logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: 15 ani de la inaugurarea Cimitirului de Onoare Românesc de la Ţiganca, Republica Moldova (1 iunie)

Imagine din galeria Agerpres

La 1 iunie 2006, în ziua Înălţării Domnului, Ziua Eroilor, a fost inaugurat oficial Cimitirul de Onoare Românesc de la Ţiganca, situat în raionul Cantemir, Republica Moldova. Este primul cimitir românesc reconstruit de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, instituţie a statului român, (re)înfiinţată în 2004, al cărei principal scop este reabilitarea locurilor de cinstire şi de reamintire a celor căzuţi în războaiele secolului al XX-lea, îndeosebi, a celor aflate în străinătate, potrivit https://once.mapn.ro/.

Cimitirul de la Ţiganca (Basarabia); ceremonia pentru cinstirea eroilor Armatei române, căzuţi pe Frontul de Est (15 octombrie 1941)

 

Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES


În Cimitirul de Onoare Românesc de la Ţiganca sunt înhumaţi 1.020 de eroi români, căzuţi în luptele din iunie-iulie 1941 de pe linia Prutului, pentru redobândirea Nordului Bucovinei şi a Basarabiei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, conform https://once.mapn.ro/.


În perioada 22 iunie-19 iulie 1941 dar, în special, în intervalul 4-19 iulie 1941, în condiţiile în care pierderile înregistrate în luptele de la capul de pod de la Ţiganca erau din ce în ce mai mari, autorităţile militare române au fost nevoite să constituie "din mers" cimitire de campanie, cel mai adesea în interiorul sau în apropierea cimitirelor parohiale din localităţi. Un astfel de cimitir de campanie a fost înfiinţat, în timpul luptelor, la marginea de nord a localităţii Ţiganca, în care au fost înhumaţi militarii căzuţi pentru cucerirea Dealului Epureni şi a altor obiective importante din zonă. Până la încheierea luptelor de la capul de pod de la Ţiganca, aici au fost înhumaţi peste 300 de militari, iar în următorii ani au fost aduşi încă de două ori pe atâţia, potrivit http://mitropoliabasarabiei.md.

 

Cimitirul de la Ţiganca (Basarabia); ceremonia pentru cinstirea eroilor Armatei Române căzuţi pe Frontul de Est (15 octombrie 1941).

 

Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES


În luna iulie a anului 1943 numărul militarilor înhumaţi ajunsese la 1.020. Aceştia proveneau din: regimentele 1/2 şi 2/9 Vânători de Gardă, 6 Infanterie Gardă, 3 Artilerie Gardă, 1, 11, 12, 17, 21 şi 24 Infanterie, 5 şi 30 Artilerie, 3 Artilerie Grea, 8 Călăraşi, 5 Pionieri, Compania 40 Anticar şi Flotila 1 Vânătoare. Alţi soldaţi căzuţi în lupte au fost aduşi în ţară şi depuşi cel mai adesea în cavourile familiilor aparţinătoare sau în cimitirele de onoare din garnizoanele de dislocare a unităţilor din care au făcut parte.

 

Cimitirul de la Ţiganca (Basarabia); eroi ai Armatei române, căzuţi pe Frontul de Est. (15 octombrie 1941)

 

Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES


Dinamica luptelor şi creşterea de la o zi la alta a numărului pierderilor înregistrate la capul de pod de la Ţiganca (în total 24.396 de militari, morţi, răniţi şi dispăruţi) au făcut ca cei peste 1.000 de eroi români să fie depuşi în nouă gropi comune, cel mai adesea pe două, trei sau chiar patru rânduri suprapuse. Pe măsură ce frontul a avansat spre est, Aşezământul Naţional "Regina Maria" pentru Cultul Eroilor a preluat îngrijirea şi întreţinerea cimitirelor de campanie, între care şi pe cel de la Ţiganca.

Când, în vara anului 1944, acţiunile militare s-au mutat la vest de Prut, a început demolarea tuturor cimitirelor şi însemnelor comemorative de război, amenajate în întregul spaţiu în care armata română a luptat în timpul Campaniei din Est.

Proiectul de reconstrucţie a Cimitirului de Onoare Românesc de la Ţiganca a fost lansat de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, la 9 iunie 2005. Singurul semn al recunoştinţei faţă de jertfa înaintaşilor noştri era reprezentat de o troiţă instalată în 2004 pe locul fostului cimitir, de către Asociaţia Culturală "România din inima mea" din Bistriţa Năsăud, şi de începerea demersurilor pentru ridicarea unei mănăstiri în apropierea fostului cimitir românesc de campanie, conform https://once.mapn.ro/.

