RETROSPECTIVĂ 2020/ Evoluţia Covid-19 în România (iulie-decembrie)

IULIE
6. - Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, condus de premierul Ludovic Orban, a adoptat Hotărârea nr. 34 privind stabilirea listei ţărilor membre UE şi ale Spaţiului Economic European, dar şi a listei ţărilor terţe pentru care nu se aplică recomandarea de instituire a măsurii de izolare/carantină asupra persoanelor care sosesc din acestea în România.
18. - Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. Proiectul a fost adoptat de Senat, pe 16 iulie, după aproape o săptămână de dezbateri intense în cadrul Comisiei juridice. Legea a fost publicată şi în Monitorul Oficial.
25. - 1.284 de cazuri noi de infectare şi 15 decese au fost înregistrate, faţă de ultima raportare. Până la această dată, pe teritoriul României, au fost confirmate 43.678 de cazuri de persoane infectate; 25.373 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi; 502 persoane au fost retestate şi reconfirmate pozitiv; 5.329 de români din afara ţării au fost confirmaţi ca infectaţi, iar 123 au murit.
28. - Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat în şedinţă Hotărârea 37 prin care propunea, între altele, instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului judeţean sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, cu avizul Direcţiei de sănătate publică; programul teraselor şi al sălilor de jocuri de noroc să fie interzis în intervalul orar 23.00-06.00; în zona plajelor, distanţa mai mică de 2 metri să fie permisă numai pentru soţi şi copii însoţiţi de adulţi (părinţi, bunici).
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO - Măsuri privind combaterea răspândirii infecţiei cu noul virus gripal COVID-19 (coronavirus)
AUGUST
2. - România a fost inclusă pe lista roşie de către autorităţile cehe, iar cetăţenii care vin din ţara noastră începând cu 3 august trebuie să îşi notifice prezenţa pe teritoriul Republicii Cehe şi să se supună, pe cheltuială proprie, testării pentru COVID-19.
- A fost înregistrat un nou record de îmbolnăviri - 1.415, faţă de ultima raportare; până la această dată, pe teritoriul României au fost confirmate 65.177 de cazuri de persoane infectate; 31.048 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi şi 7.026 de pacienţi asimptomatici au fost externaţi la 10 zile după depistare; 43 de persoane infectate au murit, numărul total al deceselor ajungând la 2.807.
16. - Starea de alertă pe teritoriul României a fost prelungită începând cu această dată pentru încă 30 de zile, prin hotărârea aprobată de Guvern, la 14 august.
17. - Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat Hotărârea numărul 42 care instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din 6 regiuni ale Regatului Spaniei, fără a fi suspendate zborurile spre şi dinspre România: regiunile Aragon, Cataluna, Comunidad de Madrid, Insulele Baleare, Ţara Bascilor, Navarra.
27. - Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat Hotărârea 43 privind "redeschiderea începând cu data de 1 septembrie 2020 a restaurantelor şi cafenelelor în interiorul clădirilor, inclusiv în cazul unităţilor de cazare, în judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori". Totodată s-a propus "limitarea la nivel naţional a programului de funcţionare a teraselor între orele 06,00-24,00" şi, respectiv, "creşterea numărului de persoane care pot participa la evenimente private la 50 în spaţiu închis, respectiv 100 în spaţiu deschis".
31. - Executivul a adoptat hotărârea ce permite redeschiderea, la 1 septembrie, a cinematografelor şi teatrelor, în contextul stării de alertă de pe teritoriul României, care pot folosi doar jumătate din capacitatea maximă.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO - Măsuri privind combaterea răspândirii infecţiei cu noul virus gripal COVID-19 (coronavirus).
SEPTEMBRIE
2. - Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, propunerea legislativă pentru modificarea Legii 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic care prevede că orice persoană care se consideră vătămată într-un drept sau interes legitim printr-un act administrativ individual emis poate introduce, în termen de cel mult 24 de ore de la data comunicării deciziei Direcţiei de sănătate publică, acţiune la judecătorie. Măsura a fost iniţiată de senatorii Robert Cazanciuc (PSD), Daniel Fenechiu (PNL), Cseke Attila (UDMR) şi George Dircă (USR).
9. - Comisia Europeană a aprobat schema României de 7,4 milioane de euro (aproximativ 35,7 milioane de lei) pentru sprijinirea companiilor active în sectorul creşterii bovinelor, afectate de pandemia de coronavirus. Conform schemei, sprijinul public va fi furnizat sub formă de subvenţii directe.
10. - Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Bucureşti a adoptat o hotărâre prin care a aprobat scenariul galben de organizare şi desfăşurare a cursurilor în 595 de unităţi de învăţământ din Capitală, scenariu avizat de Direcţia de Sănătate Publică şi Inspectoratul Şcolar. De asemenea, potrivit hotărârii postate pe site-ul Instituţiei Prefectului - Municipiul Bucureşti, s-a aprobat scenariul roşu de organizare şi desfăşurare în cinci unităţi de învăţământ din Capitală, scenariu avizat de DSP şi IŞMB.
- 1.380 de cazuri noi de persoane infectate şi 47 de decese au fost înregistrate, faţă de ultima raportare, numărul total al persoanelor confirmate ajungând la 99.684, iar cel al deceselor, la 4.065.
14. - Guvernul a adoptat, în şedinţă extraordinară, Hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile începând cu data de 15 septembrie 2020. Hotărârea, însoţită de trei anexe, stabileşte mai multe măsuri în privinţa procesului de votare din 27 septembrie, printre care permiterea mitingurilor electorale şi a demonstraţiilor în limita a 100 de persoane, cu respectarea regulilor de igienă, dar şi obligaţia alegătorului de a-şi dezinfecta mâinile înainte de intrarea în secţia de vot şi la ieşire.
18. - Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat suspendarea cursurilor în zilele de 24, 25, 28 şi 29 septembrie, pentru unităţile de învăţământ din Capitală ce găzduiesc secţii de votare. Decizia a fost luată în contextul organizării pe 27 septembrie a alegerilor locale.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO - Imagine de la Şcoala Gimnazială 112 din Capitală, în prima zi după trecerea în scenariul roşu pentru combaterea răspândirii infecţiei cu virusul gripal COVID-19
OCTOMBRIE
1. - Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, în şedinţă extraordinară, trecerea în scenariul roşu de desfăşurare a cursurilor pentru nouă unităţi de învăţământ din Capitală.
2. - Un număr de 338 de unităţi de învăţământ din ţară îşi desfăşurau cursurile în Scenariul 3, care presupune participarea tuturor elevilor la activităţi/lecţii online.
- Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că de la începutul pandemiei au fost infectaţi în jur de 3.200 de copii cu vârste cuprinse între 0-9 ani şi aproximativ 5.200 cu vârste între 10-19 ani.
5. - La această dată România se afla pe locul 10 în Europa la numărul de infectări (după Rusia, Spania, Franţa, Regatul Unit, Italia, Turcia, Germania, Ucraina şi Olanda), cu 1.591 de cazuri noi şi 45 de decese, faţă de ultima raportare; Cele mai multe cazuri de infectare până la această dată au fost înregistrate în Bucureşti - 19.389 şi în judeţele Suceava - 6.779, Braşov - 6.411, Prahova - 6.213.
10. - În Bucureşti, coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori era de 2,39. Bucureşti, Alba, Vâlcea, Iaşi, Bacău, Teleorman, Sălaj, Sibiu, Caraş-Severin, Cluj şi Vaslui au înregistrat un coeficient al infectărilor peste pragul de 1,5 la mia de locuitori.
14. - Guvernul a aprobat hotărârea privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând cu 15 octombrie, hotărâre adoptată la 13 octombrie, ca urmare a propunerilor făcute de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, între care purtarea măştii devine obligatorie în toate spaţiile deschise în zonele în care incidenţa infectărilor depăşeşte 3 la 1.000 de locuitori.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO - Centrul naţional de primire şi stocare a vaccinului anti-COVID-19, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară 'Cantacuzino' din Capitală - 18 decembrie 2020
NOIEMBRIE
2. - Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat Hotărârea nr. 51, prin care propune portul obligatoriu al măştii de protecţie în localităţile din judeţele unde rata infectării cu noul coronavirus depăşeşte 1,5 la mia de locuitori.
- Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis în şedinţă menţinerea suspendării temporare a activităţilor didactice care presupun prezenţa faţă în faţă din unităţile de învăţământ, aplicându-se scenariul 3 (participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online).
4. - S-au înregistrat cele mai multe decese, respectiv 146 de la debutul pandemiei în ţara noastră.
5. - CNSU a aprobat Hotărârea nr. 52 privind instituirea unor noi măsuri pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei, începând cu data de 9 noiembrie, pentru o perioadă de 30 de zile, ce prevede printre altele: devine obligatorie purtarea măştii pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani în toate spaţiile deschise, magazinele se închid la ora 21.00, se interzice circulaţia în afara locuinţei între orele 23.00-5.00, cu unele excepţii pentru care trebuie prezentată o declaraţie pe proprie răspundere, iar activitatea pieţelor, târgurilor şi bâlciurilor în spaţii închise se suspendă.
6. - S-au înregistrat cele mai multe cazuri de infectări în 24 de ore, respectiv 10.260 de la debutul pandemiei în ţara noastră.
12. - Judeţul Sibiu a înregistrat o rată a infectării de 9 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, în creştere faţă de ziua precedentă când era de 8,83. O rată de infectare mare s-a înregistrat în Ilfov - 6,9; Timiş - 6,85; Braşov - 6,25; Alba - 6,06; Sălaj - 5,83; Bihor - 5,85; Arad - 5,85, Bucureşti - 5,54.
17. - Valeriu Gheorghiţă a fost desemnat coordonator al campaniei de vaccinare la nivel naţional anti-COVID-19.
18. - Nou record de cazuri noi de persoane infectate - 10.269, a fost înregistrat, în ultimele 24 de ore, în urma efectuării a 37.906 teste la nivel naţional. Până la această dată, pe teritoriul României, au fost confirmate 383.743 de cazuri de persoane infectate; 261.387 de persoane au fost declarate vindecate.
19. - A fost înfiinţat Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, în subordinea Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea prim-ministrului.
21. - A fost emis ordinul pentru carantinarea, pentru 14 zile, a mai multor localităţi din judeţele Ilfov şi Constanţa. În judeţul Constanţa numărul infectărilor a depăşit 13.000, iar peste 12.000 de cazuri s-au înregistrat în judeţele Ilfov - 12.399, Bihor - 12.394, Suceava - 12.197, Sibiu - 12.080, peste 11.000 în judeţele Bacău - 11.623 şi Argeş - 11.496, iar peste 10.000 în judeţele Dolj - 10.777, Mureş - 10.623 şi Dâmboviţa - 10.037.
25. - Record de pacienţi infectaţi a fost înregistrat la ATI - 1.205; persoane internate - 13.402; numărul românilor din afara ţării confirmaţi cu infecţie a crescut la 6.875.
27. - Hotărârea de Guvern privind strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus a fost adoptată în şedinţa Executivului, respectivul act precizând, totodată, care sunt grupurile prioritare - angajaţii din domeniul Sănătăţii, asistenţei sociale, cei din categoria de risc şi personalul din "domenii-cheie". Actul normativ pregăteşte campania de vaccinare, odată ce va fi pus la dispoziţie un vaccin.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO - Cadre medicale sunt vaccinate împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale 'Dr. Victor Babeş' din Bucureşti în cadrul campanieie de imunizare anti-COVID demarată la 27 decembrie – 27 decembrie 2020
DECEMBRIE
4. - CNSU a adoptat Hotărârea nr. 56 prin care a propus relaxarea unor restricţii şi a actualizat lista ţărilor şi zonelor cu risc epidemiologic ridicat.
7. - Până la această dată, în România au fost confirmate 517.236 cazuri de COVID-19, cu 3.660 infectări mai mult decât în ziua precedentă. Au fost declaraţi vindecaţi 409.121 de pacienţi, conform raportării Grupului de Comunicare Strategică (GCS) din 7 decembrie 2020, ora 13.00.
10. - CNSU a aprobat Hotărârea nr. 58 privind prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României cu încă 30 de zile, începând din 14 decembrie, păstrând măsurile existente în prezent, la care se adaugă o reglementare referitoare la transportul pe cablu pe pârtiile de schi.
15. - Rata de infectare cumulată la 14 zile se situa în Bucureşti la 7,01 la mia de locuitori, Capitala fiind urmată de judeţele Ilfov şi Constanţa, cu o incidenţă de 6,64, respectiv 6,28 la mie. O incidenţă ridicată a cazurilor la mia de locuitori se mai înregistra în judeţele Cluj - 5,01, Braşov - 4,72, Timiş - 4,12, Argeş - 3,78, Arad - 3,38, Galaţi - 3,26 şi Tulcea - 3,22.
17. - Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat Hotărârea nr. 60 prin care a a actualizat lista ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea.
măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea.
20. - Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat suspendarea zborurilor din şi către Marea Britanie şi Irlanda de Nord, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu 21 decembrie, precum şi introducerea celor două ţări pe lista statelor pentru care se instituie carantina asupra persoanelor care sosesc în România. Decizia a fost luată din cauza apariţiei unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2 la nivelul Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
25. - Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns în România prin Vama Nădlac 2.
27. - Campania de vaccinare anti-COVID a demarat, fiind vizat, în prima fază, personalul medico-sanitar din toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus. Prima persoană vaccinată împotriva COVID - 19 a fost o asistentă medicală de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti.
AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Citeşte şi:
RETROSPECTIVĂ 2020/ Evoluţia Covid-19 în România (ianuarie-iunie)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru
Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)
Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)
Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și
FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)
În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr
CITATUL ZILEI
'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 aprilie
Este a 107-a zi a anului 2025. Au mai rămas 258 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 28 m și apune la 20 h 03 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 08 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir
Anul 2025 a fost proclamat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În seria de evenimente care vor avea loc în această perioadă se află și pregătirea și sfințirea Sfântului și Marelui Mir, ce va avea loc în data de 17 aprilie, în S
PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului
Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.