#alegeriSUA: Candidatul democrat la preşedinţia SUA, Joe Biden (fişă biografică)

Joseph Robinette Biden s-a născut la 20 noiembrie 1942, în Scranton, statul Pennsylvania, fiind primul din cei patru copii ai familiei. În 1953, familia Biden s-a stabilit la Claymont, statul Delaware, loc pe care viitorul senator şi vicepreşedinte american avea să-l numească "acasă", notează site-urile https://joebiden.com şi www.bidenschool.udel.edu.
Urmează Şcoala Saint Helena din Wilmington, Delaware, apoi studiile liceale la şcoala catolică Archmere Academy din Claymont, Delaware, potrivit biografiei publicate pe site-ul https://bioguideretro.congress.gov. Se înscrie apoi la Universitatea din Delaware, pe care o absolvă în 1965, cu licenţa atât în istorie cât şi în ştiinţe politice. Trei ani mai târziu, în 1968, obţine licenţa în drept la Universitatea Syracuse.
În 1969 intră în baroul din Delaware şi începe să practice avocatura la Wilmington. În perioada 1970-1972, a lucrat la Consiliul regional din New Castle, fiind ales pentru prima dată senator democrat de Delaware în 1972, la doar 29 de ani, reales în 1978, 1984, 1990, 1996, 2002 şi 2008. Practic, mandatul său a cuprins perioada 3 ianuarie 1973 - 15 ianuarie 2009, când a demisionat pentru a deveni vicepreşedinte.
Foto: (c) MICHAEL REYNOLDS/EPA
Încă de la începutul anilor '70, Joe Biden a militat pentru finanţarea publică a campaniilor electorale, în deceniile următoare continuând să ia măsuri în vederea consolidării instituţiilor democrate, pornind de la protejarea dreptului la vot. De asemenea, a condus o delegaţie de senatori americani la Moscova, pentru a prezenta oficialilor de la Kremlin condiţiile solicitate de SUA pentru ratificarea Tratatului pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice - SALT II. Acesta a reprezentat începutul unei activităţi îndelungate de coordonare a acţiunilor de control asupra armelor nucleare şi de negocieri în domeniul securităţii strategice pentru siguranţa cetăţenilor americani şi pentru stabilirea unor norme internaţionale. A preluat conducerea Asociaţiei Naţionale a Armelor de Foc (NRA) pentru o perioadă de 2 ani (1993-1994).
Un alt domeniu de interes pentru Joe Biden a fost cel de mediu, senatorul implicându-se activ în eforturile de protecţie globală a climei. De asemenea, în calitate de preşedinte sau de membru de rang înalt al Comisiei Juridice a Senatului, pe o perioadă de 16 ani, Joe Biden este cunoscut pentru iniţierea şi susţinerea demersurilor legislative în vederea prevenirii violenţei împotriva femeilor. Totodată, ca preşedinte sau membru de rang înalt al Comisiei de Relaţii Externe, pe o perioadă de 12 ani, senatorul Biden a jucat un rol important în conturarea politicii externe a SUA. A fost în fruntea demersurilor legislative ce privesc sfârşitul Apartheid-ului, terorismul, utilizarea armelor de distrugere în masă, precum şi situaţia din Europa după Războiul Rece, din Orientul Mijlociu şi din Asia de Sud-Vest.
Foto: (c) DEMOCRATIC NATIONAL CONVENTION HANDOUT EPA
Într-un discurs susţinut la Springfield, Illinois, în august 2008, candidatul democrat în cursa pentru Casa Albă, Barack Obama, l-a desemnat pe senatorul de Delaware, Joseph Biden, drept candidat la postul de vicepreşedinte. La 20 ianuarie 2009, a depus jurământul în calitate de vicepreşedinte al Statelor Unite ale Americii.
Ca vicepreşedinte, cel de-al 47-lea din istoria SUA, a vizitat peste 50 de ţări, a lucrat alături de Congres pentru a creşte nivelul de trai al clasei de mijloc, pentru a reduce violenţa armată, precum şi pe cea împotriva femeilor şi pentru a combate cancerul.
Foto: (c) TRACIE VAN AUKEN/EPA
Preşedintele Obama a apelat la Joe Biden pentru aprobarea şi implementarea celui mai mare plan de redresare financiară din istoria SUA, denumit "Recovery Act", care prevede măsuri de prevenire a unei crize financiare similare cu cea din anii '30 (cunoscută sub denumirea de "Great Depression"), crearea şi salvarea a milioane de locuri de muncă. De asemenea, preşedintele Obama şi Joe Biden au asigurat adoptarea Legii asigurărilor de sănătate accesibile, care avea să reducă semnificativ numărul persoanelor neasigurate.
Vicepreşedintele Joe Biden a jucat un rol important în încheierea responsabilă a războiului din Irak, efectuând, până în decembrie 2011, nu mai puţin de opt vizite în zonă, pentru a marca finalizarea formală a acestuia.
În octombrie 2011, Joe Biden declara că va candida la un nou mandat de vicepreşedinte.
Foto: (c) TRACIE VAN AUKEN/EPA
La sfârşitul anului 2012, preşedintele Barack Obama l-a mandatat pe vicepreşedintele american Joe Biden să iniţieze propuneri referitoare la legislaţia privind controlul armelor de foc, în contextul în care liderul de la Casa Albă a promis să acţioneze rapid în ceea ce priveşte stabilirea unor noi reguli în domeniu. Măsura a survenit ca urmare a masacrului de la 14 decembrie, când, într-o şcoală din Connecticut, au fost ucise 26 de persoane, între care 20 de copii, cu vârste de 6 şi 7 ani, cu o armă de foc.
În urma câştigării unui nou mandat prezidenţial de către Barack Obama, la 17 decembrie 2012, victoria celor doi a fost proclamată la 6 ianuarie 2013, în cadrul unei sesiuni comune a Congresului, iar Joe Biden a depus jurământul la 20 ianuarie 2013, cu câteva ore înainte ca preşedintele Barack Obama să depună şi el jurământul pentru al doilea mandat la Casa Albă.
După decesul fiului său cel mare, Beau, de cancer, în 2015, Joe Biden se implică într-un demers naţional de combatere a acestei maladii, cu scopul de a înregistra un progres semnificativ în prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul acestei boli. De altfel, în ultimul an de mandat, a coordonat "Cancer Moonshot", un program internaţional de stopare a cancerului.
Foto: (c) ETIENNE LAURENT/EPA
În ianuarie 2017, preşedintele Barack Obama l-a luat prin surprindere pe vicepreşedintele său, Joe Biden, acordându-i cea mai înaltă distincţie civilă a ţării, Medalia prezidenţială a libertăţii, într-o ceremonie desfăşurată la Casa Albă. Mai mult, medalia i-a fost acordată "cu distincţie", onoare suplimentară de care au mai beneficiat doar trei personalităţi, Papa Ioan Paul al II-lea, preşedintele Ronald Reagan şi generalul Colin Powell.
La 5 iunie 2020, fostul vicepreşedinte Joe Biden a revendicat victoria în cursa Partidului Democrat pentru desemnarea candidatului care va participa la alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, în care îl va înfrunta pe preşedintele Donald Trump, potrivit DPA şi Reuters. Un candidat are nevoie de 1.991 delegaţi pentru a-şi asigura nominalizarea. Biden a atins acest prag după ce au venit rezultatele de la alegerile primare din şapte state şi districtul Columbia, care s-au desfăşurat în cursul săptămânii.
În ceea ce priveşte viaţa personală, Joe Biden a fost căsătorit cu Neilia Hunter, împreună cu care a avut 3 copii: Joseph R. 'Beau' Biden, Robert Hunter şi Naomi Christina. La doar câteva săptămâni după ce a fost ales senator democrat de Delaware, în 1972, soţia Neilia şi fiica Naomi, în vârstă de doar 1 an, îşi pierd viaţa în urma unui accident de maşină, iar cei doi băieţi sunt grav răniţi. În 1977, se căsătoreşte cu Jill Jacobs, cu care are o fiică, pe Ashley Blazer. În 2015, Beau, fiul său cel mare, pierde lupta cu cancerul.
