ROMÂNIA POST-REVOLUŢIE, 1990: Înfiinţarea Partidului Ecologist din România (PER)

La 16 ianuarie 1990, a fost înfiinţat Partidul Ecologist din România (PER), sub conducerea lui Adrian Manolache, potrivit lucrării ''România, date şi fapte. 1989-2009'' (editată de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, 2010).
În ziua de 20 aprilie 1990, Conferinţa Naţională a partidului l-a ales ca preşedinte pe Otto Ernest Weber, după ce Adrian Manolache a renunţat la şefia formaţiunii. PER a participat la alegerile legislative din luna mai 1990, obţinând 1,69% din voturi pentru Adunarea Deputaţilor (opt mandate) şi 1,38% din voturile pentru Senat (un singur mandat). Cele mai multe voturi au fost obţinute în marile oraşe cu un grad de poluare mai ridicat: Braşov, Sibiu, Alba Iulia, Bacău, Bucureşti, notează site-ul formaţiuni, www.per.ro.
Partidul Ecologist din România a participat la fondarea Convenţiei Democrate Române, la 26 noiembrie 1991, împreună cu PNŢCD, PNL, PSDR, PAC, UDMR şi formaţiunile civice din Forumul Democratic Antitotalitar din România (FDAR). Participând pe liste comune cu ceilalţi membri ai Convenţiei Democrate, PER a obţinut, la alegerile parlamentare din 27 septembrie 1992, patru mandate în Camera Deputaţilor.
FOTO: (c) SORIN LUPSA / Arhiva istorică AGERPRES - Domokos Geza (stânga), preşedintele UDMR; Sergiu Cunescu (centru), preşedintele PSDR şi Otto Weber (dreapta), preşedintele PER, semnând Convenţia Naţională pentru Instaurarea Democraţiei de la 15 decembrie 1990
Primul congres al PER a avut loc la 25 aprilie 1994, fiind adoptat Statutul şi Programul şi fiind aleasă conducerea executivă: Otto Weber - preşedinte şi Anghel Rugină - preşedinte de onoare.
La alegerile legislative din 3 noiembrie 1996, PER a participat din nou pe listele CDR, obţinând două mandate de deputat şi trei de senator.
În august 2000, când CDR s-a reorganizat, PER a ieşit din alianţă, încercând coagularea unui pol ecologist în jurul său. Astfel, a fost creat Polul Ecologist din România, la 19 septembrie 2000, alături de Partidul Alternativa Verde "Ecologiştii" şi de Convenţia Ecologistă din România. Polul Ecologist nu a reuşit, însă, să obţină voturile necesare intrării în Parlament, la alegerile legislative din 26 noiembrie 2000, când a obţinut rezultate sub aşteptări (0,93% din voturile pentru Camera Deputaţilor şi 0,99% din cele pentru Senat). Acest eşec a dus la formarea unui Comitet de iniţiativă pentru reorganizarea partidului, alcătuit din Cornel Protopopescu, Valentin Vasilescu, Adrian Panzatescu, Claudiu Protopopescu, Anton Creangă, Anghel Mihăilescu, Vasile Grecu, Gabriela Bosneajoan şi Nicolae Mureşan.
Congresul Extraordinar din 1 septembrie 2001 a adoptat un nou statut, un program şi a ales o nouă conducere: Cornel Protopopescu - preşedinte, Grecu Vasile - prim-vicepreşedinte, Iuliana Dafînoiu - secretar general. De asemenea, Congresul a stabilit strategia partidului pentru următoarea perioadă, în sensul creării unui singur partid ecologist în România, prin fuziunea partidelor existente. În cursul anului 2002, Partidul Ecologist Român a demarat tratativele de fuziune cu Partidul Alternativa Verde "Ecologiştii" şi Convenţia Ecologistă din România, iar la 1 martie 2003 a avut loc fuziunea acestora, în cadrul unui Congres Extraordinar.
FOTO: (c) ROMULUS BOANCĂ / AGERPRES FOTO - Congresul Extraordinar de Unificare a Partidului Ecologist Român, Partidul Alternativa Verde Ecologiştii şi Partidul Convenţia Ecologistă din România (2003)
La alegerile legislative din 2004, 2008, 2012 şi 2016, PER a înregistrat rezultate extrem de mici, nereuşind să acceadă în Parlament.
La 5 iunie 2005, a avut loc Congresul Extraordinar al PER, care a adoptat un nou statut, un nou program politic şi a ales o noua conducere: Petru Lificiu - preşedinte, Octavian Ciobotă - preşedinte al Consiliului Naţional, Marius Mateescu - preşedinte executiv, Viorel Anton - secretar general, etc. În iunie 2007, Petru Lificiu a fost demis de la conducerea partidului, iar Dănuţ Pop a ocupat poziţia de preşedinte interimar până la Congresul partidului din februarie 2008, când a fost validat în această funcţie. El a îndeplinit această funcţie până la data de 7 aprilie 2008, când l-a delegat pe Cristian Jura (Secretar general ales la congresul din februarie 2008) în postul de preşedinte al Partidului Ecologist Român. Însă, Cristian Jura a demisionat din toate funcţiile sale şi din PER trei luni mai târziu, în iunie 2008.
În urma Congresului de comasare prin absorbţie a Partidului Uniunea Ecologistă din România în PER, din 14 iulie 2012, a fost aleasă la nivel central următoarea structură de conducere: preşedinte - Dănuţ Pop, preşedinte de onoare - Mircea Coşea, preşedinte al Consiliului Naţional - Cornel Protopopescu, preşedinte executiv - Grecu Vasile, etc. Congresul Extraordinar din 26 ianuarie 2013 a adus schimbări la nivelul conducerii: preşedinte - Dănuţ Pop, preşedinte de onoare - Mircea Coşea, preşedinte al Consiliului Naţional - Dumitru Bădrăgan, preşedinte executiv - Radu Popa, şi alţii.
Orientarea politică a PER este de centru, după cum se autodefineşte. Semnul permanent al PER este bradul plin, cu trei ramuri, stilizat, de culoare verde, cu înscrisul pe cerc întrerupt, sus ECOLOGIŞTII şi jos PER, folosit şi ca semn electoral. Culorile partidului sunt verde, galben şi alb. Doctrina partidului este ecologistă.
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO - Dănuţ Pop, preşedintele Partidului Ecologist Român acordă un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES (2016)
PER pune la baza Ecologiei politice principiile libertăţii, ale iniţiativei private, ale competiţiei corecte şi ale garantării proprietăţii. Opţiunea politică a PER este: stat de drept şi eco-capitalism. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Roxana Mihordescu, editor online: Ady Ivaşcu)
*Explicație foto: Manifestaţie publică organizată de Partidul Ecologist Român, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, în Piaţa Victoriei din Bucureşti (2018).
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie
Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru
Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)
Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)
Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și
FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)
În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr
CITATUL ZILEI
'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice