Audierea comisarilor desemnaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului European (procedură)

Conferinţa Preşedinţilor din Parlamentul European (PE) a stabilit, la 19 septembrie, audierea comisarilor desemnaţi în comisiile de specialitate ale PE, în intervalul 30 septembrie - 8 octombrie, potrivit https://www.europarl.europa.eu. O etapă prealabilă a audierilor propriu-zise în comisiile de specialitate este verificarea declaraţiei de interese financiare a comisarilor desemnaţi de către Comisia Afaceri juridice (JURI). În cazul în care declaraţiile de interese nu ridică nicio problemă, comisarii pot trece la etapa audierilor. Dacă se constată un conflict de interese, procedura se suspendă, Comisia venind, într-o primă fază, cu recomandări pentru soluţionarea conflictului de interese, se arată în Regulamentul de procedură al PE.
Preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, la 10 septembrie 2019, lista comisarilor viitoarei Comisii, precum şi portofoliile care le revin. Până la 30 septembrie, când încep audierile în comisiile de specialitate, Comisia JURI din PE verifică declaraţiile de interese ale comisarilor desemnaţi.
La 15 octombrie, Conferinţa preşedinţilor de comisie din PE trimite toate rapoartele privind audierile Conferinţei Preşedinţilor. Întreaga Comisie urmează să primească un vot final în PE (majoritate simplă), pe 23 octombrie, iar mandatul va fi exercitat începând cu 1 noiembrie.
***
Examinarea declaraţiilor de interese financiare a comisarilor desemnaţi de către Comisia Afaceri juridice din PE (JURI)
Potrivit Anexei VI din Regulamentul de procedură al PE, Parlamentul se aşteaptă la divulgarea în întregime de către comisarii desemnaţi a informaţiilor privind interesele financiare ale acestora. În acest sens, înainte de audierile propriu-zise, declaraţiile de interese ale comisarilor desemnaţi se trimit spre verificare comisiei competente pentru chestiuni juridice.
În această etapă prealabilă obligatorie, Comisia competentă pentru chestiuni juridice din PE verifică declaraţiile de interese financiare, evaluează în ce măsură declaraţia comisarului desemnat este exactă şi completă şi stabilieşte dacă este posibil să existe un conflict de interese. În cazul în care declaraţiile de interese nu ridică nicio problemă, comisarii pot trece la etapa audierilor din comisiile de specialitate.
În cazul în care Comisia JURI constată că declaraţia de interese financiare a unui comisar desemnat conţine informaţii incomplete sau contradictorii, solicită comisarului desemnat să furnizeze fără întârzieri informaţii suplimentare. De asemenea, comisia competentă pentru chestiuni juridice poate decide să-l invite pe comisarul desemnat la o discuţie, se arată în Anexa VI din Regulamentul de procedură.
Dacă în Comisia JURI se constată un conflict de interese, atunci procedura desemnării se suspendă, iar comisia pregăteşte recomandări pentru soluţionarea conflictului de interese: renunţarea la interesele financiare în cauză sau modificări ale portofoliului comisarului desemnat de către preşedintele Comisiei.
În ultimă instanţă, dacă nu se găseşte o soluţie la conflictul de interese, Comisia competentă poate concluziona că acel comisar desemnat nu-şi poate exercita funcţiile în conformitate cu tratatul şi cu Codul de conduită.
Audierile propriu-zise
Preşedintele PE invită candidaţii desemnaţi de preşedintele ales al Comisiei şi de Consiliu pentru posturile de comisar să se prezinte în faţa diferitelor comisii sau organisme, în funcţie de domeniul lor probabil de activitate (art. 118 din Regulamentul de procedură al PE).
Comisarul desemnat este invitat de comisia sau de comisiile competente să facă o declaraţie şi să răspundă la întrebări. Audierile sunt organizate într-un mod care să permită comisarilor desemnaţi să divulge Parlamentului toate informaţiile relevante, arată Regulamentul de procedură.
Comisarii pot fi audiaţi de una sau mai multe comisii, în funcţie de specificul portofoliului pe care urmează să-l ocupe.
Potrivit Anexei VI din Regulamentul de procedură al PE, Parlamentul evaluează cunoştinţele legate de portofoliul potenţial, precum şi abilităţile de comunicare ale comisarilor desemnaţi, acordând o atenţie deosebită echilibrului de gen. Totodată, Parlamentul poate solicita toate informaţiile relevante pentru luarea unei decizii cu privire la aptitudinile comisarilor desemnaţi.
Evaluarea în comisiile specializate ale PE cuprinde, pentru fiecare portofoliu, două etape: procedura scrisă, în cadrul căreia comisarul desemnat trebuie să ofere răspunsuri scrise la cinci întrebări puse de deputaţii europeni şi o audiere de trei ore, în care candidatul susţine un discurs de maximum 15 minute şi răspunde la întrebări.
Audierile sunt transmise audio/video în direct, publicul şi mass-media având acces gratuit la acestea.
Comisia responsabilă cu evaluarea trebuie să-şi finalizeze evaluarea în 24 de ore de la audiere, având posibilitatea de a cere în scris alte informaţii.
Un raport de evaluare separat pentru fiecare comisar desemnat este trimis Conferinţei Preşedinţilor de Comisie şi Conferinţei Preşedinţilor din PE. În cazul în care decide să nu ceară mai multe informaţii şi în urma unui schimb de opinii, Conferinţa Preşedinţilor din PE declară audierile încheiate. În cazul unui rezultat negativ în privinţa uni candidat, acesta este retras din proces, iar procedura se reia.
Preşedintele Comisiei îşi prezintă echipa şi priorităţile politice în cadrul unei şedinţe plenare a PE. După o dezbatere, deputaţii europeni decid, cu majoritatea voturilor exprimate, dacă susţin sau nu noul colegiu de comisari pentru un mandat de cinci ani. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Daniela Juncu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului
Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a
2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)
La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware
2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii
În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.
Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)
Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr
CITATUL ZILEI
''Libertatea unui individ este mai întâi rezultatul dialogului cu propriile lui limite interioare, capacitatea lui de a trăi în destin sau într-o maladie de destin. Gradul de libertate al unei comunități depinde de capitalul de destin sau de maladii de destin acumulat în istoria ei prin raport cu viața celor care vin și trec.'' -
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie (Denia Canonului Mare) Greco-catolice Sf. cuv. Tit, făcătorul de minuni. Canonul cel Mare al Sf. Andrei din Creta Romano-catolice Sf. Francisc de Paola, pustnic Sf&acir
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 aprilie
Este a 92-a zi a anului 2025. Mai sunt 273 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 55 m și apune la 19 h 44 m. Luna răsare la 08 h 50 m și apune la 00 h 10 m. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Wangari Maathai, prima femeie din Africa laureată a Premiului Nobel pentru Pace
Wangari Maathai a fondat organizația de mediu Green Belt Movement (Mișcarea Centura Verde) în 1977 și a fost laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2004. A scris patru cărți: ''The Green Belt Movement'', ''Unbowed: A Memoir'', ''The Challenge for Africa'' și ''Replenishing the Earth''. ''N
FRAGMENT DE ISTORIE: 55 de ani de la semnarea de către președintele SUA a Legii Sănătății Publice privind Fumatul (1 aprilie)
La începutul anilor 1960, o comisie înființată de secretarul american al sănătății Luther L. Terry pentru studierea efectelor țigaretelor asupra sănătății a stabilit o legătură între fumat și boli. Drept răspuns, Congresul a aprobat Legea federală privind publicitatea și etichetarea țigaretelor (FCLAA) din 1965, cerând tuturor producătorilor de țigare
Târgul de ceasuri Watches and Wonders de la Geneva (1-7 aprilie)
În intervalul 1-7 aprilie 2025, are loc Salonul de orologerie Watches and Wonders de la Geneva, Elveția, unul dintre cele mai importante evenimente anuale dedicate pasionaților de ceasuri din întreaga lume. Locul de desfășurare este centrul de conferințe Palexpo, aflat în apropierea aeroportului Geneva Internațional. Timp de o
1 aprilie - Ziua internațională a păcălelilor
Ziua internațională a păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor (April Fools' Day), este marcată în fiecare an la 1 aprilie, când fiecare încearcă să facă o farsă unui apropiat, fie el coleg, prieten, vecin sau membru al familiei, potrivit www.euronews.com. Vechi
Barometrul statistic al lunii martie 2025
Productivitatea în România a crescut de la 26% în 2008 la 44% în 2024, femeile având o contribuție remarcabilă, potrivit unei analize publicate de Alpha Bank România. Germania, Franța și Statele Unite ale Americii ocupă primele trei locuri în topul țărilor care controlează subgrupuri de întreprinderi din România, conform
CITATUL ZILEI
''Mi-a luat o viață să descopăr care este generatorul ideii mele. Acesta este: favorizăm vizibilul, înnăscutul, personalul, povestitul și tangibilul; abstractul, îl disprețuim. Tot ce este bun (estetica, etica) și greșit (Păcălit de hazard) la noi pare să decurgă de aici.'' - Nassim Nicholas Taleb (''Păcălit de hazard: Rolul ascuns al noro
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 1 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Cuv. Macarie Mărturisitorul; Sf. Mc. Gherontie; Sf. Cuv Varsanufie de la Optina Greco-catolice Sf. cuv. Maria Egipteanca Romano-catolice Sf. Hugo, ep. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca este pomenită
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 aprilie
Este a 91-a zi a anului 2025. Au mai rămas 274 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 57 m și apune la 19 h 43 m. Luna răsare la 08 h 12 m și nu apune în această zi. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)