logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: "Burebista" (1980)

Image

Drama istorică "Burebista", regizată de Gheorghe Vitanidis după un scenariu scris de Mihnea Gheorghiu, a avut premiera în 1980.

"În prima parte a secolului I î.Hr., Burebista, conducătorul primului stat dac centralizat, lupta pentru unificarea regatului şi redobândirea unor vechi ţinuturi dacice. Sprijinit de marele preot Deceneu şi de comandanţii militari geto-daci, Burebista duce o politică de alianţe abilă pentru a se apăra atât de expansiunea romană, cât şi de celţi", notează site-ul cinemagia.ro în prezentarea filmului.

Regizorul Gheorghe Vitanidis declara, în timpul filmărilor peliculei, în revista "Cinema", citată de site-ul http://aarc.ro/: "Nu ştiu cum va ieşi filmul, cât de valoros va fi, dar cred că e un act de respect şi de probitate faptul că filmăm aici, chiar pe locul fostelor cetăţi dacice. Din păcate, ne-am dezobişnuit să facem filme grele. Pentru a face cât mai puţine concesii, mă sprijin pe intrepretarea actoricească", mai notează site-ul amintit.

Actorul Ion Dichiseanu considera că filmările la "Burebista", reprezintă "o pagină frumoasă din istoria românilor", adăugând: "Mă bucur că am avut plăcerea de a juca alături de actori atât de minunaţi, iar numele personajului interpretat de mine, Calopor, înseamnă un fel de Făt-Frumos", conform site-ului tvr.ro.

Ion Dichiseanu a mai povestit că în urma unui accident provocat de cai a ajuns la spital cu lovituri, trei coaste rupte şi două fisurate. "Aşa cum vă amintiţi, în multe dintre secvenţele din film actorii sunt călare. La un moment dat, armăsarii s-au luat la bătaie. Aşa am ajuns să fiu rănit şi internat într-un spital de lângă Deva. Cadrele medicale însă m-au tratat regeşte", spunea el. Deşi nu era pe deplin refăcut, la numai două săptămâni de la accident, s-a întors pe platoul de filmare pentru ca lungmetrajul să fie terminat la timp. "Purtam încă bandajul şi nu aveam voie să urc pe cal. Aşa că s-a făcut o improvizaţie iar pentru scenele în care ar fi trebuit să fiu călare am filmat dintr-o maşină decapotabilă", precizează site-ul tvr.ro.

Criticul de film Eva Sîrbu nota, în cronica publicată în revista "Cinema" nr. 9 din septembrie 1980, că Mihnea Gheorghiu a "construit baza literară a filmului, încercând să se ţină aproape, cu licenţe ale ficţiunii neimportante la scara a două milenii, de aceste date, care poartă girul istoricilor".

"El a imaginat, astfel, întoarcerea unui fiu pierdut, Calopor, în vremea luptelor lui Burebista cu boii şi tauriscii (eveniment fixat istoriceşte în jurul anului 60 î.e.n.). Calopor a luptat în oastea lui Spartacus, învinsă, tot potrivit datelor istorice, în anul 71 î.e.n. Prima parte a filmului se încheie cu înfrângerea triburilor celte de către Burebista. Partea a doua începe cu drumul lui Calopor către mama sa, Magna Mater, şi continuă cu sosirea la Dionysopolis. Acolo, printr-o comprimare de timp (licenţă poetică permisă într-un film care nu este documentar, ci de ficţiune), ni se prezintă, succesiv, pedepsirea consulului Hybrida de către Calopor şi cucerirea cetăţilor pontice de către Burebista. Scenariul propune apoi, sprijinindu-se pe tărâmul ferm al istoriei, ideea rivalităţii dintre Cezar şi Pompei, încercarea lui Pompei de a-l înfrunta pe Cezar, hotărârea lui Burebista de a-l sprijini pe Pompei, reacţia violentă a lui Calopor care este gata să-şi ucidă tatăl şi este ucis de bunul său prieten, Lai, vestea căderii şi morţii lui Pompei, vestea asasinării lui Cezar, ca o prevestire sumbră a morţii lui Burebista, asasinat şi el în acelaşi an: 44 î.e.n. În jurul acestor date-repere, scenaristul a reconstruit destinul omenesc - destul de misterios de altfel - al marelui conducător dac. Un destin de însingurat în marile lui idei, de luptător cu aliaţi puţini şi duşmani mulţi, neînţeles de propriul său fiu. Un destin politiceşte victorios, omeneşte tragic", nota Eva Sîrbu, potrivit site-ului http://aarc.ro/.

În opinia sa, actorul George Constantin (interpretul rolului Burebista - n.r.) "îşi pune la bătaie tot talentul şi prestanţa binecunoscute, interpretarea lui este fără cusur".

"La capitolul interpretare, în afară de admirabila strădanie depusă de George Constantin în a conferi monumentalitate interioară regelui dac, reţin atenţia în mod special Emanoil Petruţ - marele preot Deceneu, unul dintre frumoasele roluri ale carierei sale cinematografice, Ion Dichiseanu cu al său impetuos şi poetic Calopor, Ernest Maftei - cu dulcele său grai moldovenesc în care rosteşte Ťante portasť - un pitoresc Castaboca, Ioana Bulcă, misterioasă Magna Mater, bine exploatată ca prezenţă, Alexandru Repan - Acorpion, un convingător portret de diplomat grec, Ana Szönyi, o prea frumoasă patriciană", mai precizează cronica de film citată.

Incursiunile geţilor peste Dunăre provoacă îngrijorarea romanilor, care se pregătesc să trimită o armată împotriva lui. În faţa primejdiei romane, Burebista încearcă să se alieze cu Pompei (106-48 î.Hr.), rivalul lui Iulius Cezar, de ale cărui planuri expansioniste se temea. În acest scop, el îl trimite pe grecul Acornion să se întâlnească cu Pompei lângă Heracleea Lyacestis (azi Bitolia-Monastir n.n.) din Macedonia. Aceste informaţii provin din inscripţia de la Dionysopolis pusă în anul 48 î.Hr. în cinstea lui Acornion. Iată un fragment: "În timpul din urmă regele Burebista ajungând cel dintâi şi cel mai mare din regii din Tracia şi stăpânitor al tuturor ţinuturilor de dincolo şi de dincoace de Dunărea, Acornion a fost şi pe lângă acesta în cea dintâi şi cea mai mare apropiere şi a obţinut cele mai bune rezultate pentru patria sa, inspirând şi colaborând la cele mai eficace măsuri şi, nu mai puţin, câştigând bunăvoinţa regelui pentru mântuirea cetăţii sale. Şi fiind trimis de regele Burebista ca ambasador la Cn(aeius) Pompeius şi întâlnindu-se cu acesta în părţile Macedoniei, lângă Heracleea Lyacestis (azi Bitolia-Monastir n.n.) a purtat cele mai frumoase negocieri". (sursa - https://www.facebook.com/valorilenoastre/videos/burebista-film-istoric/1672024103088797/).

Gheorghe Vitanidis a filmat pe vechea vatră a cetăţilor dacice şi acest decor natural imprimă filmului aura de adevăr. Regizorul a ocolit formula unui film dominat de înfruntări pe câmpul de luptă, deşi acestea nu lipsesc.

"Incontestabilă - şi vizibilă - rămâne strădania autorilor de a vorbi despre un erou al trecutului nostru foarte îndepărtat. La fel de vizibilă este şi dificultatea împlinirii ei într-o operă de indiscutabilă valoare cinematografică. Iar pentru această dificultate, depune o mărturie grea însuşi filmul. O mărturie extrem de preţioasă în construirea epopeii naţionale la care visează şi trudeşte întreaga noastră cinematografie", mai notează revista "Cinema" din nr. 9 din septembrie 1980.

Distribuţia filmului cuprinde o întreagă pleiadă de mari actori români: George Constantin, Ion Dichiseanu, Emanoil Petruţ, Alexandru Repan, Ernest Maftei, Ovidiu Moldovan, Şerban Ionescu, Ştefan Sileanu, Ioana Bulcă, Anca Szonyi, Monica Rusu, Constantin Dinulescu, Iulian Necşulescu, Vlad Rădescu, Corado Negreanu, Szobi Cseh, Vasile Niţulescu, Olga Adamescu, conform site-ului imdb.com. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.cinemagia.ro

Afisari: 55

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 23-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 mai

Este a 143-a zi a anului 2025. Au mai rămas 222 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 41 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 03 h 17 m și apune la 16 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)

Documentare 22-05-2025 11:05

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la 22 mai 2025, în largul coastei insulei Creta, în Grecia, la o adâncime de 77 km (47,85 mile), a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ). Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magnitudine de 6,5. Serviciul Geologic al SUA (USGS) a raportat că

Documentare 22-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Poetul Dante Alighieri

Dante Alighieri, poet și filosof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu, s-a născut între 21 mai și 20 iunie 1265, la Florența. (sursa: https://biblacad.ro) Autor al 'Divinei Comedii', capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă i

Documentare 22-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Manechinul, activista și omul de afaceri Naomi Campbell împlinește 55 de ani (22 mai)

Una dintre primele cinci supermodele ale industriei de fashion, activistă, actriță și om de afaceri, Naomi Elaine Campbell s-a născut la 22 mai 1970, în cartierul londonez Lambeth, potrivit naomicampbell.com. Este prima femeie de culoare care a pozat pentru coperțile revistelor 'Time' și 'Vogue France&#

Documentare 22-05-2025 09:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Muntele Huangshan din China

Muntele Huangshan, capodoperă a naturii și obiectiv turistic de faimă internațională, se află în sudul provinciei Anhui din estul Republicii Populare Chineze. Fascinantele peisaje oferite de piscurile de granit ale 'celui mai îndrăgit munte din China' au inspirat generații întregi de artiști și scriitori, au născut legende și mitologii, dând n

Documentare 22-05-2025 08:30

22 mai - Ziua internațională a diversității biologice (ONU)

Ziua internațională a diversității biologice este marcată, în fiecare an, la 22 mai, fiind stabilită prin Rezoluția 55/201 din 20 decembrie 2000 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Biodiversitatea este fundamentul întregii vieți de pe Pământ. Este fundamentală pentru bunăstarea umană, o planetă sănătoasă și prosperitatea economică a tutur

Documentare 22-05-2025 08:00

A patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook (22 mai)

În perioada 22-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook, găzduită de Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, potrivit sepsibook.ro. Festivalul debutează cu activități dedicate adolescenților și copiilor, iar ceremonia de desch

Documentare 22-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Este mai dificil să nu ne lăsăm conduși decât să îi conducem noi pe alții.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019) 

Documentare 22-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Vasilisc și Marcel; Sf. Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic Greco-catolice Sf. m. Vasilisc; Sf. Rita de Cascia Romano-catolice Ss. Rita din Cascia, călug.; Emil, m. Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul c

Documentare 22-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 mai

Este a 142-a zi a anului 2025. Au mai rămas 223 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 44 m. Luna răsare la 02 h 57 m și apune la 15 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 21-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Cuviosul Sebastian Sihastrul, întemeietorul Schitului Sihastru - Tecuci (secolul XVIII)

Pustnicul Sebastian era cu metania din Mănăstirea Bogdana - Târgu Ocna, unde s-a nevoit în primii ani ai secolului XVIII. Apoi, dorind să se retragă la fericita liniște, s-a făcut sihastru în pădurile seculare ale Tecuciului, peste Valea Siretului. Iar nevoința lui era aceasta: noaptea se ruga în chilie cu priveghere și metanii, iar ziua lucra î

Documentare 21-05-2025 10:00

21 mai - Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare (ONU)

În fiecare an, la 21 mai, este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). În cadrul celei de-a 31-a sesiuni

Documentare 21-05-2025 09:30

Inaugurarea Cazinoului din Constanța, cu prilejul manifestării Zilele Constanței, 21-25 mai

În 2025, Zilele Constanței se sărbătoresc în perioada 21-25 mai printr-un program special, care îmbină tradiția cu spectacolul modern, și care are în centrul său redeschiderea Cazinoului, monument istoric, de patrimoniu și simbol al orașului, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța transmis AGERPRES și

Documentare 21-05-2025 09:15

Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST (21-30 mai)

Teatrul Evreiesc de Stat organizează cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21-30 mai 2025. Teatrul Evreiesc de Stat celebrează identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui Avram Goldfaden - fondatorul teatrului evreiesc profesion

Documentare 21-05-2025 09:00

21 mai - Ziua mondială a ceaiului (ONU)

Ziua internațională a ceaiului este sărbătorită la 21 mai, la recomandarea Națiunilor Unite, pentru a promova și a încuraja acțiuni colective de implementare a activităților în favoarea producției și consumului durabil de ceai și de conștientizare a importanței acestuia în combaterea foametei și a sărăciei, potrivit