logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Henri, Marele Duce al Luxemburgului, împlineşte 65 de ani

Image

Alteţa sa Regală Henri, Marele Duce al Luxemburgului, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg şi este fiul cel mai mare al Marelui Duce Jean (1921-2019) şi al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit http://www.monarchie.lu/.

Marele Duce Henri are patru fraţi: arhiducesa Marie Astrid de Austria (n. 1954), prinţul Jean de Luxemburg (n. 1957), prinţesa Margareta de Liechtenstein (n. 1957) şi prinţul Guillaume de Luxemburg (n. 1963).

La 4 martie 1998, a fost numit locotenent-reprezentant al Alteţei sale Regale Marele Duce Jean, în conformitate cu prevederile articolului nr. 42 din Constituţie.

Doi ani mai târziu, la 7 octombrie 2000, prinţul Henri a devenit Marele Duce al Luxemburgului, în locul tatălui său, Jean, care a abdicat, după 36 de ani de domnie. Marele Duce Henri este cel de-al şaselea suveran al dinastiei naţionale luxemburgheze, fondată în 1890 de Marele Duce Adolphe de Nassau. Tatăl lui Henri a urcat pe tronul Luxemburgului la 12 noiembrie 1964, succedând mamei sale, Marea Ducesă Charlotte (1896-1985).

Marele Duce Henri şi-a făcut studiile liceale în Luxemburg şi în Franţa, obţinând cu succes diploma de bacalaureat în 1974. Apoi a urmat cursuri de Ştiinţe Politice la Universitatea din Geneva, Elveţia, obţinându-şi licenţa în 1980. Marele duce vorbeşte fluent franceza, engleza şi germana.

A primit numeroase distincţii onorifice: Doctor Honoris Causa al Universităţii "Sacred Heart" din Fairfield, Connecticut (SUA), Doctor în drept al Universităţii Miami, Oxford, Ohio (SUA), Doctor Honoris Causa al Universităţii din Khon Kaen (Thailanda), Doctor Honoris Causa al Universităţii din Trier (Germania) precum şi al Facultăţii León (Nicaragua), notează http://www.monarchie.lu/.

În 1974, Marele Duce şi-a efectuat pregătirea militară în cadrul Academiei Regale Militare la Sandhurst, în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. A obţinut rangul de ofiţer. În 1989, a fost numit, în mod onorific, şi maior al Regimentului Paraşute (Marea Britanie). În calitatea sa de şef al Armatei Regale luxemburgheze, el poartă titlul de general.

La 14 februarie 1981, s-a căsătorit cu Maria Teresa Mestre, pe care a întâlnit-o în timpul studiilor la Universitatea din Geneva. Cuplul regal are cinci copii: prinţul Guillaume, moştenitor al tronului Marelui Ducat de Luxemburg (n.1981); prinţul Félix (n. 1984), prinţul Louis (n. 1986), prinţesa Alexandra (n. 1991) şi prinţul Sébastien (n. 1992).

Alteţa Sa Regală Marea Ducesă Marie Teresa s-a născut la 22 martie 1956 în Havana, Cuba. În timpul revoluţiei conduse de Fidel Castro în 1960, familia Mestre a părăsit Cuba. Familia de origine spaniolă s-a stabilit la New York, unde Marea Ducesă a fost elevă a şcolii din Marymount. Din 1961, a studiat la Şcoala Franceză din New York. În iunie 1965, părinţii săi s-au mutat pe proprietatea familiei din Santander, Spania, apoi au luat rezidenţa permanentă la Geneva. Şi-a continuat studiile la Institutul Marie-José din Gstaad, apoi la internatul Marie-Thérese din Geneva, unde a trecut cu succes bacalaureatul francez în iunie 1975. Între timp, a obţinut cetăţenia elveţiană. După studiile secundare, s-a înscris la Universitatea din Geneva unde a obţinut licenţa în Ştiinţe Politice în 1980.

Marea Ducesă este implicată în probleme sociale şi umanitare. În 1997 a fost numită Ambasadoare a Bunăvoinţei pentru UNESCO pentru lupta împotriva sărăciei, educaţia fetelor tinere şi promovarea microcreditului, iar în 2007, a devenit Avocat Eminent pentru copii al UNICEF pentru acţiunea ei în favoarea copiilor orfani din cauza SIDA şi a "copiilor soldaţi", potrivit http://www.monarchie.lu/.

Marele Duce Henri a deţinut poziţia de preşedinte de onoare al Comitetului Dezvoltării Economice, între anii 1978-2000, astăzi acesta numindu-se "Luxemburg pentru Afaceri şi Inovaţie". În acest context, el a întreprins numeroase misiuni economice în întreaga lume pentru a promova Marele Ducat al Luxemburgului ca ţară de oportunităţi comerciale şi investiţii, funcţie preluată, ulterior, de fiul său, prinţul Guillaume, moştenitorul tronului.

De asemenea, din 1980 şi până în 1998, Alteţa Sa a fost membru de drept în cadrul Consiliului de Stat, ceea ce i-a permis să-şi perfecţioneze cunoştinţele despre domeniile instituţionale şi legislative ale ţării.

Marele Duce asigură patronajul a numeroase asociaţii active în domeniile cultural, sportiv, ştiinţific, ecologic şi social. El a fost cooptat ca membru al Comitetului Olimpic Internaţional (CIO) la sesiunea din februarie 1998, care a avut loc la Nagano, Japonia. Alteţa Sa Regală este implicată activ în promovarea valorilor olimpice. Din 1999, a fost şi membru al Comisiei Olimpice de Solidaritate.

De asemenea, este membru al consiliului de administraţie al Fundaţiei Marelui Duce şi Marii Ducese, care îşi propune să lucreze pentru integrarea în societatea luxemburgheză a persoanelor aflate în suferinţă şi a persoanelor cu nevoi specifice. Fundaţia sprijină, de asemenea, proiecte internaţionale în Africa şi Asia.

Marele Duce este, de asemenea, un membru activ al Fundaţiei Mentor, creată sub patronajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), scopul fundaţiei fiind acela de a asigura prevenirea consumului de droguri de către adolescenţi.

Foarte preocupat de protecţia naturii în Luxemburg şi în străinătate, Marele Duce este preşedintele Galápagos Darwin Trust Luxembourg şi este membru al Consiliului preşedinţilor al Fundaţiei "Charles Darwin". Această organizaţie non-guvernamentală îşi propune să păstreze mediul şi biodiversitatea în arhipelagul Galapagos. În plus, Marele Duce asigură Înaltul Patronaj al Fundaţiei "Natur & ëmwelt", o organizaţie pentru protecţia şi protejarea naturii din Marele Ducat al Luxemburgului.

În timpul călătoriei sale în Senegal, în ianuarie 2018, Alteţa Sa Regală Marele Duce Henri a fost decorat cu înalta distincţie "ambasador pelerin" în memoria lui Gorée. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)


Explicaţie foto: Marele Duce Henri de Luxemburg soseşte la Palatul Imperial din Tokyo, pentru banchetul organizat la 22 octombrie 2019, în urma ceremoniei de întronizare a împăratului Naruhito.

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 04-04-2025 15:14

Săptămâna europeană 31 martie - 4 aprilie 2025

Reuniunea Consiliului Afaceri Externe - Apărare, primul summit UE-Asia Centrală, adoptarea de eurodeputați a priorităților pentru bugetul UE 2026, prezentarea ProtectEU - o strategie europeană de securitate internă, dialogul economic la nivel înalt (HLED) dintre Uniunea Europeană și Turcia, anunțarea câștigătoarelor celui de-al 11-lea Premiu european pent

Documentare 04-04-2025 13:54

Retrospectiva evenimentelor interne 31 martie - 4 aprilie 2025

Desfășurarea conferinței 'România și OCDE - Principalul proiect de țară după NATO, UE și Schengen', respingerea moțiunilor de cenzură la adresa miniștrilor Energiei și Internelor, desemnarea lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE), începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (4 aprilie-3

Documentare 04-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: Actorul Robert Downey Jr. împlinește 60 de ani (4 aprilie)

Actorul Robert Downey Jr. s-a născut la 4 aprilie 1965, în Manhattan, New York. Este fiul scriitorului și regizorului Robert Downey Sr. și al actriței Elsie Downey. A studiat la Stagedoor Manor Performing Arts Training Center din New York. După divorțul părinților, în 1978, s-a mutat cu tatăl său în California. În 1982, a renunțat la Liceul Santa Moni

Documentare 04-04-2025 10:45

4 aprilie - Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal (ONU)

La 4 aprilie 2025 este marcată Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal. Această zi a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite la 8 decembrie 2005, ca urmare a adoptării textului Rezoluției 60/97, conform www.un.org. În acest an, ziua internațională

Documentare 04-04-2025 10:30

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* În ziua de 4 aprilie, Academia Română marchează 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive desfășurată începând cu ora 10.00. Evenimentul este urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române, academic

Documentare 04-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 50 de ani de la fondarea companiei Microsoft de către Bill Gates și Paul Allen (4 aprilie 1975)

În 1975, Bill Gates și Paul Allen au pus bazele Microsoft - uneori Micro-Soft, pentru microprocesoare și software - pentru a dezvolta sisteme software pentru computerul personal Altair 8800, amintește site-ul de știri al companiei în secțiunea ''Microsoft is born''. Allen și-a părăsit slujba de programator din Boston, iar Gates a re

Documentare 04-04-2025 09:30

Lansarea albumului 'Who Believes In Angels?', semnat de Elton John și Brandi Carlile

Cântărețul britanic Elton John și cântăreața americană Brandi Carlile lansează vineri, 4 aprilie 2025, albumul de studio, care se intitulează 'Who Believes In Angels?', produs de casa de discuri Interscope Records, precizează www.eltonjohn.com. Acest material discografic conține 10 piese. Cei doi ar

Documentare 04-04-2025 09:15

4 aprilie - Ziua Academiei Române

Ziua Academiei Române este marcată în fiecare an la 4 aprilie, dată la care, în anul 2000, a fost instituită celebrarea acestei zile de prezidiul instituției, cu prilejul ''Zilei Porților Deschise''. Înființată la 1/13 aprilie 1866, ca ''Societate Literară Română'', instituția și-a început act

Documentare 04-04-2025 08:30

Festivalul Quais du Polar din Lyon, dedicat literaturii polițiste (4-6 aprilie)

Între zilele de 4 și 6 aprilie 2025, are loc în Lyon, Franța, cea de-a 21-a ediție a Festivalului Quais du polar, dedicat literaturii polițiste, arată https://quaisdupolar.com/. Locurile de desfășurare sunt Hotel de Ville, clădire istorică în care funcționează și primăria orașului, Palai

Documentare 04-04-2025 08:15

Cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Național iTEC (4-6 aprilie)

În intervalul 4-6 aprilie 2025, se desfășoară, la Timișoara, Concursul Național iTEC, ajuns la ediția a XVIII-a, conform itec.ro. Evenimentul este organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara (UPT), în parteneriat cu Facultatea de Auto

Documentare 04-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025

Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase

Documentare 04-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cuvântul 'sociopat' este unul misterios. Originile lui își au bazele într-o știință seculară, dar, de atunci, a fost greșit atribuit, pentru a se referi la tot felul de păcate. Nu există - nu mai există - o singură definiție a termenului. Cuvântul, cam ca oamenii pe care îi reprezintă, a devenit un fel de paradox. Un substantiv

Documentare 04-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima (Denia Acatistului Bunei Vestiri) Greco-catolice Sf. cuv. Teodul și Agatopod; Sf. cuv. Gheorghe din Maleon și Iosif Imnograful. Acatistul Maicii Domnului Romano-catolice Sf. Isidor, ep. înv.

Documentare 04-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 aprilie

Este a 94-a zi a anului 2025. Au mai rămas 271 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 51 m și apune la 19 h 47 m. Luna răsare la 10 h 39 m și apune la 02 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 03-04-2025 12:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria

Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org