A murit compozitorul italian Ennio Morricone (fişă biografică)

Compozitorul italian Ennio Morricone a murit la 6 iulie 2020, la vârsta de 91 de ani, a transmis ANSA Newswire, citată de Reuters.
***
Ennio Morricone s-a născut la 10 noiembrie 1928, la Roma. A studiat la Conservatorul din Santa Cecilia, sub îndrumarea lui Goffredo Petrassi, unde a primit diploma de trompetă (1946) şi diploma în Compoziţie (1954). Lunga sa carieră artistică include o gamă largă de genuri de compoziţie, de la muzică absolută de concert la muzică aplicată, lucrând ca orchestrator, dirijor şi compozitor pentru teatru, radio şi cinema, potrivit www.enniomorricone.org.
A scris primele sale lucrări de concert la sfârşitul anilor 1950, apoi a lucrat ca aranjor pentru RAI (compania italiană de radiodifuziune) şi RCA-Italia. Cariera de compozitor de muzică de film a început-o în 1961, cu filmul ''Il Federale'', regizat de Luciano Salce. Faima mondială i-a fost adusă de western-urile Sergio Leone: "A Fistful of Dollars" (1964), "For a Few Dollars More" (1965), "The Good, The Bad and The Ugly" (1966), "Once Upon a Time in The West" (1968) şi "A Fistful of Dynamite" (1971).
În 1965, s-a alăturat grupului de improvizaţii Nuova Consonanza. Din 1960, Morricone a înregistrat peste 450 de filme, în care a lucrat cu numeroşi regizori italieni şi internaţionali, printre care Sergio Leone, Gillo Pontecorvo, Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Giuliano Montaldo, Lina Wertmuller, Giuseppe Tornatore, Brian De Palma, Roman Polanski, Warren Beatty, Adrian Lyne, Oliver Stone, Margarethe Von Trotta, Henry Verneuil, Pedro Almodovar.
Cele mai faimoase filme ale sale (altele decât westernurile italiene) includ: "Bătălia de la Alger"; "Sacco şi Vanzetti"; "Cinema Paradiso"; "Legenda din 1900, Malena"; "De neatins"; "Once Upon a Time in America"; "Misiunea şi U-Turn".
Producţia sa muzicală include peste 100 de piese, compuse începând din 1946. Titlurile includ "Concertul pentru orchestră n.1" (1957); "Frammenti di Eros" (1985); "Cantata per L'Europa" (1988); "UT, per tromba, archi e percussioni" (1991); "Ombra di lontana presenza" (1997); "Voci dal silenzio" (2002); "Sicilo ed altri frammenti" (2007); "Vuoto d'anima piena" (2008), potrivit paginii oficiale a artistului, www.enniomorricone.org.
În 2001, Ennio Morricone a început o intensă activitate concertistică, cu peste 100 de concerte în Europa, Asia, SUA, America Centrală şi de Sud.
Printre lucrările sale mai recente se numără partituri pentru serialul de televiziune ''Karol and The End of a Mystery'', ''72 Meters'' şi ''Fateless''. În secolul XXI, muzica lui Morricone a fost deseori folosită pentru televiziune şi film, inclusiv ''Kill Bill'' (2003) de Quentin Tarantino, ''Death Proof'' (2007), ''Inglourious Basterds'' (2009) şi ''Django Unchained'' (2012).
Pe parcursul îndelungatei sale cariere, a primit numeroase premii, între care amintim: Leul de Aur, un Oscar onorific "pentru contribuţiile sale magnifice şi multiple la arta muzicii de film" (2007), Oscarul pentru cea mai bună coloană sonoră (2016), Nastri D'argento, BAFTA, David Di Donatellos, Globul de Aur, Grammy şi premiul european de film. De asemenea, a primit alte cinci nominalizări la Oscar, la categoria cea mai bună coloană sonoră, pentru filmele ''Days of Heaven'' (1978), ''The Mission'' (1986), ''The Untouchables'' (1987), ''Bugsy'' (1991) şi ''Malena'' (2000), notează site-ul imdb.com.
În domeniul înregistrărilor, Morricone a primit 27 de discuri de aur, şapte discuri de platină, trei plăci de aur şi premiul "Critica discografică" pentru muzica filmului "Il Prato". Coloana sonoră a filmului "The Good, The Bad and The Ugly" a fost inclusă în Grammy Hall of Fame (2009), în timp ce Morricone a primit prestigiosul premiu Polar Music (2010).
În 2009, preşedintele republicii franceze de atunci, Nicolas Sarkozy, a semnat decretul de numire a lui Morricone în grad de Cavaler în Ordinul Legiunii de Onoare.
În noiembrie 2013, Ennio Morricone a pornit într-un turneu mondial, pentru a celebra 50 de ani de carieră, având concerte în Moscova, Santiago, Berlin, Budapesta şi Viena, precum şi în oraşe din Chile sau din Ungaria, notează site-ul www.enniomorricone.org. În toamna anului 2014, Morricone a participat la realizarea unui documentar despre propria sa viaţă, în regia lui Giuseppe Tornatore.
Turneul european ''My Life in Music'', desfăşurat în perioada februarie-martie 2015, a inclus 20 de concerte în 12 ţări, susţinute pe cele mai mari arene de pe continent şi s-a bucurat de un succes extraordinar, cu circa 150.000 de spectatori. În perioada 11-31 martie, maestrul Ennio Morricone a dirijat Corul Filarmonicii de Stat din Oradea în 10 concerte susţinute în Franţa, Luxemburg şi Germania.
În 2015, Morricone a colaborat cu regizorul Quentin Tarantino, pentru coloana sonoră a filmului ''The Hateful Eight'', care i-a adus premiile Oscar, BAFTA şi Globul de Aur la această categorie. Un an mai târziu, a semnat coloana sonoră pentru filmul ''The Correspondence'', în regia lui Giuseppe Tornatore. În noiembrie 2016, celebrul compozitor Ennio Morricone a susţinut, la vârsta de 88 de ani, un concert de binefacere la Vatican pentru oameni fără adăpost.
În perioada 2-9 februarie 2017, Corul Filarmonicii de Stat Oradea a susţinut, alături de orchestra filarmonică din Praga, trei concerte cu muzică din filme, sub bagheta celebrului compozitor Ennio Morricone, la Praga, Cracovia şi Viena.
În iunie 2020, compozitorul Ennio Morricone a fost distins, alături de americanul John Williams, cu Premiul Prinţesa de Asturias al Artelor. AGERPRES/ (Documentare - Cerasela Bădiţă, Andreea Onogea; editor: Marina Bădulescu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 31 martie - 4 aprilie 2025
Reuniunea Consiliului Afaceri Externe - Apărare, primul summit UE-Asia Centrală, adoptarea de eurodeputați a priorităților pentru bugetul UE 2026, prezentarea ProtectEU - o strategie europeană de securitate internă, dialogul economic la nivel înalt (HLED) dintre Uniunea Europeană și Turcia, anunțarea câștigătoarelor celui de-al 11-lea Premiu european pent
Retrospectiva evenimentelor interne 31 martie - 4 aprilie 2025
Desfășurarea conferinței 'România și OCDE - Principalul proiect de țară după NATO, UE și Schengen', respingerea moțiunilor de cenzură la adresa miniștrilor Energiei și Internelor, desemnarea lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE), începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (4 aprilie-3
DOCUMENTAR: Actorul Robert Downey Jr. împlinește 60 de ani (4 aprilie)
Actorul Robert Downey Jr. s-a născut la 4 aprilie 1965, în Manhattan, New York. Este fiul scriitorului și regizorului Robert Downey Sr. și al actriței Elsie Downey. A studiat la Stagedoor Manor Performing Arts Training Center din New York. După divorțul părinților, în 1978, s-a mutat cu tatăl său în California. În 1982, a renunțat la Liceul Santa Moni
4 aprilie - Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal (ONU)
La 4 aprilie 2025 este marcată Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal. Această zi a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite la 8 decembrie 2005, ca urmare a adoptării textului Rezoluției 60/97, conform www.un.org. În acest an, ziua internațională
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* În ziua de 4 aprilie, Academia Română marchează 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive desfășurată începând cu ora 10.00. Evenimentul este urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române, academic
DOCUMENTAR: 50 de ani de la fondarea companiei Microsoft de către Bill Gates și Paul Allen (4 aprilie 1975)
În 1975, Bill Gates și Paul Allen au pus bazele Microsoft - uneori Micro-Soft, pentru microprocesoare și software - pentru a dezvolta sisteme software pentru computerul personal Altair 8800, amintește site-ul de știri al companiei în secțiunea ''Microsoft is born''. Allen și-a părăsit slujba de programator din Boston, iar Gates a re
Lansarea albumului 'Who Believes In Angels?', semnat de Elton John și Brandi Carlile
Cântărețul britanic Elton John și cântăreața americană Brandi Carlile lansează vineri, 4 aprilie 2025, albumul de studio, care se intitulează 'Who Believes In Angels?', produs de casa de discuri Interscope Records, precizează www.eltonjohn.com. Acest material discografic conține 10 piese. Cei doi ar
4 aprilie - Ziua Academiei Române
Ziua Academiei Române este marcată în fiecare an la 4 aprilie, dată la care, în anul 2000, a fost instituită celebrarea acestei zile de prezidiul instituției, cu prilejul ''Zilei Porților Deschise''. Înființată la 1/13 aprilie 1866, ca ''Societate Literară Română'', instituția și-a început act
Festivalul Quais du Polar din Lyon, dedicat literaturii polițiste (4-6 aprilie)
Între zilele de 4 și 6 aprilie 2025, are loc în Lyon, Franța, cea de-a 21-a ediție a Festivalului Quais du polar, dedicat literaturii polițiste, arată https://quaisdupolar.com/. Locurile de desfășurare sunt Hotel de Ville, clădire istorică în care funcționează și primăria orașului, Palai
Cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Național iTEC (4-6 aprilie)
În intervalul 4-6 aprilie 2025, se desfășoară, la Timișoara, Concursul Național iTEC, ajuns la ediția a XVIII-a, conform itec.ro. Evenimentul este organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara (UPT), în parteneriat cu Facultatea de Auto
Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase
CITATUL ZILEI
''Cuvântul 'sociopat' este unul misterios. Originile lui își au bazele într-o știință seculară, dar, de atunci, a fost greșit atribuit, pentru a se referi la tot felul de păcate. Nu există - nu mai există - o singură definiție a termenului. Cuvântul, cam ca oamenii pe care îi reprezintă, a devenit un fel de paradox. Un substantiv
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima (Denia Acatistului Bunei Vestiri) Greco-catolice Sf. cuv. Teodul și Agatopod; Sf. cuv. Gheorghe din Maleon și Iosif Imnograful. Acatistul Maicii Domnului Romano-catolice Sf. Isidor, ep. înv.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 aprilie
Este a 94-a zi a anului 2025. Au mai rămas 271 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 51 m și apune la 19 h 47 m. Luna răsare la 10 h 39 m și apune la 02 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria
Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org