logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

A murit înaltul responsabil palestinian Saeb Erekat (fişă biografică)

Image

Proeminentul politician palestinian Saeb Erekat a decedat la 10 noiembrie 2020, în urma unor complicaţii, după ce în octombrie a contractat noul coronavirus, a anunţat un reprezentant al partidului Fatah, potrivit Reuters, AFP şi dpa.

Saeb Erekat s-a născut la Ierusalim, la 28 aprilie 1955, şi a crescut la Ierihon, potrivit apnews.com şi www.bbc.com. În 1972, s-a mutat în SUA, unde a absolvit cursurile universitare şi postuniversitare în relaţii internaţionale la Universitatea de Stat din San Francisco. A revenit apoi în Cisiordania, pentru a preda la Universitatea Al-Najah din Nablus, iar ulterior a primit o bursa doctorală în studii de pace şi de soluţionare a conflictelor la Universitatea Bradford (Marea Britanie).

După ce a absolvit, în 1983, a început să scrie articole pentru publicaţia palestiniană al-Quds, care milita pentru dialog între intelectualii palestinieni şi cei israelieni. De asemenea, spre finalul anilor 1980, a invitat studenţi israelieni la cursurile sale de la al-Najah, condamnând violenţa de ambele tabere, ceea ce a stârnit numeroase controverse la acel moment. În 1987, a fost condamnat pentru acte de instigare de către un tribunal militar israelian, după ce, în urma unor verificări la universitate, a fost găsit un buletin informativ în limba engleză, redactat de Saeb Erekat, în care acesta susţinea că ''palestinienii trebuie să înveţe cum să îndure, să respingă şi să reziste'' oricăror forme de ocupaţie. Erekat a insistat că milita pentru o rezistenţă paşnică şi nu pentru un conflict armat, primind, ulterior, o condamnare de opt luni cu suspendare şi o amendă de 6.250 dolari americani, notează apnews.com.

Prima revoltă palestiniană împotriva ocupaţiei israeliene a Cisiordaniei şi Fâşiei Gaza (cunoscută ca prima intifada) a izbucnit mai târziu în acelaşi an, sub forma unor proteste de masă, greve generale şi confruntări cu trupele israeliene. Această revoltă şi presiunea exercitată de SUA asupra Israelului au culminat în Conferinţa de la Madrid (1991), considerată momentul de debut al procesului de pace din Orientul Mijlociu.

Erekat şi-a început cariera de negociator în procesul de pace în 1991, când fostul lider palestinian Yasser Arafat l-a solicitat ca vicepreşedinte al delegaţiei palestiniene la Conferinţa de la Madrid, reuniune fără precedent între Israel şi vecinii săi arabi, notează bbc.com. Erekat era un reprezentant proeminent al palestinienilor care trăiau în teritoriile ocupate, fiind un invitat frecvent al televiziunilor şi programelor de ştiri internaţionale pe parcursul anilor 1990, în care condamna ferm actele de violenţă de ambele părţi, avertizând, totodată, asupra riscului de eşuare a procesului de pace, din cauza refuzului Israelului de a se retrage din zonă, potrivit apnews.com.

Ulterior contribuţiei pe care şi-a adus-o la semnarea Acordurilor de la Oslo, din 1993 şi 1995, Erekat a devenit negociator-şef palestinian, lucrând îndeaproape alături de Yasser Arafat. A participat, alături de acesta, la summit-ul de la Camp David (2000), unde preşedintele american Bill Clinton a adus ambele părţi la aceeaşi masă, în încercarea de a ajunge la un acord final. Negocierile nu au fost concludente, drept pentru care, câteva luni mai târziu, a început o a doua revoltă (intifada), mai violentă decât prima. Saeb Erekat a reprezentat poporul palestinian la negocierile de la Taba (2001). Atunci, Erekat, care devenise oficial palestinian de rang înalt, era considerat un posibil succesor al lui Yasser Arafat, care a murit în 2004, într-un spital din Franţa.

Saeb Erekat şi-a continuat activitatea alături de succesorul lui Arafat, Mahmoud Abbas, ca negociator în eforturile de menţinere a păcii de la finalul anilor 2000, participând, alături de acesta, la Conferinţa de la Annapolis (2007).

Israelul şi Palestina nu au mai purtat negocieri substanţiale de la preluarea mandatului de premier israelian de către Benjamin Netanyahu, în 2009. Erekat a rămas un ferm susţinător al "soluţiei cu două state" pentru conflictul cu statul evreu, precum şi un critic dur al politicii acestuia de colonizare, despre care a insistat că poate distruge perspectivele unui stat palestinian viabil.

Pe lângă rolul de negociator, Erekat a îndeplinit şi funcţiile de ministru pentru administraţia locală în guvernul Autorităţii Palestiniene şi a reprezentat oraşul Ierihon în Consiliul Legislativ Palestinian. În 2009, a fost ales în Comitetul Executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) şi în Comitetul Central al Partidului Fatah, potrivit www.bbc.com.

În 2011, Saeb Erekat a demisionat din funcţia de negociator-şef, dar a rămas oficial palestinian de rang înalt şi un apropiat al preşedintelui Mahmoud Abbas, acesta numindu-l, ulterior, secretar-general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

În ultimii ani, Erekat s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate, după ce, în 2012, a suferit un infarct. De asemenea, suferea de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), iar în 2017 a fost supus unui transplant de plămân, care i-a suprimat sistemul imunitar. La 8 octombrie 2020, a confirmat că a fost infectat cu noul coronavirus, iar la 18 octombrie 2020, a fost transportat de la locuinţa sa din Cisiordania la centrul medical Hadassah din Ierusalim, unde a fost conectat la ventilaţie artificială şi ulterior în comă indusă, după înrăutăţirea stării sale. Medicii au indicat atunci că tratarea lui Erekat reprezintă "o provocare enormă", fiind un pacient cu un sistem imunitar slăbit, care în afară de virus a dezvoltat şi o infecţie bacteriană.AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea, editor: Liviu-Ioan Tatu, editor online: Anda Badea)

 

Citește și:

 

Decesul lui Saeb Erekat: Preşedintele palestinian anunţă trei zile de doliu

Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 04-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: Actorul Robert Downey Jr. împlinește 60 de ani (4 aprilie)

Actorul Robert Downey Jr. s-a născut la 4 aprilie 1965, în Manhattan, New York. Este fiul scriitorului și regizorului Robert Downey Sr. și al actriței Elsie Downey. A studiat la Stagedoor Manor Performing Arts Training Center din New York. După divorțul părinților, în 1978, s-a mutat cu tatăl său în California. În 1982, a renunțat la Liceul Santa Moni

Documentare 04-04-2025 10:45

4 aprilie - Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal (ONU)

La 4 aprilie 2025 este marcată Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal. Această zi a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite la 8 decembrie 2005, ca urmare a adoptării textului Rezoluției 60/97, conform www.un.org. În acest an, ziua internațională

Documentare 04-04-2025 10:30

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* În ziua de 4 aprilie, Academia Română marchează 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive desfășurată începând cu ora 10.00. Evenimentul este urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române, academic

Documentare 04-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 50 de ani de la fondarea companiei Microsoft de către Bill Gates și Paul Allen (4 aprilie 1975)

În 1975, Bill Gates și Paul Allen au pus bazele Microsoft - uneori Micro-Soft, pentru microprocesoare și software - pentru a dezvolta sisteme software pentru computerul personal Altair 8800, amintește site-ul de știri al companiei în secțiunea ''Microsoft is born''. Allen și-a părăsit slujba de programator din Boston, iar Gates a re

Documentare 04-04-2025 09:30

Lansarea albumului 'Who Believes In Angels?', semnat de Elton John și Brandi Carlile

Cântărețul britanic Elton John și cântăreața americană Brandi Carlile lansează vineri, 4 aprilie 2025, albumul de studio, care se intitulează 'Who Believes In Angels?', produs de casa de discuri Interscope Records, precizează www.eltonjohn.com. Acest material discografic conține 10 piese. Cei doi ar

Documentare 04-04-2025 09:15

4 aprilie - Ziua Academiei Române

Ziua Academiei Române este marcată în fiecare an la 4 aprilie, dată la care, în anul 2000, a fost instituită celebrarea acestei zile de prezidiul instituției, cu prilejul ''Zilei Porților Deschise''. Înființată la 1/13 aprilie 1866, ca ''Societate Literară Română'', instituția și-a început act

Documentare 04-04-2025 08:30

Festivalul Quais du Polar din Lyon, dedicat literaturii polițiste (4-6 aprilie)

Între zilele de 4 și 6 aprilie 2025, are loc în Lyon, Franța, cea de-a 21-a ediție a Festivalului Quais du polar, dedicat literaturii polițiste, arată https://quaisdupolar.com/. Locurile de desfășurare sunt Hotel de Ville, clădire istorică în care funcționează și primăria orașului, Palai

Documentare 04-04-2025 08:15

Cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Național iTEC (4-6 aprilie)

În intervalul 4-6 aprilie 2025, se desfășoară, la Timișoara, Concursul Național iTEC, ajuns la ediția a XVIII-a, conform itec.ro. Evenimentul este organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara (UPT), în parteneriat cu Facultatea de Auto

Documentare 04-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025

Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase

Documentare 04-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cuvântul 'sociopat' este unul misterios. Originile lui își au bazele într-o știință seculară, dar, de atunci, a fost greșit atribuit, pentru a se referi la tot felul de păcate. Nu există - nu mai există - o singură definiție a termenului. Cuvântul, cam ca oamenii pe care îi reprezintă, a devenit un fel de paradox. Un substantiv

Documentare 04-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima (Denia Acatistului Bunei Vestiri) Greco-catolice Sf. cuv. Teodul și Agatopod; Sf. cuv. Gheorghe din Maleon și Iosif Imnograful. Acatistul Maicii Domnului Romano-catolice Sf. Isidor, ep. înv.

Documentare 04-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 aprilie

Este a 94-a zi a anului 2025. Au mai rămas 271 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 51 m și apune la 19 h 47 m. Luna răsare la 10 h 39 m și apune la 02 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 03-04-2025 12:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria

Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org

Documentare 03-04-2025 11:30

Congresul ordinar al UEFA, la Belgrad (3 aprilie)

La 3 aprilie 2025 se desfășoară, la Belgrad, în Sava Congress Centar, cel de-al 49-lea Congres ordinar al UEFA, conform https://www.uefa.com/. Congresul UEFA este organismul suprem de control al UEFA și reunește președinții și secretarii generali care reprezintă fiecare dintre cele 55 de asociații membr

Documentare 03-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar

Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar este autorul unor exegeze despre clasici și contemporani. S-a născut la 3 aprilie 1945, în localitatea Lera-Chiojdu, județul Buzău. Licențiat al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București (1969), a lucrat ca reporter și redactor de carte la mai multe reviste, z