TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Fântâna Blanduziei'' (1884)

Piesa în trei acte "Fântâna Blanduziei", scrisă de Vasile Alecsandri în 1883, a fost publicată un an mai târziu, în "Convorbiri literare", fiind inclusă, în acelaşi an, în volumul al X-lea al ediţiei "Opere complete" apărută la Socec. Premiera piesei a avut loc în 22 martie 1884, la Teatrul Naţional, având în distribuţie nume mari ale scenei româneşti, precum Constantin Nottara şi Aristizza Romanescu.
" 'Fântâna Blanduziei', piesă de inspiraţie antică, pune în lumină calităţile principale ale scrisului lui Alecsandri din totdeauna: discreţia confesiunii, măsura şi echilibrul construcţiei, stăpânirea fără ostentaţie a limbii şi versului, melancolia amintirii şi capacitatea de a schiţa poetice decoraţiuni stilizate", scrie "Dicţionarul scriitorilor români", apărut la Editura Fundaţia Culturală Română în 1995.
Vasile Alecsandri a dedicat această piesă în versuri fratelui său, Iancu: "Iubitului meu frate, locotenent-colonel Iancu Alecsandri, fost agent diplomatic al Romaniei la Paris, dedic această piesă", scrie site-ul www.vasilealecsandri.eu.
Acţiunea se petrece în timpul împărăţiei lui August, 10 ani înainte de Hristos, în vecinătatea oraşului Tibur din Latium, nu departe de Roma, unde se afla Fântâna Blanduziei, renumită pentru puterile ei miraculoase. Se spunea că orice tânără care îşi oglindea chipul în apa ei limpede îşi putea afla ursitul. Frumoasa Getta, sclava bogatului Scaur, i-a cerut fântânii această favoare, iar destinul i l-a adus în preajmă pe Gallus, sclavul poetului Horaţiu. Cei doi tineri se îndrăgostesc pe loc unul de celălalt, iar după plecarea lui Gallus, Getta rămâne visătoare şi fericită lângă fântână. Aşa o găseşte poetul Horaţiu, care este impresionat de frumuseţea tinerei sclave, este cucerit de admiraţia pe care aceasta o are pentru harul lui poetic şi se îndrăgosteşte de ea. Poetul confundă admiraţia tinerei sclave cu dragostea, dar se va trezi la realitate după o vreme şi le va acorda libertatea mult dorită celor doi tineri îndrăgostiţi, potrivit site-ului www.literaturadeazi.ro.
Casa memorială Vasile Alecsandri, din Mirceşti
Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO
La începutul fiecărui act, Alecsandri descrie poetic decorul şi atmosfera locului. "Un frumos tablou câmpenesc în vecinătatea oraşului Tibur. În fund, colnice cu livezi, printre care se zăresc câteva case de ţară. O cărare se coboară de pe colnice în mijlocul scenei. În dreapta, planul I, fântâna Blanduziei, în umbra unui mare stejar" (Actul 1).
Costum purtat de actriţa Maria Filotti în piesa "Fântâna Blanduziei"
Foto (c) : tnb.ro
Al doilea act se petrece în faţa palatului lui Scaur, autorul descriind cu amănunte fiecare detaliu - coloane, flori, scări, jilţuri. "O terasă largă, cu o colonadă în fund, de-a lungul scenii. În stânga, o parte din faţada palatului lui Scaur, cu un peron de trei scări de marmoră, pe care se deschide uşa principală. Deasupra uşei, bustul poleit al lui Scaur; de-a laturele ei, statuiele lui Pluton şi Mercur. Printre coloane se vede o grădină frumoasă. Pe terasă, cam în stânga, o masă înconjurată cu trei jilţuri, acoperite cu pei de tigru. Altă masă, mai mică, rotundă, alăture, cu două scaune de bronz. În dreapta faţă cu palatul, coloane scurte de portir purtând vasuri de bronz pline cu flori", conform site-ului www.vasilealecsandri.eu.
Actul al treilea prezintă cabinetul poetului Horaţiu: "Cabinetul de lucru al lui Horaţiu, în stil pompeian. În fund, două biblioteci cu manuscipte; ele sunt despărţite prin o uşă închisă cu o portieră de covor oriental. În stânga, o fereastră şi o uşă, între care o panoplie cu arme diverse. În dreapta, pe planul I, o mare fereastră, ce are privire în câmp, asupra fântânei Blanduziei, şi uşa principală a casei. Lângă biblioteca din dreapta actorului, masa de lucru a lui Horaţiu, încărcată cu statuiete de bronz, pergamente, tăbliţi de ceară şi un stileţel pentru scris. Spre fereastra din stânga, o altă masă, rotundă, mai mică, pe care se găseşte o spadă goală. Mobile de bronz. Statuiele lui August şi Mecena în colţuri, în fund", mai scrie site-ul amintit.
În 1955, piesa a fost înregistrată pentru radio, adaptarea şi regia fiind semnate de Ion Şahighian. Din distribuţie făceau parte actorii George Vraca, Aurel Atanasescu, Nicolae Gărdescu, Niculescu Cadet, Val Săndulescu, Gina Petrini, Petru Popa, Mircea Medianu, conform site-ului www.mixcloud.com. Această variantă a apărut la Electrecord, pe disc de vinil, format LP.
În 1989 a fost realizată o nouă adaptare radiofonică de Carmen Săndulescu, în regia artistică a lui Titel Constantinescu. În distribuţie se aflau actorii Mircea Albulescu, George Constantin, Ana Ciontea, Adrian Pintea, Adela Marculescu, Virgil Ogăşanu, Sorin Postelnicu, Ion Pavlescu, Mircea Constantinescu, Valentin Teodosiu, Nicolae Pomoje. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Simona Aruştei)
Explicaţie foto deschidere: Tablou al actorului Constantin Nottara, în piesa "Fântâna Blanduziei", realizat de Traian Cornescu, pictor scenograf al TNB
Foto (c) : tnb.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Explozii și incendii la uzine și laboratoare de armament (cronologie 2005-2025)
O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc marți, 29 aprilie 2025, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din localitatea Pantelimon, județul Ilfov, în urma căreia și-a pierdut viața un angajat civil al unității.
A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii (fișă biografică)
Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat, la 29 aprilie, decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de
Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, din 29 aprilie 2025 (prezentare și cronologie)
Cea de-a 10-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M/3SI) se desfășoară la 29 aprilie 2025, la Varșovia, Polonia. Summitul din Polonia marchează 10 ani de la implementarea acestei inițiative, iar discuțiile se vor axa atât pe subiecte de interconectivitate regională în transport și energie, cât și pe problemele curente de securitate. Precedent
29 aprilie - Ziua internațională a dansului
La 29 aprilie este celebrată, anual, Ziua internațională a dansului, din inițiativa Comitetului de Dans al Institutului Internațional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO. A fost instituită în 1982 pentru a aniversa dansul și pe fondatorul baletului modern, Jean-Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727. Potrivit tradiției, în fiecare an, o personali
BISERICA CATOLICÃ: Perioada Scaunului vacant și alegerea noului papă
La demisia sau moartea Papei înainte de alegerea unui succesor, Scaunul Petrin al Romei devine vacant ('sede vacante'). Legile canonice care guvernează această perioadă de interreg - interimat - sunt precizate în Constituția Apostolică Universi Dominici gregis, modificată ulterior prin Motu Proprio Normas nonnullas. (sursa:
29 aprilie - Ziua veteranilor de război
Ziua veteranilor de război este marcată anual, la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Această zi a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007. Data aleasă este cea
Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)
După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două mandate
CITATUL ZILEI
''Numai trecerea timpului îl arată pe cel cu adevărat drept; pe ticălos îl poți recunoaște și într-o singură zi'' - Sofocle (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
Prezidențiale2025/ Prezentarea candidaților
Biroul Electoral Central a stabilit, la 20 martie 2025, rămânerea definitivă a candidaturilor depuse pentru alegerile la funcția de președinte al României, la scrutinul din 4 mai 2025, iar la 22 martie a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaților. Potrivit comunicatului BEC, ordinea pe bulet
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 29 aprilie
Ortodoxe Sf. 9 Mucenici din Cizic; Sf. Cuv. Memnon Greco-catolice Sf. 9 M. din Cizic; Sf. cuv. Memnon, făcătorul de minuni; Sf. Ecaterina de Siena, patroana Europei Romano-catolice Sf. Ecaterina de Siena, fc. înv., patroană a Europei Sfin
Prezidențiale2025/ Președintele României - rol și atribuții
Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și înt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 aprilie
Este a 119-a zi a anului 2025. Au mai rămas 246 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 09 m și apune la 20 h 18 m. Luna răsare la 06 h 42 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo (29 aprilie)
La 29 aprilie 2025, este programată, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București, cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România. Pentru a doua oară consecutiv, evenimentul este prezentat de actorul de stand-up comedy Claudiu Teohari, potrivit premiilegopo.ro. Peste 900 de invi
PERSONALITATEA ZILEI: Tenismenul american Andre Agassi
Jucătorul de tenis Andre Agassi, câștigător a opt titluri de Mare Șlem în carieră și campion olimpic, în 1996, la Atlanta, s-a născut la 29 aprilie 1970, în Las Vegas, Nevada, SUA. Fiul unui fost boxer
28 aprilie - Ziua mondială a securității și sănătății în muncă (ONU)
În 2003, Organizația Internațională a Muncii (OIM) a început să celebreze Ziua mondială a securității și sănătății în muncă pentru a sublinia prevenirea accidentelor și a bolilor la locul de muncă, valorificând punctele forte tradiționale ale OIM, tripartismul și dialogul social. De asemenea, 28 aprilie este Ziua internațională de comem