Ana Birchall, propusă pentru funcţia de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României (fişă biografică)
Comitetul Executiv al Partidului Social Democrat (PSD) a decis, la 23 august 2019, remanierea Anei Birchall de la Ministerul Justiţiei şi a propus-o pentru poziţia de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.
Ana Birchall s-a născut la 30 august 1973 în oraşul Mizil, judeţul Prahova.
Este licenţiată în Ştiinţe Juridice, Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept (1996), potrivit site-ului www.cdep.ro. A mai absolvit: Facultatea de Drept şi Relaţii Internaţionale ''Nicolae Titulescu'' (anual bursă de merit, şef de promoţie, 1991-1996); masterat în drept la Facultatea de Drept, Universitatea Yale, SUA (1999-2000); doctor în drept la Facultatea de Drept, Universitatea Yale, SUA (2000-2002), cu lucrarea "Dreptul falimentului aplicat sistemelor bancare din ţările central şi est europene".
A fost şef oficiu juridic la S.C Omniasig S.A (1996-1998); a lucrat ca avocat în cadrul casei de avocatură "White & Casse LLP" din New York (2002-2003); a fost şef al Grupului de practică în domeniul restructurărilor financiare şi insolvenţă la Biriş Goran (2010-2012); avocat la "White & Casse LLP" Bucureşti (2008-2010); avocat la ''Muşat şi Asociaţii'' - Restructuring & Insolvency (2012).
A fost, de asemenea, consilier al Ministrului Afacerilor Externe (2003-2004), consilier în cadrul Comisiei de politică externă a Senatului României (2005-2006), consilier al primului-ministru, Guvernul României (iulie 2012 - decembrie 2012). A fost Înalt Reprezentant al primului-ministru pentru afaceri europene şi parteneriat cu Statele Unite ale Americii (aprilie 2014 - octombrie 2015), conform site-ului cdep.ro.
Este membră a PSD din 2005. A fost şefa Departamentului de Educaţie şi Cercetare PSD (2007-2009); secretar executiv PSD pe probleme de tineret şi egalitate de şanse (2005-2007). Este consilier pe probleme de politică externă al preşedintelui PSD (din 2012); secretar executiv pe probleme de relaţii internaţionale, PSD (2011-2014). Secretar general adjunct (Relaţii Internaţionale) al PSD (din iunie 2016); vicepreşedinte Organizaţia Judeţeană Vaslui a PSD (din octombrie 2015). Este preşedintele Forumului Progresist Social-Democrat (din februarie 2014).
În calitate de deputat din partea PSD, în Colegiul nr. 5 Vaslui (decembrie 2012 - decembrie 2016), a activat în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, membru în Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României în spaţiul Schengen şi preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie România-India. La 11 decembrie 2016, a câştigat din partea PSD un al doilea mandat de deputat, fiind aleasă în circumscripţia electorală nr. 39 Vaslui. A fost validată în funcţie la 21 decembrie 2016. Face parte din Comisia pentru afaceri europene, este preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu India, şi, de asemenea, membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Turcia.
A fost membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019 (pâna în februarie 2018), precum şi preşedinte al acestei comisii (18 octombrie 2017 - 7 februarie 2018). A fost membru, precum şi preşedinte al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE (septembrie 2017 - ianuarie 2018).
În perioada 10 februarie - 23 februarie 2017, a fost ministru interimar al Justiţiei în locul lui Florin Iordache, care şi-a dat demisia, iar în intervalul ianuarie-iunie 2017, a fost ministru delegat pentru Afaceri Europene în Guvernul României.
A fost preşedinte al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), în intervalul septembrie 2017 - ianuarie 2018, potrivit CV-ului postat pe http://gov.ro.
În ianuarie 2018 a fost desemnată pentru poziţia de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României în Guvernul României, mai scrie sursa citată.
După demisia lui Tudorel Toader din funcţia de ministru al Justiţiei, premierul Viorica Dăncilă a transmis, la 23 aprilie 2019, preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a vicepremierului Ana Birchall în funcţia de ministru interimar al Justiţiei. La 24 aprilie 2019 preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care a desemnat-o pe Ana Birchall, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, ca ministru interimar al justiţiei, precum şi decretul prin care a luat act de demisia lui Tudorel Toader din funcţia de ministru al Justiţiei.
Din iunie 2019 până în august 2019, o ocupat funcţia de ministru al Justiţiei.
Din 2013 este Ambasador al prestigiosului ONG Vital Voices, înfiinţat de Hillary Clinton în programul Global Ambassadors; membru în Global Advisory Council WeConnect International (din 2013); membru în Comitetul Executiv al Yale Law School Association, Yale Law School, SUA (din 2014).
Este lector universitar la Universitatea "Dimitrie Cantemir" Bucureşti (2005-prezent).
Membru în Baroul Bucureşti, membru Policy Network, Marea Britanie, membru Terra Nova, Franţa. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, Ionela Gavril; editor: Cristian Anghelache, editor online: Anda Badea)
Citiţi şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
2 februarie - Ziua internațională a zonelor umede
Ziua mondială a zonelor umede este marcată în fiecare an la 2 februarie, pentru a sublinia rolul vital al zonelor umede pentru populație și pentru planetă. La 2 februarie 1971, a fost semnată Convenția Ramsar, actul internațional care reglementează zonele umede. Ziua este, însă, marcată începând cu anul 1997, scrie
2 februarie - Ziua ursului și Ziua marmotei, în tradițiile populare
La 2 februarie este sărbătorită în România și de către alte popoare europene Ziua ursului, și în aceeași zi, în mai multe zone din Statele Unite ale Americii și Canada, este sărbătorită Ziua marmotei. Ambele evenimente au în comun elementul de predicție a vremii pentru următoarea perioadă. Ursul a avut un rol calendaristic deosebi
CITATUL ZILEI
'O idee fixă duce în cele din urmă la nebunie sau la o faptă eroică.' - Victor Hugo, 'Anul 93', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 2 februarie
Ortodoxe Întâmpinarea Domnului Duminica a 17-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 17 dR. Întâmpinarea Domnului nostru Iisus Hristos în Templu Romano-catolice Întâmpinarea Domnului; Sf. Ioana &I
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 februarie
Este a 33-a zi a anului 2025. Au mai rămas 332 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 33 m și apune la 17 h 27 m. Luna răsare la 09 h 32 m și apune la 22 h 25 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Stephanie de Monaco
Stephanie de Monaco, cel de-al treilea copil al prințului Rainer III de Monaco și al prințesei Grace, s-a născut la 1 februarie 1965. Și-a petrecut copilăria la Monaco, unde visa să studieze cursuri de design vestimentar. La vârsta de 17 ani, viața i se schimbă pe neașteptate, când în urma unui accident de mașină îi moare mama alături d
DOCUMENTAR: 30 de ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană (1 februarie)
Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, ce a stabilit o asociere între România, pe de o parte, Comunitatea și statele sale membre, pe de altă parte, a intrat în vigoare la data de 1 februarie 1995, după ce a fost semnat la 1 februarie 1993. Prin semnarea și intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, a început drumul
Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale (ONU) (1-7)
În perioada 1-7 februarie 2025, este marcată la nivel mondial, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale, conform www.un.org. În diferite locații de pe glob, diferite asociații și organizații organizează manifestări dedicate săptămânii
Barometrul statistic al lunii ianuarie 2025
România a înregistrat în decembrie 2024 cea mai mare rată anuală a inflației din UE, potrivit Eurostat. Rata șomajului din România în formă ajustată sezonier a fost de 5,2%, conform Institutului Național de Statistică. Potrivit unui sondaj realizat în România în luna decembrie, 60,9% dintre români sunt de părere că lucrur
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Institutului de Istorie Națională din Cluj-Napoca (1 februarie 1920)
Cel mai vechi Institut din România dedicat cercetării istoriei și disciplinelor sale conexe a fost înființat la 2 februarie 1920 sub titulatura de Institutul de Istorie Națională și plasat inițial sub egida Universității din Cluj, potrivit site-ului https://institutuldeistoriegeorgebaritiu.ro/
DOCUMENTAR: Luna februarie
Anul 2025 este un an normal, cu 365 de zile (după anul 2024, cu 366 de zile), în care luna februarie are 28 de zile (față de 29 de zile, câte are într-un an bisect). Februarie este cea mai scurtă lună a anului. Luna februarie este a doua lună a anului în Calendarul Gregorian. Ziua are 11 ore, iar noaptea are 13 ore. Ziua (partea ilumina
1 februarie - Ziua intendenței militare
Ziua intendenței militare este sărbătorită, în fiecare an, la data de 1 februarie. În 1861, la această dată, a fost emis Înaltul Ordin de Zi nr. 29, actul de constituire a intendenței armatei, prin care s-a format corpul ofițerilor de intendență militară, condus de intendentul general al armatei, subordonat Ministerului de Război, potrivit site-ului
CITATUL ZILEI
'Cine are idei limpezi le transmite ușor celorlalți.' - Helvetius, 'Texte pedagogice alese', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 februarie
Ortodoxe Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului; Sf. Mc. Trifon; Sf. Mc. Perpetua și Felicitas Greco-catolice Sf. m. Trifon Romano-catolice Sf. Veridiana, fc. Sfântul Mucenic Trifon este pomenit în calendarul creș
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 februarie
Este a 32-a zi a anului 2025. Au mai rămas 333 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 34 m și apune la 17 h 25 m. Luna răsare la 09 h 12 m și apune la 21 h 07 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)