O PERSONALITATE PE ZI: Actorul Marcel Iureş

Marcel Iureş, actor de teatru şi film care s-a remarcat de-a lungul timpului prin talent şi prezenţă scenică, prin numeroase apariţii în producţii cinematografice de succes, s-a născut la 2 august 1951, la Băileşti, judeţul Dolj.
A absolvit în 1978 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L. Caragiale'' din Bucureşti, potrivit site-ului CineMagia, https://www.cinemagia.ro/. În perioada 1978-1980 a jucat la Teatrul Naţional Cluj, după care a desfăşurat, începând din anii '80, o prodigioasă activitate teatrală la Bulandra şi Odeon din Bucureşti.
Dintre piesele de teatru în care s-a remarcat, prin talentul şi profunzimea interpretării, amintim: ''Romeo şi Julieta'' (1978), ''Cum vă place'' (1979), ''Hamlet'' (1985), ''Dimineaţă pierdută'' (1986), ''Merlin sau ţara pustie'' (1991), ''Trei surori'' (1995), ''Caligula'' (1996), ''O noapte furtunoasă'' (1999). Se remarcă în mod deosebit şi în "Richard al III-lea", în regia lui Mihai Măniuţiu, la Teatrul Odeon (1993), un spectacol care a făcut senzaţie în cadrul unui turneu în Marea Britanie în 1994.
A jucat, de asemenea, în spectacolul ''Hamlet'', pus în scenă în 1996 de Tompa Gabor la Teatrul Naţional din Craiova (desemnat ''Cel mai bun spectacol al anului 1996'', de către Secţia Română a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru din România - AICT) şi în spectacolul ''O scrisoare pierdută'', în regia lui Alexandru Dabija, la Teatrul de Comedie (2011).
Marcel Iureş este, din 1995, preşedintele Fundaţiei Teatru Act, prima instituţie artistic nonguvernamentală autohtonă, devenită în 1998 Teatrul ACT, primul teatru independent cu sală proprie din România postcomunistă, după cum indică site-ul http://www.teatrulact.ro/.
Dintre spectacolele în care a jucat pe scena Teatrului ACT menţionăm: ''Creatorul de teatru'' de Thomas Bernhard (premiera în 2001), ''Ultima bandă a lui Krapp'' de Samuel Beckett (2003), ''Capra sau cine e Sylvia?'' de Edward Albee (2007), ''Acasă la tata'' de Mimi Brănescu (2009), toate în regia lui Alexandru Dabija. Tot aici joacă în spectacolele ''Absolut!'', un one-man show, adaptare după ''Ivan Turbincă'' de Ion Creangă (regia Alexandru Dabija), ''Vanilla Skype'', după o piesă scrisă de Cătălin Ştefănescu, co-producţie a Teatrului ACT şi Asociaţiei T.E.T.A.(2016), "N-ai tu treabă", o dramatizare după Ion Creangă (regia Alexandru Dabija), "Stage Dogs", în regia lui Florin Piersic Jr. (premiera în 2018), "Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?", regia Alexandru Dabija, în care joacă alături de George Mihăiţă. În spectacolul independent "Cei trei M" joacă alături de Horaţiu Mălăele şi George Mihăiţă.
A fost distribuit în spectacole la Teatrul Naţional de Televiziune sau la Teatrul Naţional Radiofonic. A jucat, astfel, alături de alte mari nume ale scenei româneşti (Victor Rebengiuc, Gina Patrichi, Silvia Popovici, Irina Petrescu, Traian Stănescu, Gheorghe Cozorici ş.a.) în spectacolul ''Stâlpii societăţii'' de Henrik Ibsen, adaptat şi ecranizat de Televiziunea Română în anul 1988, în regia lui Dan Necşulea, precum şi în ''Subprefectul'' de Duiliu Zamfirescu, regia artistică a lui Eugen Todoran (premiera în 1985), alături de Valeria Seciu şi Ştefan Sileanu, tot o producţie a Televiziunii Române. Face parte, de asemenea, din distribuţia spectacolelor de teatru radiofonic ''Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici'' de Fraţii Grimm, regia artistică Toma Enache (2012), ''O scrisoare pierdută'' în adaptarea radiofonică şi regia artistică Alexandru Dabija (2012), precum şi ''Bacchanalia'' de Goran Stefanovski, scenariul radiofonic şi regia artistică Mihai Lungeanu (2013).
Şi în domeniul cinematografiei prestaţia sa actoricească este remarcabilă, Marcel Iureş creând roluri de neuitat : ''Vis de ianuarie'' (1978), ''Punga cu libelule'' (1980), ''Castelul din Carpaţi'' (1981), ''Să mori rănit din dragoste de viaţă'' (1983), ''Sezonul pescăruşilor'' (1985), ''Domnişoara Aurica" (1986), ''Cei care plătesc cu viaţa'', ''Vacanţa mare'' (1988), ''Un bulgăre de humă'' (1989), ''Balanţa'' (1991), ''O vară de neuitat'', ''Somnul insulei'' (1993), ''Misiune: Imposibilă'' (''Mission: imposible'', 1996), ''Pacificatorul'' (''The Peacemaker'', 1997), ''Faimosul paparazzo'', ''Fii cu ochii pe fericire'' (1999), ''Amen'' (2002), ''3 păzeşte'' (2003), ''Călătoria lui Gruber'' (2008), ''Mănuşi roşii'' (2011) şi multe altele.
În 2017 a avut loc premiera filmului "Octav", a cărui regie este semnată de Serge Ioan Celebidachi şi în care Marcel Iureş interpretează rolul bătrânului Octav.
Actorii Victor Rebengiuc (stg.) şi Marcel Iureş (dr.), care fac parte din distribuţia producţiei cinematografice 'Octav', regizată de Serge Ioan Celebidachi, participă la o conferinţă de presă, la Buftea.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Marcel Iureş este preşedintele de onoare al Festivalului de Teatru Tânăr "Ideo Ideis", care a fost iniţiat în anul 2006, în Alexandria, fiind organizat anual de Asociaţia culturală T.E.T. Alexandria. În 2017 a făcut parte din juriul de preselecţie pentru cea de-a XX-a ediţie a Galei Tânărului Actor - HOP, iar în 2018 - din juriul Galei Premiilor UNITER, ediţia a XXVI-a. În 2019 a jucat, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru "Poveşti" de la Alba Iulia, în "Moş Nichifor", în regia Alexandru Dabija, o producţie a Teatrului ACT, şi a fost prezent la cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic Arad (FITCA).
A fost distins, în cadrul Galelor Premiilor UNITER, la ediţiile a VII-a (1999) şi a X-a (2002), cu Premiul pentru cel mai bun actor în rolul titular, iar la ediţia a XII-a (2004) a primit Premiul pentru excelenţă. A primit, de asemenea, Trofeul pentru Cea mai importantă personalitate a teatrului românesc (2001), oferit de Fundaţia pentru Teatru şi Film Tofan, iar în noiembrie 2008, Marele Premiu ''Flacăra'', în cadrul unei Gale organizate la Teatrul Naţional Bucureşti.
În cadrul galei Festivalului Comediei Româneşti festCo 2012 i-a revenit Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal pentru rolul Caţavencu din spectacolul "O scrisoare pierdută" de I.L Caragiale şi pentru one-man show-ul din spectacolul "Absolut!". La 4 iunie 2017, actorul Marcel Iureş a primit Premiul de excelenţă la cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Comediei Româneşti - festCO, în cadrul unei gale desfăşurate la Teatrul de Comedie.
La 20 decembrie 2017, Romfilatelia a prezentat o nouă emisiune de mărci poştale "Stele ale scenei şi ecranului", "în semn de preţuire şi respect pentru unii dintre cei mai îndrăgiţi actori români, pentru carierele lor remarcabile şi pentru contribuţia la crearea Bucureştiului artistic", timbrele ilustrând portretele actorilor Maia Morgenstern, Oana Pellea, Luminiţa Gheorghiu, George Mihăiţă, Horaţiu Mălăele şi Marcel Iureş, potrivit Romfilatelia.
Sursa foto: Romfilatelia/Facebook
Ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa actorului Marcel Iures, de catre Universitatea de Vest Timisoara.
Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO
La 5 martie 2018 i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa Artis al Universităţii de Vest Timişoara (UVT). La 8 iunie 2019, la gala celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a primit Premiul de excelenţă pentru întreaga carieră. Acest premiu i-a fost oferit "pentru cariera sa impresionantă, marcată de zeci de roluri interpretate pe scenele din întreaga lume, trei Premii UNITER şi apariţii nenumărate în producţii cinematografice care s-au bucurat de succes internaţional", după cum se menţiona într-un comunicat al TIFF din 29 mai 2019.
Cea de-a XXIX-a ediţie a Premiilor Galei UNITER, eveniment găzduit de Teatrul National 'I.L. Caragiale' din Bucureşti; actorul Marcel Iureş , a primit Premiul pentru întreaga activitate.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
În cadrul celei de-a 29-a ediţii a Galei Premiilor UNITER, care a avut loc la 19 iulie 2021, Marcel Iureş a primit Premiul pentru întreaga activitate. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 31 martie - 4 aprilie 2025
Reuniunea Consiliului Afaceri Externe - Apărare, primul summit UE-Asia Centrală, adoptarea de eurodeputați a priorităților pentru bugetul UE 2026, prezentarea ProtectEU - o strategie europeană de securitate internă, dialogul economic la nivel înalt (HLED) dintre Uniunea Europeană și Turcia, anunțarea câștigătoarelor celui de-al 11-lea Premiu european pent
Retrospectiva evenimentelor interne 31 martie - 4 aprilie 2025
Desfășurarea conferinței 'România și OCDE - Principalul proiect de țară după NATO, UE și Schengen', respingerea moțiunilor de cenzură la adresa miniștrilor Energiei și Internelor, desemnarea lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE), începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (4 aprilie-3
DOCUMENTAR: Actorul Robert Downey Jr. împlinește 60 de ani (4 aprilie)
Actorul Robert Downey Jr. s-a născut la 4 aprilie 1965, în Manhattan, New York. Este fiul scriitorului și regizorului Robert Downey Sr. și al actriței Elsie Downey. A studiat la Stagedoor Manor Performing Arts Training Center din New York. După divorțul părinților, în 1978, s-a mutat cu tatăl său în California. În 1982, a renunțat la Liceul Santa Moni
4 aprilie - Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal (ONU)
La 4 aprilie 2025 este marcată Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal. Această zi a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite la 8 decembrie 2005, ca urmare a adoptării textului Rezoluției 60/97, conform www.un.org. În acest an, ziua internațională
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* În ziua de 4 aprilie, Academia Română marchează 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive desfășurată începând cu ora 10.00. Evenimentul este urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române, academic
DOCUMENTAR: 50 de ani de la fondarea companiei Microsoft de către Bill Gates și Paul Allen (4 aprilie 1975)
În 1975, Bill Gates și Paul Allen au pus bazele Microsoft - uneori Micro-Soft, pentru microprocesoare și software - pentru a dezvolta sisteme software pentru computerul personal Altair 8800, amintește site-ul de știri al companiei în secțiunea ''Microsoft is born''. Allen și-a părăsit slujba de programator din Boston, iar Gates a re
Lansarea albumului 'Who Believes In Angels?', semnat de Elton John și Brandi Carlile
Cântărețul britanic Elton John și cântăreața americană Brandi Carlile lansează vineri, 4 aprilie 2025, albumul de studio, care se intitulează 'Who Believes In Angels?', produs de casa de discuri Interscope Records, precizează www.eltonjohn.com. Acest material discografic conține 10 piese. Cei doi ar
4 aprilie - Ziua Academiei Române
Ziua Academiei Române este marcată în fiecare an la 4 aprilie, dată la care, în anul 2000, a fost instituită celebrarea acestei zile de prezidiul instituției, cu prilejul ''Zilei Porților Deschise''. Înființată la 1/13 aprilie 1866, ca ''Societate Literară Română'', instituția și-a început act
Festivalul Quais du Polar din Lyon, dedicat literaturii polițiste (4-6 aprilie)
Între zilele de 4 și 6 aprilie 2025, are loc în Lyon, Franța, cea de-a 21-a ediție a Festivalului Quais du polar, dedicat literaturii polițiste, arată https://quaisdupolar.com/. Locurile de desfășurare sunt Hotel de Ville, clădire istorică în care funcționează și primăria orașului, Palai
Cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Național iTEC (4-6 aprilie)
În intervalul 4-6 aprilie 2025, se desfășoară, la Timișoara, Concursul Național iTEC, ajuns la ediția a XVIII-a, conform itec.ro. Evenimentul este organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara (UPT), în parteneriat cu Facultatea de Auto
Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase
CITATUL ZILEI
''Cuvântul 'sociopat' este unul misterios. Originile lui își au bazele într-o știință seculară, dar, de atunci, a fost greșit atribuit, pentru a se referi la tot felul de păcate. Nu există - nu mai există - o singură definiție a termenului. Cuvântul, cam ca oamenii pe care îi reprezintă, a devenit un fel de paradox. Un substantiv
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima (Denia Acatistului Bunei Vestiri) Greco-catolice Sf. cuv. Teodul și Agatopod; Sf. cuv. Gheorghe din Maleon și Iosif Imnograful. Acatistul Maicii Domnului Romano-catolice Sf. Isidor, ep. înv.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 aprilie
Este a 94-a zi a anului 2025. Au mai rămas 271 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 51 m și apune la 19 h 47 m. Luna răsare la 10 h 39 m și apune la 02 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria
Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org