logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: 20 de ani de la lansarea primului film din seria "Harry Potter", de J.K. Rowling (16 noiembrie)

Image

La 16 noiembrie 2001 era lansat în Statele Unite ale Americii primul film "Harry Potter" din seria ecranizărilor romanelor fantastice pentru copii ale autoarei britanice R.J. Rowling, respectiv, "Harry Potter şi Piatra Filosofală". În România, filmul a fost lansat puţin mai târziu, la 21 decembrie, potrivit https://www.cinemagia.ro/.

"Harry Potter şi Piatra Filosofală" a fost filmul cu cele mai mari încasări din 2001, atât în America, cât şi la nivel mondial - 974.733.550 de dolari - şi nu a fost depăşit de niciunul dintre cele şapte filme care i-au urmat: "Harry Potter and the Chamber of Secrets" (regia acelaşi Chris Columbus, lansat 15 noiembrie 2002); "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban" (regia Alfonso Cuarón, 4 iunie 2004); "Harry Potter and the Goblet of Fire" (regia Mike Newell, 18 noiembrie 2005); "Harry Potter and the Order of Phoenix" şi "Harry Potter and the Half-Blood Prince" (regia David Yates, lansate pe 11 iulie 2007, respectiv 15 iulie 2009); "Harry Potter and the Deathly Hallows" (regia David Yates; prima parte a fost lansată în noiembrie 2010 şi a doua în iulie 2011).

 


Regia filmului i-a fost încredinţată lui Chris Columbus, după ce Steven Spielberg a renunţat să regizeze pelicula, iar printre principalii actori s-au aflat: Daniel Radcliffe în rolul micului vrăjitor Harry Potter, Emma Watson în rolul lui Hermione Granger, Rupert Grint (Ron Wesley), Tom Felton (Draco Reacredinţă), Robbie Coltrane (Rubeus Hagrid), Richard Harris (Directorul Albus Dumbledore), Alan Rickman (profesorul Severus Plesneală), Maggie Smith (profesoara Minerva McGonagall). Steven Kloves a semnat scenariul filmului.

În 2002, filmul a fost nominalizat la Premiul Oscar, la categoriile cea mai bună scenografie, cele mai bune costume şi cea mai bună coloană sonoră. De asemenea, a fost nominalizat la mai multe categorii ale premiilor BAFTA, la premiul pentru cel mai bun debut din partea Empire Awards (Marea Britanie), la premiul pentru cele mai bune efecte vizuale al AFI Awards (SUA), Teen Choice Awards. Daniel Radcliffe a fost nominalizat la MTV Movie Award, la categoria cea mai bună performanţă a unui tânăr actor. De asemenea, filmul a câştigat Premiul Critics Choice pentru cel mai bun film de familie din partea Broadcast Film Critics Association, iar actriţa Emma Watson a câştigat Premiul Tânărul Artist la categoria cea mai bună interpretare într-un lungmetraj - actriţă principală şi actorul Rupert Grint a câştigat, de asemenea, un Premiu al Tânărului Artist la categoria cel mai promiţător tânăr actor, potrivit https://www.imdb.com/.

Cartea "Harry Potter şi Piatra Filosofală" ("Harry Potter and The Philosopher's Stone") a fost lansată la 30 iunie 1997, de către Bloomsbury Children's Books, şi spune povestea ucenicului-vrăjitor Harry Potter, un copil care se confruntă cu situaţii dintre cele mai incredibile, din care reuşeşte să iasă datorită trăsăturilor sale morale, dar şi cu ajutorul prietenilor săi. Romanul a fost tradus şi în limba română, fiind publicat de Editura Egmont România, în 2013.

Împlinirea vârstei de 11 ani îi aduce micului Harry Potter o serie de schimbări, pe care nici nu le bănuia. După moartea părinţilor săi, el locuia cu nişte rude îndepărtate: mătuşa Petunia Dursley, care era sora mai mare a mamei sale, Lily Potter, unchiul Vernon Dursely şi fiul lor, Dudley. În acel an însă aniversarea zilei de naştere a lui Harry este diferită. O scrisoare misterioasă, scrisă cu o cerneală verde, neobişnuită, adresată lui Harry, soseşte pe neaşteptate adusă de o bufniţă albă. Harry este surprins şi curios, însă unchiul său Vernon, îngrozit, distruge scrisoarea înainte ca Harry să o poată citi. Scrisorile continuă să vină. Înspăimântată, familia Dursely fuge din oraş, însă liniştea le este zdruncinată de apariţia uriaşului Hagrid. Scrisorile misterioase sunt invitaţii de a se alătura celebrei şcoli de farmece şi vrăjitorii Hogwarts, cu ocazia împlinirii vârstei de 11 ani.

Furios pe familia Dursley, Hagrid dezvăluie secretul ascuns de aceştia, şi anume că Harry Potter este un vrăjitor, asemenea părinţilor săi. Hagrid îi spune, de asemenea, că părinţii săi nu au murit într-un accident de maşină aşa cum fusese lăsat să creadă, ci au fost ucişi de un alt vrăjitor, reprezentant al răului, diabolicul Voldemort. El este cel care i-a lăsat şi lui Harry un semn: pe frunte are o cicatrice în formă de fulger.

Harry Potter doreşte să lase totul în urmă şi, hotărât, îl însoţeşte pe Hagrid la London's King's Cross Station, unde se afla peronul secret 9, locul care făcea trecerea către lumea Hogwarts. La bordul trenului se împrieteneşte cu Hermione Granger, o elevă silitoare şi talentată vrăjitoare, dar şi cu Ron Wesley, opusul lui Hermione. Împreună cu noii săi prieteni, Harry porneşte în aventura vieţii sale şi, cu ajutorul lor, încearcă să descifreze un secret îngrozitor.

***
Scriitoarea J.K. Rowling (Joanne Katheleen Rowling) a conceput personajul Harry Potter în 1990. În următorii cinci ani, a început să contureze toate cele şapte cărţi ale seriei, prima carte, "Harry Potter and The Philosopher's Stone", fiind publicată în 1997. Sub titlul "Harry Potter and the Sorcerer's Stone", cartea a fost publicată în 1998, în SUA. Au urmat alte şase titluri, fiecare obţinând un şi mai mare succes: "Harry Potter and the Chamber of Secrets" (1998), "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban" (1999), ''Harry Potter and the Goblet of Fire" (2000), "Harry Potter and the Order of Phoenix" (2003), "Harry Potter and the Half-Blood Prince'' a fost lansată simultan în luna iulie 2005 în 106 ţări de pe glob, reuşind să bată toate recordurile de vânzări; ''Harry Potter and the Deathly Hallows" (2007) a fost vândută în Marea Britanie şi în SUA, în 11 milioane de exemplare, în prima zi de la lansare. În octombrie 1998, Warner Bros a cumpărat drepturile de ecranizare pentru întreaga serie.

 


În 2001 a publicat "Fantastic Beasts and Where to Find Them" şi "Quidditch Through the Ages", iar în 2008 "The Tales of Beedle the Bard". A urmat primul roman pentru adulţi, "The Casual Vacancy" (2012), tradus în 44 de limbi şi adaptat pentru televiziune de BBC, în 2015. Apoi, sub pseudonimul Robert Galbraith, a mai scris: ''The Cuckoo's Calling'' (2013), "The Silkworm" (2014), "Career of Evil" (2015), "Lethal White" (2018), "Troubled Blood" (2020).

A debutat ca autoare de scenarii în 2016 cu filmul "Fantastic Beasts and Where to Find Them", primul dintr-o serie de noi aventuri, în centrul cărora se află ''magizoologul'' Newt Scamander. Al doilea film din serie "Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald" a fost lansat în 2018.

J.K. Rowling s-a născut la 31 iulie 1965, în Yate, Gloucestershire, Marea Britanie. A absolvit Wyedean Comprehensive School şi a urmat cursurile de limbă franceză ale Universităţii Exeter, mergând un an la Paris pentru completarea studiilor. După terminarea facultăţii, s-a mutat la Londra, unde a avut mai multe slujbe. Pentru o perioadă a locuit în Portugalia unde a predat limba engleză. În 1994, s-a reîntors în Marea Britanie, stabilindu-se la Edinburgh. Joanne s-a implicat în educaţia şcolară, dar a continuat să scrie, notează site-ul oficial www.jkrowling.com.

I-au fost decernate o serie de premii, între care: Autorul Anului al Asociaţiei Vânzătorilor de Carte (1998 şi 1999), Cartea pentru copii a Anului, British Book Awards (1998 şi 1999), Premiul pentru ficţiune WH Smith (2004), Insigna de Aur "Blue Peter" (2007), Premiul "James Joyce" (University College Dublin, 2008), Premiul pentru întreaga activitate, British Book Awards (2008), Premiul pentru literatură ''Hans Christian Andersen'' (Danemarca, 2010), PEN America Literary Service Award (2016), Premiul "Ripple of Hope" Robert F. Kennedy (2019), potrivit www.jkrowling.com

În 2001, i-a fost acordat Ordinul Imperiului Britanic (OBE), în 2003, Premiul Concord al Prinţului de Asturias şi în 2009, a devenit Cavaler al Legiunii de Onoare a Franţei. AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.imdb.com

Afisari: 82

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 01-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 mai

Este a 121-a zi a anului 2025. Au mai rămas 244 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 06 m și apune la 20 h 20 m. Luna răsare la 08 h 25 m și apune la 00 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 30-04-2025 17:05

Săptămâna europeană 28-30 aprilie 2025

Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 28-30 aprilie 2025: Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova; În Balcanii de Vest, Muntenegru și Albania sunt cel mai

Documentare 30-04-2025 16:30

30 aprilie - Ziua cooperării civili-militari

iua cooperării civili-militari este este marcată anual, la 30 aprilie, aceasta fiind data la care, în anul 1997, a fost înființată, în baza HG nr. 110/14 aprilie 1997, prima structură CIMIC din Armata României, în cadrul Direcției Planificare Strategică și Control Armamente. CIMIC (cooperarea civili - militari) este un concept NAT

Documentare 30-04-2025 15:55

30 aprilie - Ziua Infanteriei Române

Ziua Infanteriei Române este sărbătorită la 30 aprilie, aceasta fiind data la care în anul 1830, a luat naștere Infanteria ca armă modernă a Principatelor Române, potrivit portalului www.rumaniamilitary.ro. Înființarea Infanteriei a fost posibilă după semnarea Tratatului de la

Documentare 30-04-2025 15:42

PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Beatrix, fosta regină a Țărilor de Jos (1980-2013)

La 30 aprilie 2013, regina Beatrix a abdicat, iar fiul său, Willem-Alexander, a fost încoronat rege, după 123 de ani în care tronul Țărilor de Jos a fost ocupat consecutiv de personalități feminine. Anunțul abdicării a fost făcut la 28 ianuarie 2013, cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 75 de ani. Regina Beatrix și-a exprimat, c

Documentare 30-04-2025 14:51

Retrospectiva evenimentelor interne 28-30 aprilie 2025

Cele trei dezbateri prezidențiale, achiziționarea de către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot prin fonduri externe nerambursabile, ședința CSAT despre participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030, adoptarea moțiunii simple împotriva ministrului muncii reprezintă o parte dintre evenimentel

Documentare 30-04-2025 08:55

CITATUL ZILEI

''Bine-i când la a durerii școală te deprinzi să fii înțelept'' - Eschil (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) 

Documentare 30-04-2025 08:46

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 30 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu Greco-catolice Sf. ap. Iacob cel Mare, fratele Sf. ap. Ioan Romano-catolice Ss. Pius al V-lea, pp.; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m. Sfântul Apostol Iacob este pomenit în calendarul creștin ortodox

Documentare 30-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost anulat d

Documentare 30-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014, 2019 și 2024 (turul I, pe ore)

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014 s-a desfășurat în ziua de 2 noiembrie, iar primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc la 10 noiembrie. În 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat la 24 noiembrie, dar a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărârea nr.

Documentare 30-04-2025 07:00

CSAT, convocat pentru 30 aprilie: pe agendă, Planul de Răspuns European - Readiness 2030 (procedura reuniunilor)

Președintele interimar, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru 30 aprilie, ora 14:00, la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la: * Participarea României la Planul de Răspuns European - Read

Documentare 30-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024

Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au venit să voteze 1

Documentare 30-04-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 30 aprilie

Este a 120-a zi a anului 2025. Au mai rămas 245 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 08 m și apune la 20 h 19 m. Luna răsare la 07 h 27 m. Luna nu apune în această zi. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 29-04-2025 17:01

Explozii și incendii la uzine și laboratoare de armament (cronologie 2005-2025)

O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc marți, 29 aprilie 2025, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din localitatea Pantelimon, județul Ilfov, în urma căreia și-a pierdut viața un angajat civil al unității.

Documentare 29-04-2025 14:14

A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii (fișă biografică)

Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat, la 29 aprilie, decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de