Foto: (c) DNCC/EPA
După ce a părăsit Casa Albă, în ianuarie 2017, Joe Biden a revenit, alături de familie, la Delaware, iar în lunile care au urmat a pus bazele unor organizaţii non-profit, centre şi institute care le poartă numele (Biden Foundation, Biden Cancer Initiative, the Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement, the Biden Institute - University of Delaware). În noiembrie 2017, a lansat cartea "Promise Me, Dad: A Year of Hope, Hardship, and Purpose", o poveste personală din perspectiva unui tată, bunic, soţ şi prieten care se confruntă cu pierderi personale devastatoare, dar care încearcă să-şi găsească echilibrul în îndatoririle faţă de familie şi faţă de ţară, notează www.bidenschool.udel.edu. AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea, editori online: Andreea Preda, Andreea Lăzăroiu)
Citește și:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)
Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare
2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului
Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a
2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)
La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware
2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii
În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.
Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)
Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr
CITATUL ZILEI
''Libertatea unui individ este mai întâi rezultatul dialogului cu propriile lui limite interioare, capacitatea lui de a trăi în destin sau într-o maladie de destin. Gradul de libertate al unei comunități depinde de capitalul de destin sau de maladii de destin acumulat în istoria ei prin raport cu viața celor care vin și trec.'' -
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie (Denia Canonului Mare) Greco-catolice Sf. cuv. Tit, făcătorul de minuni. Canonul cel Mare al Sf. Andrei din Creta Romano-catolice Sf. Francisc de Paola, pustnic Sf&acir
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 aprilie
Este a 92-a zi a anului 2025. Mai sunt 273 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 55 m și apune la 19 h 44 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 00 h 10 m. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Wangari Maathai, prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace
Wangari Maathai a fondat organizația de mediu Green Belt Movement (Mișcarea Centura Verde) în 1977 și a fost laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2004. A scris patru cărți: ''The Green Belt Movement'', ''Unbowed: A Memoir'', ''The Challenge for Africa'' și ''Replenishing the Earth''. ''N
FRAGMENT DE ISTORIE: 55 de ani de la semnarea de către președintele SUA a Legii Sănătății Publice privind Fumatul (1 aprilie)
La începutul anilor 1960, o comisie înființată de secretarul american al sănătății Luther L. Terry pentru studierea efectelor țigaretelor asupra sănătății a stabilit o legătură între fumat și boli. Drept răspuns, Congresul a aprobat Legea federală privind publicitatea și etichetarea țigaretelor (FCLAA) din 1965, cerând tuturor producătorilor de țigare
Târgul de ceasuri Watches and Wonders de la Geneva (1-7 aprilie)
În intervalul 1-7 aprilie 2025, are loc Salonul de orologerie Watches and Wonders de la Geneva, Elveția, unul dintre cele mai importante evenimente anuale dedicate pasionaților de ceasuri din întreaga lume. Locul de desfășurare este centrul de conferințe Palexpo, aflat în apropierea aeroportului Geneva Internațional. Timp de o
1 aprilie - Ziua internațională a păcălelilor
Ziua internațională a păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools' Day), este marcată în fiecare an la 1 aprilie, când fiecare încearcă să facă o farsă unui apropiat, fie el coleg, prieten, vecin sau membru al familiei, potrivit www.euronews.com. Vechi
Barometrul statistic al lunii martie 2025
Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă, potrivit unei analize publicate de Alpha Bank România. Germania, Franța și Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul țărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, conform
CITATUL ZILEI
''Mi-a luat o viață să descopăr care este generatorul ideii mele. Acesta este: favorizăm vizibilul, înnăscutul, personalul, povestitul și tangibilul; abstractul, îl disprețuim. Tot ce este bun (estetica, etica) și greșit (Păcălit de hazard) la noi pare să decurgă de aici.'' - Nassim Nicholas Taleb (''Păcălit de hazard: Rolul ascuns al noro
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 1 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Cuv. Macarie Mărturisitorul; Sf. Mc. Gherontie; Sf. Cuv Varsanufie de la Optina Greco-catolice Sf. cuv. Maria Egipteanca Romano-catolice Sf. Hugo, ep. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este pomenită