TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Cireşarii'' (1972, 1984)

Prima ecranizare a cărţilor din seria "Cireşarii", scrise de Constantin Chiriţă, a fost serialul de televiziune cu acelaşi titlu, regizat de Andrei Blaier în 1972. Producţia a avut la bază un scenariu scris de Constantin Chiriţă, după primele două romane din cele cinci - "Cavalerii florii de cireş" şi "Castelul fetei în alb" - şi a cuprins zece episoade.
"Cine nu-şi aduce aminte de adolescenţii de pe strada Cireşului, Victor, Ionel, Dan, Maria, Ursu, Tic şi Lucia, care au oferit atâtor tineri model de prietenie şi spirit de echipă?! Ei sunt 'Cireşarii', gata să pornească în aventuri pline de miez, cu un arsenal minimal format dintr-un rucsac, o lanternă, o barcă de cauciuc, prietenie şi încredere", scrie site-ul www.tvr.ro în prezentarea serialului.
"Cireşarii" sunt şapte adolescenţi care hotărăsc să plece, în vacanţa de vară, într-o expediţie ştiinţifică la Peştera Neagră. Pentru siguranţă, ei alcătuiesc două grupuri - unul în peşteră, altul afară, pe munte, iar comunicarea este realizată prin alfabetul Morse şi două aparate TFF. Ionel, Victor, Tic şi Maria sunt cei care explorează peştera, iar Lucia, Ursu şi Dan fac parte din echipa care merge pe munte. Tinerii trec prin multe peripeţii, inclusiv prin confruntarea cu un grup de infractori care se ascundea în peşteră. În final, reuşesc să schiţeze harta peşterii, dar şi să predea autorităţilor grupul infracţional.
La scurt timp după ce se întorc din expediţia de la Peştera Neagră, în orăşel soseşte o fată necunoscută, Laura, care venise în vacanţă la bunica sa. Ea vrea să îi întâlnească pe vestiţii "Cireşari" şi să plece împreună cu ei la Castelul celor două cruci - Cetatea Vulturilor. Bunica nu e de acord ca Laura să iasă din curte, astfel că fata fuge de acasă şi pleacă singură spre castel, dar le trimite un mesaj "Cireşarilor". La castel, fata devine prizonieră într-o cameră, singurul prieten fiind motanul Phillipe. Cei şapte tineri pornesc în căutarea Laurei, drumul lor fiind din nou plin de aventuri, dar la final reuşesc să o găsească pe "fata în alb" şi să descopere tainele castelului.
Din distribuţia serialului fac parte tinerii Alexandru Boroş, Irina Bărbat, Carmen Gentimir, Mihai Gingirov, Armand Olvedi, Radu Florin, Gabriel Kiriţescu, Mariana Cosma, precum şi actorii Cornel Coman, Ileana Stana Ionescu, Mihai Mereuţă, Marcel Anghelescu, Jean Lorin Florescu, Vasile Niţulescu, Mircea Şeptilici, Dumitru Chesa, Dorin Dron, Dorin Varga, Victoria Mierlescu, Marietta Rareş, Vali Voiculescu-Pepino, Matei Gheorghiu. Coloana sonoră este semnată de compozitorul Radu Şerban.
Filmul "Cireşarii", regizat de Adrian Petringenaru, este a doua ecranizare a primului volum din seria cărţilor scrise de Constantin Chiriţă, scenariul fiind semnat chiar de autorul romanelor. Premiera filmului a avut loc în 1984.
Sursa foto: imdb.com
"În canavaua cinematografică se ţes doar întâmplări povestite în prima carte, iar reducţiile şi modificările mărunte - însă numeroase - marchează mutaţia acţiunii în timp, cu scopul evident de 'actualizare', de reproiectare, în prezentul imediat, a viselor şi aventurilor imaginate cu har în spaţiul literaturii. Procedeul e oarecum paradoxal pentru că longevitatea operei a fost strălucit probată de succesul constant al reeditărilor în faţa altor şi altor promoţii de elevi, în faţa cititorilor de ieri şi de astăzi. Operaţia de 'întinerire' creează însă impresia că popularii eroi apar pe ecran nu pentru a trăi ci, mai degrabă, pentru a repeta actele de bravură cunoscute anterior din lectura paginilor tipărite", scria revista "România literară" din 10 ianuarie 1985, conform site-ului http://aarc.ro/.
Distribuţia este alcătuită din: tinerii Răzvan Baciu, Alina Croitoru, Alina Dumitrescu, Robert Enescu, Horaţiu Medveşan, Alexandru Rotaru; actorii Petre Gheorghiu, Ernest Maftei, Ion Marinescu, Nicolae Dinică, potrivit site-ului imdb.com. Coloana sonoră aparţine compozitorului George Grigoriu.
Acelaşi Adrian Petringenaru a regizat, în 1985, filmul "Aripi de zăpadă", ecranizarea volumului al patrulea din seria "Cireşarii". Acţiunea se petrece în vacanţa de iarnă, când adolescenţii de pe strada Cireşului pleacă la munte. După ce participă la un concurs de schi, o furtună puternică îi blochează în zăpadă. Pericolele şi aventura sunt prezente şi în acest film. Din distribuţie fac parte Angela Ioan, Dan Dobre, Rodica Popescu Bitănescu, Radu Panamarenco, Alina Dumitrescu, Răzvan Baciu, Alexandru Rotaru, Horaţiu Medveşan, Alina Croitoru, Robert Enescu, Andrei Guran. Coloana sonoră poartă semnătura lui Nicu Alifantis. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Roxana Losneanu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Sursa foto: tvr.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie
Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru
Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)
Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)
Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și
FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)
În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr
CITATUL ZILEI
'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice