logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Forumul Mondial dedicat Holocaustului, la a cincea ediţie

Imagine din galeria Agerpres

La 23 ianuarie 2020 are loc la Ierusalim a cincea ediţie a Forumului Mondial al Holocaustului, dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului şi împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, la care participă şi preşedintele României, Klaus Iohannis. Evenimentul intitulat ''Comemorarea Holocaustului, luptând cu antisemitismul'' ("Remembering the Holocaust, Fighting Antisemitism") este organizat de Fundaţia Forumului Mondial al Holocaustului, condusă de dr. Moshe Kantor, în cooperare cu Institutul Yad Vashem, sub auspiciile preşedintelui Statului Israel, Reuven "Ruvi" Rivlin, conform www.yadvashem.org.

Fundaţia Forumului Mondial al Holocaustului este o organizaţie internaţională fondată în 2005, în urma organizării primului Forum Mondial al Holocaustului, la 27 ianuarie 2005. Organizaţia este dedicată păstrării memoriei Holocaustului şi lecţiilor sale importante pentru umanitate, promovând toleranţa între religii şi naţionalităţi pe fondul recunoaşterii că lumea îi va pierde în curând pe ultimii supravieţuitori ai Holocaustului şi în lumina revenirii tulburătoare a antisemitismului la nivel global. Fundaţia s-a născut din nevoia de a păstra viaţa evreiască în Europa, de a lupta cu antisemitismul, uitarea şi ideile revizioniste asupra Holocaustului şi de a preveni o catastrofă nucleară viitoare, conform manifestului publicat pe worldholocaustforum.org. Combaterea antisemitismului şi a negării Holocaustului, precum şi promovarea educaţiei despre Shoah (termenul în ebraică pentru Holocaust) la nivel internaţional reprezintă scopul programului intitulat ''Let My People Live!'' (Lăsaţi-mi poporul să trăiască), sub umbrela căruia s-au desfăşurat forumurile de până acum.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Moshe Kantor, preşedinte al Congresului European Evreiesc şi preşedinte al Fundaţiei Forumulului Mondial al Holocaustului



Prima ediţie a Forumului Mondial al Holocaustului a avut loc la Cracovia cu ocazia comemorării a 60 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare Auschwitz-Birkenau. Congresul Evreiesc European, reprezentat de preşedintele Consiliului său de guvernatori, dr. Viatcheslav Moshe Kantor, alături de Ministerul Culturii din Polonia şi Yad Vashem - Autoritatea pentru Comemorarea Eroilor şi Martirilor Holocaustului au organizat evenimentul, desfăşurat sub patronajul preşedintelui Poloniei, Aleksander Kwasniewski, şi sub auspiciile secretarului general al Consiliului Europei, Terry Davis.

Considerat de o ''importanţă supremă, întrucât lagărul morţii a devenit un simbol nu numai al genocidului, rasismului şi xenofobiei, ci şi un simbol al exterminării totale a naţiunii evreilor'', conform declaraţiilor fondatorului Forumului Mondial al Holocaustului, Moshe Kantor, evenimentul s-a bucurat de participarea a peste 30 de delegaţii oficiale conduse de şefi de stat, printre care s-au numărat: preşedintele Israelului, Moshe Katsav, preşedintele Franţei, Jacques Chirac, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, şi vicepreşedintele SUA, Richard Cheney, reprezentând Forţele Aliate. Totodată, au fost prezenţi supravieţuitori şi salvatori din lagărele Auschwitz-Birkenau, reprezentanţi ai instituţiilor publice din 50 de ţări, precum şi delegaţii de tineri şi studenţi, potrivit worldholocaustforum.org.

''Ziua de 27 ianuarie 1945 a pus într-un final capăt existenţei lagărului nazist Auschwitz-Birkenau. Acel loc s-a născut din ură, cruzime şi dispreţ faţă de o fiinţă umană. Acesta a fost locul unde, în numele ideologiei nebune, oameni au condamnat alţi oameni la cea mai îngrozitoare soartă. Locul unde popoarele de evrei şi romi urmau să fie exterminate, unde polonezi şi prizonieri din întreaga Europă au fost omorâţi. O oprire a activităţii criminale a naziştilor a fost o victorie a forţelor internaţionale unite împotriva răului hitlerist care a vrut să conducă lumea'', a declarat preşedintele Poloniei, Aleksander Kwasniewski.

Elie Wiesel, născut la Sighetu Marmaţiei, supravieţuitor la Auschwitz-Birkenau, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1986 şi profesor la Universitatea din Boston, a transmis: ''Dragii mei prieteni, dacă după această zi veţi fi la fel, atunci înseamnă că am pierdut o confruntare cu această amintire, ai cărei custozi sunteţi acum. Trebuie să aibă un efect pentru voi şi prin voi către întreaga lume şi să pună capăt blestemului urii, esenţei antisemitismului, rasismului şi fanatismului''.

 

Foto: (c) PAUL BUCIUTA/AGERPRES FOTO

Elie Wiesel (30 sept.1928 - 2 iul. 2016), venit în România să participe la inaugurarea casei memoriale de la Sighet (29 iulie 2002).



La evenimentele prilejuite de Forumul din 2005 au mai fost prezenţi salvatorii Yakov Vinnicenko, Nikolai Certkov, Genri Koptev-Gomolov, supravieţuitorul lagărelor de concentrare din Ucraina Max Privler şi supravieţuitorii lagărelor Auschwitz-Birkenau: Sonia Brodecki, Boreslav Brodecki şi Anatoli Vanukevici.

'''Programul european de educaţie pentru profesori asupra Holocaustului şi a învăţăturilor lui' din cadrul Forumului 'Let My People Live!' poartă un simbolism puternic. Este foarte posibil ca această reuniune internaţională să fi fost ultima şansă pentru tinerii de astăzi să afle despre actul odios al genocidului de la cei care i-au fost martori. Nimeni nu are dreptul să uite lecţiile ultimului secol: abuzul ruşinos al drepturilor omului şi rasismul devastator. Problemele antisemitismului, xenofobiei şi intoleranţei rasiale nu sunt numai problemele naţiunii evreilor, ci ale tuturor naţiunilor'', a mai evidenţiat atunci Moshe Kantor, care a mai adăugat: "Ca preşedinte al Comitetului de organizare, îmi exprim încrederea că în viitorul apropiat liderii altor ţări, care nu au putut participa la Forumul Internaţional de la Cracovia din 27 ianuarie 2005, se vor alătura Forumului Mondial al Holocaustului''.

Papa Ioan Paul al II-lea a transmis un mesaj cu ocazia primului Forum al Holocaustului: "Nimănui nu îi este permis să treacă pe lângă tragedia Holocaustului (Shoah)...Tentativele de distrugere sistematică a unui întreg popor cad ca o umbră asupra istoriei Europei şi a întregii lumi. Este o crimă care va întuneca pentru totdeauna istoria umanităţii''.

Preşedintele SUA, George W. Bush, a adoptat o proclamaţie prin care a declarat ziua de 27 ianuarie 2005 a 60-a aniversare a Eliberării Lagărului de Concentrare Auschwitz, solicitând marcarea acestei zile în SUA prin programe şi ceremonii dedicate victimelor Holocaustului.

Al doilea Forum Internaţional ''Let My People Live!'' a avut loc la 26-27 septembrie 2006, la Kiev, sub patronajul preşedintelui Viktor Yuşcenko, cu ocazia comemorării a 65 de ani de la tragedia de la Babi Yar.

La eveniment au participat peste 1.000 de persoane din 60 de ţări, inclusiv reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale politice şi publice, şi şefi de stat şi de guvern din 46 de ţări.

''Cea mai groaznică etapă a Holocaustului, etapa exterminării totale a evreilor, a început cu împuşcările de la marginea râpei Babi Yar. Timp de două zile, în septembrie 1941, naziştii au omorât peste 33.000 de evrei din Kiev, în principal femei, copii şi bătrâni. Doar câţiva martori şi supravieţuitori îşi mai amintesc de 'calea morţii' care s-a terminat la Babi Yar, la periferia oraşului. Puţini mai pot înţelege teroarea rece şi singurătatea cumplită a unei fiinţe umane stând faţă în faţă cu maşina nazistă a morţii. Această singurătate absolută încă mai dăinuie în această zonă a Kievului. Este singurătatea oamenilor în faţa exterminării. Este singurătatea unui om în faţa morţii'' - a transmis Comitetul de organizare al celui de-al doilea Forum Internaţional.

Cu această ocazie, prin decret prezidenţial, peste 120 de cetăţeni ai Ucrainei au primit Ordinul de merit pentru curajul şi sacrificiul demonstrat în războiul de salvare a evreilor de genocidul fascist şi pentru păstrarea memoriei victimelor Holocaustului.

Evenimentele din marja Forumului din 2006 au inclus: la 26 septembrie - recepţia oficială de la Administraţia municipală a Kievului, o expoziţie de comemorare a tragediei, recepţia organizată de preşedintele Viktor Yuşcenko pentru delegaţiile oficiale; la 27 septembrie - ceremonia în memoria victimelor de la Babi Yar, ceremonia oficială de la monumentul Babi Yar, Forumul Internaţional ''Let My People Live!'' desfăşurat la Teatrul Municipal de Operă şi Balet din Kiev; la 28 septembrie - procesiunea de-a lungul ''Căii morţii'' până la monumentul Menorah.

Al treilea Forum Internaţional a revenit la Cracovia, la 27 ianuarie 2010, marcând 65 de ani de la eliberarea lagărelor Auschwitz-Birkenau. Evenimentul s-a desfăşurat sub patronajul preşedintelui Poloniei, Lech Kaczynski, al preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, şi al preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.

 

Foto: (c) LUKASZ GAGULSKI/EPA

Memorialul Auschwitz-Birkenau



Au participat aproximativ 100 de membri ai Parlamentului European şi au susţinut cuvântări: Moshe Kantor, Jerzy Buzek, preşedintele Consiliului European al Toleranţei şi Reconcilierii, Aleksander Kwasniewski, preşedintele Yad Vashem, Avner Shalev, rabinul şi supravieţuitorul lagărului Buchenwald, Yisrael Meir Lau, precum şi preşedintele Congresului Mondial al Evreilor, Ronald S. Lauder.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a transmis un mesaj video către participanţii Forumului, în care a făcut apel la comemorarea tragediilor trecutului şi a subliniat că memoria lor trebuie să determine politicile de astăzi. O delegaţie de şapte membri ai cabinetul preşedintelui american Barack Obama a fost prezentă la eveniment.

Al patrulea Forum Internaţional s-a desfăşurat la 26-27 ianuarie 2015 în Republica Cehă, la Praga şi Terezin, la 70 de ani de la eliberarea lagărelor naziste. Evenimentul a cuprins două părţi importante: Forumul Mondial al Societăţii Civile organizat la Castelul din Praga şi ceremonia de comemorare de la Terezin.

În deschiderea evenimentului, Moshe Kantor a afirmat că ameninţarea cea mai importantă în Europa secolului 21 este extremismul religios şi fundamentalismul, evidenţiind necesitatea examinării reale a rădăcinilor şi cauzelor, şi a propunerii de soluţii practice. ''Într-adevăr, istoria Cehiei, cea mai recentă istorie a Europei şi lagărul de concentrare Terezin poartă mărturia absolută că nu putem face altfel'', a afirmat Moshe Kantor.

Preşedintele Republicii Cehe, Milos Zeman, a declarat: ''Republica Cehă vrea să dedice Al Patrulea Forum al Holocaustului promovării toleranţei şi educaţiei. (...) Mai multe paneluri de discuţii se concentrează pe impact şi modalităţi de combatere a creşterii antisemitismului, rasismului şi extremismului în societatea civilă europeană''.

În cadrul evenimentelor au mai susţinut alocuţiuni: preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele Knesset, Yuli-Yoel Edelstein, preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, profesorii Alan Morten Dershowitz - Facultatea de Drept a Universităţii Harvard - şi Timothy David Snyder - Universitatea Yale.

Oraşul fortificat Terezin a fost transformat în 1941 în ghetou, ai cărui locuitori urmau să fie transferaţi în camerele de gazare de la Auschwitz. ''Determinarea prizonierilor să trăiască, reflectată prin activităţile culturale şi educaţionale din ghetou pe fondul circumstanţelor groaznice, rămâne o mărturie impresionantă până astăzi'', a afirmat Jean-Claude Juncker.

 

Foto: (c) ATEF SAFADI/EPA

Hanoch Shacher, supravieţuitor al lagărului de concentrare de la Terezin (Theresienstadt)



''Oriunde bărbaţi şi femei sunt persecutaţi din cauza rasei, a religiei, a viziunilor politice, acel loc - în acel moment - devine centrul universului'', a fost mesajul lui Elie Wiesel cu ocazia acestui forum.

Un Moment European de Reculegere a fost realizat de tineri europeni în cinci puncte reprezentative (lagărele Auschwitz-Birkenau, Buchenwald, Bergen-Belsen, Parlamentul European la Bruxelles şi Consiliul Europei la Strasbourg) şi difuzat pe un ecran uriaş la Sesiunea de închidere a celui de-al Patrulea Forum Internaţional. AGERPRES/(Documentare - Roxana Mihordescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 03-04-2025 12:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria

Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org

Documentare 03-04-2025 11:30

Congresul ordinar al UEFA, la Belgrad (3 aprilie)

La 3 aprilie 2025 se desfășoară, la Belgrad, în Sava Congress Centar, cel de-al 49-lea Congres ordinar al UEFA, conform https://www.uefa.com/. Congresul UEFA este organismul suprem de control al UEFA și reunește președinții și secretarii generali care reprezintă fiecare dintre cele 55 de asociații membr

Documentare 03-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar

Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar este autorul unor exegeze despre clasici și contemporani. S-a născut la 3 aprilie 1945, în localitatea Lera-Chiojdu, județul Buzău. Licențiat al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București (1969), a lucrat ca reporter și redactor de carte la mai multe reviste, z

Documentare 03-04-2025 10:30

Marele festival de hipism din Marea Britanie Randox Grand National de la Aintree (3-5 aprilie)

Randox Grand National, cunoscutul festival de hipism din Marea Britanie, începe la 3 aprilie, la Aintree, în Merseyside, la 9,6 km nord-est de Liverpool, cel mai important eveniment, marea cursă de hipism, are loc la 5 aprilie, conform https://www.irishpost.com și

Documentare 03-04-2025 10:00

Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'' (3-4 aprilie)

Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'', desfășurată la Cracovia, pe 3-4 aprilie, servește drept platformă pentru schimbul de experiență și de bune practici între experții europeni în domeniul patrimoniului cultural, care este expus în continuare riscului de dezastre naturale și civile,

Documentare 03-04-2025 09:00

Summitul Global Inteligența Artificială în Africa, la Kigali (3-4 aprilie)

La 3 aprilie 2025, timp de două zile, la Kigali, în Rwanda, se desfășoară summitul inaugural cu caracter global dedicat inteligenței artificiale în Africa, potrivit https://www.techarena.co.ke și DPA. Lideri ai guvernelor lumii, importanți oameni de afaceri la nivel global, membri ai mediului academic și ai societății civile se întrunesc cu a

Documentare 03-04-2025 08:00

3 aprilie - Ziua Jandarmeriei Române

Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei 'Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi', în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial

Documentare 03-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Din punctul de vedere al istoriei, destinul este superior maladiilor de destin și el rămâne astfel câtă vreme timpul istoriei nu are un sfârșit al lui sau câtă vreme este postulată judecata finală a istoriei lumii. Dar dacă timpul istoriei are un sfârșit și nu există o judecată finală a istoriei lumii, atunci istoria devine la râ

Documentare 03-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul și Ilirie Greco-catolice Sf. cuv. Nichita Mărturisitorul Romano-catolice Ss. Alois Scrosoppi, pr.; Sixt I, pp. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox

Documentare 03-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 aprilie

Este a 93-a zi a anului 2025. Au mai rămas 272 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 53 m și apune la 19 h 46 m. Luna răsare la 09 h 39 m și apune la 01 h 29 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 02-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)

Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare

Documentare 02-04-2025 10:00

2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului

Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a

Documentare 02-04-2025 09:00

2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)

La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware

Documentare 02-04-2025 08:30

2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii

În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.

Documentare 02-04-2025 08:00

Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)

Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr