RETROSPECTIVĂ 2020/ Evoluţia Covid-19 în România (ianuarie-iunie)

IANUARIE
22. - S-a constituit Comitetul interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus, format din specialişti, sub coordonarea miniştrilor din Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor. Acesta a recomandat un set de măsuri pentru aeroporturi şi pentru unităţile medicale sanitare. Pentru aeroporturi s-a recomandat instalarea de scannere termice pe fluxurile de pasageri pentru detectarea persoanele a căror temperatură corporală este mai mare de 38 de grade.
28. - Ministerul Afacerilor Externe a recomandat amânarea călătoriilor în provincia Hubei, localitatea Wuhan (China), până la normalizarea situaţiei, în contextul focarului de pneumonie virală (coronavirus) din această ţară.
FEBRUARIE
1. - Primii trei marinari români, din cei peste 40 aflaţi pe vapoare în diferite şantiere din China, au fost repatriaţi, în contextul infecţiei cu noul tip de coronavirus.
6. - Şaptesprezece cetăţeni români se aflau la bordul unei nave de croazieră care a intrat în carantină în portul japonez Yokohama, după ce la bordul acesteia s-au depistat mai multe cazuri de infectare cu coronavirus. Dintre cei 17 români, doi erau turişti, iar 15, membri ai echipajului.
13. - Ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, a precizat, în şedinţa de Guvern, că, deocamdată, pe teritoriul României nu există niciun caz de infecţie cu noul coronavirus.
- Un cetăţean român de pe nava de croazieră Diamond Princess, aflată în apele teritoriale japoneze, a fost depistat pozitiv cu virusul pneumoniei virale (coronavirus), şi transferat pentru izolare şi tratament la un spital japonez specializat.
19. - Un al doilea cetăţean român de la bordul vasului de croazieră Diamond Princess a fost depistat cu noul coronavirus, fiind transportat la un spital din Tokyo. El făcea parte din echipajul vasului.
23. - Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, la un post de televiziune, că orice persoană care vine în România dintr-o zonă unde există un focar de infecţie cu coronavirus va sta în carantină timp de 14 zile şi a afirmat că sunt "în derulare" procedurile de achiziţie de echipamente şi medicamente.
- Managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu Cercel, a declarat că persoanele care sosesc în România din localităţile italiene din regiunea Veneto şi din provincia Lodi/Lombardia în care există cazuri de infecţie cu coronavirus sau care au călătorit în aceste localităţi vor intra în carantină, iar în cazul în care nu respectă regulile sunt pasibile de pedeapsă.
24. - Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă s-a întrunit pentru luarea unor măsuri pentru combaterea coronavirusului. Au participat ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, alături de cel al Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Streinu Cercel. Ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache a anunţat că în România există aproximativ 4.000 de locuri de carantină pentru persoanele care ar putea fi infectate cu coronavirus, precizând că sunt "4.172 de locuri în 125 de locaţii, aflate în 121 de localităţi din 40 de judeţe". La rândul său, şeful DSU, Raed Arafat a făcut apel la populaţie să nu dea crezare informaţiilor neverificate cu privire la coronavirus.
26. - Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pe tema coronavirusului a avut loc la Palatul Cotroceni, fiind condusă de preşedintele Klaus Iohannis. Au participat premierul interimar Ludovic Orban, miniştrii interimari ai Apărării, Nicolae Ciucă, Internelor, Marcel Vela, Externelor, Bogdan Aurescu, Justiţiei, Cătălin Predoiu, Economiei, Virgil Popescu, Finanţelor, Florin Cîţu, directorul SRI, Eduard Hellvig, şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, secretarul CSAT, Mihai Şomordolea, ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, şi consilierul prezidenţial Loreta Păun (Departamentul sănătate publică). La finalul discuţiilor, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că până la acel moment nu exista niciun caz confirmat de infecţie cu coronavirus în România, arătând că, pe lângă măsurile care deja s-au luat, s-a decis suplimentarea măsurilor de control la punctele de frontieră.
- Primul caz de infecţie cu coronavirusul COVID-19 din România a fost confirmat în seara zilei de 26 februarie la un pacient din Gorj, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan. A doua zi, ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, a declarat că starea bărbatului infectat care a intrat în legătură cu cetăţeanul italian din Rimini venit în zonă în perioada 18-22 februarie, este una bună, fără a prezenta simptome. Tot la 27 februarie, cetăţeanul din Gorj a fost adus la Institutul "Matei Balş" din Bucureşti.
28. - Ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, a decis demiterea şefului Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, Carmen Ivanov, pentru nerespectarea procedurile şi legislaţiei în vigoare privind instituirea măsurii de carantină a persoanelor în contextul apariţiei primului caz de coronavirus în ţara noastră. Decizia a fost anunţată în cadrul unei videoconferinţe organizate cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică din teritoriu.
- Linia TELVERDE (0800800358) destinată cetăţenilor care doresc informaţii legate de prevenirea infectării cu virusul COVID-19 (coronavirus) a fost operaţionalizată la nivelul Institutului Naţional de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătăţii, a informat Grupul de Comunicare Strategică.
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO - Prezentarea Izoletei de concepţie românească, proiectată de Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie din cadrul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM), la Batalionul 2 Infanterie Călugăreni din Bucureşti - martie 2020
MARTIE
7. - Primul caz de infecţie confirmat în Capitală a fost la un bărbat în vârstă de 49 ani, care s-a întors din Italia (Roma) în data de 27 februarie. În cursul aceleiaşi zile a mai fost confirmat un caz de infectare la o femeie de 42 de ani.
- Începând cu această dată au fost interzise manifestările publice sau private, în spaţii deschise sau închise, cu un număr de participanţi mai mare de 1.000 de persoane, la nivel naţional, pentru toţi agenţii publici şi privaţi.
10. - Grupul de Comunicare Strategică a raportat cazul de infectare cu noul Coronavirus cu numărul 29 la nivel naţional.
- Creşele, grădiniţele, şcolile primare şi gimnaziale, liceele şi şcolile profesionale şi-au întrerupt cursurile începând cu această dată până pe data de 22 martie, după cum a decis Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
14. - Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ în contextul pandemiei cu coronavirus.
- România a intrat în scenariul al treilea de combatere a virusului COVID-19, după ce a trecut de 100 de cazuri confirmate cu coronavirus. Până la data de 14 martie inclusiv au fost confirmate 121 cazuri, cele mai multe în Bucureşti.
16. - Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de instituire a stării de urgenţă pe teritoriul României pentru 30 de zile. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial.
- România a înregistrat, până la această dată, potrivit ultimei raportări oficiale, 168 de cazuri, cele mai multe în Bucureşti - 43 şi Hunedoara - 21. Totodată 14.845 de persoane se aflau izolate la domiciliu şi 3.078 - în carantină instituţionalizată. Nouă persoane au fost declarate vindecate şi au fost externate.
17. - Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei. Legea are ca obiect de reglementare constituirea stocurilor de urgenţă medicală ca rezerve materiale, destinate intervenţiilor operative pentru protecţia populaţiei în situaţii de urgenţă generate de tipul de risc, epidemii şi alte evenimente generatoare de victime multiple.
- Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, şi organizaţia neguvernamentală Code for Romania, au lansat platforma online "COVID-19 Ştiri Oficiale" (stirioficiale.ro) care centralizează doar informaţii din surse sigure, precum comunicatele.
- Ordonanţa Militară nr. 1 a fost emisă de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi prezentată într-o declaraţie la sediul MAI. Printre măsurile prevăzute de aceasta s-au numărat: suspendarea activităţii de servire şi consum de produse alimentare şi produse alcoolice şi nealcoolice la restaurante, cafenele şi hoteluri; interzicerea activităţilor culturale, artistice, sportive sau religioase desfăşurate în spaţii închise; interzicerea organizării şi desfăşurării oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spaţii deschise; suspendarea tuturor zborurilor spre şi dinspre Spania timp de 14 zile, începând cu data de 18 martie, ora 18.00.
18. - Guvernul s-a reunit în şedinţă în regim de videoconferinţă, pentru prima dată de la instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, adoptând o serie de măsuri care să vină în sprijinul companiilor afectate de criza generată de coronavirus.
19. - Parlamentul a adoptat decretul preşedintelui Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile.
21. - Ordonanţa Militară nr. 2 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 a fost emisă de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela şi prevede mai multe măsuri, printre care: restricţionarea circulaţiei persoanelor în afara locuinţei, în intervalul orar 22,00-6,00 şi prezentarea Declaraţiei pe propria răspundere; suspendarea temporară a activităţii în cabinetele de medicină dentară, cu excepţia intervenţiilor stomatologice de urgenţă; suspendă temporar activităţile de comercializare cu amănuntul; slujbele religioase se pot oficia în lăcaşurile de cult, însă fără accesul publicului, putând fi transmise prin mass-media sau online.
23. - România a devenit "zonă galbenă" COVID-19, cu peste 500 de persoane infectate pe teritoriul ţării (576).
24. - Ordonanţa Militară nr. 3 a fost emisă de Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela şi prevede, printre altele: extinderea restricţiilor de circulaţie a persoanelor şi între orele 6.00-22.00, cu unele excepţii; persoanele cu vârsta de peste 65 de ani pot părăsi locuinţele doar între orele 11.00 şi 13.00, cu excepţii; suspendarea zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre şi dinspre Franţa şi Germania începând din 25 martie, ora 23,00, pentru o perioadă de 14 zile.
- 48 de români din străinătate au fost testaţi pozitiv cu COVID-19, iar opt au murit, în afara graniţelor ţării, din cauza acestui virus, a informat Grupul de Comunicare Strategică (GCS). De la începutul epidemiei de COVID-19 şi până la acest moment 8 cetăţeni români aflaţi în străinătate - 7 în Italia şi unul în Franţa - au murit.
29. - Ordonanţa Militară nr. 4 a fost emisă de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela şi prevede, printre altele: persoanele de peste 65 de ani să îşi poată rezolva problemele de natură medicală pe întreaga perioadă a zilei; interdicţia privind circulaţia persoanelor într-un grup mai mare de trei; preţurile la energie electrică şi termică, gaze, apă, salubritate şi carburanţi nu mai pot fi majorate pe perioada stării de urgenţă; aceia care încalcă regulile izolării vor intra în carantină cu condiţia în care vor suporta obligatoriu toate cheltuielile; noi condiţii pentru şoferii de camioane cu un tonaj de peste 2,4 tone, piloţi şi personalul navigant. De asemenea, a anunţat că începând din 31 martie, autorităţile administraţiei publice locale vor monta în blocuri dispozitive cu soluţii dezinfectante şi vor efectua dezinfecţii pe casa scărilor, în lifturi şi în alte spaţii comune.
30. - Ordonanţa Militară nr. 5 a fost emisă de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela şi prevede prelungirea suspendării zborurilor spre şi dinspre Spania şi Italia pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 31 martie, respectiv începând cu data de 6 aprilie.
- România a depăşit în cursul serii pragul de 2.000 de cazuri confirmate de coronavirus, intrând în scenariul 4: peste 2.100 de cazuri dintre care 593 în Suceava, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat.
- Ordonanţa Militară nr. 6 a fost emisă de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, prin care s-a decis carantinarea municipiului Suceava şi a unei zone limitrofe formate din opt comune, dar şi stabilirea unei zone de protecţie asupra unor unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Suceava.
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO - Măsuri privind combaterea răspândirii infecţiei cu noul virus gripal COVID-19 (coronavirus)
APRILIE
3. - A intrat în vigoare ordonanţa de urgenţă care prevede amenzi mai mari pentru persoanele care nu respectă regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă.
4. - Ordonanţa Militară nr. 7 a fost semnată de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, prevăzând, printre altele, carantinarea oraşului Ţăndărei din judeţul Ialomiţa; suspendarea zborurilor către şi dinspre SUA şi o serie de ţări europene, pentru o perioadă de 14 zile, începând din data de 5 aprilie.
7. - 4.417 persoane au fost confirmate până la această dată; au fost prelucrate 43.578 de teste.
9. - Ordonanţa Militară nr. 8 a fost semnată de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela şi prevedea, printre altele, că: este permisă circulaţia în afara locuinţei a celor care efectuează pescuit comercial şi acvacultură şi a apicultorilor spre şi dinspre locaţia stupinei; unităţile fitofarmaceutice rămân deschise pe perioada stării de urgenţă; se interzice încetarea sau suspendarea activităţii serviciilor sociale de tipul centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile.
13. - Un laborator destinat testelor COVID-19 funcţionează începând cu această dată în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta". Astfel, pacienţii internaţi în spital vor beneficia de testare în cadrul unităţii, pentru detectarea infecţiei cu SARS-CoV-2, folosind metoda RT-PCR.
14. - Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României cu 30 de zile.
- Ministerul Afacerilor Interne vine în sprijinul Bisericii Ortodoxe şi ajută Patriarhia pentru ca Lumina să ajungă la credincioşi în noaptea de Paşte. "Astăzi am semnat alături de Preafericitul patriarh Daniel un acord de sprijin (...) prin distribuirea Sfintei Lumini", a spus ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, într-o declaraţie la sediul MAI. Vela a anunţat că prescura de Paşte poate fi luată la 17 şi 18 aprilie din locurile special amenajate în afara bisericilor şi că pe declaraţia obligatorie credincioşii vor trece numele lăcaşului de cult din zona de rezidenţă.
15. - Preşedintele Klaus Iohannis a avut o şedinţă cu prim-ministrul Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri în care a solicitat să se revină asupra acordului încheiat între Ministerul Afacerilor Interne şi Biserica Ortodoxă Română privind sărbătoarea Paştelui, şi să găsească o formulă care respectă principiul 'Staţi acasă', care se încadrează perfect în solicitările din decretul care prelungeşte starea de urgenţă şi care, evident, respectă toate ordonanţele militare.
- Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria, modificarea acordului încheiat între Biserica Ortodoxă Română şi MAI privind sărbătorile pascale.
- Grupul de Comunicare Strategică a transmis o serie de recomandări pentru populaţie în contextul apropiatelor sărbători pascale.
- Ordonanţa militară nr. 9 a fost emisă de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela. Potrivit acesteia, rămân deschise pieţele agroalimentare şi se va interzice în continuare exportul produselor agricole. Totodată, a fost prelungită suspendarea zborurilor din şi înspre România în cazul a zece ţări.
22. - Numărul celor decedaţi a ajuns la 524.
23. - Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel a fost demis din funcţia de preşedinte al Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19.
27. - Ordonanţa militară nr. 10 a fost emisă de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi publicată în Monitorul Oficial. Documentul reglementează circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani în afara locuinţei/gospodăriei, cărora li s-au acordat două intervale pe timpul zilei - între orele 7.00 - 11.00 şi 19.00 - 22.00 cu o declaraţie pe proprie răspundere completată. Totodată, a fost prelungită suspendarea zborurilor din şi înspre România în cazul a 13 ţări.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO - Imagine de la Institutul de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta', spital COVID-19
MAI
11. - Ordonanţa militară nr. 11 a fost emisă de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi a fost publicată în Monitorul Oficial. Documentul prevede prelungirea măsurii suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania şi din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, începând cu data de 12 mai până la data de 14 mai, inclusiv. De asemenea, se ridică măsura de carantinare în oraşul Ţăndărei, judeţul Ialomiţa.
- Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat în plenul Camerei Deputaţilor că în România au fost realizate 260.000 de testări pentru identificarea pacienţilor cu COVID-19. Din punct de vedere al numărului zilnic, respectiv săptămânal de cazuri, Nelu Tătaru a arătat că se constată o evoluţie ''în platou'' în ultimele patru săptămâni, ceea ce reprezintă un rezultat de succes al cumulului de măsuri întreprinse, susţinând că, cel puţin până la acest moment, s-a reuşit evitarea extinderii pandemiei la nivel comunitar la dimensiuni înregistrate în statele dezvoltate din UE - Italia, Spania, Franţa - cu aglomerarea excesivă a sistemului de sănătate şi pierderea a numeroase vieţi.
13. - Ordonanţa militară nr. 12 a fost emisă de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela şi publicată în Monitorul Oficial. Prin aceasta s-a ridicat, din seara de 13 mai, măsura de carantinare în municipiul Suceava şi în zona limitrofă, formată din următoarele opt comune: Adâncata, Salcia, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi şi Mitocu Dragomirnei.
- Numărul celor decedaţi a ajuns la 1.036, a informat Grupul de Comunicare Strategică, iar cel al persoanelor infectate, la 16.002; de asemenea, 2.855 de români din străinătate au fost confirmaţi ca infectaţi, numărul deceselor în diaspora fiind 102.
14. - Şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) s-a desfăşurat la sediul Ministerului de Interne, fiind prezidată de primul-ministru Ludovic Orban. Au participat mai mulţi membri ai Guvernului, precum şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.
15. - Peste 100 de persoane au protestat, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, faţă de măsurile adoptate de Guvern pentru a gestiona pandemia de COVID-19.
16. - Grupul de Comunicare Strategică a precizat că persoanele care nu poartă mască în spaţiile închise stabilite prin Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pot fi sancţionate cu amendă între 500 şi 2.500 de lei, iar scopul autorităţilor nu este de a sancţiona cetăţenii, ci de a limita răspândirea COVID-19.
18. - A fost adoptată de Guvern şi publicată în Monitorul Oficial, Hotărârea - în conformitate cu prevederile Legii 55/2020 - privind instituirea stării de alertă pe întreg teritoriul ţării, începând cu data de 18 mai, pe o durată de 30 de zile. Aceasta stabileşte, printre altele, obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice închise; interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de trei persoane, în interiorul localităţilor; deplasarea în afara localităţii doar pentru anumite motive, cu completarea unei declaraţii pe propria răspundere.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO - Imagine de la Institutul de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta', spital COVID-19
IUNIE
13. - Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis, într-o şedinţă online, că românii care vor sosi din 17 state europene (Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Confederaţia Elveţiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria) nu vor mai intra în carantină sau autoizolare, iar zborurile către şi dinspre respectivele ţări se vor relua, hotărârea fiind aplicată începând cu 15 iunie.
16. - Guvernul a decis prelungirea stării de alertă cu 30 de zile.
18. - Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat unităţile mobile ATI de la Romexpo împreună cu premierul Ludovic Orban, miniştrii de Interne şi al Sănătăţii, Marcel Vela, respectiv Nelu Tătaru, şi şeful DSU, Raed Arafat.
24. - Moţiunea simplă "Sănătatea românilor nu este firmă de pompe funebre" iniţiată de PSD împotriva ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor. Au fost înregistrate 164 voturi 'pentru', 85 'contra' şi 48 de abţineri.
25. - Au fost înregistrate 460 de cazuri de infectare, ajungându-se la 25.286 de îmbolnăviri. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Citeşte şi:
RETROSPECTIVĂ 2020/ Evoluţia Covid-19 în România (iulie-decembrie)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru
Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)
Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)
Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și
FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)
În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr
CITATUL ZILEI
'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 aprilie
Este a 107-a zi a anului 2025. Au mai rămas 258 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 28 m și apune la 20 h 03 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 08 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir
Anul 2025 a fost proclamat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În seria de evenimente care vor avea loc în această perioadă se află și pregătirea și sfințirea Sfântului și Marelui Mir, ce va avea loc în data de 17 aprilie, în S
PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului
Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.