logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

UN SECOL DE ISTORIE: Naufragiul ''Titanicului Francez'' - pachebotul ''Afrique''

Image

La 9 ianuarie 2020, la Bordeaux, este marcat centenarul scufundării pachebotului "Afrique", considerat cel mai mare dezastru maritim din Franţa, soldat cu 568 de morţi, pentru care a fost botezat "Titanicul Francez", potrivit site-ului sw-ke.latest.facebook.com. Astfel, sunt organizate ceremonii religioase, întâlniri cu membrii familiilor celor dispăruţi şi este inaugurată expoziţia "Le Mémorial des Tirailleurs Naufragés" la Muzeul "Mer Marine Bordeaux", care va putea fi vizitată între 9 şi 16 ianuarie 2020, potrivit www.memoiresetpartages.com.

Pachebotul "Afrique" a plecat spre Senegal la 9 ianuarie 1920 (ora 19.00), din portul "Quai des Chartrons", din Bordeaux, având la bord 599 de persoane dintre care 135 membri ai echipajului, 178 militari din armata colonială, care se întorceau acasă după terminarea războiului, şi 20 misionari, membri ai Congregaţiei St. Esprit. De asemenea, erau la bord mai multe familii de ofiţeri sau comercianţi, personalităţi ale vremii, potrivit memoiresdelafrique-histoire.

În primele ore ale zilei de 10 ianuarie 1920, "Afrique" a ieşit din canalul Gironde şi s-a îndreptat spre Dakar şi celelalte porturi ale coastei de vest franceze, pe traseul său obişnuit.

La 11 ianuarie 1920, în timp ce se afla la aproximativ 100 km vest de Royan, camera maşinilor a fost inundată ca urmare a lovirii vasului de un obiect scufundat. "Afrique" a cerut un remorcher, pentru a se întoarce în portul comercial La Pallice (La Rochelle) cu scopul de a efectua reparaţii, dar niciun vas nu a putut să ajungă la nava aflată în impas. Vasul "Ceylan", care se afla în apropiere şi a fost alertat de apelurile transmise nu a putut îndrepta un remorcher spre pachebot din cauza vremii nefavorabile. Apoi, în timp ce se afla în Golful Biscaya, cazanele s-au stins, motorul a devenit nefuncţional şi "Afrique" a început să plutească în derută.

La primele ore ale zilei de 12 ianuarie 1920, la câţiva kilometri între insula Ile de Ré şi oraşul francez de coastă, Sables d'Olonne, nava, scăpată de sub control, a deviat în mijlocul unei furtuni. "Ceylon" a pierdut contactul cu "Afrique" şi apoi a auzit în transmisiile radio că vasul va fi evacuat folosindu-se bărcile de salvare. În timpul zilei, "Ceylon" a încercat să restabilească contactul cu "Afrique". A descoperit, însă, o plută cu 15 persoane pe mare.

Căpitanul Antoine Le Du, un marinar cu experienţă, a ordonat evacuarea cu ajutorul bărcilor de salvare. Pasagerii înspăimântaţi de înălţimea valurilor au refuzat să părăsească nava, simţindu-se mai în siguranţă pe modernul vas. S-au adunat în sălile de primire şi alături de misionarii aflaţi la bord au aprins lumânări şi s-au rugat. La rândul lor, soldaţii africani s-au alăturat acestora rugându-se în dialectul matern. Cu toţii credeau în mod eronat că se aflau foarte aproape de coastă şi vor fi salvaţi. Echipajul a încercat în zadar să îi determine să urce în bărcile şi plutele de salvare. Evacuarea era dificilă şi din cauza înclinării vasului, agitaţiei mării şi a faptului că era noapte. În cele din urmă, disperat, echipajul a reuşit să lanseze doar două bărci care au transportat singurele persoane ce aveau să supravieţuiască. Georges Métayer a fost singurul pasager (civil) care şi-a salvat viaţa urmărind acţiunile de salvare.

Apropiindu-se de coastă, la orele 23.00 în aceeaşi zi, "Afrique" a intrat în coliziune cu o ambarcaţiune uşoară de pe Platoul Rochebonne. La ora 3.00 dimineaţa, la 13 ianuarie 1920, a fost transmis un ultim semnal prin radio şi, curând după aceea, vasul s-a lovit de stânci şi s-a scufundat aproape instantaneu. Comandantul acestuia, fidel tradiţiei, se afla la bord alături de pasageri, potrivit histoire-genealogie.com.

Pachebotul "Ansversville", chemat de "Ceylon", a făcut mai multe croaziere în zona scufundării, iar forţele marine au trimis remorcherele "Cedre" şi "Victoire" pentru a efectua cercetări în zonă.

Din cele 599 de persoane aflate la bord, doar 36 au supravieţuit, precizează www.memoiresdelafrique.fr. Nicio femeie sau vreun copil nu a supravieţuit acestui dezastru maritim.

Scufundarea navei, considerată cel mai mare dezastru maritim francez, a generat polemici violente. A durat câţiva ani căutarea unor explicaţii şi a unor responsabili. Au fost făcute investigaţii, care au ajuns la concluzia că reparaţiile efectuate la Bordeaux, înaintea plecării navei în cursă, au fost realizate superficial. Totodată, s-au căutat vinovaţii (membrii echipajului, schimbaţi înainte de plecare, erau suspectaţi de neîndeplinirea sarcinilor şi părăsirea posturilor), au avut loc dezbateri aprinse în Adunarea Naţională Franceză, precum şi un proces (în care prezenţa familiilor victimelor nu a fost admisă, iar armatorul vasului a fost absolvit de toată responsabilitatea. S-a constatat dispariţia unei comori (Monseniorul Jalabert transporta cu el 30 de milioane de franci de aur). Într-un final, s-a ajuns la concluzia necesităţii ca sistemul de navigare a navelor să fie controlat de către o organizaţie independentă de armatori şi mai ales de o organizaţie credibilă de salvare de coastă, potrivit memoiresetpartages.com.

Nava franceză de pasageri "Afrique", construită în 1907 pe şantierul naval "S. Hunter & W. Richardson", lansată în noiembrie 1907, aparţinea "Compagniei Française des Chargeurs Réunis" şi se afla la cea de 58-a cursă. Căptuşită cu oţel complet nituit, nava avea: un tonaj brut de 5.404 tone; 119,17 m lungime; 14,75 m lăţime şi 6,46 m adâncime. Viteza sa putea atinge 32,4 km/h, potrivit histoire-genealogie.com. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cristian Anghelache)

 

Sursa foto: Paquebot l'Afrique/Facebook.com

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 22-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Drew Barrymore

Drew Barrymore a devenit una dintre cele mai apreciate actrițe ale generației sale, deși viața i-a adus multe provocări încă din copilărie. A fost distinsă în 1999 cu Premiul ''Former Child Star Lifetime Achievement' din partea Fundației Young Artist, pentru realizările ei ca actriță în copilărie. Drew Blythe Barrymore s-a născut

Documentare 22-02-2025 10:00

22 februarie - Ziua mondială a cercetășiei

Ziua mondială a cercetășiei este marcată la 22 februarie și reprezintă ziua de naștere a fondatorului Mișcării 'Scout' - cercetașii, Robert Baden-Powell. Robert Baden-Powell a urmat o carieră militară și a încercat să reformeze metodele de pregătire militară, introducând activități distractive pentru ridicarea moralului trupelor. A fost dis

Documentare 22-02-2025 09:00

Cea de-a 40-a ediție a ceremoniei de decernare a Premiilor Film Independent Spirit

În ziua de 22 februarie 2025, este programată cea de-a 40-a ediție a ceremoniei de decernare a Premiilor Film Independent Spirit. Cu acest prilej, organizația artistică non-profit Film Independent răsplătește cele mai bune producții cinematografice realizate cu un buget de cel mult 28 de milioane de dolari și difuzate în anul 2024, notează

Documentare 22-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Nu-ți goli starea sufletului tău dinaintea oricui. Și prin aceasta nu-ți pricinui pagubă ție însuți'' (''Maxime, sentințe și aforisme din Egiptul antic'', Editura Albatros, București, 1975) 

Documentare 22-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 februarie

Ortodoxe Aflarea moaștelor Sfinților Mc. din Constantinopol (Sâmbăta celor adormiți - Moșii de iarnă) Greco-catolice Aflarea moaștelor martirilor din Eugenion. Pomenirea morților Romano-catolice Catedra Sf. Ap. Petru; Sf. Margareta din Cortona, călug.

Documentare 22-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 februarie

Este a 53-a zi a anului 2025. Au mai rămas 312 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 04 m și apune la 17 h 54 m. Luna răsare la 03 h 22 m și apune la 11 h 23 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 21-02-2025 16:23

Retrospectiva evenimentelor interne 17-21 februarie 2025

Primirea președintelui interimar al României, Ilie Bolojan, de către președintele Franței, Emmanuel Macron, discursul lui Ilie Bolojan la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România, reuniunea Comitetului Național pentru aderarea României la OCDE, prezidată de premierul Marcel Ciolacu, precum și marcarea

Documentare 21-02-2025 14:51

Săptămâna europeană 17-21 februarie 2025

Lideri ai unor state europene împreună cu oficiali ai Comisiei și Consiliului European au discutat într-o reuniune informală la invitația președintelui Franței Emmanuel Macron pe marginea situației din Ucraina și asupra aspectelor care vizează apărarea colectivă și arhitectura de securitate a Europei. Miniștrii afacerilor europene din cele 27 de state mem

Documentare 21-02-2025 11:00

UN SECOL DE ISTORIE: Lansarea primului număr al publicației The New Yorker (21 februarie)

La 21 februarie 1925 a fost lansată revista americană The New Yorker, potrivit Columbia Journalism Review (https://www.cjr.org/). Publicația a fost înființată de Harold Ross, unul dintre membrii fondatori ai grupului Algonquin Round Table, ce reunea scriitori, critici, actori, și de soția acestuia Jane G

Documentare 21-02-2025 10:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*'Ziua Solidarității Româno-Poloneze' este marcată în zilele de 21 februarie și 26 februarie 2025, de la ora 15.00, la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), prin două tururi ghidate gratuite în expoziția 'România-Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Jozef Pilsudski și Familia Regală a României', o colabor

Documentare 21-02-2025 09:00

21 februarie - Ziua internațională a limbii materne (ONU)

Ziua internațională a limbii materne este marcată în fiecare an, la 21 februarie, pentru a promova diversitatea culturală și lingvistică din întreaga lume. Proclamată în cadrul Conferinței Generale a UNESCO din 17 noiembrie 1999, această zi a fost celebrată pentru prima dată de Organizația Națiunilor Unite în anul 2000. În acest s

Documentare 21-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cumpătarea în toate lucrurile sufletului este lauda omului înțelept'' (''Maxime, sentințe și aforisme din Egiptul antic'', Editura Albatros, București, 1975) 

Documentare 21-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 februarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Timotei; Sf. Ier. Eustatie, arhiepiscopul Antiohiei Greco-catolice Sf. cuv. Timotei; Sf. Eustațiu al Antiohiei Romano-catolice Sf. Petru Damian, ep. înv. Sfântul Cuvios Timotei este pomenit în calendarul creștin orto

Documentare 21-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 februarie

Este a 52-a zi a anului 2025. Au mai rămas 313 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 07 m și apune la 17 h 53 m. Luna răsare la 02 h 17 m și apune la 10 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 20-02-2025 09:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Valea Vinales din Cuba

Valea Vinales este o depresiune carstică cu suprafața de 132 kilometri pătrați, formată în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani, situată în provincia Pinar del Rio, în vestul Cubei. A fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1999, datorită frumuseții peisajelor, agriculturii tradiționale și culturii specifice regiunii, arată