie 2019. La Congresul extraordinar al PSD desfăşurat la 22 august 2020 a fost aleasă în echipa de conducere a partidului (prim-vicepreşedinte). La 16 august 2020, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi-a depus dosarul de candidatură pentru un al doilea mandat, însă la alegerile locale desfăşurate la 27 septembrie 2020 a pierdut scaunul de primar al Capitalei, întrunind 37,97% din preferinţele bucureştenilor, faţă de candidatul independent Nicuşor Dan, care a obţinut 42,81%.
În urma alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020, a obţinut un nou mandat de senator de Bucureşti, din partea PSD. Din 1 septembrie 2021, este vicepreşedinte al Biroului Permanent al Senatului, iar din 22 decembrie 2020, face parte din Comisia pentru administraţie publică şi din Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială.
Este autoare a volumelor de versuri "O altă lume" (2001) şi "30-Picnic pe câmpul de luptă" (2002), a romanului "Trei motive" (2002), dar şi a volumelor de eseuri "Economia de cuvinte" (2009) şi "Jurnalul unui observator" (2011).
A primit Premiul Asociaţiei Scriitorilor (2001), Premiul APTR pentru talk show (2006), Premiul APTR "Televedeta anului 2007", Premiul APTR pentru cel mai bun "Moderator de prime-time", (2011), Premiul APTR pentru cel mai bun show de televiziune (2012).
La Gala Celebrităţilor anului 2010, a primit premiul "Celebritatea anului în televiziune". În 2011, la cea de-a VII-a ediţie a Galei Femeilor de Succes din România, a obţinut premiul la categoria realizatoare de talk-show-uri politice. La cea de-a VIII-a ediţie a Galei Femeilor de Succes, organizată în 2012, şi-a adjudecat distincţia la categoria "Popularitate". De asemenea, a primit premiul Business Woman of the Year în cadrul Galei Business Woman 2016.
Din anul 2000, este Ofiţer al Ordinului naţional Steaua României. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, Doina Lecea, editor: Marina Bădulescu, editor online: Anda Badea)
Citeşte şi:
Parlament/ Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus lista Cabinetului şi programul de guvernare
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare jucător de tenis Yannick Noah
Jucătorul de tenis Yannick Noah s-a născut la 18 mai 1960, în localitatea Sedan. Stabilit de la vârsta de trei ani în Camerun, a început să practice tenisul de câmp. Revenit în Franța, la Nisa, a început să se pregătească la nivel profesionist în sportul alb, conform
18 mai - Ziua internațională a muzeelor
În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag
18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA
Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI
CITATUL ZILEI
'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai
Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a
La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională
17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale
Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy
17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)
În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători
17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului
Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează
CITATUL ZILEI
'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai
Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai
Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Săptămâna europeană 12-16 mai 2025
Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.
Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025
Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate