Atacuri armate şi atentate teroriste comise în Europa (cronologie 2019-2020)

Doi bărbaţi şi o femeie au murit în atacurile asupra centrului Vienei, comise la 2 noiembrie 2020, şi pentru care ministrul austriac de interne a dat vina pe un simpatizant al Statului Islamic, singurul atacator cunoscut care a fost împuşcat de poliţişti, a declarat, la 3 noiembrie 2020, şeful poliţiei din capitala austriacă într-o conferinţă de presă, citat de Reuters.
O serie de atacuri în centrul Vienei, în care bărbaţi înarmaţi au ucis două persoane şi au rănit mai multe altele, au fost comise de cel puţin un "terorist islamist", a declarat ministrul austriac de interne, Karl Nehammer. Bărbaţii înarmaţi au atacat, în seara zilei de 2 noiembrie, şase locuri din centrul Vienei, începând din faţa sinagogii principale. Martori au descris bărbaţii care trăgeau în mulţimile din baruri cu puşti automate, întrucât mulţi oameni profitau de ultima seară înainte de introducerea unei carantine la nivel naţional din cauza COVID-19. Oficialii au confirmat că doi civili au fost ucişi şi alţi cel puţin 14 răniţi. De asemenea, poliţia a împuşcat şi ucis un atacator.
***
Cele mai grave atacuri armate şi atentate teroriste, comise în Europa, în perioada 2019-2020:
29 octombrie 2020 - Trei persoane au fost ucise şi mai multe rănite de un atacator înarmat cu un cuţit la o biserică din Nisa (oraş din sudul Franţei), într-un incident descris de primarul oraşului de la Marea Mediterană, Christian Estrosi, drept terorism. Estrosi a confirmat existenţa a trei victime şi a declarat că suspectul tot repeta sintagma ''Allah akbar''. Edilul a scris pe Twitter că atacul cu cuţitul a avut loc în interiorul sau în apropierea bisericii Notre-Dame de pe bulevardul Jean Medecin, principala arteră comercială din oraş, şi că poliţia l-a reţinut pe atacator.
17 octombrie 2020 - Mai multe persoane, între care un minor, au fost reţinute, după decapitarea unui profesor de istorie lângă un colegiu din Conflans-Sainte-Honorine, în suburbiile vestice ale Parisului. Suspectul urmărit a fost oprit de poliţişti ai unei echipe BAC din cadrul brigăzii anticriminalitate pe teritoriul comunei limitrofe d'Eragny, în Val d'Oise. Refuzând să se supună ordinelor, el a fost împuşcat mortal de poliţişti. Agresorul din Conflans era un tânăr de 18 ani născut la Moscova. Atacul a survenit în timp ce procesul în cazul atentatelor împotriva Charles Hebdo şi a supermarketului Hyper Cacher în ianuarie 2015 continua într-o instanţă specială din Paris. O sursă poliţienească a indicat că profesorul arătase în clasă una sau mai multe caricaturi ale profetului Mahomed. Asasinarea sa a avut loc la trei săptămâni după un atac cu satâr în Arondismentul XI din Paris, unde se afla redacţia revistei satirice în timpul măcelului din ianuarie 2015.
25 septembrie 2020 - Un atac cu armă albă a avut loc la Paris, în apropiere de fostul sediu al revistei de satiră Charlie Hebdo, care a fost ţinta unui atentat în ianuarie 2015. Agresorul din strada Nicolas-Appert, un cetăţean pakistanez, arestat de forţele de ordine, voia "să se revolte" împotriva republicării de către Charlie Hebdo a caricaturilor cu Mahomed cu ocazia procesului, dar nu şi-a declarat apartenenţa la niciun grup, a declarat ulterior procurorul naţional antiterorist Jean-Francois Ricard.
20 februarie 2020 - Nouă persoane au fost ucise în Hanau, lângă Frankfurt, centrul Germaniei, în două atacuri al căror presupus autor a fost găsit ulterior mort în locuinţa sa, potrivit poliţiei germane. Aceste două atacuri au vizat baruri cu narghilea, rănind grav mai multe persoane, potrivit mass-media locale.
2 februarie 2020 - Poliţia britanică a împuşcat un bărbat în Streatham, în sudul Londrei, în ceea ce a calificat drept un incident de natură teroristă în care "mai mulţi oameni au fost înjunghiaţi", a anunţat Poliţia Metropolitană. Bărbatul a murit. Mai mulţi martori au scris pe social media că au auzit trei împuşcături şi că mai multe persoane primeau îngrijiri medicale. Un martor a declarat că bărbatul avea asupra sa o macetă.
2019:
10 decembrie 2019 - Patru persoane au murit şi două au fost rănite grav în timpul unui incident armat, la Spitalul Universitar din oraşul Ostrava, capitala regiunii Moravia-Silezia din Cehia.
9 octombrie 2019 - Două persoane au fost ucise şi alte două au fost grav rănite într-un atac armat la Halle, unul dintre presupuşii autori fiind arestat. Atacul a vizat în principal o sinagogă, în care autorii au încercat să pătrundă şi unde au plasat explozibili.
27 iunie 2019 - Două persoane, printre care un imam, au fost rănite cu focuri de armă, în faţa moscheii din Brest, în vestul Franţei, agresorul fiind găsit mort la scurt timp, cu un glonţ în cap. Dosarul a fost preluat de secţia antiteroristă a Parchetului din Paris, aflat în legătură cu parchetul din Brest.
18 martie 2019 - Trei persoane au fost ucise şi mai multe au fost rănite, într-un incident armat care a avut loc într-un tramvai în centrul oraşului olandez Utrecht. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, Suzana Cristache Drăgan, Cristian Anghelache, editor: Ionela Gavril, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a
La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională
17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale
Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy
17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)
În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători
17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului
Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează
CITATUL ZILEI
'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai
Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai
Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Săptămâna europeană 12-16 mai 2025
Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.
Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025
Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa
PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda
Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război
DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)
Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la asaltul și cucerirea clădirii Reichstag (30 aprilie - 1 mai 1945)
În cel de-Al Doilea Război Mondial, asediul trupelor sovietice asupra Berlinului a început la 20 aprilie 1945, data care a reprezentat începutul distrugerii fizice a capitalei germane, potrivit https://battleofberlin.com. Însă, Berlinul fusese atacat, anterior, încă din 1940
16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a
Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)
Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform