logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

A murit înaltul responsabil palestinian Saeb Erekat (fişă biografică)

Image

Proeminentul politician palestinian Saeb Erekat a decedat la 10 noiembrie 2020, în urma unor complicaţii, după ce în octombrie a contractat noul coronavirus, a anunţat un reprezentant al partidului Fatah, potrivit Reuters, AFP şi dpa.

Saeb Erekat s-a născut la Ierusalim, la 28 aprilie 1955, şi a crescut la Ierihon, potrivit apnews.com şi www.bbc.com. În 1972, s-a mutat în SUA, unde a absolvit cursurile universitare şi postuniversitare în relaţii internaţionale la Universitatea de Stat din San Francisco. A revenit apoi în Cisiordania, pentru a preda la Universitatea Al-Najah din Nablus, iar ulterior a primit o bursa doctorală în studii de pace şi de soluţionare a conflictelor la Universitatea Bradford (Marea Britanie).

După ce a absolvit, în 1983, a început să scrie articole pentru publicaţia palestiniană al-Quds, care milita pentru dialog între intelectualii palestinieni şi cei israelieni. De asemenea, spre finalul anilor 1980, a invitat studenţi israelieni la cursurile sale de la al-Najah, condamnând violenţa de ambele tabere, ceea ce a stârnit numeroase controverse la acel moment. În 1987, a fost condamnat pentru acte de instigare de către un tribunal militar israelian, după ce, în urma unor verificări la universitate, a fost găsit un buletin informativ în limba engleză, redactat de Saeb Erekat, în care acesta susţinea că ''palestinienii trebuie să înveţe cum să îndure, să respingă şi să reziste'' oricăror forme de ocupaţie. Erekat a insistat că milita pentru o rezistenţă paşnică şi nu pentru un conflict armat, primind, ulterior, o condamnare de opt luni cu suspendare şi o amendă de 6.250 dolari americani, notează apnews.com.

Prima revoltă palestiniană împotriva ocupaţiei israeliene a Cisiordaniei şi Fâşiei Gaza (cunoscută ca prima intifada) a izbucnit mai târziu în acelaşi an, sub forma unor proteste de masă, greve generale şi confruntări cu trupele israeliene. Această revoltă şi presiunea exercitată de SUA asupra Israelului au culminat în Conferinţa de la Madrid (1991), considerată momentul de debut al procesului de pace din Orientul Mijlociu.

Erekat şi-a început cariera de negociator în procesul de pace în 1991, când fostul lider palestinian Yasser Arafat l-a solicitat ca vicepreşedinte al delegaţiei palestiniene la Conferinţa de la Madrid, reuniune fără precedent între Israel şi vecinii săi arabi, notează bbc.com. Erekat era un reprezentant proeminent al palestinienilor care trăiau în teritoriile ocupate, fiind un invitat frecvent al televiziunilor şi programelor de ştiri internaţionale pe parcursul anilor 1990, în care condamna ferm actele de violenţă de ambele părţi, avertizând, totodată, asupra riscului de eşuare a procesului de pace, din cauza refuzului Israelului de a se retrage din zonă, potrivit apnews.com.

Ulterior contribuţiei pe care şi-a adus-o la semnarea Acordurilor de la Oslo, din 1993 şi 1995, Erekat a devenit negociator-şef palestinian, lucrând îndeaproape alături de Yasser Arafat. A participat, alături de acesta, la summit-ul de la Camp David (2000), unde preşedintele american Bill Clinton a adus ambele părţi la aceeaşi masă, în încercarea de a ajunge la un acord final. Negocierile nu au fost concludente, drept pentru care, câteva luni mai târziu, a început o a doua revoltă (intifada), mai violentă decât prima. Saeb Erekat a reprezentat poporul palestinian la negocierile de la Taba (2001). Atunci, Erekat, care devenise oficial palestinian de rang înalt, era considerat un posibil succesor al lui Yasser Arafat, care a murit în 2004, într-un spital din Franţa.

Saeb Erekat şi-a continuat activitatea alături de succesorul lui Arafat, Mahmoud Abbas, ca negociator în eforturile de menţinere a păcii de la finalul anilor 2000, participând, alături de acesta, la Conferinţa de la Annapolis (2007).

Israelul şi Palestina nu au mai purtat negocieri substanţiale de la preluarea mandatului de premier israelian de către Benjamin Netanyahu, în 2009. Erekat a rămas un ferm susţinător al "soluţiei cu două state" pentru conflictul cu statul evreu, precum şi un critic dur al politicii acestuia de colonizare, despre care a insistat că poate distruge perspectivele unui stat palestinian viabil.

Pe lângă rolul de negociator, Erekat a îndeplinit şi funcţiile de ministru pentru administraţia locală în guvernul Autorităţii Palestiniene şi a reprezentat oraşul Ierihon în Consiliul Legislativ Palestinian. În 2009, a fost ales în Comitetul Executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) şi în Comitetul Central al Partidului Fatah, potrivit www.bbc.com.

În 2011, Saeb Erekat a demisionat din funcţia de negociator-şef, dar a rămas oficial palestinian de rang înalt şi un apropiat al preşedintelui Mahmoud Abbas, acesta numindu-l, ulterior, secretar-general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

În ultimii ani, Erekat s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate, după ce, în 2012, a suferit un infarct. De asemenea, suferea de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), iar în 2017 a fost supus unui transplant de plămân, care i-a suprimat sistemul imunitar. La 8 octombrie 2020, a confirmat că a fost infectat cu noul coronavirus, iar la 18 octombrie 2020, a fost transportat de la locuinţa sa din Cisiordania la centrul medical Hadassah din Ierusalim, unde a fost conectat la ventilaţie artificială şi ulterior în comă indusă, după înrăutăţirea stării sale. Medicii au indicat atunci că tratarea lui Erekat reprezintă "o provocare enormă", fiind un pacient cu un sistem imunitar slăbit, care în afară de virus a dezvoltat şi o infecţie bacteriană.AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea, editor: Liviu-Ioan Tatu, editor online: Anda Badea)

 

Citește și:

 

Decesul lui Saeb Erekat: Preşedintele palestinian anunţă trei zile de doliu

Afisari: 26

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 13-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii

Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a

Documentare 13-05-2025 10:00

Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)

În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B

Documentare 13-05-2025 09:00

Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)

Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul

Documentare 13-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge

Documentare 13-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)