TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: "Jocul" (1978)
Piesa de teatru "Jocul" scrisă de Ion Băieşu şi regizată de George Rafael a avut premiera în 8 martie 1978, la Teatrul "Constantin Nottara", potrivit revistei "Teatrul" nr. 4 din aprilie 1978 (anul XXIII), scrie site-ul www.cimec.ro.
La început, a fost o piesă într-un act - "Mama s-a îndrăgostit" - despre o familie cu doi copii gemeni, care au 20 de ani, "pripiţi, îndrăgostiţi", scrie cronica dramatică semnată de Constantin Paraschivescu din revista menţionată.
"Când cei doi aveau cea mai mare nevoie e îndrumare, dispare mama de acasă mai mult de o lună. (...) Piesa e o 'reaşezare a lucrurilor, o reechilibrare a unui raport între privirea superficială asupra unor relaţii statornicite sau în curs de statornicire", menţionează aceeaşi cronică. Când se întoarce mama, începe un proces de reechilibrare, "un examen al resurselor de puritate, de nobleţe morală, la care mama îi supune pe cei de acasă, pe cei dragi, înaintea unei plecări mai îndelungate, poate, pentru totdeauna", pentru că suferea de o boală gravă pe care le-a ascuns-o soţului şi copiilor. Mama e "dură, e dreaptă, e înţeleaptă, pune întrebări, ia hotărâri, dar lasă să plutească o incertitudine" legată de plecarea şi de întoarcerea sa.
În casa celor doi soţi vine o vecină care îl întreabă pe soţ dacă mai are veşti de la soţie. El îi spune că e plecată la băi, la Sovata. Vecina îi spune că circulă zvonuri cum că ar fi fugit de acasă. Soţia plecase în urmă cu 36 de zile, în timp ce el era la serviciu, iar copiii la facultate. L-a sunat, i-a spus să aibă grijă de copii. "Eu nu ştiu când mă întorc şi dacă mă întorc, totul rămâne de văzut", îi spune soţia.
Soţul îi spune vecinei că primise în acea dimineaţă alt telefon, prin care soţia anunţa că se întoarce. Fiica vine acasă şi îi povesteşte tatălui despre iubitul ei şi că acesta vrea ca ei să se căsătorească. Îşi întreabă tatăl ce crede despre dragoste, iar el răspunde: "Inima cunoaşte nişte raţiuni pe care raţiunea nu le cunoaşte", citându-l pe Pascal. "Nu încerca să îţi explici un sentiment atât de mare, pentru că îl micşorezi", adaugă tatăl.
Fiul intră în cameră şi spune că trebuie să plece la o întâlnire, dar tatăl îl roagă să rămână, pentru că avea să se întoarcă mama acasă. Cei doi fraţi se întreabă de ce mama a lipsit atât de mult, dacă nu cumva "s-ar fi încurcat cu alt bărbat" şi l-ar fi părăsit pe tată, apoi se întreabă de ce se întoarce. Fratele îi mărturiseşte surorii că a fost dat afară de la facultate în momentul în care intră în casă mama.
Le dă celor doi cadourile pentru împlinirea vârstei de 20 de ani, apoi fiul o întreabă dacă a venit definitiv. "Nu m-am hotărât încă", răspunde mama. Apoi se interesează dacă e adevărat că fiul are o relaţie cu o femeie de vârsta ei, fosta sa colegă de bancă din liceu. Fiul e puţin încurcat, dar mama îl roagă s-o aducă pe acea femeie acasă, ca să discute. După ce pleacă fiul, o întreabă pe fiică dacă se va căsători, iar ea îi spune că iubitul ei aşa doreşte. Apare şi acesta, care discută cu mama şi o anunţă că fiica "trebuie să renunţe la facultate" (era studentă la Arte plastice), să devină casnică. "Eu am nevoie de o femeie care să trăiască numai pentru mine", spune iubitul fetei, apoi îi povesteşte mamei despre descoperirea lui privind omul, care "în viitor nu mai avea nevoie de odihnă şi de somn, pentru că îşi va putea recupera energiile din mers". Mama răspunde: "E păcat să se piardă somnul, odată cu el se vor pierde şi visele, cele mai frumoase clipe din viaţa mea le-am trăit în vis". Apoi le spune celor doi că le dă binecuvântarea, dar îl avertizează pe tânăr: "Dragul meu, fiica mea se va căsători după ce va termina facultatea".
După ce fiica şi iubitul ei pleacă la film, ajung fiul şi colega mamei. Cele două femei nu se mai văzuseră de când au terminat liceul. Colega îi spune că după moartea soţului, care era biospeolog, a continuat munca acestuia, iar pe fiu l-a cunoscut după ce acesta a fost, împreună cu alţi colegi, într-o expediţie la o peşteră din Apuseni. Fiul a hotărât să renunţe la facultate - era student la regie teatru - pentru că a fost "contaminat" de biospeologie.
Sursa foto: cimec.ro
Mama îi dăruieşte colegei o muzicuţă, "în amintirea profesorului nostru de muzică din liceu", iar aceasta o întreabă de ce şi-a părăsit familia atâtea zile. "Cineva m-a răpit într-o zi", răspunde mama.
Rămasă doar cu soţul, acesta o întreabă unde a fost şi se plânge că i-a fost greu singur cu copiii. Ea răspunde: "Trebuia să treci şi tu printr-o încercare ca asta, şi eu am fost singură cu ei, acum aproape 20 de ani, atunci când ai dispărut trei luni de acasă, când erai îndrăgostit de o ingineră tânără şi frumoasă, voiai să divorţezi...". Soţul e uimit că ea ştia de fosta lui aventură din tinereţe şi până acum nu-i spusese nimic. Pleacă să se culce, iar soţia sună medicul şi-i spune că poate veni s-o ia, să meargă la spital. Grav bolnavă, urma să fie operată a doua zi, iar intervenţia chirurgicală era dificilă şi presupunea riscuri.
Medicul vine şi o ajută să ducă bagajul la maşină. Ea îl întreabă dacă va mai trăi. "Atâta vreme cât există o speranţă, totul merită încercat", răspunde doctorul. Ea îl contrazice, spunând că atunci când eşti pe punctul de a muri "trebuie să te retragi fără să provoci mari suferinţe, ca într-un joc... un joc de-a v-aţi ascunselea".
Înainte de a pleca spre spital, apare iubitul fiicei, care îi spune mamei că ştie de boala ei. O întreabă de ce nu le-a spus celor din familie. "Vor afla adevărul atunci când eu n-o să mai fiu", spune mama.
Din distribuţia piesei fac parte actorii Gilda Marinescu (soţia), Val Săndulescu (soţul), Valeriu Preda (fiul), Mirela Gorea/Dana Dogaru (fiica), Mircea Jida (logodnicul), Margareta Pogonat (fosta colegă a soţiei), Lili Nica Dumitrescu (vecina), Şerban Cantacuzino (medicul). AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Doina Lecea, editor online: Irina Giurgiu)
Sursa foto: cimec.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
28 ianuarie - Ziua Europeană a Protecției Datelor
Pe 28 ianuarie, toate statele membre ale Consiliului Europei celebrează Ziua Europeană a Protecției Datelor. Anul acesta, se împlinesc 44 de ani de la adoptarea, la 28 ianuarie 1981, la Strasbourg, a Convenției 108 pentru protecția persoanelor referitoare la prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal, de către Consiliul Europei. Evenimentele
Consiliul Afaceri Generale al UE din 28 ianuarie 2025
Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) are loc la 28 ianuarie 2025, la Bruxelles, având pe ordinea de zi prioritățile președinției poloneze sau dialogul anual privind statul de drept, conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/. Miniștrii responsabili de afacerile
CITATUL ZILEI
'Creația e eternă și continuă ca și viața.' - Eugen Barbu, 'Caietele principelui', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 28 ianuarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Efrem Sirul, Isaac Sirul, Paladie și Iacob Sihastrul Greco-catolice Sf. cuv. Efrem Sirul; Sf. Toma de Aquino Romano-catolice Sf. Toma de Aquino, pr. înv.; Fer. Olimpia, călug. m. Sfântul Cuviosul Efrem Sirul este p
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 ianuarie
Este a 28-a zi a anului 2025. Au mai rămas 338 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 38 m și apune la 17 h 20 m. Luna răsare la 07 h 20 m și apune la 15 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)
FRAGMENT DE ISTORIE: Eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau (27 ianuarie 1945)
La 27 ianuarie 1945, pe fondul ofensivei generale împotriva armatelor germane de pe frontul de est, trupele sovietice au eliberat aproximativ 7.000 de oameni, aflați în lagărul de concentrare și exterminare de la Auschwitz-Birkenau. Destinat inițial detenției prizonierilor politici polonezi, din 1942 el s-a ocupat în special de exterminarea evreilor din Eur
27 ianuarie - Ziua 'Sveti Sava', sărbătoare a minorității sârbe din România
Ziua 'Sveti Sava' (Sfântul Sava), sărbătoare a minorității sârbe din România, este celebrată, anual, la 27 ianuarie. La începutul anului 2019, deputatul Uniunii Sârbilor din România, aparținând Grupului parlamentar al minorităților naționale (legislatura 2016-2020), Adnagi Slavoliub, iniția un proiect de lege p
Consiliul Afaceri Externe al UE din 27 ianuarie 2025
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene se reunește la 27 ianuarie 2025, la Bruxelles, pe agenda discuțiilor aflându-se teme precum agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, relațiile UE-SUA, situația din Orientul Mijlociu, situația din Moldova sau Georgia etc, conform site-ului https://www.consilium.eu
27 ianuarie - Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului (ONU)
Rezoluția 60/7 a Adunării Generale a Națiunilor Unite a desemnat data de 27 ianuarie ca zi internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. În 1945, în ziua de 27 ianuarie, forțele aliate au eliberat lagărul nazist de concentrare Auschwitz-Birkenau din Polonia. Adunarea Generală a menționat, la 22 noiembrie 2004, în rezoluția A/RES/59
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 27 ianuarie
Ortodoxe Aducerea moaștelor Sf. Ier. Ioan Gură de Aur; Sf. Marciana împărăteasa Greco-catolice Aducerea moaștelor Sf. Ioan Gură de Aur Romano-catolice Sf. Angela Merici, fc. Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, arhiepiscop
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 ianuarie
Este a 27-a zi a anului 2025. Au mai rămas 338 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 39 m și apune la 17 h 18 m. Luna răsare la 06 h 33 m și apune la 14 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Paul Newman
Actorul Paul Newman s-a născut la 26 ianuarie 1925, la Shaker Heights, Ohio, SUA. A urmat studii la 'Shaker Heights School' iar apoi la Kenyon College, în Gambier, Ohio. Ulterior s-a înscris în Marina militară a SUA. A revenit la Kenyon College, unde și-a luat licența în științe economice (1949). A studiat actoria la Universitat
FRAGMENT DE ISTORIE: 30 de ani de la lansarea postului de televiziune BBC World (26 ianuarie)
În ziua de 16 ianuarie 1995, a început să emită postul de televiziune BBC World. Din anul 2008 până în 2023, denumirea acestuia a fost BBC World News, iar în prezent este BBC News, potrivit bbc.com. Proprietate a BBC Global News Ltd., o filială a BBC Studios, BBC News difuzează buletine de știri, docu
26 ianuarie - Ziua internațională a energiei curate (ONU)
Ziua internațională a energiei curate, marcată pe 26 ianuarie, a fost declarată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite (rezoluția A/77/327) ca un apel pentru conștientizare și pentru o mobilizare a acțiunilor pentru o tranziție justă și incluzivă la energie curată în beneficiul oamenilor și al planetei. 26 ianuarie este, de asemenea, data înființă
CITATUL ZILEI
'Tinerii trebuie să fie avertizați în privința cultului unei așa-zise ordini care nu răspunde în fața rațiunii, dar mai ales în privința conceptului de disciplină, care este deseori prezentată drept scop în sine, nefiind niciun moment adusă în discuție întrebarea cu privire la scopul sau finalitatea acestei discipline. Iar fetișizarea