logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Cel ales'' (2014)

Image Imagine din galeria Agerpres

Filmul "Cel ales", regizat de Cristian Comeagă, după un scenariu scris tot de regizor, a avut premiera în 2014.

Subiectul filmului are în centru un absolvent de liceu care, la începutul anilor '80, acceptă sprijinul Securităţii pentru a părăsi România în căutarea libertăţii. De fapt, el este forţat să devină agent secret. După 30 de ani, se întoarce în România, iar în cele două zile petrecute în ţară înţelege cât a pierdut în cele trei decenii irosite în afara ţării.

"Povestea filmului începe în anii '80, când domnul X (Bogdan Stanoevici) a fost ajutat să fugă din ţară tocmai de cei care erau puşi să-l ţină în ea cu orice preţ. Ani mai târziu, i-au cerut un favor, la schimb: o crimă. S-a împotrivit la început, apoi s-a conformat, dar ezitarea l-a costat scump: l-au declarat mort, în timp ce el a trebuit să părăsească ţara de adopţie, renunţând la identitate, la familie, la toată viaţa sa. Credea că a pierdut totul, dar a descoperit recent că mai are încă mult de pierdut", scrie site-ul cinemagia.ro în prezentarea filmului.

 



Filmul prezintă în succesiune, alternativ, secvenţe din perioada în care personajul X (interpretat de actorul Bogdan Stanoevici) e forţat să plece din ţară, pentru a deveni spion, imagini cu diabolicul domn Escu (interpretat de actorul Nicodim Ungureanu) - acela care îi transmite toate indicaţiile pentru acţiunile ce urmează să le ducă la îndeplinire, secvenţe din perioada petrecută în străinătate şi din perioada întoarcerii sale în România, când deja a ajuns la deplina maturitate. Dar X constată că revine într-o ţară care nu mai e a lui şi caută ieşirea din labirintul în care a intrat în urmă cu 30 de ani.

Scenariul nu face referire directă la nume cunoscute, dar vizează actualitatea românească şi rezonează cu evenimente şi dezvăluiri de dată recentă.

 



"Probabil că tocmai de aceea am întâmpinat o mulţime de piedici în finanţarea şi realizarea filmului, producţia a durat trei ani, iar difuzarea în ţară a fost sabotată cu sârg", scrie regizorul, scenaristul şi producătorul Cristian Comeagă, pe pagina de Facebook dedicată filmului - https://www.facebook.com/CEL-ALES-836771559685992.

El precizează că filmul "Cel ales" "nu are legătură directă cu alegerile, dar (...) nu va lăsa niciun spectator indiferent".

"Viaţa ne e stăpânită, teleghidată de puteri oculte, aflate deasupra celor ce doar în aparenţă ne conduc şi ne controlează. Decizii care ne mână şi par a fi ale noastre sunt de fapt luate de alţii, iar noi ricoşăm din brânciurile lor ca într-un flipper mecanic. Din când în când, cei aflaţi la butoanele 'jocului' aleg câte un 'muritor', ca să-şi împrospăteze rândurile, dar dacă individul chestionează sistemul, devine pe loc un rebut", mai spune regizorul, potrivit https://www.facebook.com/CEL-ALES-836771559685992.

 


Sursa foto: cinemaraton.ro



"Recrutat de Securitate încă din liceu, un tânăr devine spion. Conform procedurilor, fuge din Republica Socialistă România şi este declarat mort. De fapt, tânărului i se oferă o identitate nouă astfel încât să se poată ocupa de spionaj la Paris sau să se înroleze în Legiunea Străină. După 30 de ani, tânărul revine în ţara de baştină, pentru a-şi pune la punct socotelile lăsate neterminate cu foşti prieteni sau colegi de liceu", notează site-ul cinemaraton.ro în prezentarea filmului.

Filmul e alcătuit din flash-backuri - imagini cu tânărul X în clasa ori pe holurile licului, secvenţe cu el fugind în noapte şi înotând prin apele Dunării pentru a ieşi din ţară, imagini în trenul care îl poartă spre alte meleaguri, momente în care e urmărit şi i se dau sarcini ce nu pot fi negociate, plecări şi sosiri în diferite oraşe ale lumii, momente din viaţa împreună cu familia pe care şi-o întemeiază la Paris, dar şi secvenţe cu maturul domn X care a revenit în România pentru a încheia nişte treburi lăsate nerezolvate.

 

Sursa foto: cinemagia.ro



"Cristian Comeagă, scenarist, regizor şi producător, (...) a ales, cred, formula narativă cea mai adecvată expunerii unei vieţi zdrobite, recompuse din cioburi, din ceea ce memoria mai poate îndura. (...) Cele mai obsedante imagini ale domnului X, plecat să-şi regăsească ţara, părăsită cu mulţi ani în urmă, sunt cele ale despărţirii de adolescenţă, ultimele zile ale liceului, cu sărbătoarea bacului şi tot ce este legat de ea: mărturisiri sentimentale nerostite pe de-a întregul la vremea lor, glume băieţeşti, un ultim fum de ţigară în toaleta şcolii, acolo unde toţi absolvenţii sunt în cămăşi albe, doar El - în costum închis, cu cravată, pentru că, pare a vrea să ne spună autorul, acesta este cel ales. Atunci i s-a hotărât destinul. De altfel, când specialistul în racolări declanşează operaţiunea de atragere-cumpărare îl anunţă fără ocolişuri: 'Astăzi te-am ales pe tine'. Nu era prea greu unui profesionist să momească un tânăr, în anii 80, cu mirajul Occidentului. Mai ales când cel ochit avea şi câte o tinichea agăţată, în cazul respectiv o nevinovată joacă de-a răzbunarea: o pereche de mustăţi, altoite pe portretul oficial al lui Ceauşescu", scria Magda Mihăilescu în cronica filmului publicată de site-ul http://aarc.ro/ (Revistă online editată de Uniunea Cineaştilor din România).

Drumul întoarcerii în ţară e presărat cu întâmplări tragice sau amuzante - salvează o tânără (interpretată de Laura Cosoi) de la viol, îi omoară pe agresorii ei, asistă la o petrecere cu lăutari, bine "udată" cu băutură, din restaurantul hotelului modest unde se cazează, reîntâlnirea cu domnul Escu.

 


Sursa foto: cinemagia.ro



"Dacă nu ar exista reperele istorice, decembrie 1989, căderea zidului Berlinului, Revoluţia, nelipsitul Paris Match din epocă (coperta cu Gavroche român înfăşurat în drapel), ne-ar fi mai greu să ne situăm în timp. Omniprezenţa celui care leagă şi dezleagă destine după bunul său plac induce tentaţia unei ucronii. Peste timp şi istorie, am fi la cheremul altora. Nimic nu ne poate salva. Cristian Comeagă s-a lansat într-un joc pe muchie de cuţit care are de câştigat, uneori, din întorsăturile dramei şi, întotdeauna, din înfruntarea celor doi, să le spunem Victima şi Călăul. Beneficiind de aerul său juvenil care, din fericire nu l-a părăsit, Bogdan Stanoevici a trecut degajat prin cele trei vârste, tinereţe timpurie, maturitate, început de bătrâneţe, ceea ce nu este puţin. Cu atât mai mult cu cât l-a avut în faţă pe Nicodim Ungureanu, uns cu toate alifiile cinismului, când gros, când parşiv sugerat, un autentic Mefisto dâmboviţean, şi cu asta am spus totul", mai nota Magda Mihăilescu în cronica filmului, pe site-ul http://aarc.ro/.

Din distribuţia filmului fac parte: Bogdan Stanoevici, Nicodim Ungureanu, Laura Cosoi, Olimpia Melinte, Mohamed Jbara, Mihai Răzuş, Ilie Galea, Florentin Roman, Liviu Manoliu, Marioara Sterian, Puiu Mircea Lăscuţ, Mariana Liurcă, Petrică Lupu, Florin Kevorkian, Cristian Gheorghe, Carmen Fulger, George Remeş, Constantin Drăgănescu, Alina Berzunţeanu, Cristian Toma, Alexandru Mărgineanu, Mădălina Constantin, Stéphane Luçon, Florin Şerbănescu, Ion Haiduc, Bogdan Alexandru Talasman, Paul Ionescu.

 


Sursa foto: cinemagia.ro



Filmul "Cel ales" a fost distins cu multe premii - Los Angeles, Cinema Festival of Hollywood: Cel mai bun lungmetraj, Cel mai bun regizor, Cea mai bună imagine, Cea mai bună muzică (2015); Canada International Film Festival: Rising Star Award pentru lungmetraj (2015); Filmmaker Festival of World Cinema Milano: premii pentru Cel mai bun film de ficţiune străin, Cel mai bun machiaj şi hairstyling (2015). A fost inclus şi în selecţiile festivalurilor de la Tiburon, North Holywood, Madrid, a mai fost distins cu premii pentru imagine, onorat cu nominalizări pentru cei mai buni interpreţi în roluri principale şi secundare, pentru scenariu şi montaj. "Cel ales" a fost cel mai premiat film românesc în festivaluri internaţionale în anul 2015, conform paginii de Facebook dedicate peliculei (https://www.facebook.com/CEL-ALES-836771559685992). AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-02-2025 15:02

Interimatul funcției prezidențiale (procedură)

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat, la 10 februarie 2025, demisia din funcția de președinte al României. El a menționat că va pleca de la Palatul Cotroceni pe data de 12 februarie. Klaus Ioha

Documentare 10-02-2025 12:13

Suspendarea și demiterea președintelui României (procedură)

Birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaților se reunesc la 10 februarie 2025, începând cu ora 13:30. Birourile permanente reunite ar urma să ia o decizie în privința cererii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Partidul Oamenilor Tineri (POT) a anunțat, la 5 februarie, că a redepus, pentru a treia oară,

Documentare 10-02-2025 11:30

Sesiune plenară a Parlamentului European în perioada 10-13 februarie 2025

Parlamentul European (PE) se reunește în sesiune plenară la Strasbourg, în perioada 10-13 februarie 2025. Pe agenda vor fi supuse dezbaterilor și votului subiecte precum raportul anual al Băncii Centrale Europene (BCE), sprijinul UE pentru Ucraina, Programul de lucru al Comisiei pe 2025, viitoarea strategie a UE pentru Orientul Mijlociu, situația actuală a relați

Documentare 10-02-2025 09:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 85 de ani de la debutul seriei animate 'Tom și Jerry' (10 februarie)

La 10 februarie 1940, a avut loc debutul în cinematografie al îndrăgitelor personaje animate Tom și Jerry, în scurtmetrajul de 9 minute 'Puss Gets the Boot', arată www.imdb.com. Creatorii celor două personaje și realizatorii peliculei au fost William Hanna și Joseph Barbera. Producătorul peliculei a

Documentare 10-02-2025 09:00

10 februarie - Ziua internațională a leopardului arab (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat ziua de 10 februarie drept Ziua internațională a leopardului arab, în Rezoluția 77/295, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la leopardul arab, se menționează pe site-ul https://www.un.org/. Leopardul arab este clasificat pe Lista Roșie a IUC

Documentare 10-02-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Cea mai bună filozofie e cea care muncește tăcută un colț de ogor' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972) 

Documentare 10-02-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 februarie

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Haralambie; Sf. Mc. Valentina Greco-catolice Sf. m. Haralambie; Sf. Scolastica Romano-catolice Sf. Scolastica, fc. Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua

Documentare 10-02-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 februarie

Este a 41-a zi a anului 2025. Au mai rămas 324 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 23 m și apune la 17 h 38 m. Luna apune la 06 h 31 m și răsare la 15 h 08 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 09-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Mia Farrow

Actrița americană Mia Farrow s-a născut la 9 februarie 1945, la Los Angeles. Este fiica regizorului John Farrow și a actriței Maureen O'Sullivan, mama sa fiind cea care i-a îndreptat pașii către lumea filmului. După studii, s-a hotărât să devină actriță. A debutat în filmul ''John Paul Jones'' (1959), regizat de tatăl său

Documentare 09-02-2025 09:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 125 de ani de la apariția competiției și trofeului dedicate Cupei Davis (9 februarie)

Tenisul a apărut în 1874 în Marea Britanie, iar ulterior s-a extins foarte repede în America, conform www.tennis.com. În jurul anului 1880 tenisul era practicat în aproximativ 30 de cluburi exclusiviste din SUA, majoritatea pe coasta de est, dar și în San Francisco, Chicago și New Orleans

Documentare 09-02-2025 08:00

9 februarie - Ziua Limbii Elene

La 9 februarie, în fiecare an, este sărbătorită în țara noastră, Ziua Limbii Elene, instituită prin Legea nr. 204/2018, cu scopul păstrării tradițiilor, culturii și limbii materne de către persoanele aparținând acestei minorități etnice. Inițiativa legislativă privind instituirea acestei zile i-a aparținut lui Dragoș Gabriel Zisopol, președin

Documentare 09-02-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu din prisosul, nu din puținul tău, ci din neavutul tău, din ceea ce îți lipsește. Dăruind altuia ce nu ai - credință, lumină, încredere, nădejde - le vei dobândi și tu.' - Nicolae Steinhardt (Monahul Nicolae Delarohia); 'Jurnalul fericirii', Editura Mănăstirii Rohia, 2005. 

Documentare 09-02-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 februarie

Ortodoxe Sf. Mucenic Nichifor Duminica a 33-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 33 dR. Sf. m. Nichifor Romano-catolice Duminica a 5-a de peste an Sf. Apolonia, fc. m. Sfântul Mucenic Nichifor este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 9 februarie.

Documentare 09-02-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 februarie

Este a 40-a zi a anului 2025. Mai sunt 325 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 24 m și apune la 17 h 36 m. Luna apune la 05 h 46 m și răsare la 13 h 57 m. Vărsător: 20 ianuarie - 18 februarie. Al treilea decan: 9 februarie - 18 februarie. AGERPRES/(Documentare - Daniela

Documentare 08-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul de teatru și film Jack Lemmon

Unul dintre cei mai apreciați actori din istoria cinematografiei și televiziunii, Jack Lemmon a devenit primul care a câștigat Premiul Oscar atât pentru rol secundar, pentru interpretarea din 'Mister Roberts' (1955), cât și pentru rol principal - 'Save the Tiger' (1973). Portofoliul său a inclus o gamă largă de interpretări, atât comic