Reuniunea Consiliului Afaceri Externe al UE din 22 februarie 2021

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene se reuneşte la 22 februarie 2021 pentru a lua în discuţie, între altele, situaţia din Myanmar/Birmania, relaţiile UE-Rusia sau iniţiativa Busola strategică, conform site-ului www.consilium.europa.eu.
Reuniunea va fi prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell.
Cu privire la situaţia din Myanmar/Birmania în urma loviturii de stat militare din februarie 2021, Uniunea Europeană a condamnat, în termenii cei mai fermi evenimentele din acest stat. "Facem apel la armată să elibereze imediat şi fără condiţii preşedintele, consiliera de stat şi pe toţi cei arestaţi, să dea dovadă de reţinere maximă, să restabilească telecomunicaţiile şi să respecte drepturile omului, libertatea de exprimare, libertăţile fundamentale şi statul de drept. De asemenea, facem apel la armată să pună capăt imediat stării de urgenţă, să reinstituie guvernul civil, să deschidă parlamentul nou ales şi să treacă apoi la numirea preşedintelui, a vicepreşedinţilor şi a noului guvern. Suntem pregătiţi să sprijinim dialogul cu toate părţile interesate cheie care doresc să soluţioneze situaţia cu bună-credinţă şi să revină la ordinea constituţională", se arată într-o declaraţie făcută de Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borell, în numele Uniunii, preluată de www.consilium.europa.eu.
O altă temă luată în discuţie de miniştrii de externe ai UE este reprezentată de relaţiile UE-Rusia. UE şi Rusia se recunosc reciproc ca parteneri cheie pe scena internaţională şi cooperează în ceea ce priveşte o serie de probleme de interes reciproc. Cu toate acestea, odată cu anexarea ilegală a Crimeii şi conflictul din estul Ucrainei din 2014, dialogul politic bilateral a fost grav afectat, UE adoptând o serie de sancţiuni la adresa Rusiei, notează site-ul https://eeas.europa.eu/.
De asemenea, cu privire la condamnarea politicianului rus din opoziţie, Aleksei Navalnîi, la 2 februarie 2021, Uniunea Europeană a dezaprobat decizia autorităţilor ruse, considerând-o "inacceptabilă, întrucât este motivată politic şi contrară obligaţiilor internaţionale ale Rusiei în domeniul drepturilor omului". "UE îşi reiterează apelul pentru eliberarea imediată şi necondiţionată a dlui Navalnîi, precum şi a tuturor cetăţenilor şi jurnaliştilor care au fost reţinuţi pentru că şi-au exercitat drepturile la întrunire paşnică şi la libertatea de exprimare", a subliniat, într-o declaraţie din 3 februarie 2021, Josep Borrell.
Busola Strategică, un alt subiect de pe agenda reuniunii, este un document prospectiv în curs de elaborare, al cărui obiectiv este acela de a da Uniunii Europene o direcţie strategică comună în domeniul securităţii şi apărării şi de a consolida punerea în aplicare a nivelului de ambiţie al UE în acest domeniu. Busola va contribui la consolidarea unei culturi europene comune de securitate şi apărare şi va ajuta în definirea obiectivelor corecte şi concrete pentru politicile UE, scrie https://eeas.europa.eu/. Adoptarea de către Consiliu a versiunii finale a Busolei strategice este programată pentru prima jumătate a anului 2022, în urma unui dialog strategic cu statele membre, informează www.consilium.europa.eu.
***
Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Externe a avut loc pe 25 ianuarie 2021, Consiliul desfăşurând un schimb de opinii cu privire la diplomaţia în domeniile climei şi energiei, cu accent pe promovarea dimensiunii externe a Pactului verde european, scrie site-ul www.consilium.europa.eu.
***
Consiliul Afaceri Externe este una dintre cele zece formaţiuni ale Consiliului Uniunii Europene, fiind responsabil de acţiunea externă a UE, care include politica externă, apărarea şi securitatea, comerţul, cooperarea pentru dezvoltare şi ajutorul umanitar. Consiliul Afaceri Externe este format din miniştrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE, însă, în funcţie de ordinea de zi, îi poate reuni şi pe miniştrii apărării, miniştrii competenţi în materie de dezvoltare sau pe cei ai comerţului. Consiliul Afaceri Externe se reuneşte o dată pe lună. Preşedinţia Consiliului Afaceri Externe este asigurată, de regulă, de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, însă acesta poate fi înlocuit de membrul din cadrul Consiliului Afaceri Externe care reprezintă statul ce deţine preşedinţia semestrială, prevede Regulamentul de Procedură al Consiliului UE.
Consiliul UE exercită, împreună cu Parlamentul European, funcţiile legislativă şi bugetară, fiind compus din câte un reprezentant la nivel ministerial al fiecărui stat membru, împuternicit să angajeze guvernul statului pe care îl reprezintă şi să exercite dreptul de vot, potrivit art. 16 din Tratatul Uniunii Europene, prezentat pe eur-lex.europa.eu. Deşi se reuneşte în diferite formaţiuni în funcţie de subiectul discutat, Consiliul UE este o entitate juridică unică, lucrările sale fiind pregătite de un comitet al reprezentanţilor permanenţi ai statelor membre (Coreper) şi de comitete şi grupuri de lucru specializate. Consiliul este, de asemenea, asistat de Secretariatul General, aflat sub autoritatea unui secretar general. Pe ordinea de zi a reuniunilor pot fi înscrise subiecte cu caracter non-legislativ sau subiecte cu caracter legislativ. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Cristian Anghelache, editor online: Alexandru Cojocaru)
Citiţi şi:
Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DOCUMENTAR: Fostul mare pugilist, campion mondial, Leonard Doroftei împlinește 55 de ani (10 aprilie)
Leonard Doroftei, unul dintre cei mai titrați pugiliști români, cu o carieră formidabilă la amatori și la profesioniști, s-a născut la Ploiești, la 10 aprilie 1970. A fost descoperit de antrenorul emerit Titi Tudor la sala din urbea ploieșteană unde antrena acesta, punând pentru prima dată mănușile în mâini la clubul 'Prahova' P
DOCUMENTAR: 15 ani de la tragedia aviatică de la Smolensk (10 aprilie)
În dimineața zilei de 10 aprilie 2010, un avion Tupolev 154M s-a prăbușit în apropiere de Smolensk, Rusia, fără să existe supraviețuitori. Aeronava decolase din capitala Poloniei, Varșovia, și se îndrepta spre Federația Rusă unde urmau să aibă loc ceremoniile de comemorare ale victimelor masacrului din 1940 din pădurea de la Katyn, din apropi
10 aprilie - Ziua Sportului Curat
Ziua Sportului Curat este marcată în fiecare an la data de 10 aprilie, pentru a atrage atenția asupra luptei globale împotriva dopajului, un flagel care afectează sportul, dar și întreaga societate, potrivit site-ului oficial al Agenției Naționale Anti-Doping, www.anad.gov.ro. Această zi a
Nou summit al 'Coaliției voluntarilor' pe 10 aprilie, la Bruxelles
Miniștrii apărării din țările 'voluntare' aliate ale Ucrainei se vor reuni pe 10 aprilie 2025, la Bruxelles, pentru a contura viitoarele garanții se securitate pentru Kiev, în caz de încetare a focului, a anunțat, la 28 martie 2025, o sursă din Ministerul Apărării francez, conform AFP și https://www.ukri
CITATUL ZILEI
'Deși ploaia, după natura ei, este la fel de generoasă, în grădină cresc lalele, iar în pustiu mărăcini.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983)
Prezidențiale2025/ Reguli privind etichetarea materialelor de publicitate politică
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din mai 2025 se desfășoară în intervalul 4 aprilie, ora 00:00 - 3 mai, ora 7:00. Actorii politici participanți la alegeri au obligația de a însoți toate materialele politice publicitare, cu excepția celor de natură exclusiv audio sau exclusiv de tipul unui text publicat în mediul online, de o etichetă care
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Terentie, Pompei, African, Maxim și Dima Greco-catolice Sf. m. Terenție, Pompei, Maxim, Macarie, African și cei împreună cu ei; Sf. Gemma Galgani Romano-catolice Ss. Apoloniu, pr. m.; Macarie Sfinții Mucenici Terentie, Pompei, Af
Prezidențiale2025/ Prezența la vot a românilor din diaspora la alegerile prezidențiale (1992-2024)
Din datele privind participarea românilor din străinătate la alegerile prezidențiale de după 1989 reiese că cea mai slabă prezență s-a înregistrat în anul 2000, iar cea mai ridicată participare s-a evidențiat la scrutinul din 2019. O prezență și mai mare decât în 2019 s-a înregistrat, la primul tur al alegerilor prezidențiale, dar acesta a
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024
Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora Președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 aprilie
Este a 100-a zi a anului 2025. Au mai rămas 265 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 41 m și apune la 19 h 54 m. Luna răsare la 17 h 32 m și apune la 05 h 41 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
FRAGMENT DE ISTORIE: Armata sovietică ocupă orașul german Königsberg (9 aprilie 1945)
Bătălia pentru Prusia de Est s-a încheiat cu asediul armatei sovietice, în 1945, asupra orașelor Königsberg (9 aprilie, devenit apoi Kaliningrad) și Pillau (26 aprilie, devenit Baltiysk), potrivit https://eng.navalmuseum.ru/. Bătălia de la Königsberg a fost unul dintre cele mai dis
Nordic EV Summit, conferința anuală dedicată mașinilor electrice, la Oslo (9-10 aprilie)
La 9-10 aprilie 2025, are loc, la Oslo, în Capitala Norvegiei, unul dintre cele mai importante eveniment de pe continentul european dedicat mașinilor electrice, Nordic EV Summit, aducând laolaltă din spațiul internațional o comunitate amplă a celor implicați în industria dedicată mobilității electrice, potrivit
CITATUL ZILEI
'Nu-i pe lume comoară pe care s-o găsești fără trudă; omul nepăsător comoară nu va găsi.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Eupshie; Sf. Cuv. Vadim Greco-catolice Sf. m. Eupsihie din Cezareea Romano-catolice Fer. Ubald, călug. Sfântul Mucenic Eupshie este pomenit în calendarul creștin ortodox la 9 aprilie. S-a născut în Cezareea Capadociei d
Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)
După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două