Mihai Fifor, propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne (fişă biografică)

Comitetul Executiv al Partidului Social Democrat (PSD) l-a validat, la 23 august 2019, pe Mihai Fifor ca propunere pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne.
* * *
Mihai-Viorel Fifor s-a născut la 10 mai 1970.
În 1994, a devenit licenţiat în Filosofie, la Facultatea de Litere şi Istorie a Universităţii din Craiova. Un an mai târziu, a obţinut masteratul în ''Literatura română'', tot la Universitatea din Craiova. Din 2003, este doctor în Antropologie Socială, Universitatea din Craiova. În 2007, a absolvit un master în Managementul Afacerii Publice, la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, iar în anul 2009 - ''Managementul afacerilor interne'', la Colegiul Naţional de Afaceri Interne, Academia de Poliţie ''Al. I. Cuza'', şi ''Securitate şi bună guvernare'', la Colegiul Naţional de Apărare, potrivit site-ului oficial al Camerei Deputaţilor, www.cdep.ro.
A lucrat ca: cercetător ştiinţific principal, Institutul de Cercetări socio-umane ''C.S. Nicolaescu - Plopşor'', Academia Română (1994-2001); director la Centrul judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Dolj (2001-2005); manager la Muzeul Olteniei din Craiova (2005-2009); secretar de stat la Ministerul Administraţiei şi Internelor (2009); manager la Muzeul Olteniei din Craiova (2009-2012); secretar de stat la Ministerul Administraţiei şi Internelor (mai-dec. 2012).
A fost preşedintele Organizaţiei Municipale PSD Craiova (2010-dec. 2012).
La alegerile legislative din 9 decembrie 2012, a fost ales senator de Dolj (din partea PSD), în colegiul uninominal 2 din Circumscripţia electorală nr. 17. În Senat, a fost secretar al Comisiei pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului (20 dec. 2012-4 febr. 2015), membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României la spaţiul Schengen (începând cu 18 iul. 2013), membru al Comisiei pentru transporturi şi energie (începând cu 4 febr. 2015) şi membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (oct.-dec. 2015).
La 9 februarie 2016, senatorul Mihai Fifor a fost ales în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, prin vot deschis, cu unanimitate.
La alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, a obţinut un mandat de senator, la Arad, tot pe listele PSD. Senatorul PSD Mihai Fifor a fost preşedinte al Comisiei parlamentare comune de anchetă pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de scrutinul prezidenţial, de la înfiinţarea acestei comisii, în 11 mai 2017, până în iulie 2017 şi, ulterior, membru al aceleiaşi comisii până în octombrie 2017. Este membru în Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială a Senatului, secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi preşedinte al Comsiei pentru regulament. A fost lider al grupului parlamentar al PSD (2017).
La 28 iunie 2017, Mihai Fifor a fost propus ministru al Economiei în guvernul Mihai Tudose, fiind învestit în funcţie la 29 iunie 2017.
La 5 septembrie 2017, ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, şi-a înaintat demisia din funcţie, interimatul la acest minister fiind asigurat de vicepremierul Marcel Ciolacu, iar la 12 septembrie 2017, conducerea PSD l-a validat pe senatorul Mihai-Viorel Fifor, ministru al Economiei, pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale, acesta fiind învestit în funcţie la 12 septembrie 2017.
La 15 ianuarie 2018, Mihai Tudose şi-a înaintat demisia din funcţia de prim-ministru al României, după retragerea sprijinului politic în cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD. La 16 ianuarie 2018, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că l-a desemnat premier interimar pe Mihai-Viorel Fifor, ministru al Apărării Naţionale, iar la 17 ianuarie 2018, a desemnat-o pe Viorica Dăncilă, propusă de PSD, pentru funcţia de prim-ministru.
Mihai-Viorel Fifor a fost propus ministru al Apărării Naţionale în cabinetul Dăncilă la 26 ianuarie 2018, fiind învestit în funcţie la 29 ianuarie 2018.
Mihai Fifor a anunţat la 19 noiembrie 2018 că şi-a depus demisia din funcţia de ministru al Apărării Naţionale, susţinând că vrea să întărească echipa PSD pentru a pregăti următoarele alegeri, respectiv proiectele "extraordinar de importante" pe care le are partidul. La 16 decembrie 2018, Mihai Fifor a fost ales preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, cu unanimitate de voturi. În cadrul Congresului extraordinar al PSD din 29 iunie 2019, Mihai Fifor a fost ales secretar general al PSD.
La 24 iulie 2019, Mihai Fifor a fost numit, prin decret, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României şi în aceeaşi zi a depus, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, jurământul de învestitură în această funcţie.
La 30 iulie 2019, preşedintele Klaus Iohannis a semnat un decret prin care vicepremierul Mihai-Viorel Fifor a fost desemnat ministru interimar al Afacerilor Interne. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Doina Lecea, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua internațională a bujorului, floarea națională a României
Bujorul, decretat din 2022 floare națională a României, este celebrat la mijlocul lunii mai, perioada sa de înflorire, ziua de 15 mai devenind Ziua internațională a bujorului, potrivit informațiilor publicate de Facultatea de Horticultură București din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pe site-ul oficial (
A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)
Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De
15 mai - Ziua Poliției Militare
La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar
15 mai - Ziua națională a medicului veterinar
La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve
15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam
15 mai - Ziua chimiștilor militari
La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo
Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)
George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c