logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Actriţa Sanda Toma aniversează 85 de ani

Imagine din galeria Agerpres

Actriţa Sanda Toma s-a născut la 27 octombrie 1934, în Bucureşti. A urmat cursurile Institutului de Teatru ''I.L. Caragiale'', la clasa profesoarei Aura Buzescu, având-o ca asistentă pe Sorana Coroamă Stanca, iar în anii terminali, la clasa profesorului Nicolae Băltăţeanu, asistat de Beate Fredanov, potrivit www.tnb.ro.

Face parte din ''generaţia de aur'' a IATC, împreună cu Draga Olteanu-Matei şi Amza Pellea. A fost repartizată la Teatrul Naţional din Craiova (1956-1958), unde a jucat primele sale roluri: Rosina în ''Bărbierul din Sevilla'' de Pierre Augustin de Beaumarchais, regia Val Mugur, Essie în ''Discipolul diavolului'' de George Bernard Shaw, regia Ion Olteanu, Cecily în ''Bumbury'' de Oscar Wilde, tot în regia lui Ion Olteanu, Checca în ''Gălcevile din Chioggia" de Carlo Goldoni, regia Dinu Cernescu, Liusea în ''Ani de pribegie" de Aleksei Arbuzov, regia Val Mugur, dar şi Tinca, în spectacolul ''Tudor din Vladimiri'' de Mihnea Gheorghiu sau ''Mormolocul'' de Vasile Niţulescu, ambele în regia lui Radu Penciulescu.

S-a numărat printre actorii care au fost chemaţi de maestrul Radu Beligan la înfiinţarea trupei Teatrului de Comedie din Bucureşti, în toamna anului 1960, notează http://aarc.ro.

La Teatrul de Comedie din Bucureşti a jucat, între 1961-1994, în numeroase spectacole de mare succes, între care: ''Burghezul gentilom'' de J.B.P. Moliere (regia Lucian Giurchescu), ''Casa inimilor sfărâmate'' de George Bernard Shaw (regia Radu Penciulescu), ''Rinocerii'' de Eugene Ionesco (regia Lucian Giurchescu), ''Troilus şi Cressida'' de William Shakespeare (regia David Esrig), ''Insula'' de Mihail Sebastian (regia Crin Teodorescu), ''Fata Morgana'' de Dumitru Solomon (regia Mihai Dimiu), ''Mutter Courage'' de Bertold Brecht (regia Lucian Giurchescu), ''O noapte furtunoasă'' de I.L. Caragiale (regia Lucian Giurchescu), ''Trei surori'' de A.P. Cehov (regia Lucian Giurchescu), ''Strigoi la Kitahama'' de Kobo Abe (regia Cătălina Buzoianu), ''Învaţă-mă, Céline!'' de Maria Pacôme (regia Lucian Giurchescu, 2011).

''Siciliana'' de Aurel Baranga, ''Titanic vals'' de Tudor Muşatescu şi ''Hangiţa'' de Carlo Goldoni (toate în regia lui Sică Alexandrescu), ''Aşteptând la Arlechin'' de Noel Coward (regia Ion Cojar), ''Complexul România'' de Mihaela Michailov (regia Alexandra Badea), ''Dulcea pasăre a tinereţii'' de Tennessee Williams (regia Tudor Mărăscu), ''Egoistul'' de Jean Anouilh (regia Radu Beligan), ''Comedie Roşie'' de Constantin Turturică (regia Alexandru Tocilescu), ''Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal'' de Matei Vişniec (regia Florin Fătulescu), ''Toţi fiii mei'' de Arthur Miller (regia Ion Caramitru) sunt doar câteva dintre spectacolele în care a jucat, ca actriţă a Teatrului Naţional din Bucureşti.

 


Foto: (c) Viorel Lăzărescu / AGERPRES FOTO


În cinematografie a debutat, în 1962, cu rolul din ''Celebrul 702'' în regia lui Mihai Iacob, dar a devenit cunoscută cu rolul din filmul ''Zestrea'' (1972) în regia Letiţiei Popa. Alte filme: 1960 - ''Bădăranii'' (regia Sică Alexandrescu, Gheorghe Naghi), ''Darclee'' (regia Mihai Iacob); 1976 - ''Bunicul şi doi delincvenţi minori'' (regia Maria Callas Dinescu), ''Tufă de Veneţia'' (regia Petre Bokor); 1978 - ''Un om în loden'' (regia Nicolae Mărgineanu); 1985 - ''Promisiuni'' (regia Elisabeta Bostan); 1987 - ''Figuranţii'' (regia Malvina Urşianu); 1990 - ''Harababura'' (regia Geo Saizescu); 1991 - ''Divorţ din dragoste'' (regia Andrei Blaier); 1995 - ''Aici nu mai locuieşte nimeni (regia Malvina Urşianu); 1998 - ''Train de vie''/ ''Trenul vieţii'' (regia Radu Mihăileanu); 2002 - ''Les percutes''/ ''Ţăcăniţii'' (regia Gerard Cuq), ''Tandreţea lăcustelor'' (regia Dan Necşulea); 2014 - ''Cripta'' (regia Cornel Gheorghiţă), conform www.cinemagia.ro şi lucrării ''124 Cineaşti români'' (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996).

A lucrat în Televiziunea Română a anilor '60 - '70, când a prezentat mai multe emisiuni: ''Magazin 111'', ''Post Meridian'', ''Zigzag'', ''Album Duminical'', potrivit http://tvr2.tvr.ro.

În octombrie 2009, Teatrul Naţional Radiofonic a sărbătorit-o pe Sanda Toma, la împlinirea vârstei de 75 de ani, printr-o serie de spectacole radiofonice difuzate la România Cultural, în seria de emisiuni "Mari spectacole".

Premii şi distincţii: Premiul II interpretare la ''Concursul tinerilor artişti din teatrele dramatice'' (1957), Premiul III interpretare la Concursul republican din 1959, Meritul Cultural clasa a IV-a, Ordinul Muncii clasa a III-a şi Premiul UNITER pentru întreaga activitate artistică acordat în 2002, Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră în cadrul Galei Festivalului Comediei Româneşti "festCO 2010" (2010).

 


Foto: (c) Sorin Lupsa / Arhiva foto AGERPRES


A fost nominalizată la Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal pentru rolul Kate Keller în spectacolul ''Toţi fiii mei'', la Teatrul Naţional ''I.L. Caragiale'' din Bucureşti, în cadrul ediţiei 2010 a Galei Premiilor UNITER.

La 27 martie 2019, actriţa Sanda Toma a fost omagiată cu Premiul pentru întreaga activitate la cea de-a XIII-a ediţie a Galei Gopo, care a avut loc la Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" Bucureşti. AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Liviu Tatu, editor online: Daniela Juncu)

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 19-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201

Documentare 19-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,

Documentare 19-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie

Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 18-04-2025 10:00

18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare

Documentare 18-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.

Documentare 18-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu

Documentare 18-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c

Documentare 18-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie

Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 17-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru

Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au

Documentare 17-04-2025 10:45

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)

Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.

Documentare 17-04-2025 08:45

FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)

Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și

Documentare 17-04-2025 08:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României

Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i

Documentare 17-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)

În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr

Documentare 17-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi

Documentare 17-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice