ROMÂNIA POST-REVOLUŢIE, 1990: Înfiinţarea Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România

La 2 ianuarie 1990 a fost înfiinţată Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR). Constantin-Ticu Dumitrescu (n. 27 mai 1928 - m. 5 dec. 2008) a fost fondator precum şi preşedinte ales al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, din 1990 până în 2008.
În prezent, preşedinte al AFDPR este Octav Bjoza.
Potrivit site-ului http://afdpr.ro, scopurile înfiinţării asociaţiei au fost şi sunt cele prevăzute în Statut, printre acestea numărându-se: continuarea luptei contra comunismului şi a oricăror forme totalitare; apărarea drepturilor şi intereselor legitime de ordin spiritual şi material ale membrilor săi şi propuneri de legiferare în conformitate cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului; restabilirea adevărului istoric despre crimele săvârşite de comunişti pe aceste meleaguri; formarea şi cultivarea unor înalte conştiinţe civice; accesul la cercetarea arhivelor fostei securităţi şi desconspirarea persoanelor care au făcut poliţie politică; cinstirea memoriei celor care şi-au jertfit viaţa în lupta contra comunismului, prin înfiinţarea de cimitire, ridicare de monumente, de troiţe, sau aşezarea de plăci comemorative etc.
AFDPR are 42 de filiale, în fiecare judeţ, inclusiv Municipiul Bucureşti. De asemenea, AFDPR a avut şi două filiale în afara ţării, şi anume la Paris şi Geneva, filiale care în prezent nu mai funcţionează.
La începutul anilor '90, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, prin fostul ei preşedinte, Constantin-Ticu Dumitrescu, a fost iniţiator şi membru fondator al Asociaţiei Internaţionale a Foştilor Deţinuţi Politici, cunoscută sub denumirea de INTER ASSO, acesta fiind şi preşedintele forului respectiv, timp de mai bine de opt ani. În prezent, actualul preşedinte al AFDPR, Octav Bjoza, este membru în Comitetul Internaţional de Conducere. AFDPR a organizat cinci congrese internaţionale ale INTER ASSO, din care ultimele trei au avut loc la Braşov (2010), Bucureşti (2014) şi Braşov (2018), primind sprijin financiar de la Primăria şi Consiliul Judeţean Braşov şi Guvernul României, indică site-ul amintit.
AFDPR organizează, anual, adunări generale, în diferite locaţii, respectiv judeţe, în care se dezbat probleme cu care se confruntă membrii acesteia, iar preşedintele prezintă darea de seamă anuală. O dată la patru ani au loc congrese şi alegeri generale ale conducerilor la nivel de filiale judeţene şi naţional.
De-a lungul anilor, AFDPR a organizat sute de simpozioane şi lansări de carte, a organizat, atât la nivel central, cât şi de filiale, numeroase lansări de carte şi simpozioane interne şi internaţionale, toate având ca temă crimele săvârşite de comunişti împotriva poporului român. Totodată, membrii AFDPR au susţinut numeroase conferinţe la şcolile de vară organizate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Fundaţia ''Academia Civică''.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO - Monumentul 'Aripi', închinat rezistentei anticomuniste, a fost inaugurat în Piaţa Presei Libere din Capitală (30 mai 2016)
Cu sprijinul parţial al statului român, dar şi cu fonduri europene, AFDPR a contribuit la realizarea celui mai important centru de studiere a totalitarismului comunist din zona europeană, ''Memorialul Sighet'', ai cărui ctitori au fost Romulus Rusan, Ana Blandiana şi mai apoi, Ioana Boca. În 1993 a fost sfinţit Mausoleul ridicat pe Râpa Robilor de la Aiud, proiectat, finanţat şi construit prin grija membrilor AFDPR. De asemenea, cu sprijinul statului român, AFDPR a iniţiat realizarea monumentului intitulat ''Aripi'', inaugurat în Piaţa Presei Libere din Bucureşti la 30 mai 2016 şi al cărui autor este sculptorul Mihai Buculei. AFDPR organizează anual întâlniri la nivel de ţară, cu caracter educativ-istoric, dar şi comemorativ-religios, cele mai importante având loc la Memorialul Sighet, se mai arată pe site-ul AFDPR.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO - Deshumarea unor osemintele descoperite în Cimitirul de rit vechi din Periprava, care ar aparţine persoanelor închise în lagărul comunist din localitate (29 mai 2015)
Atât la nivelul filialelor judeţene, cât şi în Bucureşti, AFDPR a ţinut sute de conferinţe în faţa elevilor şi studenţilor, în principal având ca temă lupta şi suferinţa foştilor deţinuţi politici şi deportaţi. Preşedintele AFDPR, Octav Bjoza, a participat la numeroase exhumări de schelete ale unor foşti deţinuţi politici, alături de reprezentanţii IICCMER, ai Procuraturii Militare şi ai Institutului Medico-Legal.
Menţionăm dintre manifestările organizate de AFDPR: întâlnirea anuală a foştilor deportaţi în Bărăgan, organizată de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici Mehedinţi la 18 iunie 2003, la Drobeta-Turnu Severin; lansarea, la 17 martie 2004, la Bucureşti, a unui Album Memorial dedicat celor care au căzut luptând cu arma în mână împotriva comunismului şi celor care au avut de suferit în temniţe şi deportări; simpozioanele internaţionale desfăşurate la Piteşti sub genericul ''Experimentul Piteşti - Reeducarea prin tortură''; inaugurarea, la 16 aprilie 2016, a Monumentului comemorativ "Zidul Roşu", închinat luptătorilor anticomunişti din rezistenţa armată a Muscelului, eveniment organizat de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din Muscel etc.
În august 2014 a avut loc la Bucureşti Congresul Asociaţiei internaţionale a foştilor deţinuţi politici şi victime ale comunismului din Europa de Est. Congresul de la Bucureşti a celebrat 25 de ani de la prăbuşirea comunismului în Europa Centrală şi de Est, comemorând victimele represiunii regimului totalitar comunist şi amintind lupta împotriva dictaturii. România a fost reprezentată la acest congres de AFDPR, membră a INTER ASSO. Cu acest prilej, foşti deţinuţi politici şi victime ale comunismului din Europa de Est au vizitat Fortul 13 Jilava şi au putut vedea o expoziţie de documente şi fotografii din arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), realizată de Monica Tănase Arnăuţoiu.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO - Octav Bjoza (stg.), preşedintele AFDPR, la ceremonia de decorare a unor instituţii şi asociaţii, desfăşurată la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis (dr.) (21 dec. 2019)
Pentru activitatea sa, AFDPR a fost decorată de regele Mihai I al României cu decoraţia ''NIHIL SINE DEO'' (2013), de preşedintele României, Klaus Iohannis, cu decoraţia ''Steaua României'' în grad de Cavaler (2014), precum şi de Patriarhul României, Daniel, cu decoraţia ''Crucea Patriarhală'' (2017). De asemenea, la 21 decembrie 2019, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, Asociaţia "21 decembrie 1989", Asociaţia "Memorialul Revoluţiei 16-22 decembrie 1989 Timişoara", Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighet şi Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii au fost decorate de preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler. AGERPRES/(Documentare: Ruxandra Bratu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Adrian Dãdârlat)
Explicaţie foto: Conferinţă de presă susţinută de Constantin-Ticu Dumitrescu (1928-2008), preşedintele AFDPR (Bucureşti, 9 ian. 2002)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
8 mai - Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian este marcată la 8 mai, în fiecare an, în vederea informării și educării populației cu privire la această boală, la conștientizarea simptomelor, fapt ce ar permite femeilor să primească un diagnostic timpuriu, în stadiul când boala este mult mai ușor de tratat, crescând șansa de supraviețu
8 mai - Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii
În fiecare an, la data de 8 mai, este marcată Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, o celebrare anuală a principiilor care stau la baza Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie. În această zi este onorată moștenirea lăsată de Henry Dunant și mai mult decât atât este ziua în care este adus un omagiu milioanelor de vol
8 mai - Ziua egalității de șanse între femei și bărbați
La 8 mai 2025 este marcată Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, în conformitate cu prevederilor Legii 23/2015 pentru promovarea egalității de șanse între sexe, parte integrantă a politicilor sociale la nivel național. Proiectul legislativ pentru instituirea acestei zile a fost inițiat de Rozalia Biro, senator UDMR. Proiectul a fos
Summitul liderilor țărilor Forței Expediționare Comune, la Oslo (8-9 mai)
La 8-9 mai 2025 se desfășoară, la Oslo, summitul anual al liderilor Forței Expediționare Comune, agenda reuniunii fiind dedicată situației din Europa și cooperării regionale în problemele de securitate, conform https://www.regjeringen.no și https://www.rusi.org/
CITATUL ZILEI
'Poetul: .... uriaș ce trece fără efort prin urechea unui ac, și, totodată, un pitic ce umple universul.' - P. Reverdy (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 mai
Ortodoxe Sf. Ap. și Evanghelist Ioan; Sf. Cuv. Arsenie cel Mare Greco-catolice Sf. ap. și ev. Ioan; Sf. cuv. Arsenie cel Mare; Fer. Ieremia Valahul Romano-catolice Fer. Ieremia Valahul, călug.; Sf. Victor, m. Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan e
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 mai
Este a 128-a zi a anului 2025. Au mai rămas 237 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 28 m. Luna răsare la 16 h 27 m și apune la 04 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Reuniune informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich (7-8 mai 2025)
Miniștrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc în format Gymnich, într-o reuniune informală, la Varșovia, în 7-8 mai 2025, sub egida președinției poloneze a Uniunii. Pe lângă miniștrii de externe ai UE-27, vor participa și miniștrii de resort ai țărilor candidate și potențial candidate la UE, informează site-urile
CITATUL ZILEI
'Toți oamenii au văzut aproape aceleași lucruri, dar numai artistul știe să le reînscrie în memoria lui.' - J. Renard (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 mai
Ortodoxe Arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci în Ierusalim; Sf. Mc. Acachie și Codrat Greco-catolice Arătarea pe cer a Sf. Cruci la Ierusalim; Sf. m. Acachie Romano-catolice Ss. Roza Venerini, călug.; Ghizela, regină; Anton Pecerski, pustnic
Cardinalii care vor alege noul papă se reunesc în Conclav (7 mai)
Formula istorică în limba latină care marchează închiderea Capelei Sixtine - 'Extra omnes' - va fi pronunțată de maestrul celebrărilor liturgice pontificale în 7 mai, ziua de începere a Conclavului. (sursa: https://www.vaticannews.va) Data a fost stabilită în 28 aprilie, de cei aproximativ 180 de cardinali
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 mai
Este a 127-a zi a anului 2025. Au mai rămas 238 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 27 m. Luna răsare la 15 h 24 m și apune la 03 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Reuniunea juriului pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste (6-7 mai)
Reuniunea juriului responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste din 2025 are loc în zilele de 6 și 7 mai, la Oviedo, iar în a doua zi a evenimentului este anunțat câștigătorul distincției. Întâlnirile vor avea loc la Hotelul Barcelo Oviedo Cervantes. Premiul Prințesa de Asturia p
FRAGMENT DE ISTORIE: 425 de ani de la prima unire a celor trei țări române (mai 1600)
În mai 1600, în urma campaniei întreprinse în Moldova de Mihai Viteazul, acesta a devenit ''domn al Țării Românești și al Ardealului și al Moldovei'', realizând prima unire a celor trei țări române. Mihai Viteazul (1593-1601) a realizat prima încercare de unificare politică a teritoriului rom&acir
Expoziția internațională IMDEX Asia, Singapore (6-8 mai)
La 6-8 mai 2025, la Changi Exhibition Centre de la baza navală Changi din Singapore, se desfășoară unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate flotei maritime și navale la nivel internațional, potrivit https://www.imdexasia.com/. Expoziția internațională reprezintă cel mai important even