 

Manifestări prilejuite de Ziua Eroilor; inaugurarea Cimitirului de Onoare Românesc de la Ţiganca - Republica Moldova unde sunt înhumaţi 1.020 de eroi români căzuţi în Al Doilea Război Mondial (1 iunie 2006)

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


Lucrările de reconstrucţie a cimitirului au respectat întocmai amplasamentul iniţial şi dimensiunile pe care acesta le-a avut la înfiinţarea sa: formă trapezoidală, cu baza mare de 20,5 m, baza mică de 17,2 m şi laturile de 36 m, cu o suprafaţă de 700 metri pătraţi. Lucrările au început la 25 octombrie 2005, de Ziua Armatei României, şi au constat în împrejmuirea cimitirului, reamenajarea celor nouă gropi comune, instalarea a 142 de însemne de căpătâi (cruci creştine), amenajarea peisagistică şi a căilor de acces, montarea unei troiţe, a unei porţi monumentale tradiţionale şi a candelelor ce vor arde întru veşnica recunoştinţă a celor ce s-au sacrificat pentru ţară.

Poarta tradiţională românească, sculptată de către meşterul popular Ilie Benţa, din Bârsana, Maramureş, marchează intrarea în cimitir. Acesta a realizat şi troiţa monumentală ce veghează cimitirul din cea mai înaltă parte a acestuia, ea fiind amplasată spre răsărit, asemeni altarelor din bisericile ortodoxe.

 

Manifestări prilejuite de Ziua Eroilor; inaugurarea Cimitirului de Onoare Românesc de la Ţiganca - Republica Moldova unde sunt înhumaţi 1.020 de eroi români căzuţi în Al Doilea Război Mondial (1 iunie 2006)

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


La intrare au fost dispuse 11 plăci comemorative, realizate din granit negru, pe prima din acestea, sub stema României, fiind trecut textul: "Cimitirul de onoare al eroilor români". Pe următoarele sunt gravate - în ordine alfabetică - numele celor 830 de eroi identificaţi, fiecare din ei cu gradul şi unitatea din care a făcut parte. Două catarge străjuiesc troiţa creştină, iar pe acestea vor fi arborate în permanenţă drapelele de stat ale României şi Republicii Moldova.

 


Manifestări organizate la Cimitirul de Onoare Românesc de la Ţiganca - Republica Moldova, cu prilejul Zilei Eroilor (13 iunie 2013)

 

Foto: (c) CORNEL CIOBANU/AGERPRES FOTO



Cei mai mulţi soldaţi români înhumaţi - din totalul celor 830 identificaţi cu sprijinul Serviciului Istoric al Armatei şi Centrului de Studii şi Păstrare a Arhivelor Militare Istorice - au aparţinut regimentelor 24 Infanterie (237 militari), 12 Infanterie (184 militari), 11 Infanterie (179), 1/2 Vânători de Gardă (95 militari), 6 Infanterie (72 militari), 21 Infanterie (18 militari) şi 2/9 Vânători de Gardă (17 militari), arată https://once.mapn.ro/.

 

Manifestări organizate la Cimitirul de Onoare Românesc de la Ţiganca - Republica Moldova, cu prilejul Zilei Eroilor (13 iunie 2013)

 

Foto: (c) CORNEL CIOBANU/AGERPRES FOTO


La ceremonia de inaugurare a primului cimitir românesc reconstruit de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor în străinătate au participat înalte oficialităţi, foşti combatanţi, veterani de război, urmaşi ai eroilor, pelerini veniţi din România şi locuitori din zonă. Din partea României a participat o delegaţie oficială condusă de Teodor Atanasiu, ministrul Apărării Naţionale. De asemenea, regele Mihai I (1921-2017), aflat într-o vizită privată în Republica Moldova, a luat parte la ceremonie. Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoţi, condus de Mitropolitul Basarabiei, Î.P.S. Petru şi Episcopul Dunării de Jos, P.S. dr. Casian.

 

Regele Mihai I şi Teodor Atanasiu, ministrul Apărării Naţionale, la manifestările prilejuite de Ziua Eroilor; inaugurarea Cimitirului de Onoare Românesc de la Ţiganca - Republica Moldova, unde sunt înhumaţi 1.020 de eroi români căzuţi în Al Doilea Război Mondial.

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU/AGERPRES FOTO


După semnarea de către Franţa, la 22 iunie 1940, a armistiţiului cu Germania, la Compiegne, prin notele ultimative din 26 şi 28 iunie 1940, guvernul Uniunii Sovietice a rupt graniţele româneşti, ocupând teritoriile Basarabiei, Nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţei (44.500 kmp şi o populaţie de 3,2 milioane locuitori din Basarabia, respectiv 6.000 kmp şi o populaţie de 500.000 de locuitori din Nordul Bucovinei).

Rapturile teritoriale au continuat prin Dictatul de la Viena, din 30 august 1940, când Ungaria horthystă a ocupat 44.492 km pătraţi, respectiv nord-estul Transilvaniei, cu o populaţie de 2.667.000 locuitori. Prin tratatul din 7 septembrie 1940, de la Craiova, Bulgaria a încorporat judeţele Durostor şi Caliacra, cu o suprafaţă totală de 6.921 km pătraţi şi aproximativ 410.000 locuitori.

Parastas pentru eroii români de la Ţiganca la 80 de ani de la ocuparea Basarabiei de către trupele sovietice, 28 iunie 2020. În fiecare an, la Cimitirul de Onoare Românesc de la Ţiganca, raionul Cantemir, sunt pomeniţi la Înălţarea Domnului, Ziua Eroilor, eroii români jertfiţi în anul 1941, pentru eliberarea Basarabiei.

 

Foto: (c) Episcopia Basarabiei de Sud/facebook


La 22 iunie 1941, România a intrat în război, alături de Germania, împotriva URSS, în vederea reîntregirii teritoriului său. Au fost angajate în operaţiunile militare efectivele celor două armate, care totalizau 12 divizii de infanterie, o divizie blindată şi 6 brigăzi independente, precum şi aviaţia militară (672 de avioane, dintre care 219 de bombardament şi 146 de vânătoare). Eliberarea Basarabiei şi a Nordului Bucovinei a fost finalizată la 26 iulie 1941. În acţiunile din această perioadă au fost angajaţi peste 450.000 de militari români.

Luptele desfăşurate în prima jumătate a lunii iulie 1941, în capul de pod de la Ţiganca, situată la 3 km est de Prut, au fost comparabile cu marile bătălii purtate de armata română în zonele Corneşti, Odessa, Cotul Donului, Kuban, Caucaz, Stalingrad sau Crimeea în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit https://once.mapn.ro/. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Cristian Anghelache, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

* Explicatie foto din deschidere: Manifestări prilejuite de Ziua Eroilor; inaugurarea Cimitirului de Onoare Românesc de la Ţiganca - Republica Moldova unde sunt înhumaţi 1.020 de eroi români căzuţi în Al Doilea Război Mondial (1 iunie 2006)

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 03-04-2025 12:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria

Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org

Documentare 03-04-2025 11:30

Congresul ordinar al UEFA, la Belgrad (3 aprilie)

La 3 aprilie 2025 se desfășoară, la Belgrad, în Sava Congress Centar, cel de-al 49-lea Congres ordinar al UEFA, conform https://www.uefa.com/. Congresul UEFA este organismul suprem de control al UEFA și reunește președinții și secretarii generali care reprezintă fiecare dintre cele 55 de asociații membr

Documentare 03-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar

Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar este autorul unor exegeze despre clasici și contemporani. S-a născut la 3 aprilie 1945, în localitatea Lera-Chiojdu, județul Buzău. Licențiat al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București (1969), a lucrat ca reporter și redactor de carte la mai multe reviste, z

Documentare 03-04-2025 10:30

Marele festival de hipism din Marea Britanie Randox Grand National de la Aintree (3-5 aprilie)

Randox Grand National, cunoscutul festival de hipism din Marea Britanie, începe la 3 aprilie, la Aintree, în Merseyside, la 9,6 km nord-est de Liverpool, cel mai important eveniment, marea cursă de hipism, are loc la 5 aprilie, conform https://www.irishpost.com și

Documentare 03-04-2025 10:00

Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'' (3-4 aprilie)

Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'', desfășurată la Cracovia, pe 3-4 aprilie, servește drept platformă pentru schimbul de experiență și de bune practici între experții europeni în domeniul patrimoniului cultural, care este expus în continuare riscului de dezastre naturale și civile,

Documentare 03-04-2025 09:00

Summitul Global Inteligența Artificială în Africa, la Kigali (3-4 aprilie)

La 3 aprilie 2025, timp de două zile, la Kigali, în Rwanda, se desfășoară summitul inaugural cu caracter global dedicat inteligenței artificiale în Africa, potrivit https://www.techarena.co.ke și DPA. Lideri ai guvernelor lumii, importanți oameni de afaceri la nivel global, membri ai mediului academic și ai societății civile se întrunesc cu a

Documentare 03-04-2025 08:00

3 aprilie - Ziua Jandarmeriei Române

Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei 'Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi', în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial

Documentare 03-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Din punctul de vedere al istoriei, destinul este superior maladiilor de destin și el rămâne astfel câtă vreme timpul istoriei nu are un sfârșit al lui sau câtă vreme este postulată judecata finală a istoriei lumii. Dar dacă timpul istoriei are un sfârșit și nu există o judecată finală a istoriei lumii, atunci istoria devine la râ

Documentare 03-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul și Ilirie Greco-catolice Sf. cuv. Nichita Mărturisitorul Romano-catolice Ss. Alois Scrosoppi, pr.; Sixt I, pp. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox

Documentare 03-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 aprilie

Este a 93-a zi a anului 2025. Au mai rămas 272 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 53 m și apune la 19 h 46 m. Luna răsare la 09 h 39 m și apune la 01 h 29 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 02-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)

Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare

Documentare 02-04-2025 10:00

2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului

Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a

Documentare 02-04-2025 09:00

2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)

La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware

Documentare 02-04-2025 08:30

2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii

În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.

Documentare 02-04-2025 08:00

Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)

Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr