logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: "Jocul" (1978)

Image

Piesa de teatru "Jocul" scrisă de Ion Băieşu şi regizată de George Rafael a avut premiera în 8 martie 1978, la Teatrul "Constantin Nottara", potrivit revistei "Teatrul" nr. 4 din aprilie 1978 (anul XXIII), scrie site-ul www.cimec.ro.

La început, a fost o piesă într-un act - "Mama s-a îndrăgostit" - despre o familie cu doi copii gemeni, care au 20 de ani, "pripiţi, îndrăgostiţi", scrie cronica dramatică semnată de Constantin Paraschivescu din revista menţionată.

"Când cei doi aveau cea mai mare nevoie e îndrumare, dispare mama de acasă mai mult de o lună. (...) Piesa e o 'reaşezare a lucrurilor, o reechilibrare a unui raport între privirea superficială asupra unor relaţii statornicite sau în curs de statornicire", menţionează aceeaşi cronică. Când se întoarce mama, începe un proces de reechilibrare, "un examen al resurselor de puritate, de nobleţe morală, la care mama îi supune pe cei de acasă, pe cei dragi, înaintea unei plecări mai îndelungate, poate, pentru totdeauna", pentru că suferea de o boală gravă pe care le-a ascuns-o soţului şi copiilor. Mama e "dură, e dreaptă, e înţeleaptă, pune întrebări, ia hotărâri, dar lasă să plutească o incertitudine" legată de plecarea şi de întoarcerea sa.

În casa celor doi soţi vine o vecină care îl întreabă pe soţ dacă mai are veşti de la soţie. El îi spune că e plecată la băi, la Sovata. Vecina îi spune că circulă zvonuri cum că ar fi fugit de acasă. Soţia plecase în urmă cu 36 de zile, în timp ce el era la serviciu, iar copiii la facultate. L-a sunat, i-a spus să aibă grijă de copii. "Eu nu ştiu când mă întorc şi dacă mă întorc, totul rămâne de văzut", îi spune soţia.

Soţul îi spune vecinei că primise în acea dimineaţă alt telefon, prin care soţia anunţa că se întoarce. Fiica vine acasă şi îi povesteşte tatălui despre iubitul ei şi că acesta vrea ca ei să se căsătorească. Îşi întreabă tatăl ce crede despre dragoste, iar el răspunde: "Inima cunoaşte nişte raţiuni pe care raţiunea nu le cunoaşte", citându-l pe Pascal. "Nu încerca să îţi explici un sentiment atât de mare, pentru că îl micşorezi", adaugă tatăl.

Fiul intră în cameră şi spune că trebuie să plece la o întâlnire, dar tatăl îl roagă să rămână, pentru că avea să se întoarcă mama acasă. Cei doi fraţi se întreabă de ce mama a lipsit atât de mult, dacă nu cumva "s-ar fi încurcat cu alt bărbat" şi l-ar fi părăsit pe tată, apoi se întreabă de ce se întoarce. Fratele îi mărturiseşte surorii că a fost dat afară de la facultate în momentul în care intră în casă mama.

Le dă celor doi cadourile pentru împlinirea vârstei de 20 de ani, apoi fiul o întreabă dacă a venit definitiv. "Nu m-am hotărât încă", răspunde mama. Apoi se interesează dacă e adevărat că fiul are o relaţie cu o femeie de vârsta ei, fosta sa colegă de bancă din liceu. Fiul e puţin încurcat, dar mama îl roagă s-o aducă pe acea femeie acasă, ca să discute. După ce pleacă fiul, o întreabă pe fiică dacă se va căsători, iar ea îi spune că iubitul ei aşa doreşte. Apare şi acesta, care discută cu mama şi o anunţă că fiica "trebuie să renunţe la facultate" (era studentă la Arte plastice), să devină casnică. "Eu am nevoie de o femeie care să trăiască numai pentru mine", spune iubitul fetei, apoi îi povesteşte mamei despre descoperirea lui privind omul, care "în viitor nu mai avea nevoie de odihnă şi de somn, pentru că îşi va putea recupera energiile din mers". Mama răspunde: "E păcat să se piardă somnul, odată cu el se vor pierde şi visele, cele mai frumoase clipe din viaţa mea le-am trăit în vis". Apoi le spune celor doi că le dă binecuvântarea, dar îl avertizează pe tânăr: "Dragul meu, fiica mea se va căsători după ce va termina facultatea".

După ce fiica şi iubitul ei pleacă la film, ajung fiul şi colega mamei. Cele două femei nu se mai văzuseră de când au terminat liceul. Colega îi spune că după moartea soţului, care era biospeolog, a continuat munca acestuia, iar pe fiu l-a cunoscut după ce acesta a fost, împreună cu alţi colegi, într-o expediţie la o peşteră din Apuseni. Fiul a hotărât să renunţe la facultate - era student la regie teatru - pentru că a fost "contaminat" de biospeologie.

 

Sursa foto: cimec.ro



Mama îi dăruieşte colegei o muzicuţă, "în amintirea profesorului nostru de muzică din liceu", iar aceasta o întreabă de ce şi-a părăsit familia atâtea zile. "Cineva m-a răpit într-o zi", răspunde mama.

Rămasă doar cu soţul, acesta o întreabă unde a fost şi se plânge că i-a fost greu singur cu copiii. Ea răspunde: "Trebuia să treci şi tu printr-o încercare ca asta, şi eu am fost singură cu ei, acum aproape 20 de ani, atunci când ai dispărut trei luni de acasă, când erai îndrăgostit de o ingineră tânără şi frumoasă, voiai să divorţezi...". Soţul e uimit că ea ştia de fosta lui aventură din tinereţe şi până acum nu-i spusese nimic. Pleacă să se culce, iar soţia sună medicul şi-i spune că poate veni s-o ia, să meargă la spital. Grav bolnavă, urma să fie operată a doua zi, iar intervenţia chirurgicală era dificilă şi presupunea riscuri.

Medicul vine şi o ajută să ducă bagajul la maşină. Ea îl întreabă dacă va mai trăi. "Atâta vreme cât există o speranţă, totul merită încercat", răspunde doctorul. Ea îl contrazice, spunând că atunci când eşti pe punctul de a muri "trebuie să te retragi fără să provoci mari suferinţe, ca într-un joc... un joc de-a v-aţi ascunselea".

Înainte de a pleca spre spital, apare iubitul fiicei, care îi spune mamei că ştie de boala ei. O întreabă de ce nu le-a spus celor din familie. "Vor afla adevărul atunci când eu n-o să mai fiu", spune mama.

Din distribuţia piesei fac parte actorii Gilda Marinescu (soţia), Val Săndulescu (soţul), Valeriu Preda (fiul), Mirela Gorea/Dana Dogaru (fiica), Mircea Jida (logodnicul), Margareta Pogonat (fosta colegă a soţiei), Lili Nica Dumitrescu (vecina), Şerban Cantacuzino (medicul). AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Doina Lecea, editor online: Irina Giurgiu)

 

Sursa foto: cimec.ro

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 04-04-2025 09:30

Lansarea albumului 'Who Believes In Angels?', semnat de Elton John și Brandi Carlile

Cântărețul britanic Elton John și cântăreața americană Brandi Carlile lansează vineri, 4 aprilie 2025, albumul de studio, care se intitulează 'Who Believes In Angels?', produs de casa de discuri Interscope Records, precizează www.eltonjohn.com. Acest material discografic conține 10 piese. Cei doi ar

Documentare 04-04-2025 09:15

4 aprilie - Ziua Academiei Române

Ziua Academiei Române este marcată în fiecare an la 4 aprilie, dată la care, în anul 2000, a fost instituită celebrarea acestei zile de prezidiul instituției, cu prilejul ''Zilei Porților Deschise''. Înființată la 1/13 aprilie 1866, ca ''Societate Literară Română'', instituția și-a început act

Documentare 04-04-2025 08:30

Festivalul Quais du Polar din Lyon, dedicat literaturii polițiste (4-6 aprilie)

Între zilele de 4 și 6 aprilie 2025, are loc în Lyon, Franța, cea de-a 21-a ediție a Festivalului Quais du polar, dedicat literaturii polițiste, arată https://quaisdupolar.com/. Locurile de desfășurare sunt Hotel de Ville, clădire istorică în care funcționează și primăria orașului, Palai

Documentare 04-04-2025 08:15

Cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Național iTEC (4-6 aprilie)

În intervalul 4-6 aprilie 2025, se desfășoară, la Timișoara, Concursul Național iTEC, ajuns la ediția a XVIII-a, conform itec.ro. Evenimentul este organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara (UPT), în parteneriat cu Facultatea de Auto

Documentare 04-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025

Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase

Documentare 04-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cuvântul 'sociopat' este unul misterios. Originile lui își au bazele într-o știință seculară, dar, de atunci, a fost greșit atribuit, pentru a se referi la tot felul de păcate. Nu există - nu mai există - o singură definiție a termenului. Cuvântul, cam ca oamenii pe care îi reprezintă, a devenit un fel de paradox. Un substantiv

Documentare 04-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima (Denia Acatistului Bunei Vestiri) Greco-catolice Sf. cuv. Teodul și Agatopod; Sf. cuv. Gheorghe din Maleon și Iosif Imnograful. Acatistul Maicii Domnului Romano-catolice Sf. Isidor, ep. înv.

Documentare 04-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 aprilie

Este a 94-a zi a anului 2025. Au mai rămas 271 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 51 m și apune la 19 h 47 m. Luna răsare la 10 h 39 m și apune la 02 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 03-04-2025 12:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria

Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org

Documentare 03-04-2025 11:30

Congresul ordinar al UEFA, la Belgrad (3 aprilie)

La 3 aprilie 2025 se desfășoară, la Belgrad, în Sava Congress Centar, cel de-al 49-lea Congres ordinar al UEFA, conform https://www.uefa.com/. Congresul UEFA este organismul suprem de control al UEFA și reunește președinții și secretarii generali care reprezintă fiecare dintre cele 55 de asociații membr

Documentare 03-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar

Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar este autorul unor exegeze despre clasici și contemporani. S-a născut la 3 aprilie 1945, în localitatea Lera-Chiojdu, județul Buzău. Licențiat al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București (1969), a lucrat ca reporter și redactor de carte la mai multe reviste, z

Documentare 03-04-2025 10:30

Marele festival de hipism din Marea Britanie Randox Grand National de la Aintree (3-5 aprilie)

Randox Grand National, cunoscutul festival de hipism din Marea Britanie, începe la 3 aprilie, la Aintree, în Merseyside, la 9,6 km nord-est de Liverpool, cel mai important eveniment, marea cursă de hipism, are loc la 5 aprilie, conform https://www.irishpost.com și

Documentare 03-04-2025 10:00

Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'' (3-4 aprilie)

Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'', desfășurată la Cracovia, pe 3-4 aprilie, servește drept platformă pentru schimbul de experiență și de bune practici între experții europeni în domeniul patrimoniului cultural, care este expus în continuare riscului de dezastre naturale și civile,

Documentare 03-04-2025 09:00

Summitul Global Inteligența Artificială în Africa, la Kigali (3-4 aprilie)

La 3 aprilie 2025, timp de două zile, la Kigali, în Rwanda, se desfășoară summitul inaugural cu caracter global dedicat inteligenței artificiale în Africa, potrivit https://www.techarena.co.ke și DPA. Lideri ai guvernelor lumii, importanți oameni de afaceri la nivel global, membri ai mediului academic și ai societății civile se întrunesc cu a

Documentare 03-04-2025 08:00

3 aprilie - Ziua Jandarmeriei Române

Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei 'Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi', în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial