DOCUMENTAR: 135 de ani de la moartea poetului şi fabulistului Grigore Alexandrescu (25 noiembrie)

Grigore Alexandrescu, poet şi fabulist, s-a născut la 22 februarie 1814, la Târgovişte, într-o familie modestă, fiind al patrulea copil al lui Mihai Alexandrescu, vameş şi vistiernic, şi al Mariei, dintr-o familie de mici boieri, potrivit "Dicţionarului Scriitorilor Români" (Editura Fundaţiei Culturale Române, 1995).
Rămâne orfan şi sărac, dar de mic e deştept şi cu o memorie extraordinară.
Urmează Colegiul "Sfântul Sava" din Bucureşti, uimindu-şi colegii prin cunoştinţele în literaturile clasice (greacă şi franceză). E găzduit, la Bucureşti, între alţii, de Tache Ghica (tatăl memorialistului Ion Ghica) şi de Ion Heliade-Rădulescu, care-l ajută să debuteze ca scriitor, în 1832, însă un conflict iremediabil va izbucni ulterior între cei doi, separându-i pentru totdeauna. Ion Heliade-Rădulescu îi va publica prima poezie, "Miezul nopţii', în "Curierul Românesc", urmată de elegia "Adio. La Târgovişte".
Fabula, elegia, epistola, satira şi meditaţia au fost printre speciile literare cultivate cu predilecţie de scriitor.
În anul 1834 intră în armată şi, după o scurtă trecere prin vama din Focşani, îşi înaintează demisia şi intră slujbaş la Secretariatul Statului.
În 1840 este arestat pentru trei luni, probabil sub învinuirea de complicitate cu participanţii la conjuraţia lui M. Filipescu. A fost membru al Asociaţiei literare a României, iar în timpul Revoluţiei de la 1848, redactor la "Poporul Suveran"; director al Eforiei spitalelor civile, director al Cultelor şi membru al Comisiei centrale de la Focşani, menţionează sursa citată.
Muzeul Scriitorilor Dâmboviţeni din Târgovişte a fost inaugurat la 30 decembrie 1968. Cea mai mare dintre sălile muzeului este dedicată scriitorilor paşoptişti: Vasile Cârlova, Grigore Alexandrescu, Ion Heliade Rădulescu, etc.
Foto: www. muzeetargoviste.ro
În 1860, se căsătoreşte cu Raluca Stamatin, dar după puţină vreme e lovit de o boală mintală neiertătoare, pricinuită, se pare, de o otrăvire. Obligat să se retragă din viaţa publică şi să abandoneze activitatea literară, reluată intermitent şi cu rezultate neconcludente, Alexandrescu va supravieţui încă 25 de ani.
A lăsat o operă de o întindere redusă, dar cu o deosebită rezonanţă în câmpul romantismului românesc: "Poezii" (1838 şi 1842), "Meditaţii, elegii, epistole, satire şi fabule" (1863), un "Memorial" al călătoriei întreprinse în 1842 la mănăstirile oltene şi imitaţii după Florian, Voltaire, Tasso ş.a.
Ca poet radiografiază stările de conştiinţă sub ipostaza lor instabilă şi contradictorie. Deficitar în zugrăvirea plastică a lumii fenomenale, el posedă, în schimb, aptitudinea dramatizării discursului poetic. Lucid, ironic, dispus să supună totul examenului critic, e deosebit de înzestrat pentru epistolă şi fabulă, notează "Dicţionarul Scriitorilor Români".
Tema predilectă e soarta poetului în societate, ilustrată cu propriu-i exemplu. Marele merit al poetului rezidă în intuirea unor raporturi sociale tipice bazate, de obicei, pe opoziţia între demagogul, filistinul, parvenitul, conducătorul abuziv, pe de o parte şi plebeul naiv, de bună credinţă, pe de alta. Modern prin simţul relativităţii valorilor şi inovator prin introducerea viziunii romantice asupra lumii, Alexandrescu este cel mai de seamă precursor muntean al lui Eminescu şi unul dintre cei mai interesanţi poeţi ai primei jumătăţi a secolului al XIX-lea.
Testamentul olograf al scriitorului Grigore Alecsandrescu. (Ultima poză din galeria foto)
Foto: www. muzeetargoviste.ro
Dintre volumele sale publicate în timpul vieţii amintim: "Poezii" (1832), "Fabule" (1832), "Meditaţii" (1835), "Poezii" (1838), "Fabule" (1838), "Poezii" (1839), "Memorial" (1842), "Poezii" (1842), "Suvenire şi impresii, epistole şi fabule" (1847), "Meditaţii, elegii, epistole, satire şi fabule" (1863).
Poezii şi fabule mai importante: "Adio. La Târgovişte", "Anul 1840", "Aşteptarea", "Boul şi viţelul", "Bursucul şi vulpea", "Câinele soldatului", "Câinele şi căţelul", "Candela", "Cântece de peste Olt", "Catârul cu clopoţei", "Cimitirul", "Corbii şi barza", "Dreptatea leului", "Eliza", "Epistolă către Voltaire", "Lupul moralist", "Mormintele. La Drăgăşani", "Şarlatanul şi bolnavul", "Unirea Principatelor", "Vulpoiul predicător", etc.
A murit la 25 noiembrie 1885, în Bucureşti. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Marina Bădulescu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.radioromaniacultural.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 mai
Este a 127-a zi a anului 2025. Au mai rămas 238 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 27 m. Luna răsare la 15 h 24 m și apune la 03 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Reuniunea juriului pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste (6-7 mai)
Reuniunea juriului responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste din 2025 are loc în zilele de 6 și 7 mai, la Oviedo, iar în a doua zi a evenimentului este anunțat câștigătorul distincției. Întâlnirile vor avea loc la Hotelul Barcelo Oviedo Cervantes. Premiul Prințesa de Asturia p
FRAGMENT DE ISTORIE: 425 de ani de la prima unire a celor trei țări române (mai 1600)
În mai 1600, în urma campaniei întreprinse în Moldova de Mihai Viteazul, acesta a devenit ''domn al Țării Românești și al Ardealului și al Moldovei'', realizând prima unire a celor trei țări române. Mihai Viteazul (1593-1601) a realizat prima încercare de unificare politică a teritoriului rom&acir
Expoziția internațională IMDEX Asia, Singapore (6-8 mai)
La 6-8 mai 2025, la Changi Exhibition Centre de la baza navală Changi din Singapore, se desfășoară unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate flotei maritime și navale la nivel internațional, potrivit https://www.imdexasia.com/. Expoziția internațională reprezintă cel mai important even
Cătălin Predoiu - desemnat premier interimar (fișă biografică)
Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat marți dimineața decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile până la formarea noului Guvern, a informat Administrația Prezidențială.
DOCUMENTAR: 35 de ani de la primul ''Pod de flori'' peste Prut (6 mai)
La 6 mai 1990 a avut loc primul 'Pod de flori' peste râul Prut, în cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu Republica Sovietică Socialistă (RSS) Moldovenească. A fost o manifestare desfășurată pe malurile Prutului, ca simbol al frăției, dorinței de apropiere și istoriei comune a României și Republicii Moldova. De pe ambele maluri au fos
CITATUL ZILEI
'Dacă privești arta drept creație, trebuie să-i atribui și o valorare etică. Arta ca ușoară jucărie ar fi tot atât de incomprehensibilă ca și viața socotită fără rost.' - Liviu Rebreanu (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 6 mai
Ortodoxe Sf. și Dreptul Iov, mult răbdătorul; Sf. Mc. Varvar Greco-catolice Sf. și dreptul Iov, mult-răbdătorul Romano-catolice Ss. Benedicta, fc.; Petru Nolasco, călug. Sfântul și Dreptul Iov este pomenit în calendarul creștin orto
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 mai
Este a 126-a zi a anului 2025. Au mai rămas 239 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 59 m și apune la 20 h 26 m. Luna răsare la 14 h 19 m și apune la 03 h 30 m. Maximul curentului de meteori Eta-Aquaride la 06 h. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)
Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.
5 mai - Ziua mondială a limbii portugheze (ONU)
Data de 5 mai a fost stabilită oficial în 2009 de către Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză (CPLP) - o organizație interguvernamentală aflată în parteneriat oficial cu UNESCO din anul 2000 și care reunește popoarele a căror limbă portugheză este unul dintre fundamentele identității lor specifice - pentru a celebra limba portugheză și culturile lusofone.
5 mai - Ziua internațională a moașelor
La 5 mai este marcată Ziua internațională a moașelor, cu scopul de a reliefa importanța acestora, atât în sistemul sanitar, cât și în cadrul comunităților. Această zi a fost lansată de Confederația Internațională a Moașelor (CIM), la sfârșitul anilor 1980 și a fost marcată pentru prima dată în 1991. În fiecare an, Ziua
CITATUL ZILEI
'Drumul cel mai sigur și mai bun este acela de a te bizui numai pe propriile-ți forțe și să tinzi la propria-ți prefecțiune.' - Michelangelo Buonarroti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 mai
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Irina; Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou Greco-catolice Sf. m. Irina Romano-catolice Ss. Angelo, călug. m.; Gottard, ep. Sfânta Mare Muceniță Irina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 5 mai. Sfâ
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 mai
Este a 125-a zi a anului 2025. Au mai rămas 240 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 01 m și apune la 20 h 25 m. Luna răsare la 13 h 12 m și apune la 03 h 09 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)