logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Audierea comisarilor desemnaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului European (procedură)

Imagine din galeria Agerpres

Conferinţa Preşedinţilor din Parlamentul European (PE) a stabilit, la 19 septembrie, audierea comisarilor desemnaţi în comisiile de specialitate ale PE, în intervalul 30 septembrie - 8 octombrie, potrivit https://www.europarl.europa.eu. O etapă prealabilă a audierilor propriu-zise în comisiile de specialitate este verificarea declaraţiei de interese financiare a comisarilor desemnaţi de către Comisia Afaceri juridice (JURI). În cazul în care declaraţiile de interese nu ridică nicio problemă, comisarii pot trece la etapa audierilor. Dacă se constată un conflict de interese, procedura se suspendă, Comisia venind, într-o primă fază, cu recomandări pentru soluţionarea conflictului de interese, se arată în Regulamentul de procedură al PE.

Preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, la 10 septembrie 2019, lista comisarilor viitoarei Comisii, precum şi portofoliile care le revin. Până la 30 septembrie, când încep audierile în comisiile de specialitate, Comisia JURI din PE verifică declaraţiile de interese ale comisarilor desemnaţi.

La 15 octombrie, Conferinţa preşedinţilor de comisie din PE trimite toate rapoartele privind audierile Conferinţei Preşedinţilor. Întreaga Comisie urmează să primească un vot final în PE (majoritate simplă), pe 23 octombrie, iar mandatul va fi exercitat începând cu 1 noiembrie.

***

Examinarea declaraţiilor de interese financiare a comisarilor desemnaţi de către Comisia Afaceri juridice din PE (JURI)

Potrivit Anexei VI din Regulamentul de procedură al PE, Parlamentul se aşteaptă la divulgarea în întregime de către comisarii desemnaţi a informaţiilor privind interesele financiare ale acestora. În acest sens, înainte de audierile propriu-zise, declaraţiile de interese ale comisarilor desemnaţi se trimit spre verificare comisiei competente pentru chestiuni juridice.

În această etapă prealabilă obligatorie, Comisia competentă pentru chestiuni juridice din PE verifică declaraţiile de interese financiare, evaluează în ce măsură declaraţia comisarului desemnat este exactă şi completă şi stabilieşte dacă este posibil să existe un conflict de interese. În cazul în care declaraţiile de interese nu ridică nicio problemă, comisarii pot trece la etapa audierilor din comisiile de specialitate.

În cazul în care Comisia JURI constată că declaraţia de interese financiare a unui comisar desemnat conţine informaţii incomplete sau contradictorii, solicită comisarului desemnat să furnizeze fără întârzieri informaţii suplimentare. De asemenea, comisia competentă pentru chestiuni juridice poate decide să-l invite pe comisarul desemnat la o discuţie, se arată în Anexa VI din Regulamentul de procedură.

Dacă în Comisia JURI se constată un conflict de interese, atunci procedura desemnării se suspendă, iar comisia pregăteşte recomandări pentru soluţionarea conflictului de interese: renunţarea la interesele financiare în cauză sau modificări ale portofoliului comisarului desemnat de către preşedintele Comisiei.

În ultimă instanţă, dacă nu se găseşte o soluţie la conflictul de interese, Comisia competentă poate concluziona că acel comisar desemnat nu-şi poate exercita funcţiile în conformitate cu tratatul şi cu Codul de conduită.

Audierile propriu-zise

Preşedintele PE invită candidaţii desemnaţi de preşedintele ales al Comisiei şi de Consiliu pentru posturile de comisar să se prezinte în faţa diferitelor comisii sau organisme, în funcţie de domeniul lor probabil de activitate (art. 118 din Regulamentul de procedură al PE).

Comisarul desemnat este invitat de comisia sau de comisiile competente să facă o declaraţie şi să răspundă la întrebări. Audierile sunt organizate într-un mod care să permită comisarilor desemnaţi să divulge Parlamentului toate informaţiile relevante, arată Regulamentul de procedură.

Comisarii pot fi audiaţi de una sau mai multe comisii, în funcţie de specificul portofoliului pe care urmează să-l ocupe.

Potrivit Anexei VI din Regulamentul de procedură al PE, Parlamentul evaluează cunoştinţele legate de portofoliul potenţial, precum şi abilităţile de comunicare ale comisarilor desemnaţi, acordând o atenţie deosebită echilibrului de gen. Totodată, Parlamentul poate solicita toate informaţiile relevante pentru luarea unei decizii cu privire la aptitudinile comisarilor desemnaţi.

Evaluarea în comisiile specializate ale PE cuprinde, pentru fiecare portofoliu, două etape: procedura scrisă, în cadrul căreia comisarul desemnat trebuie să ofere răspunsuri scrise la cinci întrebări puse de deputaţii europeni şi o audiere de trei ore, în care candidatul susţine un discurs de maximum 15 minute şi răspunde la întrebări.

Audierile sunt transmise audio/video în direct, publicul şi mass-media având acces gratuit la acestea.

Comisia responsabilă cu evaluarea trebuie să-şi finalizeze evaluarea în 24 de ore de la audiere, având posibilitatea de a cere în scris alte informaţii.

Un raport de evaluare separat pentru fiecare comisar desemnat este trimis Conferinţei Preşedinţilor de Comisie şi Conferinţei Preşedinţilor din PE. În cazul în care decide să nu ceară mai multe informaţii şi în urma unui schimb de opinii, Conferinţa Preşedinţilor din PE declară audierile încheiate. În cazul unui rezultat negativ în privinţa uni candidat, acesta este retras din proces, iar procedura se reia.

Preşedintele Comisiei îşi prezintă echipa şi priorităţile politice în cadrul unei şedinţe plenare a PE. După o dezbatere, deputaţii europeni decid, cu majoritatea voturilor exprimate, dacă susţin sau nu noul colegiu de comisari pentru un mandat de cinci ani. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Daniela Juncu)

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 28-04-2025 10:00

28 aprilie - Ziua mondială a securității și sănătății în muncă (ONU)

În 2003, Organizația Internațională a Muncii (OIM) a început să celebreze Ziua mondială a securității și sănătății în muncă pentru a sublinia prevenirea accidentelor și a bolilor la locul de muncă, valorificând punctele forte tradiționale ale OIM, tripartismul și dialogul social. De asemenea, 28 aprilie este Ziua internațională de comem

Documentare 28-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Cadrul legal al alegerilor prezidențiale din mai 2025

Alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (primul tur) au loc ca urmare a anulării primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024, de către Curtea Constituțională la 6 decembrie 2025. Întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României în 2024 a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin H

Documentare 28-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025

Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase

Documentare 28-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Este frumos lucru să-l oprești pe cel care nedreptățește pe alții; sau, cel puțin, ferește-te să-i fii complice'' - Democrit (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Horia Plugaru)

Documentare 28-04-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 28 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Iason și Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia Greco-catolice Sf. ap. Iason și Sosipatru, din cei 70; Sf. m. Dada, Maxim și Quintilian Romano-catolice Ss. Petru Chanel, pr. m.; Ludovic M. Grignion de Montfort, pr.; Valeria, m. Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru

Documentare 28-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 aprilie

Este a 118-a zi a anului 2025. Au mai rămas 247 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 11 m și apune la 20 h 16 m. Luna răsare la 06 h 08 m și apune la 21 h 38 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 27-04-2025 10:00

Web Summit 2025, la Rio de Janeiro (27-30 aprilie)

Web Summit 2025 la Riocentro din Rio de Janeiro începe la 27 aprilie 2025, reunind nume importante din domeniul tehnologiei informației, al marilor afaceri mondiale, dar și start-upurilor, precum și din acele domenii ale activității umane în care internetul activează ca un mijloc principal de manifestare, potrivit

Documentare 27-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )

Documentare 27-04-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon

Documentare 27-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie

Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 26-04-2025 10:00

26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)

O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab

Documentare 26-04-2025 08:30

26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)

La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur

Documentare 26-04-2025 08:00

26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc

Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe

Documentare 26-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 26-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 aprilie

Ortodoxe Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira Greco-catolice Sf. ep. m. Vasile al Amasiei Romano-catolice Sf. Anaclet, pp. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și