DOCUMENTAR: 25 de ani de la moartea actorului Ştefan Bănică

Actorul Ştefan Bănică s-a născut la 11 noiembrie 1933, în localitatea Călăraşi, judeţul Dolj, potrivit volumului ''1234 cineaşti români'' (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996).
A dovedit înclinaţii artistice încă de copil, iar după ce familia sa s-a mutat la Bucureşti a cântat în Corul de copii Radio şi a participat, tot la radio, la emisiuni dedicate copiilor. A absolvit Liceul ''Dimitrie Cantemir'' din Bucureşti, apoi, în anul 1955, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L.Caragiale'' din Bucureşti, la clasa profesorului Alexandru Finţi, talentul său actoricesc fiind remarcat de Radu Beligan.
Actor complex, unul dintre cei mai renumiţi actori ai comediei româneşti, Ştefan Bănică a interpretat o serie de personaje pe scenele teatrelor bucureştene, în numeroase filme, pe micul ecran sau la teatrul naţional radiofonic.
După absolvire, a debutat la Teatrul din Galaţi, apoi a venit în Bucureşti, unde a jucat la început la Teatrul Giuleşti. A avut roluri memorabile în piese precum ''Băiat bun, dar cu lipsuri'' de Nicuţă Tănase, ''...Escu'' şi ''Titanic Vals'' de Tudor Muşatescu, ''Omul care a văzut moartea'' de Victor Eftimiu ş.a.,potrivit https://www.cinemagia.ro.
Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL/Arhiva istorică AGERPRES
Explicaţie foto: Piesa de teatru 'D'ale carnavalului'. În imagine (de la stg. la dr.) actorii: Ştefan Bănică, Octavian Cotescu şi Rodica Tapalagă. (Bucureşti, 30 nov. 1966)
Pe scena Teatrului Bulandra a evoluat alături de mari nume ale scenei româneşti, realizând creaţii actoriceşti de excepţie în "D'ale carnavalului" (Iordache), "O scrisoare pierdută" (Ghiţă Pristanda), "Revizorul", "Furtuna", "Victimele datoriei". Roluri memorabile a făcut, de asemenea, şi pe scena Teatrului de Revistă. Ştefan Bănică a jucat, de asemenea, în piese pentru Teatrul Naţional Radiofonic, între acestea numărându-se ''Anecdota provincială'', ''Bărbierul din Sevilla'', ''Districtul celălalt'', ''Visul unei nopţi de iarnă'' etc.
În cinematografie şi-a făcut debutul în 1965, fiind distribuit în filmul ''Dincolo de barieră" (regia Francisc Munteanu). A mai jucat în filmele: ''Golgota'' (regia Mircea Drăgan, 1966), ''Tunelul'' (regia Francisc Munteanu, 1966), ''Împuşcături pe portativ'' (regia Cezar Grigoriu, 1967), ''Zile de vară'' (regia Ion Niţă, 1967), ''Vin cicliştii'' (regia Aurel Miheleş, 1968), ''Brigada Diverse intră în acţiune'' (regia Mircea Drăgan, 1970), ''Cântecele mării'' (regia Francisc Munteanu, 1971), ''Brigada Diverse în alertă!'' (regia Mircea Drăgan, 1971), ''Proprietarii'' (regia Şerban Creangă, 1973), ''Păcală'' (regia Geo Saizescu, 1974), ''Fair Play'' (regia Alexandru Danciu Satmari, 1977), ''Septembrie'' (regia Timotei Ursu, 1977), ''Cianura şi picătura de ploaie'' (regia Manole Marcus, 1978), ''Singur printre prieteni'' (regia Cornel Todea, 1979), ''Nea Mărin miliardar'' (regia Sergiu Nicolaescu, 1979), ''De ce trag clopotele, Mitică?'' (regia Lucian Pintilie, 1982), ''Harababura'' (regia Geo Saizescu, 1990), ''Cel mai iubit dintre pământeni'' (regia Şerban Marinescu, 1993), potrivit volumului ''1234 cineaşti români'' (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996).
Cu o voce, un şarm şi un stil inconfundabil de interpretare, Ştefan Bănică s-a remarcat şi ca un cântăreţ talentat, piesele interpretate de el rămânând celebre. Amintim dintre acestea: ''Îmi acordaţi un dans'', ''Cum am ajuns să te iubesc'', ''Gioconda se mărită'', ''Cine umblă prin vecini'', ''Astă seară mă fac praf'', ''Of, inimioară'', ''Altă dată'', ''Ştiu de mult'', ''Spune-mi mie Bucureşti'' ş.a. De asemenea, ani la rând a format împreună cu actriţa Stela Popescu un cuplu artistic extrem de îndrăgit în spectacole de revistă şi în spectacole de divertisment la televiziune.
Fiul său Ştefan Bănică jr. i-a moştenit talentul şi i-a urmat cariera atât în actorie, cât şi în muzică.
Ştefan Bănică a murit la 26 mai 1995, la Bucureşti.
La 12 noiembrie 2003, în centrul oraşului Călăraşi a fost dezvelit un bust al actorului. De asemenea, la casa în care s-a născut celebrul actor a fost amplasată o placă comemorativă, iar o stradă din Călăraşi îi poartă numele. Tot la Călăraşi s-a organizat Festivalul teatrelor de amatori ''Ştefan Bănică''.
La 28 noiembrie 2016, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la înfiinţarea Teatrul Odeon, a fost dezvelit aici un bust al actorului Ştefan Bănică, realizat de sculptorul Dragoş Cătălin Munteanu.
La 27 martie 2016 patru mari nume ale teatrului românesc - Dem Rădulescu, Ştefan Bănică, George Constantin şi Dinu Manolache - au fost omagiate postum, pe Aleea Celebrităţilor, de Ziua Mondială a Teatrului, şi au primit stele în Piaţa Timpului din Bucureşti. AGERPRES (Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)
Explicaţie foto din deschidere: Actorul Ştefan Bănică, la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia '93. (27 iul. 1993)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
7 aprilie - Ziua mondială a sănătății (OMS)
La 7 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua mondială a sănătății. În 2025, această zi dă startul unei campanii privind sănătatea mamei și a nou-născuților, intitulate 'Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță'. Campania, ce se va derula timp de un an, are ca obiectiv impulsionarea guvernelor și comunității din domeniul săn
7 aprilie - Ziua internațională de reflecție asupra genocidului din Rwanda (ONU)
Ziua internațională de reflecție asupra genocidului din Rwanda (1994) este marcată la 7 aprilie. La data de 23 decembrie 2003, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția (A/RES /58/234) prin care decreta data de 7 aprilie, la care a început, în 1994, genocidul din Rwanda, drept zi internațională de reflecție asupra genocidului din Rwand
Prezidențiale2025/ Cadrul legal al alegerilor prezidențiale din mai 2025
Alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (primul tur) au loc ca urmare a anulării primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024, de către Curtea Constituțională la 6 decembrie 2025. Noile alegeri prezidențiale se desfășoară în baza mai multor acte normative: *Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României re
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale cu SUA și China (7 aprilie)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 7 aprilie 2025, la Luxemburg, pe ordinea de zi aflându-se relațiile comerciale ale Uniunii cu SUA și China, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/. Relațiile comerciale SUA-UE Miniștr
CITATUL ZILEI
'Vorba mincinoasă este moartea sufletului.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 7 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Caliopie; Sf. Ier. Gheorghe Mărturisitorul, episcopul Mitilenei Greco-catolice Sf. cuv. ep. Gheorghe Mărturisitorul; Sf. m. Caliopie Romano-catolice Sf. Ioan Baptist de La Salle, pr. Sfântul Mucenic Caliopie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 7 apri
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 aprilie
Este a 97-a zi a anului 2025. Au mai rămas 268 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 46 m și apune la 19 h 51 m. Luna răsare la 14 h 12 m și apune la 04 h 41 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Solistul Cornel Constantiniu
Solistul Cornel Constantiniu este primul câștigător al trofeului concursului de televiziune 'Steaua fără nume' și este cunoscut publicului mai ales pentru șlagărul 'Nu îți spun te iubesc' de Ionel Tudor, pe versurile Andreei Andrei. S-a născut la 6 aprilie 1945, la București. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică
6 aprilie - Ziua internațională a sportului pentru dezvoltare și pace (ONU)
La 6 aprilie, în fiecare an, este marcată Ziua internațională a sportului pentru dezvoltare și pace (IDSDP), ce are ca obiectiv recunoașterea puterii sportului în stimularea schimbărilor pozitive și în depășirea barierelor și a granițelor, potrivit https://social.desa.un.org/. În
6 aprilie - Ziua NATO în România
Ziua NATO în România este marcată, în 2025, la 6 aprilie. Această zi este celebrată în prima duminică a lunii aprilie, începând cu anul 2005, în baza Legii 390/2004. Pentru stabilirea datei dedicate acestei zile, s-a ținut cont de momentul aderării României la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, respectiv data de 29 ma
CITATUL ZILEI
''Iași vineri, 24 martie/ 6 aprilie 1917 Zi tare urâtă, vânt de furtună, care a stârnit praful. Nando s-a întors de pe front foarte mulțumit. A petrecut acolo două zile pline și cu folos. A ținut trupelor un discurs despre răsplata de după război, spunând că trebuie să li se dea pământ mai mult, ca recompensă
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 6 aprilie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Irineu, episcop de Sirmium; Sf. Ier. Eutihie, patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Grigorie Sinaitul; Sf. Cuv. Platonida Duminica a 5-a din Post Greco-catolice Duminica 5 din Post. Sf. m. Eutihie al Constantinopolului; Sf. ep. M. Irineu de Sirmium Romano-catolice Duminica a 5-a din Postul M
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 aprilie
Este a 96-a zi a anului 2025. Au mai rămas 269 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 48 m și apune la 19 h 49 m. Luna răsare la 13 h 00 m și apune la 04 h 10 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Alexandru Papadopol
Actorul Alexandru Papadopol s-a remarcat în seriale de televiziune printre care 'Căsătorie de probă', ''Numai iubirea'', 'Daria, iubirea mea', 'Aniela', dar și pe micile ecrane, în filme precum 'Marfa și Banii', 'Amintiri din Epoca de Aur'', 'Love Building', 'Bani negri (pentru zile albe)'
DOCUMENTAR: Regizorul Silviu Purcărete împlinește 75 de ani (5 aprilie)
Regizorul de operă și teatru Silviu Purcărete s-a născut la 5 aprilie 1950, în București, conform silviupurcarete.art. A absolvit secția de regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică 'I.L. Caragiale' (IATC) din București, promoția 1974, clasa Valeriu Moisescu, cu spectacolul &