Eduard Novak, propus ministru al Sportului (fişă biografică)

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a depus, la 23 noiembrie 2021, la Parlament, lista Cabinetului PNL - PSD - UDMR şi programul de guvernare, pentru care va cere votul de încredere al Legislativului. Eduard Novak a fost propus ministru al Sportului.
Ciclist paralimpic rutier şi de pistă, Carol-Eduard Novak s-a născut la 28 iulie 1976, la Miercurea Ciuc, judeţul Harghita, potrivit www.cyclingranking.com.
A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Româno-Americane (1994-2001), menţionează https://gov.ro.
Iniţial, a practicat patinajul viteză, dar şi-a pierdut unul dintre picioare într-un accident rutier în 1996. Ulterior, a trecut la ciclism şi a devenit sportiv profesionist.
La patinaj viteză, a fost de zece ori campion naţional la categoriile juniori mici şi mari, multiplu recordman naţional la juniori, clasându-se pe locul 10 la Campionatul Mondial de juniori, notează site-ul www.prostemcell.ro.
La ciclism, a obţinut locul 3 la Campionatele Naţionale de fond (2007); locul 3 la Campionatele Naţionale de contratimp (2008); locul 3 la Balcaniada pe şosea din Serbia; locul 4 la Turul ciclist al României în 2007; primul loc la proba de fond a Campionatului Naţional de Şosea, Harghita (2012).
În întrecerile pentru persoane cu dizabilităţi a fost campion european în 2003, 2004 şi 2006; vicecampion mondial în 2006 şi 2007; vicecampion paralimpic la Beijing (2008) în proba de contratimp, clasa LC2; campion mondial la proba de şosea şi vicecampion la contratimp în Italia (2009); campion mondial la Campionatul Mondial de Paraciclism pe velodrom, Los Angeles (2012). A mai obţinut medalia de bronz în proba de un kilometru contratimp a Campionatului Mondial de Paraciclism pe velodrom de la Los Angeles şi a devenit campion paralimpic la Londra 2012, în proba de urmărire pe velodrom, şi vicecampion paralimpic, tot la JO de la Londra 2012 în cursa de contratimp individual.
În 2019, a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial de Paraciclism pe şosea de la Emmen (Olanda), arată site-ul https://viitorulromaniei.ro. În luna februarie 2020, Eduard Novak a obţinut trei medalii, una de argint şi două de bronz, la Campionatele Mondiale de paraciclism pe velodrom de la Milton (Canada).
Este vicecampion paralimpic la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 în proba de urmărire individuală 4.000 metri pe velodrom. Este primul ministru al Sportului din lume care a câştigat o medalie paralimpică.
În perioada 2013-2020, a condus Federaţia Română de Ciclism. Din 2017 este vicepreşedinte al Uniunii Balcanice de Ciclism (BCU) de la Belgrad (Serbia) şi, tot din acelaşi an, membru al Uniunii Cicliste Internaţionale (UCI) din Elveţia.
A fondat o echipă profesionistă de ciclism în 2012, sub numele Tuşnad Cycling Team, devenită între timp Novak Cycling Team. A înfiinţat şi o academie de ciclism - Novak Cycling Academy.
A avut calitatea de asociat la fabrica de proteze şi echipamente medicale SC MedExpert SRL (2004-2020), menţionează www.prostemcell.ro. În prezent, este asociat la SC MEDCONSULT SRL, din anul 2004. Este organizator de competiţii de "mountain bike".
La 23 decembrie 2020, a preluat portofoliul de ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul Florin Cîţu.
Este cetăţean de onoare al municipiului Miercurea Ciuc şi al oraşului Buşteni. A fost decorat de preşedintele României cu Ordinul "Meritul Sportiv" - clasa I, "în semn de înaltă apreciere pentru rezultatele remarcabile obţinute la Jocurile Paralimpice de la Londra, din perioada 29 august-9 septembrie 2012, culminând cu câştigarea primei medalii de aur din istoria participării României la această manifestare".
A primit titlul "Samurai Fighting Spirit" al Federaţiei Române de Kempo. AGERPRES/(Documentare-Cristian Anghelache; editor: Andreea Onogea, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Citeşte şi:
Parlament/ Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus lista Cabinetului şi programul de guvernare
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.
14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci
14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste
La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec
CITATUL ZILEI
'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai
Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii
Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a
Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)
În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B
Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)
Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul
CITATUL ZILEI
'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai
Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)