logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: "Concert din muzică de Bach" (1974)

Image

Piesa de teatru "Concert din muzică de Bach" este o dramatizare/ecranizare a romanului omonim scris de Hortensia Papadat-Bengescu, realizată pentru televiziune în 1974, scenariul şi regia fiind semnate de Dinu Tănase, potrivit site-ului tvr.ro.

Acţiunea se petrece în Bucureştii din primii ani de după Primul Război Mondial şi are în centru un eveniment monden de prim rang patronat de Elena Hallipa-Drăgănescu (interpretată de actriţa Irina Petrescu). Elena îşi transformase saloanele casei de pe bulevardul Lascăr Catargiu în spaţii pentru recepţii mondene la care participau oameni din protipendada capitalei. Acolo erau organizate serate muzicale în fiecare joi, dar şi două concerte anuale cu mulţi invitaţi.

 


Personajele sunt prinse în căsătorii de convenienţă sau din interes, au secrete bine ascunse, care până la urmă ies la iveală. Elena s-a căsătorit cu Drăgănescu pentru a se răzbuna pe prinţul Maxenţiu, care rupsese logodna cu ea şi se însurase cu Ada Razu. Doctoriţa Lina (interpretată de actriţa Ica Matache) se căsătorise cu profesorul Rim (interpretat de actorul Fory Eterle) pentru a căpăta un statut social superior, iar prinţul Maxenţiu şi Ada Razu au încheiat o căsătorie din care el a făcut rost de bani pentru a răscumpăra moşia Plăesele, iar ea a obţinut un titlu nobiliar.

Un personaj aparte este Lică Petrescu (interpretat de actorul Ovidiu Iuliu Moldovan) - un fante de mahala poreclit "Trubadurul", fost plutonier-major de cavalerie şi verişorul Linei. El şi Lina au o fiică, Sia, pe care Lică o lasă în casa profesorului Rim, pe post de infirmieră. Ulterior o cunoaşte pe Ada Razu, care îl angajează pe postul de maestru dresor al grajdurilor princiare ş apoi ca profesor de echitaţie, iar cei doi devin amanţi. Ada vrea să evite bârfele cu privire la relaţia ei cu un bărbat de rang inferior şi urmăreşte să fie invitată la concertul din casa familiei Drăgănescu pentru a-şi introduce amantul în lumea mondenă. Prinţul Maxenţiu este bolnav de tuberculoză şi medicul îi recomandă internarea în sanatoriul de la Leysins (Elveţia). La început Ada nu e de acord, invocând cheltuielile prea mari, dar după ce soseşte în ţară muzicianul de talie europeană Victor Marcian (văr cu Maxenţiu), ea îl convinge să cânte la concertul din muzică de Bach. Astfel, ţelul ei era atins, avea să ajungă în saloanele Elenei şi acceptă trimiterea prinţului în Elveţia, la tratament.

 


Aflat acum în ascensiune socială, Lică începe să o evite pe Sia, fiica sa. Ea acceptă avansurile profesorului Rim, motiv pentru care e alungată din casă de Lina. Gemenii Halippa se oferă să o găzduiască, dar profită de ea, fata rămâne însărcinată, iar în urma unei întreruperi de sarcină realizate rudimentar, face o infecţie şi moare.

La înmormântarea Siei participă toate personajele dar abia aşteaptă să se termine funeraliile, toţi fiind nerăbdători să asiste la concertul din muzică de Bach care avea loc în acea seară. Tot atunci soseşte vestea că prinţul Maxenţiu murise în Elveţia, iar Lică deja a uitat de moartea fiicei şi se gândeşte la continuarea ascensiunii sale sociale - un post de deputat.

 


Criticul Călin Căliman considera că această dramatizare/ecranizare realizată de Dinu Tănase constituie "un exerciţiu de stil incitant şi convingător". O recenzie publicată în Almanahul Cinema din 1976 consemna: "Dinu Tănase, de data asta scenarist şi regizor, a întârziat asupra romanului cu o înţelegere complexă şi subtilă a universului de neliniştită sensibilitate în care se desfăşoară întâmplările de pe 'ecranul' literar al Hortensiei Papadat Bengescu. O lume 'de ieri', dezarticulată, o lume de panopticum, peste care muzica lui Bach, gravă, pluteşte ca o ameninţare", potrivit volumului "Istoria filmului românesc (1897-2000)" scris de Călin Căliman şi apărut la Editura Fundaţiei Culturale Române în 2000.

Din distribuţie mai făceau parte actorii Dana Comnea, Carmen Strujac, Cornel Coman, Mihaela Gagiu, Dorin Varga, Ioana Ciomartan, Ada Azimioară, Radu Ionescu, Ovidiu Scumacher, Liane Birenberg.

Romanul "Concert din muzică de Bach" a fost adaptat pentru teatru radiofonic în 1981, de Alexandru Babeş, în regia artistică a lui Constantin Dinischiotu. Distribuţia a fost formată din Ileana Predescu, George Constantin, Adela Mărculescu, Constantin Dinulescu, Valeria Gagealov, Rodica Popescu-Bitănescu, Olga Bucătaru, Ion Marinescu, Adina Popescu, Corado Negreanu, Ion Pavlescu, Nicolae Grigore Bălănescu, Virgil Ogăşanu, Elena Sereda, Hamdi Cerchez, Florian Pittiş, Sorin Gheorghiu, Eugen Cristea, Sorin Medeleni, Mihai Dobre, Dana Cosma, Violeta Berbiuc, Jean Ionescu, Radu Panamarenco, George Ulmeni, potrivit site-ului https://tnr.srr.ro/.AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.goodreads.com

Afisari: 432

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:30

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir