REVOLUȚIE 30: Căderea regimului comunist în Polonia

În mai puţin de cinci ani după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, în perioada 1945-1949, Uniunea Sovietică s-a impus ca o nouă supraputere globală, determinând instaurarea unor regimuri comuniste în Europa Centrală şi de Est.
În 1949, comuniştii se aflau nu numai în fruntea Uniunii Sovietice şi Mongoliei (al cărei regim fusese consolidat printr-un acord chino-sovietic în 1945), dar şi la conducerea a opt state din Europa de Centrală şi de Est - Albania, Germania de Est, Bulgaria, Ungaria, Polonia, România, Cehoslovacia, Iugoslavia - şi, în Asia, în fruntea Chinei Populare şi a Republicii Populare Democrate Coreene, notează lucrarea ''Istoria comparată a statelor comuniste din 1945 până în zilele noastre'' (Jean-Francois Soulet, Editura Polirom, 1998).
Regimul comunist instaurat în 1948, prin crearea Partidului Comunist polonez (Partidul Muncitoresc Unit din Polonia), care a impus epurări atât în interiorul său, cât şi în cadrul armatei, învăţământului, culturii, bisericii catolice, cât şi pe fondul aplicării unor măsuri de tip sovietic în economie, care au dus în timp la scăderea salariilor şi a nivelului de trai, creşterea preţurilor la alimente dar şi a normelor de producţie, la care s-au adăugat tensiuni în relaţia sovieto-polonă. Pe acest fond, a avut loc izbucnirea nemulţumirilor în rândul muncitorilor, care în 1956, la Poznan, nu au mai cerut numai "pâine", ci au scandat "Jos URSS", "Libertate religioasă!", "Libertate pentru cardinalul Wyszinski''. Manifestaţiile muncitorilor au continuat (Silezia 1970, Plock, Radom şi Ursus 1976), fiind susţinuţi în demersul lor de studenţi, intelectuali şi ţărani, şi au avut ca rezultat, către sfârşitul anilor '70 şi începutul anilor 80, apariţia unei mişcări sociale de masă, numărând mai multe milioane de membri, opusă autorităţilor statului.
Grevele de la Gdansk, declanşate în februarie 1980, l-au propulsat ca lider, pe Lech Walesa, şi pentru prima dată, într-o ţară comunistă, era recunoscut un sindicat independent, "Solidaritatea", fapt considerat fără precedent în întregul bloc sovietic. Prin acordurile din 31 august, au fost stabilite noi raporturi între stat şi societatea civilă, bazate pe un compromis şi un nou mecanism de organizare socială. Şi pentru opoziţia poloneză, care a reuşit să reunească întreaga populaţie (muncitori, ţărani, intelectuali), a fost un triumf al sfertului de secol marcat de eforturi şi sacrificii, mărturie stând cele trei uriaşe cruci de oţel şi cele trei ancore înălţate la 16 decembrie 1980 în faţa şantierelor navale din Gdnask.
Experienţa acestui ''socialism contractual'', o inovaţie aparţinând opoziţiei poloneze, s-a încheiat brusc. Pe fondul înrăutăţirii situaţiei economice şi a creşterii nemulţumirii populaţiei, la 18 octombrie 1981, generalul Wojciech Jaruzelski a preluat conducerea partidului, iar la 13 decembrie a dat o lovitură de stat, instituind legea marţială şi scoţând în afara legii sindicatul liber "Solidaritatea". Au fost arestaţi numeroşi membri ai opoziţiei iar grevele au fost înăbuşite cu ajutorul armatei şi al unităţilor speciale de miliţie şi securitate. Mai mulţi reprezentanţi ai opoziţiei şi ai organizaţiilor sindicale clandestine au fost condamnaţi, în timp ce alţii au fost forţaţi să emigreze. Deşi oficial dizolvată, "Solidaritatea" a continuat să existe prin membrii săi reuniţi în jurul nucleului conducător şi organizaţi în societăţi, cluburi, cercuri dedicate promovării unor activităţi independente, precum şi în asociaţii ale Bisericii. Pe plan internaţional "Solidaritatea" s-a bucurat de un sprijin tot mai mare, semnificativă în acest sens fiind şi acordarea Premiului Nobel pentru Pace în 1983, liderului mişcării, Lech Walesa, potrivit volumului ''Din istoria Poloniei şi a relaţiilor româno-polone'' (Ion Constantin, Editura Biblioteca Bucureştilor, 2005).
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
În anii '80, un rol deosebit în medierea raporturilor opoziţiei cu puterea comunistă l-a avut Biserica Catolică. În acest sens, Papa Ioan Paul al II-lea (arhiepiscop al Cracoviei, ales papă în 1978) a adoptat o sensibilă modificare a tacticii Vaticanului faţă de conducătorii Uniunii Sovietice şi a sateliţilor săi. A sporit eforturile de îmbunătăţire a relaţiilor între Vatican şi Est şi a făcut mai puţine concesii în practica diplomatică, impunând în acelaşi timp o nouă definiţie a dialogului cu Estul: ''Un schimb bazat pe adevăr, nu un schimb de concesii fundamentale''. El a manifestat o nouă fermitate în negocierile cu autorităţile comuniste (în special, în cele privind numirea episcopilor), fiind convins de forţa subversivă, în ţările totalitare, a unui mesaj creştin având ca bază adevărul, solidaritatea şi respectarea drepturilor omului, potrivit lucrării ''Istoria comparată a statelor comuniste din 1945 până în zilele noastre'' (Jean-Francois Soulet, Editura Polirom, 1998).
Susţinuţi de liderul sovietic Mihail Gorbaciov, venit la putere în martie 1985, iniţiatorul măsurilor de "perestroika" (reconstrucţie) şi "glasnost" (transparenţă), Wojciech Jaruzelski şi echipa sa, pe fondul adâncirii crizei economice (către sfârşitul anilor '80 datoria externă atinsese 35 miliarde dolari) şi a urmărilor în plan social, cât şi pe fondul presiunilor din exterior, s-au arătat mai toleranţi faţă de sindicatul "Solidaritatea''. În 1986 a fost decretată amnistia politică şi a fost creat un consiliu consultativ pe lângă preşedintele Consiliului de Stat, deschis reprezentanţilor societăţii civile. De asemenea, s-a produs o anumită relaxare a cenzurii şi a legislaţiei privitoare la dreptul de asociere, alegerea primarilor de către populaţie şi diminuarea birocraţiei. În domeniul economic, măsurile au fost similare cu cele preconizate de Mihail Gorbaciov în Uniunea Sovietică: sporirea autonomiei întreprinderilor faţă de administraţia centrală; introducerea treptată a mecanismelor pieţei libere; consolidarea sectorului privat industrial; revizuirea legislaţiei în sensul creării de întreprinderi mici şi mijlocii prin intermediul unor societăţi comune. Măsurile luate, care nu au creat, imediat, o economie de piaţă, au reprezentat bazele acesteia, notează volumul citat anterior.
La 30 noiembrie 1987, noile reforme au fost supuse unui referendum popular, conservatorii din partid dorind ca sprijinul din exterior (atât din partea lui Gorbaciov, cât şi a statelor occidentale) să fie dublat de unul intern. Rezultatele referendumului urmau să fie raportate la numărul de înscrişi. Deşi a fost un eşec, referendumul a evidenţiat, încă odată, necesitatea compromisului puterii cu opoziţia. Faptul a devenit şi mai evident în condiţiile valurilor de greve care au zguduit Polonia în 1988.
Evenimentele anilor 1988-1989, l-au determinat pe Wojciech Jaruzelski să deschidă negocierile cu sindicatele şi să adopte calea concesiilor. La 26 august 1988, autorităţile au propus o "masă rotundă" opozanţilor "care respectă ordinea legală şi constituţia". În acest sens, la 31 august, Lech Walesa s-a întâlnit cu generalul Czeslaw Kiszczak, ministru de Interne. La 10 septembrie "Solidaritatea" şi-a exprimat acordul în legătură cu desfăşurarea "mesei rotunde", iar la 16 octombrie, într-o suburbie a Varşoviei (Magdalenka) a avut loc prima întâlnire între reprezentanţii puterii (Kiszczak), "Solidarităţii" (Walesa), şi ai bisericii catolice.
Mesajul categoric ''Ignorarea "Solidarităţii" ar fi un dezastru'' al premierului britanic Margaret Thacher de la sfârşitul vizitei la Varşovia, în noiembrie 1988, după întâlnirea cu Lech Walesa, dar şi vizita acestuia la Paris, la Conferinţa Premiului Nobel, unde s-a întâlnit cu disidentul sovietic Andrei Saharov (9-12 decembrie), aveau să demonstreze noului guvern polonez condus de Mieczyslaw Rakowski, necesitatea schimbării atitudinii faţă de sindicatul liber. La 18 ianuarie 1989, s-a făcut primul pas pentru reintrarea "Solidarităţii" în legalitate: CC al PMUP a adoptat rezoluţia privind recunoaşterea pluralismului sindical în schimbul unei participări a Partidului Comunist la alegerile legislative anticipate din mai 1989.
"Masa rotundă" a avut loc în perioada 6 februarie-5 aprilie 1989, la care au participat reprezentanţi ai puterii politice (PMUP, Uniunea Democratică, Partidul Ţărănesc Unit) şi cei ai Sindicatului Independent "Solidaritatea". Cel mai important document dintre cele semnate la 5 aprilie 1989, a fost acela privind înţelegerea politică, în baza căreia întregul mecanism al "Solidarităţii" (Solidaritatea Rurală, Asociaţia Independentă a Studenţilor etc.) a fost repus în legalitate. Înţelegerea mai prevedea restructurarea cadrului instituţional al guvernului, limitarea prerogativelor preşedintelui care trebuia ales de Adunarea Naţională, adică Senatul şi Seimul (camera inferioară) la un loc. Senatul era liber ales, iar Seimul avea nevoie de o majoritate de două treimi pentru a trece de veto-ul Senatului în promulgarea legilor. S-a stabilit ca, la primele alegeri parlamentare, 55% din locurile în Seim să revină coaliţiei comuniste, alcătuită din PMUP şi aliaţii acestuia, ministerele cheie (al Apărării şi al Afacerilor Interne) reveneau reprezentanţilor comunişti, însă opoziţia îşi putea publica propriile ziare şi avea acces limitat la radio şi televiziune, controlate în continuare de stat.
Înţelegerea convenită în cadrul "mesei rotunde" a avut o însemnătate crucială pentru tranziţia la societatea democratică din Polonia. Între arhitecţii acestei înţelegeri s-au aflat din partea societăţii civile: Lech Walesa, Zbigniew Bujak, Bronislaw Geremek, Lech Kaczynski, Tadeusz Mazowiecki, Adam Michnik şi Andrzej Stelmachowski, iar din partea puterii comuniste: Wojciech Jaruzelski (preşedinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Polone între 1985-1989), Stanislaw Ciosek, generalul Czeslaw Kiszczak, Aleksander Kwasniewski şi Janusz Reykowski, consemnează volumul ''Din istoria Poloniei şi a relaţiilor româno-polone'' (Ion Constantin, Editura Biblioteca Bucureştilor, 2005).
La 4 iunie 1989, au avut loc, potrivit înţelegerii, primele alegeri legislative libere şi democratice. Comitetul Civic "Solidaritatea" a obţinut toate mandatele din Seim (161) şi 92 din cele 100 mandate pentru Senat. În cel de-al doilea tur de scrutin din 11 iunie, "Solidaritatea" a mai câştigat 7 mandate, din cele 8 rămase vacante. Astfel, victoria opoziţiei a fost totală, criza vechiului sistem devenind evidentă. Rezultatele alegerilor au generat nemulţumire profundă, apatie şi pesimism în rândurile cadrelor PMUP, manifestată, în unele cazuri, prin depunerea carnetelor de partid.
Ca urmare a negocierilor purtate, la 24 august 1989, Tadeusz Mazowiecki, personalitate proeminentă a intelectualităţii poloneze, reprezentant al aripii moderate din sânul "Solidarităţii", redactor-şef al cotidianului sindicatului, "Tygodnik Solidarnosci" şi consilier al lui Lech Walesa, a fost numit prim-ministru. Evenimentul a avut o însemnătate uriaşă, Mazowiecki fiind primul premier necomunist într-o ţară membră a Pactului de la Varşovia.
Noul executiv a fost format din reprezentanţi ai grupărilor: Comitetul Civic "Solidaritatea", Partidul Ţărănesc Unit, Uniunea Democratică şi cinci miniştri din PMUP. Din cele 23 de portofolii, 12 - inclusiv cel de Finanţe, încredinţat lui Leszek Balcerowicz - la care se adăuga portofoliul de premier reveneau "Solidarităţii"; comuniştilor le-au revenit, pe lângă cele două ministere negociate la masa rotundă, al Apărării şi de Interne, Transporturile şi Comerţul Exterior. Componenţa guvernului Tadeusz Mazowiecki a fost prezentată Seimului la 12 septembrie 1989.
La 29 decembrie 1989, Seimul a adoptat amendamente la Constituţia din 1952, în virtutea cărora denumirea oficială a statului a devenit "Republica Polonă", definită ca "stat de drept, democratic, în care puterea supremă aparţine poporului şi este exercitată de către reprezentanţii săi aleşi în Seim, Senat, precum şi în organele locale autonome''. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Liviu Tatu, editor online: Gabriela Badea)
*** Explicaţie fotografie din deschidere: Deschiderea oficială a expoziţiei ''Drumuri spre 1989. Europa Centrală şi de Est 1939-1989'', organizată de Reţeaua Europeană Memorie şi Solidaritate (REMS) şi Ministerul Culturii, în Piaţa Universităţii din Bucureşti
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria
Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org
Congresul ordinar al UEFA, la Belgrad (3 aprilie)
La 3 aprilie 2025 se desfășoară, la Belgrad, în Sava Congress Centar, cel de-al 49-lea Congres ordinar al UEFA, conform https://www.uefa.com/. Congresul UEFA este organismul suprem de control al UEFA și reunește președinții și secretarii generali care reprezintă fiecare dintre cele 55 de asociații membr
PERSONALITATEA ZILEI: Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar
Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar este autorul unor exegeze despre clasici și contemporani. S-a născut la 3 aprilie 1945, în localitatea Lera-Chiojdu, județul Buzău. Licențiat al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București (1969), a lucrat ca reporter și redactor de carte la mai multe reviste, z
Marele festival de hipism din Marea Britanie Randox Grand National de la Aintree (3-5 aprilie)
Randox Grand National, cunoscutul festival de hipism din Marea Britanie, începe la 3 aprilie, la Aintree, în Merseyside, la 9,6 km nord-est de Liverpool, cel mai important eveniment, marea cursă de hipism, are loc la 5 aprilie, conform https://www.irishpost.com și
Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'' (3-4 aprilie)
Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'', desfășurată la Cracovia, pe 3-4 aprilie, servește drept platformă pentru schimbul de experiență și de bune practici între experții europeni în domeniul patrimoniului cultural, care este expus în continuare riscului de dezastre naturale și civile,
Summitul Global Inteligența Artificială în Africa, la Kigali (3-4 aprilie)
La 3 aprilie 2025, timp de două zile, la Kigali, în Rwanda, se desfășoară summitul inaugural cu caracter global dedicat inteligenței artificiale în Africa, potrivit https://www.techarena.co.ke și DPA. Lideri ai guvernelor lumii, importanți oameni de afaceri la nivel global, membri ai mediului academic și ai societății civile se întrunesc cu a
3 aprilie - Ziua Jandarmeriei Române
Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei 'Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi', în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial
CITATUL ZILEI
''Din punctul de vedere al istoriei, destinul este superior maladiilor de destin și el rămâne astfel câtă vreme timpul istoriei nu are un sfârșit al lui sau câtă vreme este postulată judecata finală a istoriei lumii. Dar dacă timpul istoriei are un sfârșit și nu există o judecată finală a istoriei lumii, atunci istoria devine la râ
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul și Ilirie Greco-catolice Sf. cuv. Nichita Mărturisitorul Romano-catolice Ss. Alois Scrosoppi, pr.; Sixt I, pp. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 aprilie
Este a 93-a zi a anului 2025. Au mai rămas 272 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 53 m și apune la 19 h 46 m. Luna răsare la 09 h 39 m și apune la 01 h 29 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)
Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare
2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului
Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a
2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)
La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware
2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii
În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.
Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)
Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr